Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


1. Zakelijke gegevens

a. Auteur: Diederic van Assenede

b. Titel: Floris ende Blancefloer, uit het Middelnederlands door Hessel Adema

Uitgever: Taal & Teken

Plaats van uitgave: Leeuwarden

Jaar van uitgave en druk: de allereerste in 1260, deze in 1996, 2e druk

Aantal bladzijden: 63 bladzijden

c. Soort literatuur/genre: Oosterse ridderroman, onder invloed

van o.a. de

kruistochten2. Eerste reactiea. Keuze

Ik had van vrienden gehoord dat het wel een leuk boek was en ging het daarom lezen.

b. Inhoud

Ik vind het een leuk verhaal. Het is een typisch liefdesverhaal uit die tijd. Ik vond het wel makkelijk de vertaling ernaast te hebben, anders is het nog best wel pittig.3. Verdiepinga. Samenvatting

Het verhaal wordt verteld in dichtvorm, wat in de Middeleeuwen erg gebruikelijk was. Het gaat over twee (hoofd)personen, die verliefd op elkaar zijn: Floris en Blancefloer. Het verhaal begint met een rooftocht naar Frankrijk door de Moren. Bij deze rooftocht wordt er ook een jonge christelijke vrouw mee genomen. Hier had de koningin namelijk op aangedrongen. Deze vrouw was zwanger en de koningin ook. De jonge vrouw beviel van een dochter: Blancefloer. De koningin beviel van een zoon: Floris. Floris werd opgevoed door de jonge vrouw en leerde zo Blancefloer kennen. Ze werden verliefd op elkaar, maar de koning wilde dit niet. Hij vond dat Floris met iemand moest trouwen van gelijke stand en daarbij was het meisje nog eens christelijk ook. De koning wilde Blancefloer laten doden, maar de koningin was hierop tegen en verzon een oplossing. Zo stuurde zij Floris naar vrouwe Sante. Toen liet hij Blancefloer verkopen op de markt in Nicle voor veel spullen en een gouden beker. Om de afwezigheid van Blancefloer te verklaren als Floris weer terug zou komen, deden ze het voorkomen alsof Blancefloer was gestorven. Floris was hier vreselijk bedroefd over en wilde zelfmoord plegen. Toen drong zijn moeder erop aan bij de koning om de waarheid te vertellen. Floris ging toen op reis om Blancefloer terug te halen. Op reis hoorde hij van iemand dat ze in Babylonië was en ging er naartoe. Blancefloer zat in een zwaar bewaakte toren waar alle vrouwen van de emir zaten. Maar Blancefloer was de mooiste vrouw en mocht daarom altijd zijn vrouw blijven. Floris verzon een list waarin de beker weer een rol speelde en mocht toen van de poortwachter een bezoek brengen aan Blancefloer. In een mand bloemen kwam hij in haar kamertje. Ze vertelden elkaar de belevenissen van de afgelopen tijd en waren zeer gelukkig met elkaar. Tot... de emir er een week voor zijn huwelijk door een fout van Blancefloers vriendin Claris achter kwam en hij het jonge stelletje ter dood veroordeelde. Net voor de terechtstelling kwam de emir –mede door een hertog met geluksring van Floris- tot inkeer en liet ze terugkeren naar hun land.b. Onderzoek naar de verhaaltechniek

1. Schrijfstijl: Rijm, korte zinnen.2. Ruimte: De ruimte is zeer verschillend. Eerst waar Floris woont, het kasteel, dan weer bij de zwaar bewaakte toren waar Blancefloer verblijft in Babylonie en op een schip waarmee Floris naar Blancefloer gaat.

3. Verhaalfiguren

Hoofdpersonen:

a. Floris: de zoon van de Spaanse islamitische koning, die opgevoed wordt door een gevangen genomen, jonge, christelijke vrouw, en verliefd wordt op Blancefloer.

b. Blancefloer: de dochter van de christenvrouw, die verliefd wordt op Floris.Bijfiguren:

c. Koning en koningin: ouders van Floris, willen eerst niet dat Floris en Blancefloer met elkaar zullen trouwen.

d. Christenvrouw: is gevangen genomen tijdens een rooftocht, bevalt tegelijk met de koningin en voedt beide kinderen op.

e. Vrouw Sante: als Floris in Montorio naar school gaat, verblijft hij bij vrouw Sante.

f. De Emir: heeft Blancefloer opgesloten in zijn toren om haar eens tot zijn vrouw te kunnen maken.

g. Jonkvrouwe Claris: vriendin van Blancefloer wanneer zij in de toren verblijft.

h. Daris: gastheer die Floris wil helpen om Blancefloer terug te krijgen.

i. Poortwachter: Floris probeert het vertrouwen van de poortwachter te winnen, zodat hij naar binnen kan om Blancefloer te redden4. Situaties

a. Op het kasteel toen beide kinderen heel klein waren.

b. Floris gaat naar vrouwe Sante, hoofdpersonen gescheiden.

c. Blancefloer wordt verkocht op de markt in Nicle.

d. Floris is terug bij het kasteel en merkt dat Blancefloer is ‘overleden’.

e. Floris gaat op zoek naar Blancefloer.

f. Samen in de toren.

g. De Emir komt erachter en wil hen vermoorden, maar uiteindelijk mogen ze blijven leven.5. Vertelwijze: Hij/ zij verteller.

c. Op zoek naar de thematiek

1. Hoofdgedachte/thema: De liefde tussen twee (jonge) mensen is allesoverheersend.

2. Tekstgedeelten/motieven: De koning wil niet dat Floris en Blancefloer trouwen en probeert van alles om hen uit elkaar te houden. Als Floris hoort dat Blancefloer niet meer leeft, wil hij ook zelfmoord plegen. Hieruit blijkt zijn ware liefde. Als hij erachter komt dat ze toch leeft, onderneemt hij een gevaarlijke reis om haar uit handen van de Emir te redden3. Verhaal/titel verhouding: Het hele boek draait om de liefde tussen Floris en zijn onmisbare geliefde Blancefloer.

d. Plaats in de literatuurgeschiedenis

1. Eerste publicatie: Het verhaal is waarschijnlijk omstreeks 1260 gemaakt.

2. Informatie schrijver: Hij noemt zichzelf Van Assenede, Diederic. Nu blijkt dat een zekere Dierekin de Hassenede het meest in aanmerking komst als de auteur van Floris ende Blancefloer. Hij was een secretaris van het ambacht Assenede, die in dienst was van de Vlaamse gravin Margaretha.

3. Tijdvak en stroming: 1170-1450 en Middeleeuwen

4. Typerend voor de ontstaanstijd: Dit werk is ontstaan in de Middeleeuwen. Het verhaal past precies in de tijd, want het hoofse minnelied was in die tijd een groot succes. De liefde die niet beantwoord kan of mag worden. Men ontdekte dat de liefde spanning was, een verlangen, een gevoel dat uitgeroepen werd tot het wezenlijke van de liefde. Hierbij werd de vrouw vergoddelijkt en verviel de man tot slavernij. Dit leidde tot meer beleefdheid, voorkomendheid en goed manieren tegenover dames.4. Beoordeling

- Positief

Het boek is leuk en spannend, vooral wanneer Floris naar Blancefloer toegaat in de bloemenmand. Ik vind het gedeelte waarin Floris & Blancefloer ter dood zijn veroordeeld ook spannend.

- Emotief argument

Ik was er niet echt emotioneel bij betrokken, hoewel ik het wel een leuk verhaal vond.

- Realistische argument

Het is niet echt een realistisch verhaal, omdat het (haast) niet mogelijk is dat iemand onopgemerkt in een bloemenmand bij de ander arriveert en dat mensen zo goed en mooi enzovoort zijn als Floris en Blancefloer in het verhaal.

- Negatief

Ik zou echt geen echt negatief argument kunnen bedenken.

- Taalgebruik

Hoewel ik er heus wel uit kom, is het taalgebruik soms een beetje erg ouderwets en moeilijk, maar ik vond dat ik er toch goed uit kwam. Misschien heeft het lezen van de Statenvertaling daar wel mee te maken…

- Eindoordeel

Tenslotte… ik weet niet of ik een ander moet aanraden om dit boek te lezen. Nou, doe maar niet, want de negatieve argumenten wegen toch best zwaar mee voor mij. Ik hoop wel dat andere literatuur makkelijker leest, want hier was soms moeilijk door te komen en dan is een boek heel dik!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.