Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Erik of Het klein insectenboek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo/vwo | 3222 woorden
  • 10 oktober 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
9 keer beoordeeld

Boekcover Erik of Het klein insectenboek
Shadow

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom wanneer hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insecten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt v…

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom wanneer hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt te…

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom wanneer hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insecten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt vallen en alles over hun gewoontes lijkt te weten.

In zijn voorwoord bij de zesentwintigste druk van Erik schreef Bomans: ‘In deze uitgave is niets veranderd. Het was niet nodig. Ik zeg dit zo gewoon mogelijk, maar toch met een lichte trilling. Alles is waar gebleken. Met vertrouwen zie ik de volgende kwarteeuw tegemoet. Laat ze maar kijken door hun microscopen. Het enige wat ze erin zien is een volgende druk.’ Deze editie is de vijfenvijftigste druk.

Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1 Algemene informatie

Auteur: Godfried Bomans

Titel: Erik of het klein insectenboek.

Plaats en jaar van eerste druk: 1940 te Amsterdam 2013

Motto en het verband met de inhoud van het boek: 

Noi tutti siamo esiliati, viventi entro le cornici di uno strano quadro. chi sa quento, vive da grande. Gli alrti sono insetti. 

Wij zijn alle ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten.

LEONARDO DA VINCI (in een brief aan Gabriele Piccolomini)

 

2 Godfried Bomans

Godfried Jan Arnold Bomans werd op 2 maart 1913 geboren in Den Haag, het vierde kind van een streng katholieke familie. Na de basisschoolging Bomans naar het gymnasium in Haarlem. Hier begon hij met het schrijven van artikelen voor de schoolkrant. Ook schreef hij in de vijfde klas een toneelstuk voor de hele klas. Na de middelbare school ging hij rechten studeren in Amsterdam, maar dit werd geen succes . Na zijn rechten studie ging Bomans psychologie studeren. Daar schreef hij ‘Erik of het klein insectenboek. Ook schreef Bomans voor het literaire tijdschrift ‘Het venster’ en in 1936 verscheen zijn eerste boek met succes, ‘Pieter Bas’. Bomans overleed op 22 december 1971, op 58-jarige leeftijd, aan een hartaanval. Hij had toen 62 boektitels op zijn naam staan.

 

3 Plaats en tijd

De tijd in het verhaal is heel verwarrend omdat het verhaal zich in werkelijkheid maar in een nacht afspeelt en in het schilderij duurt het ruim 3 weken.

"Ik verlang zo verschrikkelijk naar huis,' snikte Erik, 'ik hoor hier helemaal niet! Ik loop nu al drie weken in mijn pyjama rond en kan de lijst van het schilderij maar niet vinden! Wat zullen ze thuis wel zeggen?'"

Het verhaal begint nog in Eriks slaapkamer. Daar hangt een schilderij ‘Wollewei’ genaamd. 

En in zijn droom komt Erik in het schilderij en leeft hij tussen de insecten. uiteindelijk vind erik de lijst van het schilderij waar hij lang naar opzoek was en tijdens een veldslag krijgt hij mierenzuur in mijn ogen waardoor hij weer thuis komt.

"Erik ging rechtop in zijn bed zitten en keek ingespannen naar zijn geliefde schilderij. En werkelijk, de schapen hieven hun koppen op, de herder wuifde hem toe en de witte wolken dreven door de blauwe lucht van de ene lijst naar de andere.”

 

4 Hoofdpersoon + Bijpersonen

De hoofdpersoon is het jongetje Erik Pinksterblom. Erik is een hele beleefde en gevoelige jongen. Hij is een beetje naïef, omdat hij niet meteen de slechte eigenschappen van de insecten door heeft. Ook is Erik onpartijdig, hij weet niet altijd wat hij moet kiezen of voor wie.

Citaat (p.29): “Mag ik nu misschien éven uw naam weten?' 'Erik,' sprak Erik met een buiging, 'mijn naam is Erik.' 'Erik,' herhaalde meneer van Vliesvleugel, zijn voorhoofd fronsend, 'mij niet bekend. Is het van Erik of gewoon Erik?' 'Erik is pas het eerste stukje van mijn naam,' verklaarde Erik, 'spreek je het allemaal bij elkaar uit, dan wordt het Erik Pinksterblom.'"

De insecten (oftewel de bijpersonen) in het boek hebben elk een negatieve eigenschap. Dit zijn allemaal negatieve eigenschappen van de mens. De wespen (de familie van Vliesvleugel) zijn verwaand, zij zijn van adel en voelen zich beter dan de bijen: "het arbeidersvolk". De spin lijkt een heel lief beest, maar als je hem beter kent is hij gemeen en achterbaks. De worm is eigenwijs, hij vind zichzelf de slimste en denkt dat hij alles weet. Hij denkt dat alle dieren wormen in opleiding zijn. De mieren hebben alleen belangstelling voor hun eigen volk. Ze vinden zichzelf de sterkste dieren van het dierenrijk. Ook omdat zij een grote kolonie hebben voelen zij zich heel belangrijk.

 

5 Samenvatting

Erik ligt op een avond in zijn bed en hij heeft het gevoel alsof er iets bijzonders staat te gebeuren. Het blijken de schilderijen aan de muur te zijn, zijn grootouders. Die laten hem het schilderij ‘Wollewei’ zien. Plots wordt Erik kleiner, zo klein dat hij het schilderij binnen stapt.

Daar ontmoet hij eerst de wespenfamilie “Van vliesvleugel”. Later vertrekt hij op de hommel naar een hotel. Ze komen aan bij een reusachtig slakkenhuis zonder naam. Hier maakt Erik kennis met onder andere een rups, die later in een vlinder veranderd. Hij komt later in het verhaal de spin, de doodgravertjes en een worm tegen. Uiteindelijk komt Erik bij een veldslag met de doodgravertjes bij de dam aan (zoals de insecten het noemen) maar Erik weet dat dit de lijst van het schilderij is waar hij al zolang naar opzoek is, en hij komt weer terug in de bewoonde wereld. (150 woorden)

 

6 Het einde

Het boek eindigt met een veldslag met de doodgravertjes. Op een gegeven moment krijgt Erik mierenzuur in zijn oog. Hij ziet een licht en hij zit recht op in zijn bed. Daarna vertelt de verteller van het verhaal nog hoe het nu met Erik is en hoe hij nu terug denkt op dit avontuur.

Ik vind het een gesloten einde. Eriks doel is al heel lang dat hij nu wel uit het schilderij wil omdat hij honger heeft en moe is. Uiteindelijk lukt hem dit ook want hij is uiteindelijk weer terug bij zijn ouders. Je zit op het laatst niet meer met vragen. Toch vind ik het einde een beetje zielig en dat komt omdat ik had verwacht dat hij nog wel vaker terug zou keren naar Wollewei, maar dat gebeurt niet.

 

7 Indeling 

Het boek heeft een hoofdstukindeling, maar de hoofdstukken hebben geen naam maar er wordt altijd voordat het hoofdstuk begint even vertelt waar het over gaat.

De hoofdstukken vormen altijd een afgerond geheel, dat is prettig lezen. het is me opgevallen dat er een paar hoofdstukken zijn die eindigen met het vertrek van Erik of één van de dieren

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De hoofdstukken vormen altijd een afgerond geheel, dat is prettig lezen. het is me opgevallen dat er een paar hoofdstukken zijn die eindigen met het vertrek van Erik of één van de dieren

“En met een wijde boog vloog hij de avond in” of “(…) in een boogje vloog hij over de lijst en viel het in het frisse, zachte gras”

 

8 Perspectief

Het perspectief van het verhaal is het ik-vertellend perspectief, in dit geval is dat Erik.

De lezer is overal waar Erik ook is, hij is de hoofdpersoon van het verhaal.

Maar er is ook sprake van een auctoriaal perspectief. Dit persoon weet alles al van tevoren. Het auctoriaal perspectief komt terug in het begin van het hoofdstuk. Bij de alinea ‘indeling’ staat er dat ieder hoofdstuk begint met een iemand die even vertelt waar het hoofdstuk over gaat. 

Citaat (p.17) “De lezer maakt kennis met een zekeren Erik Pinksterblom, en met de voornaamste insecten die ons vaderland bevolken. Hij wordt voor de zonderlinge feiten geplaatst, en vraagt zich aan het eind van dit hoofdstuk af waar dit alles eigenlijk naar toe moet.”

 

9 Volgorde van het verhaal

Het verhaal staat in een chronologische volgorde, want er komen nauwelijks flash-backs of vooruitwijzingen in voor. Er is echter wel sprake van tijdsverdichting. In het echt duurt alles maar één nacht maar voor Erik duurt het weke

Door de chronologische volgorde is het verhaal makkelijk te begrijpen.

 

10 Andere tekstgedeelten

Er zijn tekst gedeelten die anders gedrukt zijn en die staan aan het begin van ieder hoofdstuk. Die staan in het auctoriaal perspectief. hun functie is om al iets los te laten van wat er in het volgende hoofdstuk naar voren komt. Als je al deze stukjes van ieder hoofdstuk aan elkaar zou zetten, heb je een samenvatting van het verhaal.

 

11 Leidmotieven

Erik komt uit de mensenwereld en de insecten uit het schilderij. Dus bekrompenheid speelt altijd een rol.

Enkele andere motieven in het verhaal kunnen zijn bijvoorbeeld:

  • Negatieve eigenschappen: alle dieren vertegenwoordigen een andere negatieve eigenschap van de mens en de dieren komen altijd in het verhaal voor.
  • Dromen: bijna het hele boek is niet echt, maar een droom van Erik waar je in mee kijkt.
  • Solms Beknopte Natuurlijke Historie: dit boekje komt vaak in het verhaal naar voren, omdat alle insecten willen weten of ze hun werkzaamheden wel verrichten zoals het in Solms beschreven staat. Ook komt Erik erachter dat alle insecten dit automatisch goed doen.

 

12 Thema

Bekrompenheid en het materialisme van de mensen. De insectenwereld wordt vergeleken met de mensenwereld. Duidelijk wordt dat de zo ideale insectenwereld toch ook zijn beperkingen heeft en dat men zich niet teveel moet hechten aan materialistische dingen zoals de Solms

 

13 Titelverklaring

Erik of het klein insectenboek

"Erik" is de naam van de hoofdpersoon van het verhaal. "Of het klein insectenboek", kan op twee manieren opgevat worden. Hiermee kan de schrijver  'Solms' Beknopte Natuurlijke Historie' bedoelen, dat Erik voor school moet leren en dat hij later uitlegt aan de insecten die hij ontmoet. 

Een andere optie zou kunnen zijn of het de insecten nu gaat om Erik zelf, of om de kennis die hij heeft (de kennis van Solms’). Dus welke moeten ze kiezen? ‘Erik’ of ‘Het klein insectenboek’.

 

14 Mening

Voordat ik het boek ging lezen had ik er niet zo’n zin in omdat ik meer jeugdliteratuur gewend ben en dit sprak me niet heel erg aan. Echter toen ik het eenmaal las, had ik het in 1 dag uit. Het leest heel vlot en de humor is droog en daar houd ik van.

Normaal ben ik niet zo in voor fantasie boeken, maar dit kon ik niet echt fantasie noemen vind ik zelf. Je bekijkt eigenlijk de wereld van de dieren, vanuit hun lengte en lichaam en

dat vind ik leuk om te lezen.

Het verhaal is een beetje kinderachtig maar dat stoorde me niet. Wel is het een onderwerp waar ik niet dagen lang over na zal denken. Het is oud Nederlands geschreven en heel af en toe moest ik even twee keer kijken wat er nou stond. Dat is ook wel wat het boek zo kenmerkend maakt.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans"