ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Titelbeschrijving
Tomas Lieske, Franklin, tweede druk, Amsterdam, Querido, 335 pagina´s

Korte samenvatting

Het boek gaat over Franklin. Hij is de zoon van Charles die in een werkkamp heeft gezeten en een SS’er was. Als Franklin opgroeit heeft hij het moeilijk. Zijn moeder kijkt niet echt naar hem om en hij belandt in een internaat. Daar gaat hij zijn eigen leven leiden en denkt zo weinig mogelijk aan zijn familie. Als hij groot is gaat hij bij een dierentuin werken. En als hij helemaal de weg kwijt is steekt hij het restaurant van zijn oom in de fik. En tot slot komt hij te overlijden aan het eten van een broodje poep dat hij als grap van zijn collega’s heeft gekregen.

Analyse

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over de jongen Franklin. In het boek leef je met hem mee door het hele leven en maakt allerlei dingen mee.

De personen
-Franklin: de hoofdpersoon hij is de zoon van een SS’er die in een werkkamp heeft gezeten. Franklin heeft een moeilijke jeugd en maakt van alles mee.
-Charles: de vader van Franklin. Hij heeft in een werkkamp gezeten met zijn beste vriend Niel
-Niel: de beste vriend van Charles. Hij was in het werkkamp een machinist en hij is samen met Charles naar Nederland gevlucht en is hier een nieuw leven opgebouwd.

De tijd
Het verhaal begint in de tweede wereld oorlog als Charles en Niel in een werkkamp zitten. En het verhaal eindigt als Franklin de zoon van Charles komt te overlijden op ongeveer 30 jarige leeftijd.

De plaats
Het boek speelt zich vooral af in een stad in Nederland. Welke stad dit is, is mij niet duidelijk geworden.

De Omstandigheden
Het verhaal speelt zich af vlak na de oorlog als iedereen die bij de SS heeft gezeten opgesloten wordt. In deze tijd probeert iedereen een nieuw leve op te bouwen zoals de oom van Franklin die een vis restaurant begint.

Het vertelstandpunt
Het verhaal wordt verteld door iemand die buiten het verhaal staat. Het verhaal wordt als het ware voorgelezen.

De structuur
Het verhaal is zo opgebouwd dat het in het begin een doorlopend verhaal is maar verder in het boek gaat ieder hoofdstuk over een bepaalde persoon.

Wat is het thema
Het thema is het opgroeien van een slecht opgevoed kind.

Verwerkingsopdracht 29

Opdracht 29. Schrijf een kort verhaal waarin je de situatie en de gedachten van de hoofdpersonen na afloop van het boek weergeeft.

In de slotscène heeft Niel, Franklin doelbewust over de rand van het dak van het ziekenhuis omlaag geduwd. Dit deed hij als een soort wraakactie.

Niel haalt opgelucht adem. Niemand hoeft het te komen weten. De vorige keer toen ik iemand aanrandde heb ik nooit meer iets gehoord. Hij loopt de trap af en hoort mensen die schreeuwende de trap op komen rennen. Niel denkt na. Als Niel een verpleger naar zich toe komt ziet rennen zegt hij:”Daar, daar ging hij heen”. De verpleger met nog vijf collega’s achter zich aan zetten het op een rennen. Niel blijft rustig en loopt verder de trap af. Hij komt nog meer mensen in ziekenhuiskleding omhoog rennen. Als hij onder is loopt hij rustig het ziekenhuis uit. Hij loopt naar de plaats waar Franklin terecht is gekomen. Er staat al een hele menigte te kijken naar het lijk waar snel een wit laken overheen is gelegd. Een man staat druk te zwaaien en zorgt ervoor dat de mensen afstand nemen. Niel gaat op een hoger punt staan en kijkt eens rustig naar de plaats. Hij ziet de rolstoel (die niet van het ziekenhuis is) in drie stukken naast Franklin liggen. Ook ziet hij het rode jasje liggen dat Franklin altijd aan had. Niel lacht in zichzelf en loopt naar de parkeerplaats. Hij pakt zijn auto er rijdt weg. Na honderd meter ziet hij al de lijkenwagen aan komen rijden en lacht nogmaals. Dan rijdt hij rustig naar huis en denkt:”Ik weet het en niemand anders”.

Ervaringsverslag

Ik heb het boek Franklin van Thomas Lieske gelezen. Ik heb het boek gekozen omdat het gedeeltelijk in de oorlog afspeelt en omdat het over vriendschap gaat. Ik vond het boek redelijk moeilijk. Dit komt doordat er zoveel personages in voor komen. Het verhaal was goed opgebouwd en erg interessant.
Ik kan me goed inleven inde hoofdpersoon Franklin. Na alles wat hij mee heeft gemaakt in zijn jeugd kan je, je een goed beeld vormen van wat hij denkt. De andere personages zoals zijn ouders en vrienden kom je ook voldoende over te weten. Zoals de relatie met een meisje wat hij leuk vindt maar zij moet niet veel van hem hebben. En later trouwt hij ook iemand anders.
Wat ook goed is aan het boek is dat de hoofdpersoon in zijn jeugd veel problemen heeft gehad zoals zijn moeder die hem in de steek laat en hem naar een internaat stuurt. Met deze problemen loopt hij de rest van zijn leven mee rond. Bijvoorbeeld: hij heeft bij iedereen schulden en doet soms stommen dingen.
Dit wordt hem ook fataal als hij door zijn collega’s een broodje wordt gegeven met poep op. Als hij in het ziekenhuis ligt wordt hij zelfs vermoord door degene bij wie hij zijn restaurant in de fik heeft gestoken.
Wat het mooie is aan het boek is de vriendschap en de haat van bepaalde personen. Ook leuk is dat hij zich altijd aan vasten dingen hecht, zoals een rode jas die hij eens bij een oude kleermaker heeft laten maken. Maar Franklin is ook gek. Hij steekt dan ook het restaurant van een vriend van zijn vader in de brand waar hij eerst gaat eten met zijn vriendin wat hij helmaal niet kan betalen. Al om al vind ik het een leuk boek maar wel lastig omdat er zoveel personages in voorkomen maar ik vond het zeker de moeite waard om te lezen, omdat het een mooi verhaal is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

De schrijver van het boekverslag heeft het bij de personages erover dat Charles de vader van Franklin zou zijn, maar dat klopt niet.
De zus van Charles Louis Kinzensberg, Christine Kinzensberg, is de moeder van Franklin, en zij is getrouwd met Bernard Lowendaal.
Charles is dus de oom van Franklin, en niet zijn vader. Het klopt wel dat Charles een verleden heeft bij de SS, en dat hij samen met Niel in een werkkamp heeft gezeten.

13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

franklin is niet de zoon van Charles, Charles is zijn oom, Franklin is de zoon van de zus van Charles.

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast