Engelandvaarders door Klaas Norel

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 6965 woorden
  • 28 november 2006
  • 55 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 55 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1946
Pagina's
580
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Engelandvaarders
Shadow
Engelandvaarders door Klaas Norel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Engelandvaarders
Schrijver: Klaas Norel

Grote samenvatting:
Het verhaal gaat over Evert Gnodde, een vissers zoon die op Urk woont.

Het verhaal begint op de dag dat de Duitsers Nederland binnen vallen.
Ever staat achter het roer als er een vliegtuig over komt hij weet niet van wie het vliegtuig is hij denkt dat het een Nederlander is maar ziet later dat het een duisters is, hij zegt tegen zijn vader dat het oorlog is maar die gelooft het niet. Later blijkt van wel als ze bij de vis afslag staan, daar zeggen de andere vissers dat het oorlog is. Als ze naar huis gaan zien ze een Hollands oorlog schip, maar dan komen er op eens Duitse vliegtuigen aan, en het schip schiet op ze maar dan valt het vliegtuig het schip aan. Het schip van de Gnodde’s blijft ongedeerd.
Zondag als ze naar de kerk zijn geweest en weer thuis zijn gebeurt er iets dat niet kan een omroepen gaat door de straatjes van Urk en zegt dat de schepen op militair gezag naar Amsterdam moeten. Maar Evert’s vader gaat niet naar Amsterdam maar naar Enkhuizen, maar op eens horen ze knallen over het water en zien ze een schip dat op het land schiet, maar dan komt er uit de wolken een vliegtuig die het schip met bommen bestookt en hij raakt het schip. Het schip begint te kapseizen en zinkt. Ze varen door naar Enkhuizen en zien dat daar al veel mensen zijn, die zijn geëvacueerd. De mensen in Eknhuizen zijn vrolijk terwijl de oorlog vol aan de gaan is. De volgende dag horen ze dat Nederland zich zelf heeft over gegeven. De avond varen ze da schepen op de kade kapot en steken ze in brand en vernielen ze alles wat de Duitsers niet in handen mogen krijgen.

De meesten visser vinden de Duitsers niet zo erg omdat ze goed betalen voor de vis, maar Evert heeft en hekel aan ze, zeker na dat ze scheen gaan vorderen voor hun leger, en ze ook hun schip mee nemen. Maar ze krijgen er niks voor terug. Evert’s vader weet een schip te vinden die hij kan betalen, maar het schip os kleiner en minder sterk.
Evert droomt er nog steeds van om piloot te worden, maar hij is nog te jong om bij het leger te gaan, en hij moet eerst naar Engeland. Als hij weer een keer ‘s avonds roer staat scheert er iet over de boot heen en hoort hij harde knallen en ziet hij een schip in de zee storten. Zijn vader en broer zijn door het lawaai waker geworden en zijn naar boven gekomen. Zijn vader zegt dat ze naar het vliegtuig moeten om te helpen er is er nog één in leven, Evert’s vader zegt dat ze meteen naar de haven moeten gaan voor een doktor. Maar hij haalt het niet hij wil Evert iets vertellen maar die verstaat hem niet, dus zinkt hij een liedje. Evert kent het liedje en zinkt in het Nederlands mee voor ze in de haven komen is de piloot al dood, hij wordt begraven en het hele dorp trekt er op uit om er bij te zijn.
Alles wat de visser vangen gaat naar de Duitsers en het Nederlandse volk krijgt er niks van. Ever zegt dat zijn vader aan de vrouwen moet verkopen die bij de afslag staan maar die zegt van niet. Die dag daarop staat er een vrouw bij hun boot die om paar pond paling vraagt en ever geeft de vrouw waar ze om vraagt. Die dag daar op staat de zelf de vrouw er met nog een vrouw er naast. En Evert geeft hun allebei paling mar elke dag worden het er meer. Maar na een tijd je staan er te veel vrouwen, en vallen ze te veel op. Ze worden ze gesnapt door de Duitsers de boot wordt aan de ketting gelegd, en kunnen ze dus niet meer varen.
Evert’s moeder klaagt dat ze te weinig voedsel in hui heeft en ever heeft een idee laten we naar de boeren gaan en paling voor tarwe en boter ruilen. Als Evert bij een boer komt om het te vragen wil de boer maar al te graag ruilen wand aan paling kan hij niet meer komen. Daarom hebben ze thuis ook een goed gevulde tafel. Evert is sacherijnig omdat hij nog steeds wil mee vechten, maar niet kan.
Een jongen van Urk is bij de NSB gegaan en is nu het zwarte schap van Urk geworden.
De Duitsers willen dat jongen van de leeftijden van 19-20 zich melden om in Duitsland te werken in een wapen fabriek. Maar geen een van de jongens meld zich, en de Duitsers kommen ook niet op Urk zoeken na dat ze hebben gehoord dat overal in het land razzia’s worden gehouden, maar de jongen zeggen dat ze op Urk toch nooit komen omdat zij hun van vis voorzien en als de Duitsers ze weg halen ze minder vis krijgen.
Een paar weken later als ze in de kerk zitten komt er iemand de kerk in gerend en zegt dat de Duitsers over het water kommen, de kerk stroomt snel leeg en alle jongens verstoppen zich sommigen worden door de Duitsers in de wachttorens geroepen om zich te verstoppen. Evert gaat met Alie mee en verstopt zich zelf onder de bed stee achter de potten. Maart als de Duitsers niet komen komt hij er half uit om een kop koffie te drinken, Maar Alie’s vader hout goed de straat in de gaten via een spionnetje. Als de Duitser kommen verbergen ze het kopje waar hij uit heeft gedronken, en doen ze het luik weer dicht. Maar de eerste keer lopen ze voor bij maar de tweede keer stoppen ze om bij hun in het huis te zoeken, eerst vinden ze niks maar als een soldaat voelt waar Evert zit en niks vind lucht Alie een beetje te veel op en zegt de commandant dat hij met ze zaklantaren moet zoeken schijnt hij recht in Evert gezicht.

Evert neemt rustig afscheid van Alie en haar ouder en gaat dan vrijwillig mee maar hij moet handboeien om doen voor de zekerheid. De soldaten weten de weg niet op Urk omdat het een dolhof is van nauwe straatjes. Evert helpt ze door ze de weg te wijzen en vraagt dan of hij nog even afscheid mag nemen van ze ouders, en dan krijgen ze ook een sigaretje en een ko koffie en dat slaan ze niet af. Als ze bij hem thuis kommen zegt hij tegen moeders schenk koffie in echt en geef hem een sigaretje als de soldaat rustig aan ze koffie lurkt springt ever op eens door het raam waar hij net aan door kan. De soldaat die buiten stond te wachten komt naar binnen als hij lawaai hoort en ziet dat de Evert weg is, mar ze kunnen hem niet meer vangen net zo als dat andere jongen die gelijk de bennen heeft genomen ze rennen de straat in en zien een spoor van bloed maar als ze bij het strand kommen kunnen ze het niet meer volgen omdat het spoor daar op houd Evert is bij neen oud vrouwtje naar binnen gestormd, die heeft hem verstop en zegt tegen hem dat hij er uit kan kommen als de Duitsers weg zijn. Uit eindelijk gaan de Duitsers weg met lege handen. De Duitsers kommen de week daar op weer onder de kerk dienst, maar ze worden op tijd gewaarschuwd en ze kommen veilig weg. Later die week als ze bij de visafslag zijn kommen er weer Duitsers. En nu weet Evert geen uit weg tot hij op het idee komt om net te doen of hij vis naar de afslag draagt samen met ze broer, soms maakt hij een praatje met de vissers. om hun te waarschuwen voor de Duitsers en helpen hun zonnen en knechten met het dragen van de vis, maar als ze lange de Duitsers zijn. Rene ze weg en worden ze door de Enkhuizen naars in hun huizen verstop en gaan ze ’s avonds weer naar de booten terug. Maar als ze ’s avonds varen komt er in eens een boot en Evert heeft snel door dat het de Duitsers zijn er zegt het tegen zijn vader en die zegt weg laat de netten maar hier liggen en zo word Evert niet gepakt 2 jongen zij helaas wel de klos.
Evert zijn moeder vind dat hij moet onderduiken Evert weet wel waar bij de boer met wie hij paling ruilt ze gaan me teen de dag daar op bij de boer langs om paling te brengen en vragen of hij daar kan onderduiken. De boer vind het goed maar hij moet eerst andere kleren hebben. A;s hij bij de boer is moet hij op het land werken en dat valt hem vies tegen maar. Zondag gaat hij naar de kerk maar als hij terug komt is er niemand dus gaat hij een stuk wandelen als hij weer terug is, zijn de boer ven boerin er en brengt hij de middag en avond met hun door. Als de week weer begint heeft de boer ander werk voor Evert maar de dag daar op moet hij wq2eer naar het erwten veld dan praat hij met Jan, hij vertelt hem hoe hij in Duitsland behandeld werd door de Duitsers. En dat hij voor de koning wil vechten net as levert maar hij weet ook geen uitweg.
Hij zegt tegen Jan dat hij ook eens mee moet gaan naar de kerk, maar Jan denkt eerst dat hij gek is maar later zegt hij dat misschien wel en keer mee gaat. Uit eindelijk gaat Jan mee en hij heeft er geen spijt van gekregen.
Die week als ze aan het werk zijn en ze hebben pauze komt er iemand aan fietsen, jan herkent de dominee gelijk maar wil eerst weg lopen maar ever houd hem tegen. De dominee stopt bij de jongens om een praatje te maken. De woensdag avond daar op staan ze voor de deur van de dominee, Jan voelt zich in het begin niet op zij gemak maar als de avond vordert voelt hij zich op zij gemak. Jan zegt dat hij de volgende keer weer mee gaat naar de kerk. Als ze weer eens aan het werk zijn komt er een paard en gegaloppeerd om te waarschuwen dat de Duitsers komen. Als ze een auto horen blijkt het loos alarm te zij het is de dokter maar dan horen ze nog een auto en dan zijn het wel de Duitsers en verstoppen ze zich tussen het lof van de planten. Later krijgen ze te horen dat ze naar het tarwe veld moeten en niet naar de boerderij. De nacht brengen ze door in het tarwe veld. ‘s ochtends krijgen ze te horen dat de dominee is opgepakt. Jan wil de dominee bevrijden maar de boer houdt hem tegen. Ze moeten gewon aan het werk maar met de waarschuwing dat als er onraad dreigt de ze zich moeten verstoppen. Als er een auto voor bij rijd ziet Jan dat de dominee er in zit en springt op en wuift naar de dominee Evert wuift uit eindelijk ook mee. Als ze het vertelen zegt de boer dat ze geluk hebben gehaat.
Jan is een paar dagen naar Rotterdam geweest naar zijn ouders. Jan heeft een manier gevonden om in Engeland te komen, bij de Duitse marine. Evert ziet er eerst op tegen maar later zegt hij toch dat ze het moeten doen. En zo staan ze in Amsterdam om zich aan te melden. Ze willen gelijk in dienst en worden ook gelijk naar de werf gebracht om Duitse marine kleding te passen en voor hun slaap plaatsen. Als ze na het eten naar een kamer gaan, zitten daar een stel Duitsers die liever hebben dat de oorlog op houd. Ever heeft naar zijn ouders een brief geschreven dat hij bij de Duitse marine is. Zijn vader wil niks meer van hem horen en wil hem niet meer zien. Ze moeten haard werken bij de opleiding. Er sneuvelen ook 2 jongen bij de opleiding. Op een dag is de dril sergeant zo boos dat hij zijn hand schoen op de grond gooit, en zegt dat Evert hem als een hond moet ophalen, maar ever doet het niet. Als hij Evert wil slaan grijpt Jan in en pakken andere jongen hun pistool en richten die op de dril sergeant. Er komen geen matregelen op hun actie. Ze hebben ook les in Nationalisme. Maar de jongen zitten bij die les alleen lol te trappen. Maar de leraar heft daar wel iets tegen hij zet bij de volgende les een paar soldaten achter in het lokaal, met geweren. Jan wil het op geven maar Evert haalt hem uit de put. Maar Evert komt zelf ook in de put en dan haalt Evert hem er uit.
Eindelijk hebben ze hun opleiding af en worden ze bij de commandant geroepen om te horen waar ze komen. De commandant wil ze op een konvooi schip plaatsen in de Oostzee maar Evert is dar niet blij mee en weet een manier om daar tussen uit te knijpen door te zeggen dat ze op de Noordzee viste voor de kust. En dan wil de Duitsers hem toch wel graag op de konvooi dienst daar hebben maar Jan gaat naar de Oostzee en dan springt Evert voor hem in de strijd mals hij daar heen gaat ga ik mee, en daar is de duister niet blij mee dus zegt hij jullie kunnen samen p een schip. De dag daar op moeten ze zich bij een schip melden als Evert hem ziet. Weet hij gelijk dat het hun ouwe boot is die de Duitsers hebben gevorderd.
Maar hij is wel anders. Na een paar dagen varen ze uit ze moeten op Terschelling spullen op te halen. Als ze bij een stuk komen dat ondiep word zegt Evert: schipper stuur naar rechts ander lopen we vast. Maar de schipper luistert niet en dan lopen ze bijna vast en da zet de schipper Evert aan het roer. Jan is zee ziek gewoorden door het schommelen van de boot.
Als ze weer uit veren is het mooi weer Evert is blij maar de rest niet wand nu kunnen de tommy’s hun gemakkelijk aan vallen. En ze kommen ook, ze schieten 1 vraagt schip naar de kelder en 1 konvooi schip raken ze maar die vaart nog, maar als ze terug naar de haven varen gaat dat schip ook verloren. De schipper is ook gewond geraakt en ze krijgen dus kort een andere schipper. Na twee weken komt de schipper even kijken hij heeft nog een paardagen verlof en komt dan weer terug. Maar als de schipper weer terug is varen ze niet uit maar ze blijven liggen voor de kade. Na een tijdje moet de schipper mannen af staan om wacht te lopen in de gevangenis. In de pauze komt Jan snel naar Evert toe gesneld met nieuws. Hij heeft de dominee gezien. Evert wil het zeker weten en gaat een stukje door de gevangenis lopen en niet op vallend op de naam kaartjes kijken. En ze vinden hem.
Later als het weer eens lucht tijd is praat Jan kort met de dominee en stopt hem ongezien en pakje boter toe. Jan droomt die avond dat hij de dominee helpt ontsnappen, maar het lukt niet. Hij vertelt het tegen Evert wat hij heeft gedroomd. Evert zegt dat het onmogelijk is omdat het te goed beveiligd is. Maar later zegt hij dat hij een idee heeft. Ze moeten op wacht maar de dag daarop moeten ze ook uit varen dus mag Evert niet wacht lopen maar hij weet de schipper over te halen. Maar als ze zo ver zijn duikt weer een probleem op. De NSB er van Urk loopt daar ook wacht. Evert vertelt het tegen Jan en die weet wel een idee om hem uit te schakelen. Als het eet tijd is gaat Jan voor iedereen eten halen ook voor die Urker als hij van zijn wacht terug komt valt hij als en blok in slaap en de wacht commandant ook terwijl hij een boek probeert te lezen. Dan gaan ze aan slag ze halen de dominee uit zijn cel en geven hem de jas en spullen van de wacht commandant die hij dan moet aan trekken. Ze komen veilig op de boot aan maar dan moet Evert alles nog terug brengen en dat lukt ook
Morgens hij terug komt gaat Jan gouw zijn kooi in en Evert ook. Als ze uit varen is het mistig en dat hebben ze nodig om uit het konvooi weg komen. Als iedereen beneden slaapt halen ze alle geweren weg die in zee gooien. Maken ze het geschud onklaar. En sluiten ze het voor onder af zodat ze er niet uit kunnen. Maar na een tijdje worden ze waker en worden ze onrustig, maar als ze er niet uit kunnen en halen ze de schipper er ook bij. Maar ze blijven rustig. Na een tijdje horen ze een schip en gaat Jan met de drie kleur zwaaien maar het blijkt een Duitser te zijn. De gene die onder opgesloten zitten zien hun kans en breken de duur open en ontsnappen maar ze weten de Duitsers weer terug te krijgen as levert bijna de schipper heeft neer geschoten. En dan horen ze nog een boot dit keer een Engelse. En dan stappen ze over maar Evert zijn ze op een kwijt. Evert is flauw gevallen.
Alie krijgt een rode kruis brief van Evert en daar staat in dat hij in Engeland is en dat zij de brief ook aan zijn vader moet laten lezen.
Evert en Jan moeten gesprek voeren met iemand die hun overhoord. Of niet duist spionne zijn maar hij komt er achter dat het goed is. Hij zegt dat ze nieuwe kleren moeten hallen in plats van dat Duitse apenpakje. Zodra ze een nieuw uniform hebben gaan ze naar het tehuis voor de Nederlanders. Maar daar moeten ze hun verhaal vertellen. De volgende dag moeten ze een gesprek voeren over op wat soort boot ze willen. Evert wil graag op een M.T.B en Jan ook maar op die boeten is niet altijd plaats. Later die dag lopen ze de dominee tegen het lijf. Die stelt voor om naar het tehuis te gaan en wat te drinken maar er wordt ook gezongen.
Er kommen twee plaatsen op 1 boot vrij en ze moeten er gelijk naar hun slaap plaats. Die avond varen ze uit. Evert word aan het roer gezet. Ze kommen een Duits konvooi tegen. En schieten alle schepen naar de kelder. Een van hun schepen zinkt en 1 boot zwaar beschadigt. De nacht daar op gebeurt er niks. En die avond daar op komen ze weer een konvooi tegen maar er zijn dit keer ook snelboten in de buurt, zij krijgen ook een snelboot achter hun aan. De motor word geraakt en het schip komt stil te liggen maar Jan weet hem weer aan de praat te krijgen. Ze raken de Duitser kwijt en Jan valt vermoeit in slaap. Op eens word Jan waker door veel lawaai en water het naar binnen komt. Hij wordt door het water tegen de wand aan gesmeten als hij er uit probeert te komen maar het lukt hem toch. Hij weet op vlot te kommen en vind de schipper. Ze zoeken samen naar overlevende. Ze vinden Evert maar hij is buiten westen en heeft een grote wond aan ze hoofd, hij moet snel naar een dokter maar dat kan niet ze zitten midden op zee. De ochtend daar op zien ze een visser boot die naar hun toe komt en hun helpt en hun naar Nederland brengt. Voor ever haalt de visser een doktor. De doktor komt er achter dat ever een hersenschudding heeft. De visser neemt Evert en Jan mee naar huis, maar de commandant is geen visser dus neemt de doktor hem mee.
Alie krijgt een brief van ever uit Nederland. Ze leest dat Evert in Engeland bij de Nederlandse marine zit en geen vlieger is geworden zo als hij wou. Ze leest de brief voor aan zijn vader en die is gelijk heel trots op zijn zoon.
Evert is nu 10 dagen in Stellendam bij de visser. Op een nacht word er een Engels vliegtuig neer geschoten en gaan de Duitsers zoeken. Ze vinden niks, als ze ene keer op de kade lopen en Evert met een paar jongen staat te praten schuilt hij een Beetje en willen ze hem arresteren maar Evert wet te bewijzen dat hij een visser is en ontkomt zo dat hij wordt gearresteerd. Ze zitten bij een boer in zijn kamer ’s avonds met de Engelse piloten ze hebben een zender/ontvanger en proberen Engeland te bereiken maar hij is niet sterk genoeg. Na een tijdje krijgen ze een antwoord van een schip dat voor de kust vaart. En spreken een tijd af wanneer en war ze op gehaald willen worden. Ze gaan naar de schipper vragen of die wil helpen maar eerst wil hij niet mar later weet hij toch een manier. ’s Avond brengen Evert Jan en de commandant de Engelse in groepjes naar het schip van de visser. De visser brengt hun naar de plaats op de afgesproken tijd en gaat zelf ook mee naar Engeland met zij hulpjes. Evert en Jan kommen op het wacht schip. De schipper en zijn hulpjes worden eerst opgeleid en gaan dan naar een mijnveger of een konvooi boot. Evert en Jan gaan naar een ander schip de Floris. Als ze daar heen gaan per trein zien ze allemaal oefeningen op de velden. Ze zien heel veel materiaal en manschappen. Als ever een keer met een maker op de brug aan het poetsen is vraagt zijn makker waarom hij niet gewoon in Holland is gebleven wand Die Duitsers zijn best aardig zegt hij. Evert legt uit waroom, maar hij gelooft het niet omdat hij aan het begin van de oorlog naar Engeland is gegaan. Evert wordt woedend op hem maar uiteindelijk gelooft hij ever wel. Op een dag moet malles extra schoon zijn. En moeten ze alle maal in het gelid treden Evert moet nieuwe kleren kopen en Jan ook. Later merken ze pas waarom ze worden uit gelid geroepen en krijgen van prins Bernhard het bronzen kruis. Omdat zij een boot van de Duitsers naar Engeland hebben gebracht en omdat ze nog een keer zijn terug gekomen toen ze weer in Nederland waren beland. Evert wordt op het maatje geroepen omdat hij zich niet netjes gedroeg tegen een hogere persoon maar er gebeurt niks. De invasie begint en zij moeten helpen op de kust te schieten op de atlantik wal om die te verzwakken. En dan gaan de troepen er op af maar op eens komt er een boot op de Floris aangedreven blijkt dat de stuur man dood is Evert word aan het stuur gezet en nog een paar matrozen gaan mee. De boot word geraakt als ze bij het strand in de buurt komen en er loopt water naar binnen maar hij bereikt het strand. Maar kan niet meer terug en gaat mee het strand op het is daar een hel maar het lukt ze om verder te komen eb het strand in te nemen Evert gaat weer terug naar de Floris. Zij moeten steun geven op door op de Duitsers te schieten. Als ze weer van Engeland naar Normandie gaan horen ze op eens een knal en zinkt er een klein schip en nog een Evert ziet in eens iets in het water en schiet ze magazijn er op leeg en ze halen het ding uit het water blijkt het een 1 mans onderzee er te zijn met 1 torpedo. Ze hebben hen nieuwe Duitse wapen ontdekt. Als de Floris voor reparatie in Londen licht gaan Evert en Jan naar de oranje haven. Als ze in de bus zitten zien ze een vreemd vliegtuig en Engelsman licht hun in dat het een v1 is. Als ze in de oranje haven zijn komt Evert een oude bekende tegen. Ze gaan het tehuis om bij te kletsen en te zingen als er gezongen word, op eens staat iedereen op en gaat het Wilhelmus zingen. Ze snappen niet wat er is maar op eens ziet Evert de koning ze gaat bij ieder tafeltje langs om een praatje te maken ook bij Evert en Jan ze praat kort tegen Jan en loopt dan weer verder. Er is ook een meneer bij die zegt dat je je kunt inschrijven voor de luchtlandings troepen, Jan zegt dat ze zich moeten in schrijven maar Evert weet het niet maar uiteindelijk gaan ze toch. Ze worden eerst gekeurd of ze er wel goed genoeg voor zijn en dan kommen ze bij d de rode duivels. Ze moeten ook uit een vliegtuig springen Evert ziet er op tegen mar springt toch. Ze hebben ook nieuwe maker. Evert herkent in 1 de vlieger die is neer gestoord bij Urk die zij me hadden genomen dan vraag hij het en het blijkt zijn oudere broer te zijn. Hij vraagt of hij mee gaat naar zijn huis om het zijn ouders te vertellen. Evert gaat mee en vertelt het verhaal ook dat hij heeft gezongen en dan gaan ze naar de kerk wand het is zondag. Ze mogen niet van het terrein af omdat ze paraat moeten zijn voor als ze vertrekken nar Nederland. Op een ochtend gaat het alarm af en komt een blazer hun waker maken. In het eerst geloven ze niet dat ze nu echt moeten, tot ze zien dat de vliegtuigen uit de hangars worden gehaald en de motros aan worden gezet. Dan gaan ze gelijk uit hun bedden en snelle naar hun vliegtuig. In het vliegtuig krijgen ze te horen wat het doel is: Arnhem.
Alie is naar een villa in Gelderland gegaan en helpt werkt daar bij een baron en barones. Zondags gaat ze gewoon naar de kerk maar als ze terug komt hoort ze vliegtuigen en denkt die gaan naar Duitsland, maar als ze een rondje draai ziet ze mensen er4 uit springen en andere vliegtuigen zonder motoren op de heiden landen. Ze gaat snel naar de villa om het tegen de baron en barones te vertellen.
Ze zijn bij Arnhem in de buurt gesprongen (de Ginkelse hei) ze nemen de villa waar Alie zit in om er een commando post van te maken. Evert heeft een fiets gekregen van een burger en moet de berichten over brengen. De avond als hij op een bank valt doodmoe, vertelt een van zijn maten dat hij een meisje heeft gezien die heel mooi was hij verteld wat ze aan hat. Evert weet gelijk dat het een Urker is. Hij vraagt aan ze maker waar ze zijn die zegt in de keuken. Evert gaat naar de keuken maar zier er geen. Dan hoort hij achter zich: take care please. Evert herkent de stem, en draait zich om en ziet Alie. Alie herkent hem meteen en vliegt hem om de hals. Evert praat de avond met Alie en de ochtend daar op ook maar dan moet Alie en de rest weg wand er kommen Duitsers deze kant op met tanks. Evert brengt Alie weg naar een dorp in de buurt. Als Evert weer terug is moeten hij helpen de villa gevechts klaar te maken. De Duitser kommen met tanks maar ze verslaan ze. Ze moeten op trekken naar Arnhem om de brug in te nemen. Ze kommen een Duitse blokkade tegen en nemen die in maar dan kommen er tanks aan en kunnen ze het niet houden dus besluit de commandant om naar een kantoor te gaan en dar te schuilen de Duitsers proberen ze er uit te slaan maar lukt niet dan steken ze de huizen er naast in brand en zitten ze als muizen in de val. Maar de binnenlandse strijd krachten bevrijd ze en ze gaan Arnhem uit. De commandant vraagt voor vrijwilligers om andere te helpen die in een school gebouw zitten op gesloten en er niet uit kunnen komen. Als ze er aan komen lijkt het niet meer op een school wand er staan bijna geen muren meer overeind. Er komen 20 man uit van de 200 die er zaten. Arnhem is helaas verloren ze kunnen er niet meer in en trekken zich terug naar de bossen. Maar daar zitten weer sluipschutters. En de munitie en medische middelen raken ook op en de spullen worden gedropt op een veld dat in Duitse handen is daar kunnen ze dus niet bij kommen en als de polen worden gedropt kommen zij in een regen van kogels te recht een maar een klein deel komt bij de Engelse. De duisters vallen aan maar ze verdedigen fel, tegen de aanvallen. Iedereen help mee ook de kok en de staf mensen. Ze moeten terug trekken en dan ziet Evert iemand liggen die om water vraagt, Evert herkent de stem het is Jan. Hij geeft hem water maar ze moeten nog meer terug trekken Jan zegt laat me maar liggen maar Evert neemt hem mee en ze bereiken veilig de achter hoede. Jan wordt weg gebracht en Evert moet weer terug. Evert en de rest krijgen te horen dat ze zich over de rijn terug trekken, hij heeft nu nog kans om afscheid te nemen van Jan. Hij licht in een wijnkelder die niet schoon is net zo als zijn verband. s’Avonds gaan ze naar de rijn en dan kommen ze door het dorp waar Evert Alie heeft achter gelaten en ziet het huis hij vraagt of hij even mag kijken of ze er nog is en ze is er beneden in de kelder. Maar hij moet weer gouw weg. De terug toch word helaas door de Duitsers waar genomen. Het lukt hen om veilig de over kant te bereiken. En dan worden ze naar Nijmegen gebracht en krijgen ze eten en een lekker schoon bed. Jan is achter gelaten net als al de ander die niet konden lopen. De merken niet veel van de duisters. Ze worden naar een ziekenhuis gebracht. De doktor en zusters doen net of ze nog heel ziek zijn en ze niet weg kunnen. Maar als de duisters er niet zijn doen ze ander dingen maar een keer als ze krijgertje aan het spelen zijn komt een Duitse commandant binnen. En doe word woedend en zegt dat ze die morgen daar op naar het krijgsgevangen kamp gaan. Een zuster met wie Jan goed bevriend is wil Jan helpen om te ontsnappen maar hij wil niet maar zijn makker zeggen dat hij gewoon moet gaan. Hij gaat ook maar als hij uit het ziekenhuis is willen ze ook nog de ander soldaten helpen. Het lukt om die ook veilig weg te krijgen uit het ziekenhuis. Jan gaat naar Rotterdam naar zijn ouders. Hij doet er drie dagen over om er te kommen. Als hij er is, is zijn moeder alleen thuis. Zijn vader is mokken als hij zijn zoon ziet, een gesprek lukt ook niet na het eten gaat Jan een blokje om. Als hij terug is, is zijn vader al een stuk vrolijker zijn moeder heeft het uit geld waarom hij bij de Duitse marine was gegaan. Ze weten samen de tijd te vullen. Jan gaat bij de boeren eten hallen hij komt met kaas boter er roggen thuis. Maar na een tijdje kan hij niet meer voedsel halen wand iedereen die de Duitsers zien pakken ze op. Mannen van de tot de leeftijd 40 jaar moeten naar Duitsland om te werken. Jan gaat niet, maar de buurman wel. Op een dag wordt er aan gebeld eerst doet Jan niet open tot hij in het spionnetje ziet dat het Evert is, dan doet hij de deur open. Als zijn moeder thuis komt kijkt ze vreemd op tot Jan vertelt wie het is. Als ze koffie heeft gezet en het is opgedronken komt Evert met echte koffie voor de dag. Zijn vader kijkt ook een beetje raar op tot hij hoort wie het is. En dan vertel Evert waar hij voor is gekomen om te vragen of Jan wil helpen de ondergrondse met de Engelse wapen bekent te maken, Jan gaat mee. In de kelder van een klooster trainen ze de jongen van de ondergrondse. Op een dag komt er een man naar Evert toe en die zegt dat hij iets weet waar ze van de Duitsers iets kunnen stellen en dat het ook een geien oefening is voor ze. Evert zegt dat ze het doen het blijkt om een tuiste koelhuis te gaan met heel veel eten. Ze laden een schip vol en brengen die naar het klooster om daar alles op te verstoppen. Ze hebben geen problemen en gehaat.
Met kerst gaan ze naar Jan zijn ouders met ze tweeën zijn ouders de moeder van Jan weet niet wat ze moet maken ze heeft alleen bruinen bonnen maar Evert heeft genoeg mee genomen. Om er een echt feest maal van te maken. En daarna gaan ze naar de kerk. Als ze terug gaan speelt Jan liedjes op zijn fluit, maar is eens word er aan gebeld en staat er een vrouw aan de duur die zich Clara noemt. Ze laten haar binnen terwijl Jan en Evert in en gat in de vloer zitten. Op eens komt Jan de kamer binnen en dan is de argwaan weg van zijn ouders. Ze hebben een dropping maar die gaat helaas niet door dus bestelen ze maar een boer van zijn tarwe de volgende avond gaat hij wel door en krijgen ze wapens en een zender. Ze brengen de wapens per boot naar Rotterdam maar dan worden ze aan gehouden door de S.S. en ziet Evert ook de Urker NSB er maar hij herkent Evert niet en er gebeurt niks.
Ever krijgt een brief uit het zuiden en 1 van zijn vader inde brief uit het zuiden staat dat ze de kazematten bij de duinen moet moeten tekenen en door sturen ever verkleed zich als Duitser die met verlof is en help iemand die brood rijd naar de kazematten. En neemt alles oop wat hij ziet maar op een dag wordt hij aangehouden maar hij wordt toch vrij gelaten. Clara moet briefen naar een boert waar een ander meisje ze verder mee neemt en brengt dan ook weer briefen terug. Ze moet zwaar trappen wand er licht een dik pak sneeuw.
Evert wil Alie op zoeken maar het is moeilek om haar te vinden maar uit eindelijk vindt hij haar toch. Op eens wordt hij aan gehouden door twee duisters maar als ze zien dat hij een kaart heeft van de S.D (Duitse politieke soldaat) laten ze hem gaan als hij bij het huis komt die de mensen zeiden zeggen ze dat er geen Urker woont. Maar Alie woont daar wel en moet oppassen ander valt ze in de handen van de Duitsers. Alie heeft van haar vader een brief gekregen dat ze daar nog eten en brandstof hebben maar ze blijft bij de baron en barones. Evert moet terug naar Rotterdam dus het zoeken naar Alie opgeven. Hij moet gaan crossen naar het vrijen zuiden. Om dingen duidelijk te maken die de Canadese commandant niet bergreep van zij tekening van de kazematten. Ze kommen ze moeten het twee keer proberen voor het lukt mar dan lopen ze vast en ontdekken de Duitsers hun maar ze weten zich er uit te redden en de vierde keer lukt het en komen ze veilig aan. Clara moet weer eens briefen brengen. Als ze weer terug fiets ziet6 ze Evert en Jan en volgt ze op ,een eindje maar dan ziet ze een man die hun ook volgt tot ze bij de bestiming zijn dan kijkt kijkt naar een lege etalage. Clara gaat ook naar binnen en waarschuwt ze en zegt dat ze alle maal weg moeten en alles mee moeten nemen. Clara word op gepakt en naar de gevangenis gebracht. Ze komt bij twee vrouwen in de cel die erg aardig voor haar zijn. De derde dag wordt ze verhoord en als ze niks zegt mag ze de hele ochtend en middag tegen de muur staan en toe zien hou 4 duisters brood eten en koffie drinken. Ze is flauw gevallen en ze komt bij in haar cel. Alie is nog steeds bij de baron en barones, ze is zelf heel verzwakt. En kan haast niks meer maar zet toch door. Evert en Jan als S.S. verkleed met nog een paar makers als gevangen en van hun gaan naar de gevangenis om een paar mensen te bevrijden en Clara. Alles lukt tot Jan bij Clara staat en haar net wil mee nemen en er een paar schoten klinken. Er blijkt een aanvalt commando van de S.S. voor de deur te staan. Ze weten ze te verslaan maar Clara blijft in haar cel, maar dan kommen de groenen. Die schieten 4 man neer 1 gevangenen en 3 K.P. mannen. Ze willen Clara kleineren in de cel door te zeggen dat Jan dood is maar dat is hij niet. Clara krijgt een briefje van Jan en hij krijgt een briefje terug van Clara waar op staat dat ze Rotterdam uit moeten. Ze gaan rotter dam uit in een melk wagen in de tank. Ze worden aan gehouden en bijna gesnapt maar de chauffeer gaat er van door als de telefoon over gaat. Evert en Jan worden bij een boerderij afgezet, daar worden ze goed verzorgt. Jan heeft koorts, en kan niet mee als de Duitsers kommen zoeken en als ze de twee de keer kommen is hij nog steeds te ziek. Ze brengen ham naar een andere plek en Evert gaat verder met de reis maar Jan word ergens ander heen gebracht. En sterk dar snel aan. Evert helpt de baron met zijn vracht je takken, hij vraagt weer naar Alie maar de baron zegt dat ze weg is. De ondergrondse plaats bij de kazematten langs van Amersfoort naar Amsterdam uit schakelen, ze hebben daar voor tijdbomen. De bunkers zijn hele maal kapot. Ze maken ook de explosieve op een brug aan schadelijk door de bussen met springstof te vervangen met bussen met zand. Evert is gereet met zijn ploeg om aan te vallen als de Canadezen er aan kommen. Alie verlangt nu naar de oorlog wand dat betekent vrijheid. Maar de Canadezen houden stand en gaan niet meer verder. De barones is gestorven en haar dochter is er ever slecht aan toe als de barones 3 dagen voor ze dood ging. Jan wil ook vechten maar is te zwak. En kan het dus niet. De dijken van Wieringermeer zijn opgeblazen en het land staat 5/6 meter onder water, hij heeft daar samen met Evert als onder duiker gezeten. Clara zit nog steeds in de gevangenis. Jan is door de doktor gezond verklaart en mag gaan waar hij heen wil de doktor zegt dat je nu iedereen uit de gevangenis kan halen die je wil zonder wapens. Jan gaat naar de leider van de binnenlandse strijd krachten en ziet dat er daar druk word gewerkt en iedereen kan zien wat er gebeurt. Hij vraagt om de commandant wil helpen Clara uit de gevangenis te hallen, eerst wil hij niet maar uiteindelijk gaat hij toch mee. De commandant van de gevangenis laat Clara vrij, Jan mag haar om 7 uur op hallen als de port uit lopen en ze willen in stappen grijpt iemand Jan vast. Het is de NSB Urker die nu bij de S.S. zit hij zegt dat Jan terug moet naar de gevangenis als gevangene. De geallieerde goeie voedsel neer boven Nederland met bommen werpers. Als ze voor het raam staan ziet Evert Alie en roept haar naam. Alie herkent Evert en roept zijn naam als Evert binnen is vindt hij Alie op de grond flauw gevallen van alles wat er is gebeurd. Als ze waker word ziet ze op der nachtkastje een glas melk en beschuit met boter staan. Alie komt er achter dat de baron hem als de S.D. agent heeft aangezien. Als Evert bij Alie is horen ze Nederlands gezang, er lopen ook joden te dansen. De capitulatie is bekend maar het is pas de morgen daar op officieel. Die morgen staat de baron met de vlag in de handel bij de vlagen stok om de vlag in top te hijsen. Ever gaat met Alie naar Rotterdam. Naar Jan zijn ouders maar die teleurgesteld als Jan er niet bij is samen met Clara. Ever gaat naar het bureau van de k.P. (knokploeg)maar daar zeggen ze dat Jan al 1 week met verlof is naar huis met Clara. Maar Evert zegt dat hij niet thuis is dan grijpt de commandant van de K.P. grijpt naar d telefoon om de gevangenis te bellen. Hij vraagt of Clara er is en Jan, ze zijn er maar mogen alleen vrij gelaten worden met bevelschrift. Ever heeft zo een bevelschrift en halt Clara en Jan ui de hun cellen en de twee vrouwen met wie Clara in de cel zat. Als ze bij Jan zijn ouder komen, drinken ze echte thee en vieren ze feest. Evert gaat nog die zelfde week naar Urk, hij heeft eerst een brief gestuurd en daar in gezet dat hij de volgende dag komt las het lukt. Als ze op het eiland kommen staan het hele eiland hun op te wachten bij de post boot waar ze mee, mee waren gevaren. Evert wordt als een held ontvangen ondanks dat hij bij de Duitsers is gegaan. Als ze willen gaan eten komt de fanfare van het dorp, om voor Evert te spellen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

het woord "ever" moet verandert worden in "evert"

gegroet, remi

15 jaar geleden

M.

M.

ever moet in evert veranderen

11 jaar geleden

O.

O.

Jij kan echt niet typen. wat maak jij veel spelfouten zeg!

10 jaar geleden

B.

B.

Zeer waardeloos. Je typkunsten zijn slecht en het loopt niet goed. Ik kijk maar eens verder!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Engelandvaarders door Klaas Norel"