Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eilandgasten door Vonne van der Meer

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Eilandgasten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2533 woorden
  • 7 april 2011
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
39 keer beoordeeld

Boekcover Eilandgasten
Shadow

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven e…

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze …

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal. De werkster, die het huis aan het begin van de zomer schoonmaakt en aan het eind van de zomer winterklaar afsluit, beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Eilandgasten door Vonne van der Meer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eilandgasten

Samenvatting:

Het boek eilandgasten gaat over een huisje met de naam Duinroos dat op het Waddeneiland Vlieland staat, in dit huisje komen een seizoen lang toeristen op bezoek die allemaal hun eigen problemen hebben en die door middel van een gastenboek elkaar gevoelens lezen. De schoonmaakster van het huisje komt in elk hoofdstuk een keer voor.

De eerste eilandgasten Dana, Chiel en Floris
Chiel heeft de hele familie als verrassing meegenomen naar het eiland Vlieland, waar hij hoopt zijn huwelijk met Dana te kunnen redden. Dana heeft Chiel vergeven dat hij is vreemdgegaan tijdens zijn zakenreis, maar kan het nog niet vergeten. Als blijkt dat Chiel het boek dat Dana op haar dertigste verjaardag van haar vader heeft gekregen aan zijn Duitse minnares heeft gegeven is Dana woedend. In dat boek heeft haar vader in de kaft geschreven hoeveel hij van haar houd en hoe blij hij is met zijn eerste kleinkind. Het boek betekende erg veel voor haar. Tijdens een uitje naar het dorp koopt Dana een nieuw boek. Chiel wil Dana dolgraag terug krijgen, daarom doet hij alles wat ze van hem vraagt en gaat niet meer met haar in discussie. Aan het eind van de vakantie is Dana dit zat en zegt dat ze dolgraag wil dat hij weer gewoon de oude wordt.


De tweede eilandgasten Martine en Sanne
Jetta is de beste vriendin van Martine is ziek en kan daardoor niet mee op vakantie, omdat Sanne de laatste tijd een beetje in een dipje zit gaat zij met Martine mee op vakantie. Tot ergernis van Martine is Sanne erg stil en in tegenstelling tot Martine die iedere ochtend aan het hartlopen is op het strand helemaal niet energiek. Als Sanne een pak macaroni van boven moet halen valt ze van de trap, pas dan durft ze te vertellen dat ze zwanger is en niet weet of het kind wil houden of weg wil laten halen. Martine die vroeger abortus heeft gepleegd omdat het toen echt niet anders kon is nu weer van mening dat abortus echt beter is. Ze kan veel beter eerst haar school afmaken en dan aan kinderen beginnen. Toch is Sanne het hier niet helemaal mee eens. Na veel gesprekken te hebben gevoerd besluit Sanne het kind te houden. Martine sluit haar verleden af op het eiland, ze heeft al die jaren spijt gehad dat ze toen abortus heeft gepleegd. Op Vlieland neemt zij voorgoed afscheid van het baby’tje dat zij toen heeft weg laten halen.

De derde eilandgast Leo
Elf maanden geleden is zijn vrouw Johanna overleden. Hij mist haar erg en is daardoor erg depressief. Thuis zorgen zijn kinderen An en Bea erg goed voor hem en doen er alles aan om hem op te vrolijken. Als Leo met nieuw jaar naar de nieuwjaarsduik op tv kijkt bedenkt hij een plan. Hij gaat op vakantie naar Vlieland, daar schrijft hij twee briefen aan zijn dochters en om middernacht zwemt hij zo ver mogelijk de zee in, zodat hij zou worden meegesleurd door een onderstroom en aan de verdrinkingsdood zou sterven. Het schrijven van de briefen bleek veel moeilijker dan hij gedacht. Daarom besluit hij een rondje te fietsen over het eiland en een pannenkoek te gaan eten in een restaurantje, hoe langer hij op het eiland verblijft hoe levendiger hij zich gaat voelen. Uiteindelijk besluit hij dat hij helemaal geen zelfmoord wil plegen, hij wil zijn dochters niet in de steek laten. Na een heerlijke vakantie te hebben gehad gaat hij weer met een levendig gevoel naar huis.

De vierde eilandgasten Simone, Nils, Roos en Karlien
Als ze met het hele gezin op vakantie gaan weten ze al dat Nils een berichtje kan krijgen dat hij terug naar huis toe moet omdat hij op zijn werk gepromoveerd kan worden naar een hogere functie. Dit gebeurt echter niet, als ze nog maar net op het eiland zijn aangekomen wordt Nils gebeld en krijgt het bericht dat zijn veel jongere college de baan heeft gekregen. Nils voelt zich erg teleurgesteld, maar waarom weet hij eigenlijk niet, hij wou die baan niet eens hebben! Toch is hij het niet eens met deze beslissing. Een van de collega’s die net zo lang als hij bij het bedrijf werkte had die baan moeten krijgen. De rest van de vakantie is Nils erg in zichzelf gekeerd, wat voor Simone en de kinderen niet erg gezellig is. Als Nils na twee hele weken nog steeds niks zegt en nergens over wil praten met Simone besluit Simone dat ze met de kinderen naar huis teruggaat als hij niet nog diezelfde dag normaal gaat doen. Net op dat moment heeft Nils de beslissing genomen, hij wou die baan helemaal niet hebben dus moet hij ook niet zeuren dat hij hem niet heeft gekregen. De laatste week van de vakantie wordt alsnog een heel gezellige week.

De vijfde eilandgasten Willemijn, Walter en Tom
Willemijn en Walter wonen al twee en een half jaar samen, toch hebben ze geen relatie, ze zijn gewoon heel goede vrienden. Tom is verliefd op Willemijn, maar durft dit niet te zeggen en negeert haar daarom. Willemijn is ook verliefd op Tom, maar ook zij durft dit niet te vertellen. Tijdens de vakantie denkt Walter steeds meer na over zijn relatie met Willemijn, hij wou toch niet meer dan vrienden zijn? Ook weet Walter nog niet helemaal zeker of hij wel op meiden valt. Als Tom samen met Walter naar het dorp gaat en hem verteld wat hij voor Willemijn voelt beloofd Walter dat hij met Willemijn zal gaan praten. Als Willemijn uiteindelijk hoort dat Tom het zelfde voelt voor haar als zij voor hem zijn ze het gelukkigste stel ter wereld. In de tussentijd is Walter naar huis gegaan.

De zesde eilandgast Marleen
Marleen weet als een tijdje dat ze kanker heeft en dat ze niet lang meer te leven heeft. Tijdens deze vakantie wil ze zich weer verzoenen met haar overleven moeder, omdat ze niet wrokkig wil sterven. Het grootste gedeelte van haar leven heeft ze haar moeder gehaat, toch wil ze een goede herinnering aan haar moeder hebben als ze sterft. Na zeven kantjes te hebben volgeschreven in het gastenboek is ze er eindelijk achtergekomen dat haar moeder wel van haar heeft gehouden, maar dat ze dat alleen niet zo duidelijk liet zien. Ze neemt het veertje uit het gastenboek mee zodat ze in het ziekenhuis iets heeft om naar te kijken en waar ze mooie herinneringen aan heeft. Voordat ze het eiland verlaat eet ze eerst nog even een kroketje bij het restaurantje zeezicht, waarna ze met het uitzicht op de laatste paar maanden van haar leven het eiland met een goed en gelukkig gevoel het eiland verlaat.


De schoonmaakster
Als het huisje in het begin van het seizoen is schoongemaakt legt ze het gastenboek op een mooi plekje neer zodat iedereen het goed kan zien. Iedere ochtend fietst ze langs het vakantiehuisje om de vakantiegangers gedag te zeggen. Ook tussen de vakantiegangers door controleert ze het huisje nog even en leest ze het gastenboek, ze leeft met het huisje Duinroos mee. Aan het einde van de vakantie maakt ze het huisje weer winterklaar en kijkt nog even in het gastenboek om alle verhaaltjes te lezen. Als ze ziet dat er wel zeven bladzijden uit zijn gescheurd is ze erg verdrietig, maar die persoon zal er vast wel een goede reden voor hebben gehad. Ze stuurt het gastenboek op naar de eigenaar van het huisje Duinroos, maar of hij het gastenboek ooit leest, dat weet niemand.


Titel verklaring:
Eilandgasten slaat natuurlijk op het bezoek van gasten op het vakantie eiland Vlieland. Maar naar mijn mening slaat het ook een klein beetje op de gasten zelf. Iedere gast zit met zijn of haar gedachten en problemen op zijn of haar eigen eilandje en probeert zijn of haar eigen leven weer op orde te stellen. Het zijn allemaal verschillende levensverhalen, maar wat steeds terugkerend is, is het gastenboek, het vakantiehuisje en de schoonmaakster. Doordat de gasten verhalen lezen van andere gasten komen ze met elkaar in aanraking en komen een stukje leven van elkaar te weten. De ondertitel is een roman, maar ik denk dat dat voor zich spreekt.


Personages:
Ik heb om heel eerlijk te zijn geen idee wie in dit boek de hoofdpersonage is. Ik denk dat het de schoonmaakster is omdat zij in elk hoofdstuk terugkomt, maar het zou ook het huisje Duinroos kunnen zijn omdat het eigenlijk alleen maar om dit huisje draait, alleen Duinroos is geen persoon. In elk hoofdstuk kan ik wel aangeven wie de hoofdpersonen zijn.

Hoofdstuk 1: Chiel, Dana en Floris. Chiel is vreemdgegaan en Dana heeft het hier er moeilijk mee. Chiel doet er alles aan om het weer goed te maken en probeert zoveel mogelijk voor Dana te doen en hun relatie weer op orde te krijgen.

Hoofdstuk 2: Martine en Sanne, met haar ongeboren kind. Sanne is een gesloten meisje, ze is erachter gekomen dat ze zwanger is en ze weet niet wat ze ermee aanmoet. Op een gegeven moment als ze met Martine, een oudere vrouw vriendin van Sanne's moeder heeft gepraat, voelt ze zich een stuk beter en klaart ze op. Martine is een veertiger met een nieuwe vlam en ze probeert er altijd goed uit te zien onder alle omstandigheden. Een ijdeltuitje, maar je merkt dat ze wel weet waar ze over praat.

Hoofdstuk 3: Leo die erg veel aan zijn dode vrouw Johanna moet denken. Leo is een oude man en ziet geen nut meer in het leven. Hij is erg somber en ziet alleen maar de negatieve aspecten van het leven. Hij is een beetje in de knoop met zijn eigen gevoelens. Door zijn vakantie in Duinroos beseft hij dat hij nog helemaal niet dood wil gaan en is erg vrolijk als hij weer naar huis gaat.


Hoofdstuk 4: Simone en Nils en hun kinderen Karlien en Roos. Nils is chagrijnig omdat zijn plaats op zijn werk vervangen is door een jongere collega. Hij heeft het hier moeilijk mee en is hierdoor erg onaardig tegen zijn gezin. Simone wordt daar langzamerhand gek van en valt hard tegen hem uit. Pas als hij een klein gesprekje heeft gehad met de werkster klaart hij op en doet weer gezellig met zijn gezin mee.

Hoofdstuk 5: Walter, Willemijn en Tom. Walter is een zielig mannetje, dat waarschijnlijk nog nooit een vriendin heeft gehad. Hij kent Willemijn al een tijdje en beseft dat hij wel meer gevoelens voor haar koestert dan alleen vriendschap, als Tom aan hem vraagt om hem te helpen met Willemijn, en Willemijn over Tom, breekt er iets in hem. Willemijn is een dun, bleek meisje met wit haar en ze weet niet wat ze wil. Het ene moment denkt ze aan Walter en het andere moment denkt ze aan Tom.

Uiteindelijk kiest ze voor Tom. Tom is een brede jongen die al snel duidelijk, gevoelens heeft voor Willemijn, maar hij denkt dat Willemijn en Walter al een tijd iets met elkaar hebben. Als blijkt van niet schakelt hij de hulp van Walter in en hij voelt zich een stuk lichter

Hoofdstuk 6: Marleen, zij is ongeneeselijk ziek en denkt hier voortdurend over na. Zij is erg onzeker over de komende operatie en is bang dat het mis gaat en eigenlijk ook wel dat ze de tumor in haar buik zal missen. Ook vindt zij het oneerlijk dat zij altijd gezond heeft gedaan en ziek wordt terwijl haar moeder dat niet deed en heel oud is geworden. De schoonmakester heeft een belangrijke rol in dit boek, ze wil dat ze Duinroos is, ze wil weten wat er zich nou precies allemaal in Duinroos afspeelt. Ze is een erg interessant maar ook een erg vreemd vrouwtje. Volgens mij is ze rond de 65.


Perspectief:

Het vertelperspectief is een opvallend ding in dit boek, er wordt vanuit veel verschillende perspectieven vertel. Als je leest vanuit het perspectief van de schoonmaakster wordt het verhaal verteld vanuit de ik-vorm. Maar als je vanuit het perspectief van de gasten leest word het verhaal verteld vanuit de verborgen ik-vorm. Die verborgen ‘ik” figuur wisselt ook steeds van personage, alle personages komen aan het woord. Er is nog een afwisseling in het perspectief, dat is als de gasten in het gastenboek dingen vertellen, dat staat ook in de ik-vorm geschreven.


Opbouw:

Tijd

Het boek speelt zich af in onze tijd, het zou net zo goed volgend jaar kunnen afspelen of de vorige zomer. De vertelde tijd is volgens mij ongeveer 5 maanden, aangezien het huisje een zomerseizoen open is en dit boek zich in de zomermaanden afspeelt. Het boek is in chronologische volgorde geschreven, het begint namelijk aan het begin van het vakantieseizoen en het eindigt aan het einde van het seizoen. In het boek komen wel een paar flashbacks, daar denken de gasten aan gebeurtenissen terug, maar er komen tevens ook een paar flasforwards. Gastenboek van Duinroos staan soms wel een paar berichten van vorige gasten.

Ik vind dat het boek een gesloten einde heeft, maar aan de andere kant ook niet. Het seizoen is afgelopen en je weet hoe het verhaal afloopt, maar aan de andere kant lees je dat er een volgend seizoen komt en daar weet je niet hoe het begint en eindigt. Een gesloten einde heeft het omdat het vakantieseizoen is afgelopen.


Er wordt per hoofdstuk ongeveer 2 weken verteld, maar soms ook 3 weken of een enkele keer een paar dagen.


Plaats/ruimte:
De gebeurtenissen spelen zich af op Vlieland, zowel in het huisje “Duinroos” als op het eiland zelf. Alle vakantiehuisjes die in het boek genoemd worden bestaan in het echt ook. De meeste eilandgasten komen op het eiland tot rust, bijvoorbeeld bij het fietsen over het eiland en tijdens het lopen over het strand. Om je in de personen in te leven is het soms wel belangrijk om te weten waar ze zich bevinden en wat dat met ze doet. Ik vind de ruimte dus wel belangrijk voor het interpreteren van de roman.


Thema:
Het thema van dit boek is eilandgasten die een vakantiehuisje vullen met hun verschillende levensverhalen en problemen om aan het einde van hun vakantie tot een inzicht te komen, onbewust zijn ze verbonden door het gezamenlijke huis Duinroos, de verhalen van de eilandgasten in het gastenboek en de zorgzame werkster.


Motieven:
Het motto’s van het boek zijn, het gastenboek en de schoonmaakster. Bijna alle gasten schrijven iets in het gastenboek waar later de nieuwe gasten weer en lezen en iets van leren. Zo schrijft Sanne in het gastenboek “All shall be well” terwijl zij aan het bedenken is of ze de zwangerschap wil voortzetten af afbreken. Andere gasten die dat zinnetje in het gastenboek lezen worden erdoor geïnspireerd en krijgen daardoor weer moed om verder te gaan.

Ook de schoonmaakster is een motto, als zij het huis zomerklaar maakt zegt ze “Soms zou ik willen dat mijn armen de muren waren, mijn ogen de ramen. Dat ik kon zien en horen wat Duinroos meemaakt.” Iedere ochtend fietst ze langs Duinroos om te zien of de gasten het naar hun zin hebben. Tussen de gasten door bekijkt ze het gastenboek en legt het op een nieuw plekje waar het opvalt, ruimt het huisje weer even op en gaat weg voordat de nieuwe gasten aankomen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eilandgasten door Vonne van der Meer"