Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Emma door Jane Austen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Emma
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas kso | 2187 woorden
  • 24 januari 2015
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
6 keer beoordeeld

Boekcover Emma
Shadow
Emma door Jane Austen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Emma speelt zich af in de 18e eeuw, in de Regency-periode, te Engeland. Emma is een eenentwintig jarige jonge vrouw die samen met haar vader en haar gouvernante ( en beste vriendin), Miss Taylor, op het landgoed  Hartsfield woont. Dat ligt in Highbury, nabij Londen. Ze heeft een flinke portie gezond verstand,is gezegend met schoonheid en rijkdom.  Emma is een sterke protagoniste die zegt wat ze denkt, al werd dat in die tijd niet altijd geappreciëerd in vrouwen. Haar enigste vriend is haar buurman,  de 38-jarige Meneer Knightley, wie tevens een oude vriend van de familie is. Zijn broer is getrouwd met Isabella, Emma’s zus. In het begin van het verhaal trouwt Miss Taylor. Emma is ervan overtuigd dat het huwelijk  het resultaat is van haar koppelwerk, aangezien zij Miss Taylor aan haar toekomstige echtgenoot had voorgesteld. Sinds dan probeert ze haar koppelcapaciteiten uit te breiden en wanneer ze haar nieuwe vriendin Harriet smith ontmoet, is ze vastbesloten haar aan een man te helpen. Emma’s bemoeienissen in het leven van Harriet valt meneer Knightley niet ten goede aangezien er te raden valt naar Harriet’s afkomst. Later komt Frank Churchill, een gewilde vrijgezel, op het toneel verschenen. Ook Emma twijfelt er niet aan haar charmes in de strijd te gooien. Daar is Meneer Knightley helemaal niet blij mee. De mooie, koppige Emma ligt hem toch nauwer aan het hart dan dat het op her eerste zicht leek. En ook bij Emma zijn er na een tijdje duidelijk weederzijdse gevoelens. Het is een romantisch verhaal en net zoals in veel andere ‘Jane Austen Novels’ is dit boek geschreven met aandacht aan de ironie van het lot van ontwikkelde vrouwen, voor wie het huwelijk de enige kans is op levensgeluk.

Over de auteur, kaft en titel

De schrijfster heet Jane Austen en leefde in de 18e eeuw te in Engeland. Ze werd geboren in Stevenston op 16 december 1775, en stierf  42 jaar later in Winchester. De romantische, dramatische vorm van haar romans vormen een sterk contrast met hoe ze werkelijk leefde. Jane leefde voor het schrijven en terwijl vele verhalen gaan over het huwelijk was ze zelf nooit getrouwd geweest. Ze leefde ook niet in rijkdom aangezien ze er voor had gekozen de boeken anoniem te publiceren. Pas in de 20ste eeuw  werd ze echt geaccepteerd als grote Engelse romanschrijfster. Nu behoort ze reeds tot de westerse literaire canon.  Ze bereikte haar succes als schrijfster met de romans : Sense&Sensibility, Pride&Prejudice, Manfields Park en Emma. Deze zijn ook al in verschillende versies verfilmd.    

De kaft van het boek dat ik huur, is niet erg spectaculair. Het boek is een bundel van drie grote romans: Emma, Arme lucy van Elizabeth Gaskell en Agnes Grey door Anne Brontë. Je kan de kaft zelfs saai noemen. Geel met een geschilderde afbeelding van een thee drinkende vrouw voor het raam. Dat schilderij is van Louis Ritman en heet ontbijt in de slaapkamer.Als ik de schrijfsters niet kende, zou ik het boek nooit vastgenomen hebben.

De titel heet Emma, simpelweg verwijzend naar de vrouwlijke protagoniste Emma Woudhouse. Opzich vind ik het wel een sterke, duidelijke titel.  Het boek weer voor het eerst gepubliceerd in 1816 en ik las de Nederlandstalige versie uit 1998.

                                                                                                                            

Opbouw

Het verhaal is wel degelijk chronologisch opgebouwd maar wel heeft kleine verwijzingen naar gebeurtenissen in het verleden. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken en drie grote delen( Volume I, II, and III). Verder kan het verhaal ook verdeeld worden in nog eens twee delen. In het eerste deel gaat Emma aan de slag als koppelaarster en is er sterk van overuigd dat zoiets haar niet zal overkomen. Dan in het tweede deel wordt ze dan toch verliefd en heeft de smaak te pakken die ervoor zorgt dat ook zij wil trouwen.

Het centrale thema is dan ook de moraal- gekenmerkd door omgangsvormen,maatschappelijke plicht, en regilieuze ernst. Maar ook de romantiek en het huwelijk.

Het hoogtepunt van het verhaal ligt voor mij in het deel wanneer Frank Churchill Emma heeft laten zitten, waarbij Emma beseft nooit gevoelens voor hem gehad te hebben maar wel voor George Knightley.

Door de biografie van Jane Austen ben ik te weten gekomen dat ze verhalen ging schrijven die voor haar wel een ‘happy end’ hadden. Ze heeft dat naar waarheid gedaan en Emma heeft inderdaad een Happy End. (Wat mij enorm blij maakte toen ik het uit had.)

 

De Personages, tijd en ruimte

Hoofdpersonages:

 

Emma woodhoudse: De protagoniste van hat verhaal. Ze is slim, mooi, rijk en lichtelijk verwend. Als ze iets wou kreeg ze het meestal wel geregeld  het ook effectief te krijgen. Na de dood van haar moeder, en zeker na het huwelijk van haar zuster werd Emma vrouw des huises. In het boek komt Emma over als volwassen voor haar leeftijd, al heeft ze toch een paar ‘puberale’ grove fouten gemaakt. Het lijkt wel alsof ze nooit verliefd kan worden, zelfs niet door de knappe Frank Churchill. Toch doet jaloezie haar beseffen dat George Knightley de ware is.

George Knightley: Deze 38-jarige man is een goede vriend van Emma en de enige die kritiek op haar geeft. (Ook de enige van wie Emma het verdaagt). Hij heeft ook zelf een eigen landgoed, Donwell, waar boeren op werken. Daarbij hoort ook de toekomstige man van Harriet Smit. Na de komst van Frank Churchill veranderde Emma voor hem van een vriendin naar zijn geliefde.

Frank Churchill:  Een knappe vrijgezel die het dorpje Highbury nodig op stelten zet met zijn komst. Hij lijkt een goede band met Emma te hebben en hier en daar is er wat ‘oudtijds- geflirt’. Hij houd van dansen, muziek en genieten van het leven. Wanneer blijkt dat hij tijdens zijn openlijke flirtgerichte gesprekken met Emma uiteindelijk met Jane Fairfax is getrouwd,  is niemand echt blij met zijn aanwezigheid. Ook het feit dat met zijn houding hij de lieflijke Jane niet echt verdient.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Jane Fairfax: Jane is een weesmeisje met enige familiebanden met Miss Bates en grootmoeder Mrs. Bates. Ze is intelligent, mooi en kan erg goed piano spelen. Ook wordt ze als enige benijdt door Emma. Ze is niet rijk en voorbestemt gouvernante te worden. Dat lijk haar geen prettig vooruitzicht en wordt daar dan ook uit ‘gered’ door een huwelijk met Frank Churchill.

Harriet Smit:  Een jonge goede vriendin van Emma. Ze vriendelijk maar snel beïnvloedbaar, en vooral door Emma. Ze is de buitenechtelijke dochter van in eerste instantie onbekende ouders, hoewel in het laatste hoofdstuk blijkt dat ze de dochter is van een redelijk welgestelde handelsman. Aan het begin van de roman neemt Emma Harriet onder haar hoede, en wordt Harriet het slachtoffer van Emma's mislukte koppelpogingen. Harriet slaat zelfs op advies van Emma een aantrekkelijk huwelijksaanzoek van Mr. Martin af, ondanks het feit dat ze zelf twijfelt. Uiteindelijk trouwen Harriet en Mr. Martin ondanks Emma's bemoeienissen toch.

 

 

Bijfiguren :  

 

Er zijn niet veel bijfiguren in het boek. Je hebt de familie Martin waar door Harriet over gesproken wordt. En Mr Martin komt daar nog iets meer naar voren. Verder heb je nog Mrs. Goddard, zij komt nog meer naar de voorgrond maar behoort wel tot de bijfiguren. Het boek speelt zich vooral af tussen dezelfde verschillende karakters, die steeds wederkeren en waarin duidelijk een evolutie te zien is, waardoor het ronde figuren zijn. Daarbij behoren :

Philip Elton, Augusta Elton, Mrs. Anne Weston, voorheen Miss Taylor, Mr. Weston, Miss Bates en Henry Woodhouse

 

Tijd en ruimte :

 

Het verhaal speelt zich af in Highbury, een klein plaatsje in Engeland waar iedereen elkaar kent. Voornamelijk  het landgoed van Emma, Hartsfield, heeft een grote rol in het verhaal aangzien de personages er veel tijd doorbrengen. Daarbij is het verhaal te plaatsen in de 19e eeuw, want het boek werd uitgebracht in 1816.

 

Fragment en motivatie

 

"Oh! very well," exclaimed Miss Bates, "then I need not be uneasy. `Three things very dull indeed.' That will just do for me, you know. I shall be sure to say three dull things as soon as ever I open my mouth, shan't I? (looking round with the most good-humoured dependence on every body's assent)—Do not you all think I shall?"

Emma could not resist.

"Ah! ma'am, but there may be a difficulty. Pardon me—but you will be limited as to number—only three at once."

Miss Bates, deceived by the mock ceremony of her manner, did not immediately catch her meaning; but, when it burst on her, it could not anger, though a slight blush shewed that it could pain her.

"Ah!—well—to be sure. Yes, I see what she means, (turning to Mr. Knightley,) and I will try to hold my tongue. I must make myself very disagreeable, or she would not have said such a thing to an old friend."

 

"Emma, I must once more speak to you as I have been used to do: a privilege rather endured than allowed, perhaps, but I must still use it. I cannot see you acting wrong, without a remonstrance. How could you be so unfeeling to Miss Bates? How could you be so insolent in your wit to a woman of her character, age, and situation?— Emma, I had not thought it possible."

 

(p.335-339)

 

 

Dit fragment  vond ik erg belangrijk, en zorgde ook voor een grote ommekeer in het verhaal. Emma heeft hier, waarschijnlijk onwetend door haar snelle tong, Miss Bates erg gekwetst. Emma kreeg meestal altijd alles gedaan waar ze haar zinnen op had gezet. Ze had een goed hart, maar zei alles wat ze dacht. En dat meestal zonder na te denken. Ik vond dit een heel mooi gedeelte omdat hier is aangetoont hoe Emma pas laat door heeft was ze had gedaan. Ze had op het moment zelf, niet eens door dat ze die arme vrouw had beledigd, pas toen Mr. Knightley haar erover had aangesproken kwam het besef. Ook die waarde die Emma schept aan Mr.Knightley’s mening wordt heel erg duidelijk. Emma lijkt overschotten te hebben aan zelfvertrouwen maar in dit fragment is dat toch niet zo vanzelfsprekend. Nadat Mr.knightley zijn menig had meegedeeld en wegliep, was Emma erg bedroefd. De volgende dagen liep ze erg verdrietig en bezorgd rond en dat was een zeer grote tegenstelling tegenover haar voormalige gelukzalige houding.

Mijn Appreciatie

Ik geef Emma 7/10.

 

 

Ik ben oprecht fan van de verhalen van Jane Austen. Misschien ook omdat ik een meisje ben en de meeste boeken wel een romantische kantje hebben. Jane Austen had zelf het leven geleid die ze vertelt in haar boeken. Alleen omdat het  liefdes aspect bij haar niet eindigde met een happy end, was ze vasbesloten verhalen te schrijven die dat wel bevatten. Op de een of andere manier vindt ik het zo tragisch maar tergelijk ook mooi dat, voor mij,  haar verhaal nog meer betekenis krijgt.  Nadat ik alle films, en series ( de verschillende versies) honderd keer na elkaar heb gezien, heb ik het mezelf lastig gemaakt. Haar romans zijn lang, beschreven tot in het detail en op een moeilijkere manier verteld. Je kan niet zomaar roekeloos beginnen en stoppen, want als je dan wilt verder lezen kan je helemaal niet meer volgen. Omdat ik het verhaal ook al zo goed kende en ik  bijna letterlijk wist wat er ging gebeuren werd het soms een beetje saai. Algemeen is het een goed boek, je voelt  het ‘oude’ ervan naar boven komen. Je moet jezelf kunnen plaatsen in die tijd en het dramatische ervan kunnen appreciëren aangezien het er in deze tijd niet meer zo aantoe gaat. De taal die bijvoorbeeld wordt gebruikt druipt van overdreven reacties zoals : ‘Oh,poor, poor Mr. Knigthley!’ Waarbij het dan gaat over iets wat nu heel erg onnozel overkomt.

Ik ben oprecht fan van de verhalen van Jane Austen. Misschien ook omdat ik een meisje ben en de meeste boeken wel een romantische kantje hebben. Jane Austen had zelf het leven geleid die ze vertelt in haar boeken. Alleen omdat het  liefdes aspect bij haar niet eindigde met een happy end, was ze vasbesloten verhalen te schrijven die dat wel bevatten. Op de een of andere manier vindt ik het zo tragisch maar tergelijk ook mooi dat, voor mij,  haar verhaal nog meer betekenis krijgt.  Nadat ik alle films, en series ( de verschillende versies) honderd keer na elkaar heb gezien, heb ik het mezelf lastig gemaakt. Haar romans zijn lang, beschreven tot in het detail en op een moeilijkere manier verteld. Je kan niet zomaar roekeloos beginnen en stoppen, want als je dan wilt verder lezen kan je helemaal niet meer volgen. Omdat ik het verhaal ook al zo goed kende en ik  bijna letterlijk wist wat er ging gebeuren werd het soms een beetje saai. Algemeen is het een goed boek, je voelt  het ‘oude’ ervan naar boven komen. Je moet jezelf kunnen plaatsen in die tijd en het dramatische ervan kunnen appreciëren aangezien het er in deze tijd niet meer zo aantoe gaat. De taal die bijvoorbeeld wordt gebruikt druipt van overdreven reacties zoals : ‘Oh,poor, poor Mr. Knigthley!’ Waarbij het dan gaat over iets wat nu heel erg onnozel overkomt.

 

Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen, en zou zeker ook haar andere boeken een poging wagen. Maar ik zou niet meer hetzelfde boek aankunnen, omdat het gewoonweg te langdraadig is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Emma door Jane Austen"