Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gebr. door Ted van Lieshout

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Gebr.
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1114 woorden
  • 29 mei 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
9 keer beoordeeld

Boekcover Gebr.
Shadow

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geco…

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Gebr. door Ted van Lieshout
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud
Verklaring van de titel
Dit boek gaat over twee broers (Gebr. staat voor gebroeders). De een is dood en de ander leeft nog. De levende wil er graag achter komen of hij nu nog wel een broer is nu zijn broer dood is. Hij neemt het dagboek van zijn broer en probeert daar zijn antwoord in te vinden. Korte samenvatting Het verhaal gaat over twee broers, Lucas (Luuk) en Maurius (Maus). Maurius heeft de ziekte van Wilson waardoor eerst zijn pink gaat trillen maar later ook heel zijn hand en daarna kan hij ook niet meer lopen laat staan naar school gaan. Ook vallen er gaten in zijn herinneringen. De ziekte wordt pas opgemerkt op zijn 14e. Hij sterft in het ziekenhuis. Maus’ ervaringen heeft hij opgeschreven in zijn dagboek. De moeder van Maus en Luuk wil, één jaar na het overlijden van Maus, alle spullen van Maus verbranden op een groot vuur in de tuin. Lucas wil dat niet, hij wil de herinneringen aan zijn broer niet kwijtraken. Om toch nog iets te redden probeert hij het dagboek van Maus uit de handen van zijn moeder te houden, omdat hij vindt dat je niet de gedachten van iemand kunt verbranden. Als oplossing wil hij zijn eigen gedachten opschrijven in het dagboek van Maus zodat zijn moeder het niet verbrand. Hij begint op de eerste lege bladzijde. Wanneer hij dit vertelt aan zijn moeder zegt ze dat ze gewoon Maus’ bladzijden er uitscheurt. Om dit te voorkomen heeft Luuk bedacht dat hij tussen de regels door een soort antwoord geeft op het stukje dat zijn broer geschreven heeft. Nu kan zijn moeder het wel vergeten het dagboek te verbranden. Het dagboek van Maus begint heel gewoon met het vertellen over zijn verjaardag en de cadeaus die hij krijgt. Later wordt het steeds intiemer en vertelt hij dat hij er achter is gekomen dat hij homo is. Na het lezen van dit stukje geeft Lucas antwoord dat ook hij homo is en dit nooit heeft durven zeggen. Nu is Lucas bang dat zijn ouders het niet zullen respecteren en boos zullen zijn, omdat hij hun geen kleinkinderen kan geven. Op een gegeven moment besluit Luuk het dagboek toch aan zijn moeder te overhandigen om te verbranden, maar zijn moeder wil het niet meer verbranden. Nu vertelt Luuk dat hij homo is en hij verwacht dat zijn moeder heel kwaad zal zijn, maar ze knikt en gaat rustig door met waar ze mee bezig was. Ze wist het al. Hoofdpersonen Luuk Uiterlijk: Staat niks over in het boek

Innerlijk: Luuk heeft zich zo lang als hij zich kan herinneren anders gevoeld dan andere jongens. Hij trekt zich terug en wordt hierdoor alleen nog meer een buitenbeentje. Pas op zijn 13e weet hij aan dat "anders zijn " een naam te geven. Hij is homoseksueel en hij weet het zeker. Er groeit een enorme angst bij hem voor de reactie van zijn ouders. Hij is niet alleen homo, maar nu Marius dood is, ook hun enige hoop op kleinkinderen. Marius Uiterlijk: Hij heeft altijd een Mona Lisa-smile op zijn gezicht. Later blijkt dat dit een symptoom van de ziekte is. Innerlijk: Marius lijdt aan de zeldzame spijsverteringsziekte Wilson die, door jarenlange nalatigheid van artsen, hem fataal wordt. Deze ziekte zorgt er voor dat beetje voor beetje zijn hele lichaam ongecontroleerd begint te schokken en beven. Marius is op school altijd een populaire jongen geweest en niet alleen onder de meisjes. Alex, zijn beste vriend, is verliefd op hem en Marius ook op hem. Marius wil graag met Luuk praten over zijn gevoelens voor jongens, zeker als hij toevallig ontdekt dat Luuk ook homo is. Maar Luuk schijnt nooit tijd en zin te hebben tot het laatste moment en dan is het eigenlijk al te laat. Marius' ziekte maakt het hem haast onmogelijk om te praten. bij-personen Moeder van Maus en Luuk Zij is een heel sterke vrouw, misschien iets te sterk. Zij is ook iemand die niet snel haar gevoelens toont. Ze is de baas in huis en haar wil is wet. Vader van Maus en Luuk Over hem lees je niet zoveel. Het is een rustige man die eigenlijk alles best vindt. Hij is het altijd met zijn vrouw eens. Tibor Dat is de jongen waar Luuk verliefd op is geworden toen hij klein was. Alex Dit is de vriend van Maus, later krijgt hij hier een seksuele relatie mee. Alex is dol op atlassen en oude kaarten. Plaats en tijd Het verhaal speelt zich af in 1973 in Eindhoven. De meeste tijd in de kamer van Maurius en later in het ziekenhuis. De verteltijd is een half jaar. Er zijn een paar flashbacks, bijvoorbeeld bij de zigeuners of bij het carnaval van het jaar er voor. Deze flashbacks zijn nodig om de dingen die in het dagboek gebeuren toe te lichten. Er zijn aardig wat van deze sprongen in de tijd. Dit komt door middel van het dagboek. Welke vorm Het verhaal wordt beleefd door de ogen van Luuk en door de dingen die in het dagboek staan geschreven, dus beleef je het verhaal ook een beetje door de ogen van Maus. Dat is dus de ik-vorm.
Mening Ik vind dit een erg leuk, maar ook mooi en verdrietig boek. Verder vind ik de gevoelens van Luuk en Maus erg goed beschreven. Wat ik heel erg mooi vind, is dat aan het eind van het boek Luuk en Maus elkaar weer ‘terugvinden.’ Het volgende stukje is het laatste wat Maus in zijn dagboek heeft geschreven en dit is heel mooi en gevoelig: “Alles wat ik zeg komt er toch verkereerd verkeerd uit. Dus ik zweeg en keek hoe Luuk de krans van klaver afhechtte en op mijn hoofd legde. Natuurlijk schudderde schudde mijn tremor de krans er binnen een mum van tijd vanaf, maar geen nood. Luuk maakte hem gewoon een stuk langerder zodat hij hem om mijn nek kon hangen. Het was heerlijk stil. De toppen van de popupu populieren ruisten zo gezellig en in geen van die bomen is Luuk geklommen. Hij bleef bij mij zitten en we lachten naar elkaar. Daar waren geluklukkig geen woorden bij nodig. Misschien ben ik tegendetegentijd tegen die tegentijd, die tijd dan, ja, ho maar! Misschien ben ik tegen de tijd van de kersenpluk wel weer zo goed dat ik hem kan helpen.” Ik begon ‘s avonds in m’n bed aan dit boek, maar het lezen was zo verslavend, dat ik het boek gelijk maar uitgelezen heb. Dit boek laat je beseffen dat je echt blij moet zijn als je gezond en gelukkig bent en dat je voor je eigen mening en/of gevoelens uit moet komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gebr. door Ted van Lieshout"