Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eilandgasten door Vonne van der Meer

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Eilandgasten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 612 woorden
  • 6 maart 2009
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 6
1 keer beoordeeld

Boekcover Eilandgasten
Shadow

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven e…

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze …

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal. De werkster, die het huis aan het begin van de zomer schoonmaakt en aan het eind van de zomer winterklaar afsluit, beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Eilandgasten door Vonne van der Meer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Informatie over het boek
Het boek eilandgasten is een roman, 205 bladzijdes.
De schrijfster van dit boek is Vonne van der Meer, het boek is gepubliceerd in Amsterdam/Antwerpen door de uitgeverij contact. Het jaar van uitgave is 1999.

Omslag van het boek
De omslag van het boek is ontworpen door Artgrafica en de omslag illustratie is gemaakt door Johan de Meester. Over de hele omslag loopt een foto van een schelpenstrand. Op de voorkant staat de titel, schrijfster en uitgever van het boek.
Op de zijkant van de omslag staat nog een keer de schrijfster,titel en het teken van de uitgeverij. Op de achterkant van de omslag staat een korte samenvatting over het boek en een citaat van een zin dat goed bij het boek past. De foto op de omslag is lichter aan de achterkant van de omslag zodat de tekst op de achtergrond beter te lezen is. In de flaptekst aan de voorkant van het boek staan andere titels van Vonne van der Meer en persstemmen over het boek ‘Eilandgasten’ en haar schrijfstijl. Op de flaptekst achter staat informatie over Vonne van der Meer met een foto.


Tijd, Plaats, Hoofdpersoon
Het verhaal speelt zich af in het heden, dit kun je merken doordat de onderwerpen in het boek erg actueel zijn.
Het verhaal speelt zich af op Duinroos, een vakantiehuisje op Vlieland.
Het boek eilandgasten heeft niet echt hoofdpersonen. De schoonmaakster van het huisje is wel een soort van hoofdpersoon, zij is erg verknocht aan Duinroos en houd de losse verhalen van gasten in het boek aan elkaar. Ze is bij wijze van spreken de rode draad van het boek. Het zijn namelijk zes losse verhalen van gasten in het huis die allemaal hun eigen leven en hun eigen verhaal hebben.

Perspectief
Je ziet al deze gebeurtenissen door de ogen van het huis. In het huis ligt een gastenboek, in dit boek schrijven veel mensen hun belevenissen in het huis op. Sommige hoofdstukken worden dus grotendeels geschreven verteld en anderen beleefd. Ook soms tussendoor en aan het begin en einde van het boek verteld de schoonmaakster het verhaal.

Thema
Deze roman heeft niet echt een thema, elke gast heeft zijn eigen verhaal. Maar over het algemeen hebben alle gasten hun eigen problemen waarmee ze worstelen. Tijdens en na hun vakantie in Duinroos komen ze er beter uit.

Titel
De titel van dit boek is Eilandgasten en is erg toepasselijk omdat het verhaal gaat over een vakantiehuis op het eiland Vlieland. Hier komen gasten heen met hun eigen verhaal. Eilandgasten is dus een goede titel.

Motivatie
Ik heb dit boek gekozen omdat het me een leuk boek leek. Toen ik de achterzijde van de omslag las vond ik dit ook leuk klinken. Ik verwachtte dat het boek uiteindelijk een verhaallijn zou hebben die alle gasten gemeen hadden. Ook al hadden ze een eigen verhaal en vakantie. Deze verwachting was wel waar maar ze hadden niet een verhaallijn gemeen behalve dat ze allemaal gasten op het eiland waren en in hetzelfde huis verbleven. De verhaallijn lag meer bij de schoonmaakster wat ik niet verwacht had. Ook boeide sommige gasten me meer dan anderen, het vijfde verhaal bijvoorbeeld vond ik moeilijker door te komen omdat het onderwerp me niet zo boeide.


Korte samenvatting
Het boek gaat over het vakantiehuisje Duinroos, de schoonmaakster die erg aan dit huis gehecht is verteld tussen alle verhalen door stukjes over haar eigen leven, ordent het huisje en leest het gastenboek. Het boek bestaat uit zes verhalen, elke gast heeft zijn eigen crisis waar die uit probeert te komen.

Mening
Ik beveel dit boek wel aan omdat ik het een mooi boek vind met boeiende verhalen. Het leest best makkelijk en je blijft geboeid door het verhaal.

REACTIES

M.

M.

Super mooi boekverslag! Ik kon er veel dingen uit gebruiken en vergelijken. Bedankt!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eilandgasten door Vonne van der Meer"