Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1034 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1255
Pagina's
63
Geschikt voor
vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Zakelijke gegevens
Titel: Floris ende Blancefloer
Auteur: Diederic van Assenede
Uitgever: Taal & Teken, Leeuwarden
Aantal bladzijdes: 79
Jaar van de eerste druk: 1986, maar het boek is in 1260 voor het eerst in het Middelnederlands door Diederic van Assenede geschreven.

Waarom heb ik dit boek gekozen?

De samenvatting

Als de Spaanse koning Fenis op rooftocht in Frankrijk gaat, neemt hij daar een christelijke vrouw mee als slavin voor de koningin. Zij blijkt, net als de koningin, in verwachting te zijn. De kinderen worden op dezelfde dag geboren. Het zoontje van de koningin heet Floris en het dochtertje van de slavin Blancefloer. De slavin voedt beide kinderen op.
Al op jonge leeftijd worden Floris en Blancefoer verliefd op elkaar. Koning Fenis voelt hier niets voor, hij wil dat zijn zoon met een vrouw van stand trouwt. Hij besluit Blancefloer te verkopen. Hij stuurt Floris eerst met een list naar een andere school, en verkoopt Blancefloer dan op de markt. Tegen Floris doen de koning en de koningin alsof Blancefloer overleden is en ze maken een heel mooi graf voor haar.


Als Floris dat hoort en het graf ziet is hij ontroostbaar. Floris pleegt bijna zelfmoord, maar zijn moeder houdt hem net op tijd tegen en vertelt hem de waarheid.
Floris besluit Blancefloer te gaan zoeken en hij komt erachter dat ze bij een emir in Babylon is en dat de emir met haar wil trouwen. Floris weet met een list de toren binnen te komen waar Blancefoer verblijft. Daar zijn ze voor even gelukkig, totdat ze betrapt worden. Ze worden terechtgesteld, maar tijdens het proces worden de edelen en de emir zo ontroerd door hun liefde, dat de emir ze laat gaan. Ze gaan terug naar Spanje en worden daar koning en koningin. Floris laat zich tot christen dopen en het volk doet dat ook.
Later wordt hun dochter, Bertha, de moeder van Karel de Grote.
( bron: www.scholieren.com )

De recensie

Dit boek gaat over Floris en Blancefloer, twee geliefden die door hun afkomst gehinderd worden. De hoofdpersonen zijn Floris, een koningszoon en Blancefloer, de dochter van een christelijke slavin.
Het verhaal begint met een proloog, gevolgd door het verhaal van de plundertochten van de Spaanse koning Fenis. Hij ging voor zijn plundertocht naar het land van de christenen. Hij liet alles plunderen en stichtte overal branden. Tijdens één van die plundertochten vermoorden de ridders van de koning een Fransman. Hij had een van zijn dochters bij zich, ze werd huilend en kermend naar de koning meegebracht. De koning bedacht dat hij de koningin een slaaf had beloofd en had direct een taak voor de christelijke vrouw gevonden. De koningin werd erg op haar gesteld, en al gauw bleek dat de vrouw zwanger was. Ook de koningin was zwanger en de twee bevielen op dezelfde dag. De koningin baarde een zoon: Floris, de slavin kreeg een dochter: Blancefloer.

Hier begint het liefdesverhaal tussen de twee kinderen. Van jongs af aan slapen ze samen in een bed en al gauw leidt dit tot een hevige liefde.


Het boek is geschreven in de middeleeuwen en hoewel dit de volledige vertaling is, heeft het boek nog steeds ouderwets taalgebruik. Zo worden er woorden als: vrouwe, zoon, heer, vader en heel veel u gebruikt aan het begin van de zinnen.

Voorbeeld: “Vrouwe,” sprak hij, “ik weet me geen raad meer, zulke verschrikkelijke dingen gebeuren er. De kamerheer heeft ons slechte berichten over onze zoon gestuurd…. blz. 19 (onderaan) etc. Dit maakt het boek ouderwets. Ook zijn de zinnen lang, er staat veel onnodige/herhaalde informatie in. Voorbeeld: De koning werd vreselijk boos toen hij hoorde dat zijn zoon Floris verliefd was op Blancefloer. Hij vond het afschuwelijk dat zijn zoon, als het aan hem lag, nooit meer iemand van zijn eigen stand zou willen. Blz. 17. In de eerste zin had “zijn zoon” weg kunnen blijven, want je zit al lang genoeg in het boek te lezen om te snappen dat Floris de zoon van de koning is. In de tweede zin kan “zijn zoon” ook weg, als hij in de eerste zin blijft staan. Dat maakt het verhaal wat langdradig. Toch verveelt het verhaal zeker niet. Doordat er dingen gebeuren die niet verwacht zijn bijvoorbeeld het betrappen van Floris in de toren van de meisjes en het daarop volgende proces, word het verhaal spannend en is de afloop die je in gedachten hebt nog niet zeker.

Het verhaal wordt verteld door een verteller. Hij bekijkt het verhaal vanuit verschillende standpunten, zoals vanuit Floris’ standpunt of vanuit het standpunt van de koning, of Blancefloer. Het verhaal wordt in de chronologische volgorde verteld.
Het thema in het boek is liefde, de onmogelijke liefde tussen een christelijke vrouw, die in gevangenschap leeft en een koningszoon van hoge afkomst die een vrouw van hogere afkomst moet kiezen van zijn vader.
Zodra de koning er achter komt dat Floris verliefd is op Blancefloer, stuurt hij Floris met een list naar een andere school, ver weg van Blancefloer, in de hoop dat hij haar vergeet. Maar hij is zo verdrietig dat zijn gezondheid erop achter uit gaat en dan besluit de koning om Blancefloer te doden. De koningin houd hem gelukkig tegen en verzint een beter plan. Ze laat een graf in de tuin maken, het mooiste graf dat ooit gemaakt is. De koning verkoopt Blancefloer en laat dan Floris terugkomen. Floris is zo verdrietig na de dood van zijn geliefde dat hij zelfmoord wil plegen. De koningin houdt hem tegen, en vertelt hem de waarheid. Daarop volgt een spannende zoektocht.

Je kunt het boek in de literaire stroming indelen bij de “hoofse ridderromans”. In hoofse ridderromans spelen de vrouwen vaak een belangrijke rol, ook in deze roman is dat het geval. De koningin speelt voor Floris een belangrijke rol, want ze zorgt ervoor de koning Blancefloer niet vermoord, maar haar verkoopt, ook zorgt ze ervoor dat de waarheid naar boven komt. Een andere vrouw die een belangrijke rol speelt is de beste vriendin van Blancefloer, Clarijs was ook erg slim, hoe ze de list verzint voor de emir is erg slim bedacht.

Kortom, dit is een erg goed boek, met een soms iets te langdradige maar erg spannende verhaallijn. Het is een aanrader om te gaan lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede"