Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gegijzeld door Evert Hartman

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Gegijzeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 316 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
101 keer beoordeeld

Boekcover Gegijzeld
Shadow
Gegijzeld door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud Het boek gaat over 4 kinderen en een leraar die gegijzeld zijn door 2 mannen. Als de leerlingen bijles krijgen horen ze op een gegeven moment geschreeuw en harde knallen en opeens stormen er 2 gewapende mannen het lokaal binnen. Ze beseffen dat ze gegijzeld zijn. Op de radio horen dat de gijzelaars van het Internationaal Front voor de Bevrijding van Politieke Gevangenen zijn. De mannen proberen door deze actie 60 vluchtelingen in Nederland te houden. Leon (dat is een van de mannen) verteld zijn verhaal dat hij in zijn land meegemaakt heeft, het verhaal is : Op een dag wordt z'n vader opgepakt en afgevoerd door de politie. Zijn broer Edgar ontsnapt eraan. Leon en z'n zus gaan naar een heropvoedinstituut, het is daar zo erg dat Leon, zijn zus en de vriendin van Leon ontsnappen en een tijdje kunnen ze ondergedoken blijven totdat ze opgepakt worden bij een controle in de trein. Ze worden dan afgevoerd met een politie-auto die beschoten werd door een verzetsgroep, hierdoor werd zijn vriendin dodelijk geraakt. En als ook nog blijkt dat een van de verzetters Edgard is wil Leon niets meer met hen te maken hebben. 5 Dagen later wordt de leider van het verzet de baas en die laat alle gevangenen vrij. Maar een paar dagen later is het al weer een dictatuur en wordt Edgar in de cel gegooid. De meester roept via de portofoon de onderhandelaar op en zegt dat de gijzelaars zich overgeven. Ineens wordt de deur opengegooid en komen er zwaarbewapende mannen binnen en doen Leon en David de boeien om. De kinderen weten niet of ze blij of bedroefd moeten zijn. Informatie over de schrijver Evert Hartman is op 12 juli 1937 in Dedemsvaart geboren. Na de middelbare school studeerde hij sociale aardrijkskunde. Normaal is Evert Hartman aardrijkskundeleraar in Hoogeveen. Eerst schreef hij boeken voor volwassenen: een verzetsroman en twee misdaadverhalen. Later heeft hij zich helemaal op jeugdboeken toegelegd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gegijzeld door Evert Hartman"