Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eigen rechter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Eigen rechter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 587 woorden
  • 1 januari 2002
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
156 keer beoordeeld

Boekcover Eigen rechter
Shadow
Eigen rechter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De titel van het boek is Eigen Rechter. Het boek is geschreven door Jan Terlouw. Lemniscaat Rotterdam is de uitgever van dit boek, zij hebben het boek in 1998 uitgegeven. De illustrator van dit boek is Roelof van der Schans. Samenvatting. In dit boek is Justus de hoofdpersoon. De vader van Justus is vrijgesproken wegens oplichterij en om dat te vieren gaan ze op vakantie. Justus wil liever niet mee en blijft alleen thuis. Tijdens de eerste nacht wordt er ingebroken, en Justus betrapt de inbreker. Hij slaat de inbreker op de knie en deze moet vervoerd worden naar het ziekenhuis. Hierdoor komt Justus te weten dat zijn vader niet terecht is vrijgesproken. Hij besluit thuis weg te gaan. Voorlopig gaat hij in een tentje wonen en gaat alleen naar de avondschool. Zijn moeder blijft hij regelmatig opzoeken. Hij vindt een baantje om medicijnen rond te brengen. Zonder dat hij het weet brengt hij voor Annette van de apotheek een doosje medicijnen naar haar oude oom. Later als Annette met een hersenschuddig in het ziekenhuis ligt, blijkt dat het morfine was. Haar oom is is gestorven aan een overdosis. Er volgt een rechtszaak. Justus vindt werk in een garage en hij wordt bevrien de de illegale vluchteling Bashir. Samen met zijn zus Yvonne zorgen ze ervoor dat Bashir hier voorgoed mag blijven. Yvonne
studeert namelijk rechten. Zijn volgende baant je is bij een gewiekste zakenman,genaamd Kozijnse. Hij hoort van Noortje dat haar ouders op een onrechtvaardige manier hun huis aan Kozijnse zijn kwijtgeraakt. Ze verzinnen daarom een plan om hem terug te pakken. Ze doen dit door hem te laten denken dat er een viool in het huis gevonden is van een hoge waarde. Kozijnse gelooft het eerst niet totdat er een taxateur aan te pas komt. Hij gaat zelfs

zo ver dat hij gaat onderhandelen met meneer van der Molen.(vader van Noortje) Als deze zijn huis terug krijgt, is hij bereid van de rechten op de viool af te zien. En het plan lukt. Ook besluit Justus weer bij zijn ouder te wonen. Ik heb voor dit boek gekozen, omdat het me een heel spannend boek leek om te lezen. Het onderwerp rechten sprak me erg aan. De hoofdpersoon: Justus: is voor rechtvaardigheid, net als zijn grootvader Christiaan Correct. De bijpersonen: vader v. justus: een man die zich graag door de mazen van de wet wringt. moeder v. justus: een lieve, zachte vrouw die Justus op een lieve manier aanvoeld. Yvonne: de zus van Justus, ze studeert rechten. Noortje: het vriendinnetje van Justus. Stijn: de vriend van Justus, hij houdt zich bezig met het schrijven van gedichten. Bashir: een illegale vluchteling. Kozijnse: een zeer gewiekste zakenman. Slijkhuis: een bange ambtenaar die bang is gesnapt te worden voor gegeven informatie. Het verhaal speelt zich in NL af, in de stad Stoutendam. Het verhaal kan zich best in onze tijd afspelen, omdat ze het over de Havo hebben. En je kunt het ook afleiden van de gewoontes die ze hebben. De titelverklaring: Justus wil zelf beoordelen wat recht en wat onrecht is. Het genre van dit boek is avontuur. In dit boek zitten een paar flashbacks, dat is fijn om te lezen. Anders wordt het zo ingewikkeld. Het boek is in chronologische volgorde geschreven. Ik vond de verteltrend niet zo moeilijk, maar bij sommige stukjes moet je er toch even bij nadenken. Een ander zou ik zeker dit boek aanraden te lezen, want het is een heel mooi en ontroerend boek. Je wordt meegesleept door de gebeurtenissen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eigen rechter door Jan Terlouw"