Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Algemene gegevensTitel: Fotofinish

Schrijver: Jac Toes

Uitgever: L.J. Veen

Druk: vierde druk

Jaartal eerste druk: 1997 (beperkte opgave stichting voor kunst er cultuur)

Aantal bladzijdes: 125

SamenvattingNoord, Midwintercross 3 januari

Dewende loopt mee aan de midwintercross. Het is heel koud en zwaar. Desondanks wind hij. Achteraf krijgt hij een foto van hem tijdens het lopen. Maar wat vreemd half achter hem loopt Oek Rottir, een ex-collega. Ze zouden samen het advocatenbedrijf van Poon overnemen maar toen Raakte hij zo ernstig gewond, dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Hij verbleef al ruime tijd in Spanje. Hij probeerde de gegevens van Oek te achterhalen, zonder effect.Oost, Stratenloop 28 februariDe stratenloop staat op het punt om te beginnen. Maar Dewende moet nog even naar de plassen. Daardoor start hij als laatste zo kan zo iedereen in de gaten houden en weet zeker dat er geen vreemde achter hem lopen. Hij werkt zich naar voren en pakt wat wel verdiend drinken aan bij de drinkstand, van een meisje met zonnebril en capuchon. Even later begint hij te zweten en kwijlen. Hij houd even rust. Daar was het meisje weer. Of was het Oek?! Met moeite kotst hij alles uit, het kan immers niet gezond zijn.

Dewende is op het werk en word opgebeld door een zwaar overstuurde Elvy, zijn vrouw en de ex van Oek. Hij gaat onmiddellijk naar huis. Elvy is toen ze naar huis fietste onderuit gehaald en aangevallen. Ze gingen meteen aangifte doen. Elvy’s verhaal was een beetje vaag. Eenmaal thuis viel ze inslaap. Dewende ging de plek waar het gebeurd was nog even op zoeken, gewapend met zaklamp en knuppeltje. De modder was op een plek een beetje om gewoeld. Hier moest het gebeurt zijn. Warempel hij vond drie knopen van Elvy’s jas. Hij ging op zoek naar haar fiets. Die vond hij achter wat bomen zonder ook maar een spatje modder en met haar schooltas (ze is lerares) netjes aan het stuur.Zuid, Nachtloop 28 maart

De nachtloop was, in tegenstelling tot de vorige wedstrijden, uitsluitend voor de deelnemende bedrijven. Dewende moet de hele tijd aan Oek denken. Voor als als hij de stad uit is en de donkere weilanden ingestuurd wordt. Iemand houd een hek voor hem open, dat zag hij nog maar net! Maar dan schrikt hij, hij is de rivier in gelopen. Hij verzuipt bijna maar grijpt nog net op tijd wat prikkeldraad waar aan hij zich de kant op trekt.

Elvy verteld hem dat ze Oek heeft gezien. Ze hebben samen wat gedronken. Dan brengt Dewende haar naar therapie, waar ze sinds haar aanval heen gaat.

Op zijn bedrijf krijgt hij van een vriend te horen dat hij Oek in behandeling heeft. Geestelijk en lichamelijk is hij in goede staat.West, Bosloop 30 april

Gelukkig, de laatste loop! Maar wat zal hem dit keer te wachten staan? Hij loopt langzaam achteraan. Dan rijd Oek hem plots voorbij in zijn rolstoel. Het loopt heuvel afwaarts waardoor Dewende hem niet meer in kan halen. Op een rustig plateau buiten de stad ziet hij Elvy. Ze zou hem proberen te verlijden had ze gezegd, toen hij haar vroeg voor een keer naar hem te komen kijken. Maar wat was dat?! Oek! Elvy zit bij hem. Op lang aan dringen van Dewende gaat ze weg van hen. In het survival weekeinde had Dewende de overhaaste Oek te pletter latenvallen tijdens het tokkelen, maar nog niet goed genoeg. Dat moest dan nu maar. Hij pakte de rolstoel en duwde hem de afgrond in. Hij hoorde geklik maar rende naar de finish om Elvy alles uit te leggen. Daar is ze. Wat is dat? Oek met apseilspullen aan, politie en fotograven. Uit een “gesprek” met Elvy maakte hij op dat zij alles al van af het moment in de ziekenwagen, toen Oek bijna te pletter was gevallen, en later op therapie hadden gepland. Alles stond vast op foto en Dewende werd beschuldigt van doodslag.

Eigen meningSpannend en realistisch. Het zou echt gebeurt kunnen zijn dat maakt het extra spannend. Ik zal niet gouw nog zo’n boek lezen want echt leuk vond ik het niet. Wat ik wel leuk vond is dat pas in west geloof ik in een terug blik, in de gedachten van Dewemde, verteld word dat Dewende met opzet Oek te pletter heeft laten vallen. Eerst ben je de hele tijd voor Dewewnde en vraag je je af waar om Oek het op hem gemunt heeft. Omdat hij ook zijn deel van het bedrijf over mocht nemen? Maar na die terug blik vond ik revanche opeens best logisch (niet dat ik ooit op z’n manier revanche zou nemen).Tekst fragmentIk begrijp niet wat ik zie.

Omdat ik niet wil geloven wat ik zie.

De man op de foto kan niet de man zijn die ik herken.

Ik kijk om me heen, naar een rozenboeket dat half verdord in een lege melkfles staat, een sculptuurtje dat Elvy en ik op de kop hebben getikt tijdens onze vakantie in Italië.

Goed, dat klopt, dit bestaat. Ik loop naar de keuken en schenk een glas cognac in. Ik laat een flinke slok door mijn keel glijden voor ik weer naar de foto kijk.

Het is onontkoombaar: het is hem.

Oek Rottir. Wat doe jij daar, in dat bos? Waarom ren jij achter mij aan? Hoe is het in godsnaam mogelijk dat jij rent, hoe kan het dat jij loopt, hoe kun jij je zonderkrukken voortbewegen?

(blz. 27 14e regel)Ik heb dit fragment gekozen omdat het zoveel open plekken heeft. Je gaat je zoveel dingen afvragen. Zo als, wie is Oek, waarom kon hij niet lopen, waarom is Dewende ‘bang’ voor hem, waarom maakt hij zich hier zo druk om, enz. Door al deze open plekken wilden ik verder lezen. Ik vind het goed als een schrijver zo schrijft dat je graag wil verder lezen. Er wordt niet veel verteld in dit stukje, maar hier door weet je wel dat je nog veel dingen kunt verwachten en daar raakte ik nieuws gierig naar.

VerwerkingsopdrachtBespreek hoe het komt dat het verhaal spannend is. Laat zien welke open plekken er worden gebruikt.Het verhaal is spannend omdat je echt niet weet wat je van Oek kunt verwachten. Wat wil hij allemaal uitspoken met Dewende? Wat staat Dewende bij de volgende hardloop wedstrijd te wachten? Blijft hij in leven? Waarom staat Oek op die foto? Waarom wil hij Dewende wat aan doen? Veel van zulk soort vragen maken het spannend. De meeste vragen/openplekken worden niet snel of helemaal niet beantwoord. Wat grappig is, en vlak voor het einde een hele andere draai aan het verhaal geeft, is dat in West geloof ik pas verteld word dat Dewende al eerder geprobeerd heeft Oek van kant te maken. Of in ieder geval hem bewust heeft laten vallen tijdens het tokkelen. Op eens ga je dan Dewende een beetje als boos doener zien. Het einde is ook deels een openplek. Je weet dat Dewende op gepakt is, maar wat gebeurt er verder met hem?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Stan was helemaal niet de schuldige van Oek zijn ongeluk.

7 jaar geleden