Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc door Onbekend

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 2144 woorden
  • 20 december 2013
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
23 keer beoordeeld

Boekcover Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc
Shadow
Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

'Den $pyeghel der Sa/icheyt van Elcker/ijc, hoe dat elckerlijc mensene wen ghedaech gode rekeninghe te doen I, of verkort 'Den spyeghel der salicheit van Elckerlijé is een
Middelnederlands geschrift. Den spyeghel kan vergeleken worden met het spreekwoord 'iemand een spiegel voorhouden'. Hiermee wordt bedoeld dat het leerzaam is. Het verhaal zelf gaat over hoe de mens, hier vertegenwoordigd door Elckerlîjc, tot de 'Salicheyt'(= toestand waarin men gerechtvaardigd is tegenover God) kan komen, wanneer god hem gebied te boeten voor zijn zonden.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Elckerlijc, een hebzuchtige oppervlakkige persoon. Hij erkent niet God, maar zijn bezit als heer. God is hier helemaal niet blij mee, daarom stuurt hij Dood op hem af om hem te straffen voor zijn zonden.

Elckerlijc mag iemand meenemen om samen met hem de dood
tegemoet te gaan. Zo vraagt hij respectievelijk Gheselscap (= zijn
vrienden) en Maghe (= zijn familie) mee. Beiden weigeren zijn
aanbod. Vervolgens vraagt hij Tgoet (= zijn bezit) mee. Deze
beweert wel mee te willen, maar zegt dat het geen goed idee is. Het
zou nog meer problemen veroorzaken, aangezien Elckerlijc teveel
aan zijn bezit hecht en dat dit de reden voor zijn straf is. God zou
alleen maar kwader worden.

Niet wetend wie nog mee te vragen, bedenkt hij dat hij Duecht (=
barmhartigheid) dan maar mee moet nemen. Door verwaarlozing is
deze echter erg ziek. Duecht kan dus niet mee, maar adviseert
Elckerlijc naar zijn zuster Kennisse (=zelfkennis) te gaan. Deze kan hem voorbereiden op zijn laatste reis. Kennisse stuurt hem op haar beurt naar Biechte, die hem boete laat doen. Dankzij deze
boetedoening geneest Duecht. Duecht adviseert ook Vroetschap (=verstand), Cracht (=spierkracht), Scoonheit (=schoonheid) en de vijf Sinnen (=zintuigen) mee te nemen.

Allemaal beloven ze nu met Elckerlijc op stap te gaan. Voor zijn reis schenkt hij de helft van zijn vermogen aan de armen en de andere helft aan zijn familie, zoals Tgoet hem had aangeraden.

Hun eerste tussenstop is bij de priester, voor het Heilig Sacrament en het Oliesel. Eenmaal het einde nadert besluiten Scoonheit, Cracht, Vroetschap en Vijf Sinnen af te haken. Hierdoor gaan enkel
Elckerlijc, Duecht en Kennisse de dood tegemoet. Op het laatste moment laat ook Kennisse Elckerlijc achter, waardoor enkel Duecht en Elckerlijc de reis verderzetten, tot een engel hen komt halen.

Interpretatie

'Den Spyeghel der Salieheit van Elckerlijc' wordt beschouwd als wereldliteratuur, maar van waar is het eigenlijk afkomstig? Elckerlijc behoort tot de traditie van Rederijkerskamers. Rederijkerskamers
zijn verenigingen die in de vijftiende eeuw ontstonden en zich bezighielden met het schrijven van gedichten en toneelstukken. De eerste Nederlandstalige 'Rederijkers' hadden zich vooral in
Vlaanderen genesteld. Pas na de val van Antwerpen tijdens de Beeldenstorm begonnen de rederijkers zich op Nederlandse grond te begeven. Dichters en schrijvers werden in Vlaanderen namelijk vervolgd door de Spaanse bezetters in Vlaanderen, waardoor ze gedwongen waren te vluchten naar het noorden.

De Rederijkers zochten inspiratie bij de Franse retoricussen voor hun naam, die zich op hun beurt volledig baseerden op de verengingen uit Artesië.

Tijdens de landjuwelen (wedstrijden, georganiseerd door de Rederijkers) werden nieuwe stukken opgevoerd. Een van deze stukken was het verhaal van Etcxerlijc. Men is niet zeker wie het stuk geschreven heeft. De meeste mensen gaan ervan uit dat Peter van Diest, of Petrus Diesthemius, de auteur is van het oorspronkelijke stuk. Hij was de vicaris (plaatsvervanger van een bisschop of pastoor) van het klooster in Diest. Sommige mensen hebben hier bezwaren tegen en beweren dat er een misverstand plaatsvond, Petrus Dor!andus, een naamgenoot uit hetzelfde klooster, zou veel beter geschoold zijn en had al verschillende werken geschreven. De namen zouden door elkaar gehaald zijn.

Elckerlijc was én is een zeer invloedrijk stuk; het Nederlandse spel is een voorbeeld geweest voor vele andere werken, zoals het Engelse 'Everyman' of het Latijnse 'Homutus'ven Chr. Ischyrius, die op
zijn beurt het uitgangspunt is geworden van allerlei verdere bewerkingen. Tot de dag van vandaag wordt het toneelstuk nog steeds opgevoerd, Elcker'lijc is zelfs in vele namen van gebouwen
overgenomen, zoals de Elckerlijczaal te Antwerpen of het Hofpoorttheater Elckerlijc in Turnhout.

Personages

'Den Spyeghel der Sa!icheit van Elckerlijc' is een allegorisch toneelspel. In de middeleeuwen was toneel het belangrijkste medium. Niet veel mensen konden lezen en de weinige handgeschreven boeken waren te duur voor de gewone mens, maar toneel was toegankelijk voor iedereen.

Bij een allegorisch toneelstuk zijn de personages personificaties van
abstracte begrippen, die gerelateerd zijn met de mens en zijn gedrag. In Elckerlijc is dit zeker het geval; Scoonheyt is bijvoorbeeld niet letterlijk een vriend van Elckerlijc, maar een personificatie van het menselijk kenmerk 'schoonheid'. Zoals reeds gezegd is, representeert Elckerlijc eigenlijk niet één persoon maar de mens in het algemeen.

Gheselscap, Maghe en Tgoet (vriendenkring, familie en bezit) vertegenwoordigen de wereld om Elckerlijc heen, zijn aardse relaties. Als hij dood moet, nemen zij het eerst afscheid van hem. Dit maakt duidelijk datje deze drie eigenschappen niet nodig hebt na de dood, deze eigenschappen zijn aan de wereld gebonden en niet bestemd voor het hiernamaals.

Kennisse (zelfkennis) zorgt ervoor dat Ouecht via Biechte, door boetedoening, genezen kan worden. Het refrein dat na de biecht en de boetedoening komt benadrukt het belang van de biecht.

(zie Fragmenten uit Elckerlijc *). Pas op het laatste moment, nadat ze haar taak vervuld heeft, haakt ze af. Duecht (barmhartigheid) is de enige die Elckerlijc tot in zijn dood trouw blijft, de enige die na de dood van belang is. Toen hij ziek was, maakte hij Elckerlijc bevreesd voor zijn dood. Eenmaal gezond gaf Deugt hem vertrouwen.

Moraliteit

Dit verhaal kunnen we onderbrengen in de moraliteit. Er is een les, een moraal, in dit verhaal aanwezig. Men probeert duidelijk te maken dat de wereld slecht is en dat de mens eigenlijk de hel verdient, maar indien een individu toch boete doet, hij toch recht heeft op genade.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Toch verschilt dit verhaal van de gewone moraliteit: het verhaal van Elckerlijc is geloofwaardiger, door het evenwicht tussen het abstracte en het concrete. E/ckerlijc staat bijvoorbeeld voor de mens, de mensheid. Dit is heel abstract, maar langs de andere kant is hij wel van vlees en bloed. Dit verhaal is ook niet altijd zwaar of dramatisch, wat normagezien heel kenmerkend is voor de moraliteit. In de dialogen heeft de schrijver wat tijdloze humor verwerkt (zie **l. Dit zorgt ervoor dat het verhaal behoed wordt voor de prekerigheid die duidelijk met het onderwerp samenvalt. Het verhaal zelf is heel eenvoudig en op het eerste zicht oppervlakkig. Is men er zich echter in verdiept, erover nadenkt, zit dit stuk boordevol schatten en komen de echte rijkdommen naar boven. Bij de inhoud blijken subtiele details heel zorgvuldig gekozen te zijn.

Verborgen boodschappen

Het beste voorbeeld van deze subtiele details is het volgende: Scoonheyt, Cracht, Vroetschap, en Vijf Sinnen komen pas op het einde even ter sprake en nemen al gauw in diezelfde volgorde weer afscheid. Dit is geen toeval. Ze komen pas op na het herstel van Deucht. Dan kunnen ze pas nuttig en werkzaam zijn. Dan pas gaan de 'oogkleppen' van Elckerlijc weg en opent hij zich tot de wereld. Eindelijk neemt hij meer waar dan enkel zichzelf en zijn bezit. Ze nemen in die volgorde ook afscheid omdat dit dezelfde volgorde is als bij het werkelijke doodgaan. Eerst verlies je je uiterlijke schoonheid (Scoonheyt), dan je spierkracht (Cracht). Na deze twee verlies je je gezond verstand (Vroetschap) en uiteindelijk je waarnemingsvermogens (Vijf Sinnen).

In de laatste scene brengt een engel de ziel van Elckerlllc naar de hemel. Deze epiloog is van groot belang omdat de schrijver hier nog eens de nadruk legt op de moraal van het verhaal. De epiloog luidt: "Laten we bidden dat iedereen zonder zonden voor God verschijnt". Hij maakt ook duidelijk dat men na de dood enkel nog zaligheid nodig heeft, dus geen kracht, schoonheid, vriendschap, ... Deze vertegenwoordigen allemaal aardse relaties.

Dit is een veelvoorkomend thema in de late middeleeuwen. Men heeft een zuiver geweten nodig en kan niet vertrouwen op geld of ander bezit, als men 'goed' wil sterven en de hemel wil binnengaan.

Elckerlijc was dus niet alleen een populair verhaal in de middeleeuwen} maar wordt nog steeds opgevoerd en gelezen. Dit komt doordat het nog steeds als Nederlondse hoogstaande literatuur beschouwd wordt. Het bevat tijdloze humor en gaat over een thema} namelijk de dood wat bij iedereen wel eens opkomt. Doordat het verhaal eenvoudig is kan iedereen het lezen. Toch bevat het ook diverse details die zorgvuldig

gekozen zijn, waardoor je je ook erg kan verdiepen in het verhaal en jezelf kan afvragen  waarom de schrijver een bepaalde passage op een bepaalde manier heeft geschreven.

Fragmenten uit Elckerlijc

ter illustratie van bepaalde zaken

* Refrein na het biechten en de boetedoening: vers 540-569
(boven origineel, onder vertaling van H. Adema)

levende leven! 0 hemels broot!

wech der waerheyt! 0 godlic wesen,

Die nederquam uut sijns vaders schoot
In een s
uver rnaecht gheresen,

Om dat ghi EJckerlijc wout ghenesen,
Die Adam onterfde bi yeven rade.

o heylighe triniteyt uutghelesen,
W
ilt mi vergheven mijn mesdade,
Wan
t ic begheer aen u ghenade!

godlijc tresoer!

0 coninclijc saet! alder werelt toeverlaetl

Specie der engelen sonder versaden!
Spiegel der vruecht, daert al aen stoet,
Wien
s licht hemel ende eerde bestoet.
Hoort mijn roepen, al yst te spade
M
ijn bede wilt in den troen ontjaen

Al bin ic sondich, mesdadieh ende quaet,
Scr
ijft mi int boeck des hemels biade,
Want ie begheer Den u ghenade.

o rnario. moder des hemels almachtien.
Stoet mi ter noot bi voordachtich,

Dat mi die viant niet en ver/ade!

Want nakende is mi die door crachtig.
Bidt voer mi dijnen sone voerdachtich,
so dat ic mach gaen in den rehten pade
Daer die wegen niet in sijn onraehtich.
Maect mi uwes
kints rijc deelaehtieh,
SA dat ic in sijn passie bade,

Wanit ic begheer aen u ghenade.

Kennisse, çtieeft mi die gheselen bi vromen,
Die penitenc
ie hieten bi namen;

Ic salt beqhinnen, god geefs mi gracie!

0, goddelijk leven! a, hemels rood!

0, Weg der waarheid! 0, God op aarde,
Die gedaald kwam uit zijn Vaders schoot
En die een reine maagd ons baarde,
Waardoor U ons de straf bespaarde,

Die Adam kreeg door wat Eva hem raadde
0, Drievuldigheid van hoge waarde,
Vergeef me alstublieft al het kwade,
Want ik verlang naar Uw genade!

0, goddelijke Schat! 0, koninklijke Zaad!
0, ons aller toeverlaat!

0, goddelijke Schat! 0, koninklijke Zaad!
0, ons aller toeverlaat!

Engelenspijs, nooit te versmaden!
Toonbeeld der vreugd, om Wie alles gaat,
Wiens licht hemel en aarde beslaat,

hoort toch mijn roepen ondanks mijn daden,
Weet dat ook mijn gebed echt bestaat!

Al ben ik zondig en geneigd tot het kwaad,
Schrijf mijn naam in Uw hemelse bladen,
Want ik verlang naar Uw genade!

0, Maria, moeder van god almachtig,

Sta me bij, wees mijn nood indachtig,
Opdat de duivel mij niet met schuld belade,
Want de naderende Dood is zo krachtig.

Bid voor mij bij uw Zoon, zo machtig,

Zodat ik weer kan gaan op rechte paden,
Want mijn leven is nu onwaarachtig.

Maak mij Zijn rijk deelachtig

Opdat hij mij bevrijde van het kwade,
Want ik verlang naar Uw genade!

Inkeer, geef me nu de geselroede. Ik ga met
mijn boetedoening beginnen. Moge God mij
tot steun zijn!

Bron: EJckerlijc, Tekst en Vertaling I Uitgeverij Toal& T~kenr teeuwaräen

** Voorbeeld van de tijdloze humor: vers 302-317
(boven origineel, onder vertaling van H. Adema)

Maghe:

Waer af moetti rekeninghe doe?

Elckerlijc:

Van mijn wercken, om cort sermoen;
Hoe ic hier mijnen tijt heb versleten
Op
oenrite ende met sonden verbeten,
Ende wat ie heb bedreven

Den tijt, qheteent ende niet ghegheven.
Hier wilt doch medegaen, dat
u god lone,
Ende helpt mijn rekeninghe verschoonen;
So sal te minder werden mijn seer.

Maghe: Wat! Daer mede te gaen?

Verwanten: Waarvan moet je rekenschap afleggen?

Elckerlijc: Van mijn daden, om het kort te zeggen. Hoe ik
mijn leven hier op aarde verkwist heb en in
zonde heb doorgebracht. En wat ik gedaan
heb met de tijd die mij in leen en niet in
eigendom gegeven werd. Ga toch met me
mee, God zal het je lonen. Help me mijn
rekening in orde te maken: het zal

mijn ellende minder groot maken.

Verwanten: Wat! Moeten we op die reis meegaan?

Neve: Way! Schillet niet meer! Voerwaer, ick heb een ander qnepeyst.

Maghe: Ic volle op mijn achterhieJen.

Neve: Ten docht niet gheveyst. te seynder mijnre
maerten bli ende vro, Si gaet gaerne ter feesten.

Maghe: lek segghe oeck alsoe. Ick souäe versentten int leste.

Familie: Wel, als dat alles is! Maar echt, ik heb andere
plannen!

Verwanten: Ik sla ervan achterover!

Familie: Maar nu even zonder gekheid: ik stuur met
plezier mijn dienstmeid, zij gaat graag naar
een feestje!

Verwanten: Zo denk ik er ook over. Ik zou op het laatste
moment toch maar bang worden.

Bron: Elckerlijc, Tekst en Vertaling I Uitgeverij Taal& Teken, Leeuwarden

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc door Onbekend"