Familiegeheim door An Priemen

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2392 woorden
  • 4 juli 2007
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 41 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
74
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Familiegeheim
Shadow
Familiegeheim door An Priemen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Samenvatting van de inhoud

Vera is een 16 jarige meisje dat heel veel verdriet heeft om haar broertje, Tim. Haar broertje, Tim, heeft onlangs zelfmoord gepleegd. Thuis mag Vera hierover niet praten met haar ouders. Zij heeft daarom heel erg moeilijk. Om haar verdriet ergens kwijt te raken gaat ze vaak naar het fort, dat is een soort ruïne. Waar ze heel hard kan huilen en denken over Tim. Wanneer ze op en dag weer naar het fort fietste, moest ze heel hard huilen. Op dat moment kwam een jongen, Jeroen, naar haar toe en vroeg wat er aan de hand was. Vera wilde niets over haar broertje tegen hem vertellen, maar begint wel met hem te praten. Ze krijgen een "soort vriendschap".
Op school kan Vera goed met Mevrouw Bostaerd, lerares Nederlands, over literatuur praten. Zij nodigt Vera, een middagje, bij haar huis uit om naar haar ‘minibibliotheekje’ te komen kijken. Wanneer Vera naar het huis gaat van juf Bostaerd, wordt ze heel hartelijk ontvangen door dit gezin. Juf Bostaerd wil graag dat Vera haar Marijke noemt en tot haar grote verbazing ziet ze dat Jeroen de zoon is van juf Marijke. Wanneer Vera weg wil gaan, om haar vergeten boek op te halen bij het fort, verteld Jeroen dat hij heeft meegenomen. Zo bracht Vera vele gezellige uurtjes door in het huis van da familie Bostaerden. Ze voelde zich daar op haar gemak en kon zich zelf zijn. Ze keek opeens heel anders naar Jeroen. Hij was toch veel aardiger dan wat Vera in eerste instantie over hem dacht. Ze houden beide van dezelfde muziek en boeken.

Vera gaat nu heel vaak naar ‘crème-glacé’, zoals de Bostaerden (Marijke, Jeroen, Lobke, Femke en Robert) hun huis noemen (door de kleuren van het huis ‘vanille met pistache’).
Vera raakt meer bevriend met Jeroen. Ze doen nu alles samen. Ze gaan samen naar de bioscoop of naar het fort om daar over alles te kunnen praten, behalve over Tim, dat wil Vera niet.
Wanneer de ouders van Vera op een dag niet thuis zijn, nodigt Vera Jeroen uit. Daar ziet Jeroen een foto van Tim (het overleden broertje van Vera). Jeroen vraagt ernaar en Vera verteld alleen dat hij haar overleden broertje is. Jeroen merkte dat Vera erg ongemakkelijk vond om hierover te gaan praten.
Na dit bezoek van Jeroen gaat Vera minder naar de Bostaerden en gaat nu meer met Jelle om, een vriend van school. Op een dag neemt Jelle haar geblind doek op zijn scooter mee naar het fort. Jelle wilde haar verrassen met een romantische picknick. Vera had daar niet zo zin in. Jelle probeerde Vera te kussen om haar tegen de grond te duwen. Zij wilde het niet en gaf Jelle een klap in zijn gezicht.
's Avonds als ze op haar bed ligt moet ze veel aan Tim, over de rare reactie van haar moeder denken en ook aan Jelle wat hij met haar wilde doen. Zij zweette en huilde zo veel dat zij niet meer kon slapen. Vera ging foto’s kijken en toen zag ze enkele familiefoto’s. Wat haar opviel is dat er bijvoorbeeld zesenzeventig foto’s van haar geboorte, en maar achttien van Tim zijn. Ze werd daarvan helemaal overstuur en moest overgeven. Ze kon die nacht Tim niet uit haar hoofd zetten.
Vera doet nu alles om Jeroen te ontwijken. Wanneer juf Marijke Vera uitnodigt om op en zaterdag een pizza te eten bij de Bostaerden, wil Vera niet en toch gaat ze. Daar is het weer gezellig en Vera kan weer goed opschieten met Jeroen. Omdat het examen komen besloten Vera en Jeroen elkaar vier weken niet te zien.

Vlak voor het examen stuurt Jeroen een berenkaart met "succes" erop naar Vera. Vera ging naar school om Jeroen te bedanken. Op de gang terwijl ze op Jeroen wachtte (hij heeft examen) dacht zij aan Tim en moest heel veel overgeven. Zij wordt duizelig en valt flauw. Jeroen maakt haar wakker en neemt haar mee naar crème-glacé. Jeroen en Vera laten elkaar pas merken dat ze verliefd op elkaar zijn.
Na het examen gingen Vera en Jeroen naar de zee. Vera ging samen met Jeroen in de duinen liggen tot er veel lawaai kwam vanuit de duinen. Vera zag dat één van de jongens gepest wordt door de groep jongeren. Vera kon het niet langer aanzien hoe deze jongen gepest werd en moest opeens aan Tim denken. Tim werd ook gepest. Vera werd zo agressief dat ze begon te slaan en te schoppen. Jeroen maakt zich heel veel zorgen om Vera en vraagt aan Vera of zij eindelijk het verhaal aan Jeroen wil vertellen.
Vera had geen keus en begon alles te vertellen aan Jeroen. Zij werd weer misselijk en moest overgeven.
Vera moest opeens veel aan de geboorte van Tim denken. Ze herinnert dat haar moeder niet zo blij was bij de geboorte van Tim. De moeder gaf ook zeer weinig aandacht aan Tim. Ze denkt dat haar moeder een hekel aan Tim gehad moeten hebben, anders zou je nooit zo’n gedrag tonen.
Wanneer Vera naar winkel gaat, komt ze een oude schoolvriendin, Mimi, van haar moeder tegen. Per ongeluk vertelt Mimi aan Vera over het “tweede kindje”. Dat de moeder tweede keer een kind moest afstaan. Vera schrok zich dood, toen ze dat hoorde. Als een gek ging ze uitzoeken wie dit tweede kindje is. Hoe kon haar moeder zo iets verzwijgen. Ze kon het niet begrijpen.
Jeroen besloot om met Vera begraafplaatsen te gaan zoeken. Ze gingen naar de plek waar de ouders eerder gewoond hadden. Bij de begraafplaats hebben ze een klein kindergraf gevonden van Tom Froyen. Vera kon haar eigen ogen niet geloven. Op dat moment kwam een meneer bij het graf staan. Hij vertelde het verhaal over Tom aan Vera er Jeroen. Dat hij verdronken was in een tobbe. De politie dacht dat de moeder het had gedaan.
Nu begreep Vera over het geheim van haar moeder. Waarom moeder zo´n gedrag liet zien en nooit Tim heeft geaccepteerd. Tim was Tom en Tom was Tim. Beide kinderen hadden een hazenlipje
Vera neemt Jeroen mee naar het graf van Tim en verteld aan Jeroen hoe zij Tim heeft gevonden. Hij hing namelijk in de veranda aan een balk. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Vera vond het zo moeilijk om dit aan Jeroen te vertellen.
Op laatst schreef Jeroen met de tranen van Vera op het graf van Tim ‘Tim en Tom. Ik hou van je zus’.

B. Boekbespreking
1. Titel
De titel van het boek is Familiegeheim. De ouders van Vera praten nooit over de dood van Tim. Vera heeft heel erg moeilijk ermee. Zij snapt niet waarom ze geheimzinnig doen. Op een dag hoort ze van een oude schoolvriendin van haar moeder dat er nog een tweede kind is overleden. Vera schrikt heel hiervan. En gaat op een onderzoek uit. Zij komt erachter dat ze nog een broertje, Tom, heeft gehad. Dat hij op een twee jarige leeftijd gestorven is in een bad tobbe. De moeder heeft zelf hiervoor in de gevangenis gezeten. Nadat Tim geboren wordt, raakt de moeder in een depressie. Tim leek heel veel op Tom. Het geheim is dat de moeder het tweede kindje verzweeg. En ook dat Vera aan niemand durfde vertellen over haar broertje die een zelfmoord heeft gepleegd. Het was een soort familiegeheim, om aan niemand iets te vertellen over de familie Froyer.

2. Soort verhaal.
Het kan een realistisch verhaal zijn. Een drama.

3. Gebeurtenissen: problemen en hoofdlijn.
Het boek is verdeeld in hoofdstukken. Het bestaat uit 22 hoofdstukken. Het begint met dat Tim net is begraven. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Thuis wordt nooit over Tim gesproken. Haar familie zwijgt over de dood van Tim en Vera kan er niet tegen. Net als of Tim nooit heeft geleefd. Zij vlucht vaak naar het fort (een oude ruïne, uit de I WO) om daar herinneringen over Tim naar boven te halen. Op het fort leert zij Jeroen kennen en ze worden verliefd op elkaar. Vera durft ook niet met Jeroen over de dood van Tim te praten. Op een dag hoort ze van een oude school vriendin van haar moeder dat er nog een kindje is overleden. Samen met Jeroen gaat Vera een zoektocht houden naar het tweede broertje. Zij komt erachter dat haar broer Tom heette en op 2 jarig leeftijd is verdronken. Nu snapte Vera waarom thuis weinig over de dood werd gesproken. De moeder zag in Tim, namelijk Tom. Aan het eind van het verhaal wil zij het hele verhaal van haar moeder horen. Zij wil weten waarom er nooit iets over Tom is gesproken en dat zij haar moeder zal steunen en haar wilt helpen.
Het verhaal is spannend verteld omdat je graag wilt weten, waarom haar ouders over de dood van Tim verzwegen. Door de vraag stelling van Jeroen. Je wordt nieuwsgierig, waarom Vera zo ziek wordt. Wat gaat Vera doen, na een ruzie met haar moeder. Het is zo geschreven dat je verder wilt lezen.

4. Personen.
Vera is de hoofdpersoon. Zij is 17 jaar oud. Is dol op literatuur. Studeert Latijn-Grieks op een nonnenschool. Zij luistert graag naar de liedjes van Closeau. Kan niet over het verdriet van haar overleden broertje Tim. Geeft veel over, omdat ze al de spanningen in zich houdt. Is best wel gesloten meisje, ze durft haar gevoelens niet zo snel te uitten. Wordt verliefd op Jeroen.

Jeroen is het vriendje van Vera. Hij is 18 jaar oud. Hij doet de richting techniek, mechanica. Is ook dol op Closeau. Gaat graag met Vera naar de bioscoop. Gaat samen met Vera op zoek naar het graf van Tom. Wil Vera helpen en geef haar heel veel steun.

Tim is broertje van Vera. Hij heeft op twaalf jarig leeftijd zelfmoord gepleegd. Zijn moeder gaf hem heel weinig aandacht en werd veel gepest door de kinderen op school en straat.

Marijke Bostaerden is de leerkracht Nederlands van Vera. Vera kan goed met haar opschieten. Ze praten vooral over literatuur. Thuis heeft ze veel boeken. Vera voelt zich bij haar op haar gemak. Zij is de moeder van Jeroen. Zij heeft 4 kinderen (Jeroen, Lobke, Femke en Joren) en is getrouwd met Robert.

Moeder van Vera (Josianes) heeft twee kinderen verloren. Zij heeft een gesloten persoonlijkheid. Vera heeft daar erg moeilijk mee. Zij wil heel graag met haar moeder praten over de dood van Tim. Zij heeft ook nooit iets over haar eerste kindje verteld aan Vera. Haar eerste kindje Tom is verdronken. Zij heeft hierdoor een paar weken in de gevangenis gezeten.

Vader van Vera is een echte familie man. Geeft heel veel liefde aan zijn kinderen. Hij verzorgde ook Tim toen hij klein kind was. Houd veel Vera, maar durft ook niet over de dood van Tim te praten. Vader van Vera heeft veel ruzie met de moeder. Vaak weet Vera ook niet waarover de ruzie ging.

Jelle is een vriend van Vera. Een echte grapjas. Is verliefd op Vera en wilde haar zoenen. Hij komt in het verhaal maar twee keer voor. Hij is een bijpersoon.

Mimi verteld aan Vera dat er nog een tweede kindje is geweest, die ook dood is gegaan. Mimi heeft het familiegeheim verraden.

5. Tijd.
Het verhaal begint ongeveer 10 september 1995. Op die datum heeft Tim zelfmoord gepleegd. Het duurt ongeveer 1 jaar, wanneer Vera achter het familie geheim komt. Wanneer ze bij het graf van Tom staan, legt Vera uit dat haar broertje Tim nu precies één jaar dood is.
Het verhaal is chronologisch verteld. Zij heeft ook wel herinneringen naar vroeger. Ze gaat ook terug in het verleden. Het verhaal bestaat uit hoofdstukken. Als je van een hoofdstuk naar de andere gaat, komt eens voor dat er een tijdsprong heeft plaatsgevonden. Dan is er ongeveer 4 weken verder of week.

6. Plaats.
Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen (België). Af en toe gaat ze ook naar Nederland.
Vaak gaat Vera naar het fort en ook bij de familie Bostaerden komt ze ook vaak. Verder is hij vaak op haar kamer om CD van Closeau te luisteren.

7. Met wie kijk je mee?
Met een ik-persoon, Vera. Je gaat samen met Vera de gebeurtenissen beleven. Het spreek je sneller aan. Ik vind dat het ook spannender wordt. De ik-persoon vertelt ook hoe haar vrienden of ouders reageren. Net als of jij de ik-persoon wordt.

8. Onderwerp.
Het onderwerp is zelfmoord. Eenzaamheid, niet overweg kunnen met je gevoelens. Met niemand kunnen praten. Vriendschap tussen Vera en Jeroen. Jeroen gaf Vera zoveel steun, dat zij zonder Jeroen niet gered had.

9. Bedoeling / boodschap.
Ik denk niet dat de schrijver een bedoeling had om dit verhaal te gaan schrijven. Zij wil alleen ons duidelijk maken dat iedereen wel een familiegeheim heeft. En dat niet iedereen openhartig over iets kan praten. En dat zelfmoord best wel erg is. Toen ik het verhaal las, dacht ik wat zielig voor Vera. Zij kan met niemand praten. Er waren wel mensen die wel met haar wilden praten, maar zij zelf wilde graag met haar ouders hierover praten.
Het heeft me niet echt tot denken gebracht. Ik weet alleen wat het is om een dierbare te verliezen.

10. Taalgebruik.
Het verhaal is heel gemakkelijk geschreven. Er kwamen geen moeilijke taal in voor. De schrijfster heeft veel korte zinnen gebruikt. Er komen ook heel veel dialogen tussen mensen. Vera heeft bijna met iedereen een gesprek. Ook met zich zelf. De schrijfster schrijft ook wat Vera denkt.

C. Mening.
Ik vond het boek niet erg mooi. Het was wel spannend. Toch vond ik daar wat te kort schieten. Ik vond heel raar waarom de schrijver niets over Tim heeft geschreven, waarom hij nu zelfmoord heeft gepleegd. En waarom kon de moeder niet van Tim houden. Want op laatst stond in het boek Tim is Tom en Tom is Tim. Ik begreep niet helemaal wat daarmee wordt bedoeld. Tim is op een twaalf jarige leeftijd overleden en Tom op een twee jarige leeftijd. Beide hadden een hazenlipje en verder zie ik geen aanwijzing. Waarom haatte de moeder Tim zo erg. Ik zou dit graag willen weten. Dat kwam helaas niet voor in het boek.
Ik vond ook dat Vera te veel overgaf. Zij is vaak misselijk en ziek. En als iemand haar wilt helpen, dan wil zij niet. A Ik zal mijn klasgenoten niet aanraden om dit boek te gaan lezen. Ik geef een mager zesje.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Familiegeheim door An Priemen"