Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Familiegeheim door An Priemen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Familiegeheim
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1047 woorden
  • 10 maart 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7
11 keer beoordeeld

Boekcover Familiegeheim
Shadow
Familiegeheim door An Priemen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Onderdeel A
- Geef hieronder informatie over de schrijver. (B.v. leven, onderwerpen, bedoelingen, ontvangen prijzen, bijzonderheden, e.d.).
An Priemen is geboren in Hasselt op 27-05-1973.
(Meer was er echt niet te vinden, ik heb super veel gezocht!).

Onderdeel B
- Probeer de titel te verklaren.
De titel van het boek is Familiegeheim. De ouders van Vera praten helemaal niet meer over de dood van Tim (haar broertje). Vera komt er in het boek achter dat er nog een tweede broertje is overleden. Daar is ze heel erg van geschrokken, waarom moest dat geheim blijven?

- In welke van de volgende groepen hoort het verhaal thuis?
-


- Wat is het probleem van de hoofdpersoon?
Vera kan niet over de dood van haar broertje heen komen, en durft haar gevoelens niet te uitten.

- Wat voor soort begin heeft het verhaal?
Er wordt gelijk gepraat over de dood van Tim. En je komt er ook achter hoe de mensen in Vera’s omgeving tegen haar doen over haar overleden broertje.

- Wat voor soort einde heeft het verhaal?
Vera komt er achter dat ze nog een tweede broertje is verloren. Ook vertelt ze uiteindelijk aan Jeroen wat er was gebeurd met haar broertje “Tim”.

- Welke personen komen in het verhaal voor?
Vera, Jeroen, Tim, Marijke Bostearden, Josianes (moeder van Vera), vader van Vera, Jelle, Mimi.

- Wat kun je over de hoofdpersoon vertellen (B.v. leeftijd, uiterlijk, karakter, e.d.)
Vera is 17 jaar oud en ze is dol op literatuur. Ze studeert Latijn-Grieks. Ze luistert graag naar de liedjes van Closeau. En kan niet over het verdriet van haar overleden broertje Tim. Ze durft haar gevoelens niet zo snel te uitten. En wordt verliefd op Jeroen.

- Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van het verhaal?
Het verhaal begint ongeveer 10 september 1995 want op die datum heeft haar broertje zelfmoord gepleegd. Het duurt ongeveer 1 jaar want, als Vera met Jeroen bij het graf staan van Tom verteld Vera dat haar broertje Tim dan precies één jaar geleden gestorven is.


- Op welke manier verloopt de tijd in het boek?
Chronologisch

- In welke plaatsen speelt het verhaal?
Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen (België). Vaak is Vera bij het fort en ook bij de familie Bostearden.

- Je kijkt mee:
Met de ik-persoon, Vera.

Onderdeel C
- Wat is volgens jou de bedoeling van de schrijver met het verhaal?
Amuseren.

- Vind je dat de schrijver gemakkelijk of moeilijk schrijft? Licht je antwoord toe.
Ik vind dat de schrijver heel erg gemakkelijk schrijft. Ik denk dat dit komt omdat het een meisje van 16 is en daarom heeft ze ongeveer dezelfde taalgebruik als mij.

- Noem een aantal belangrijke gebeurtenissen in het verhaal.
- Vera ontmoet Jeroen.
- Vera wordt uitgenodigd bij de familie Bastearden.

- Vera wordt verliefd op Jeroen.
- Vera komt er achter dat er nog een tweede broertje overleden is.
- Vera verteld uiteindelijk hoe haar broertje Tim is overleden, dat is heel moeilijk voor haar omdat ze het nog nooit tegen iemand verteld had.

- Hebben die gebeurtenissen je aan het denken gezet?
Ja heel erg, het is vreselijk als je, je gevoelens niet kunt uitten en het maar oppropt in jezelf.

- Met welke personen kon je goed meeleven? Waarom?
Met Vera de hoofdpersoon omdat, ze zelf schrijft over haar gevoelens. Ook huilt ze heel vaak. En het is natuurlijk heel erg om je broertje te verliezen.

- Wat is de mening over het boek? Gebruik beoordelingswoorden.
Ik vind het een heel leuk boek, het is wel heel erg zielig. Ik wilde steeds verder lezen omdat ik nieuwsgierig was naar hoe Tim was overleden (dat werd pas verteld op de laatste bladzijde).
- Spannend
- Emotioneel
- Meelevend
- Begrijpelijk

Onderdeel D
- Geef hieronder in minimaal 15 regels een samenvatting van de inhoud. De meeste jeugdboeken zitten zo in elkaar: beginsituatie - dieptepunt - verbetering  eind. Beschrijf deze hoofdlijn zo goed mogelijk.
Vera is een meisje van 16 die niet over de dood van haar broertje Tim heen kan komen. Ze kan haar gevoelens heel moeilijk uiten en thuis praten ze ook nooit meer over Tim. Ze is vaak op een ruïne die ze ‘het fort’ noemt. Als ze daar zit en aan Tim denk begint ze heel erg te huilen en raakt in paniek. Zo ontmoet ze een jongen (Jeroen) die ook op het fort is en dit ziet en naar haar toe gaat. Op school kan Vera het goed vinden met mevrouw Meyer, ze wordt uitgenodigd om een keer bij haar thuis te komen in haar mini bibliotheek. Als Vera daar is ontdekt ze dat Jeroen de zoon is van haar lerares. Vanaf toen hielp de vriendschap van Jeroen en zijn leuke familie haar heel erg en voelt ze zich een stuk beter. Als Jeroen een keertje bij haar thuis komt als haar ouders er niet zijn ziet hij een foto staan en vraagt wie het is, Vera verteld alleen dat het haar broertje is en dat hij nu dood is. Vanaf die vraag gaat Vera veel minder naar de familie Bostaerden. Ze gaat nu met Jelle om dat is een jongen van school. Toch voelt ze zich niet zo op haar gemak bij hem, en trekt uiteindelijk toch weer terug bij de familie Bostaerden. Als ze weer eens bij het fort zit komt ze een oude vriendin van haar moeder tegen “Mimi”. Ze praat even met haar en begint dan over Tim. Over dat hij het ‘tweede kindje’ is dat ze hebben verloren. Vera schrikt en snapt er niets van, het tweede kindje? Vanaf toen gaat ze met Jeroen op onderzoek naar dat ‘tweede kindje’. Ze komen erachter waar haar ouders woonden voor haar geboorte en gaan daar naar een kerkhof. Ze vinden daar ‘Tom Froyen, geboren in 1973, overleden in 1975’. Opeens staat er een man naast hun en die weet alles te vertellen over Tom. Het was dus echt waar, Vera had nog een verloren broertje. Als Jeroen en Vera weer terug zijn gekomen gaan ze naar het graf van Tim. Daar verteld Vera eindelijk wat er was gebeurd met haar broertje Tim. Ze had hem gevonden, hij hing in de veranda aan een balk hij had zelfmoord gepleegd. Dan schrijft Jeroen op het graf ‘Tim, ik hou van je zus’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Familiegeheim door An Priemen"