Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Eerwraak door Helen Vreeswijk

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Eerwraak
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 761 woorden
  • 1 december 2010
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
342
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Eerwraak
Shadow

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?’
Letiva beet op haar onderlip en zette zich schrap. ‘Ik hou van hem. Mam?’ze zocht tevergeefs steun bij haar moeder. De vrouw schudde afkeurend haar hoofd, wree…

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?&…

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?’
Letiva beet op haar onderlip en zette zich schrap. ‘Ik hou van hem. Mam?’ze zocht tevergeefs steun bij haar moeder. De vrouw schudde afkeurend haar hoofd, wreef in haar handen en ontweek de blik van haar dochter.
‘Je houdt niet van hem, hoor je.’ 

De zeventienjarige Sam Visser wordt smoorverliefd op het beeldschone Afghaanse meisje Letiva. Letiva is geboren en opgegroeid in Nederland maar volgens de regels van haar cultuur grootgebracht. Ze draagt een hoofddoek en heeft van huis uit geleerd dat ze moet oppassen voor jongens en hen maar beter kan negeren. Toch slaat de vonk over en valt Letiva voor Sams charme. Ze weet echter dat het een taboe is om als meisje met een niet-moslimjongen thuis te komen.
Het wordt een moeizame maar innige relatie die voor de buitenwereld angstvallig verborgen wordt gehouden. Maar het paar neemt steeds meer risico’s. Het geheim komt aan het licht en dan beginnen de problemen pas echt.

Eerwraak door Helen Vreeswijk
Shadow

Eerwraak

Leesopdracht:
Schrijver: Helen Vreeswijk, geboren op 1 maart 1961 en Den Haag.
Ze begon haar carrière als vingerafdrukdeskundige bij de recherche. Bovendien was Helen schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche. Dat was niet maekkelijk voor haar. Helen heeft dyslexie daardoor was school moeilijk voor haar. Ze is verhalen gaan schrijven omdat Helen de saaie boekjes moest lezen door haar dyslexie.

Ze schrijft vooral over onderwerpen die ze bij de recherche tegen kwam.

Andere boeken van Helen Vreeswijk:
• Leugens(2010)
• Over the Edge(2010 samen met Dirk Bracke)
• Ontvoerd(2009)
• Chatroom(2007)
• Overdosis(2007)
• De stalker(2006)
• Loverboys(2005)

Samenvatting:
Wanneer de zeventienjarige Sam en zijn klasgenote Letiva verliefd worden op elkaar, halen ze zich grote problemen op de hals. Want Letiva is opgevoed volgens de Afghaanse cultuur en is een moslim. Ze is slim en heeft plannen om verder te studeren maar haar relatie met Sam komt alles in de weg te staan. Ze proberen het geheim te houden maar dat lukt niet. Alles komt uit en Letiva’s ouders houden haar thuis van school. Haar vader is razend en plant snel een huwelijk met haar neef Nourdin, die net door de politie opgepakt is op beschuldiging van het dealen van drugs. Letiva kan dit niet laten gebeuren en wil vluchten. Haar eerste poging mislukt, waardoor ze nog strenger bewaakt wordt. Dan schiet haar jongere broer ter hulp en kan ze vluchten. Ze vlucht naar Sam, heeft daar ook seks met hem, maar ook daar laat haar vader haar niet met rust! Maar de buurman van Sam helpt Sam en Letiva om te vluchten naar de camping van Sam’s oom. Ze komen op de camping in een stacaravan. Sam mag daar zijn school afmaken maar Letiva niet want zij kan geen handtekening krijgen van haar ouders.
Later komen ze erachter dat Letiva zwanger is. Letiva wil graag naar haar moeder die ze vertrouwt, erover praten. Levita reist dan naar haar moeder toe. Haar moeder gaat met een smoesje weg. Dan komt Letiva’s jongere broer en probeert haar te vermoorden. Dit lukt niet maar, haar kindje overleeft dit niet. Levita gaat naar een ‘’blijf van me lijf’’ huis. Sam gaat studeren. En daarna trouwen ze.

Eigen mening:
Ik vond het een heel mooi boek om dat dit helaas ook nog steeds voor komt. Ook is het in één ruk uit te lezen omdat het spannend is om te weten hoe het afloopt. Ook is het niet voorspelbaar, bijv. dat Letiva teruggaat naar haar moeder, en dat ze op de camping komt van Sam’s oom.

Ruimte:
Het speelt zich af in Tiel, in Baerle–Nassau in Gelderland en Noord–Brabant. Het speelt zich af buiten het hoogseizoen, meer is er niet bekend van de tijd. Het wordt niet spannender door het begrip tijd. Het is alleen een reden dat Sam en Letiva in de stacaravans kunnen.

Tijd:
Het verhaal begint erbij dat Sam en Letiva elkaar leuk vinden maar dat een relatie niet kan door Letiva’s geloof. Het verhaal eindigt dat Letiva geen contact meer heeft met haar familie en wel bij Sam is. Het verhaal is op een chronologische manier verteld.

Perspectief: Hij/Zij perspectief bijv. ‘Je moet liegen. Hij heeft jullie gezien’

Schrijfopdracht:

Gedicht: Eerwraak…
Letiva een jonge vrouw uit Afgranistan 17 jaar.

Ze werd verliefd op de 17 jarige Sam en hij hield ook van haar.

Ze leken geschapen te zijn voor elkaar.

Maar Nourdin was door haar familie al beloofd.

Aan een man een drugsdealer.

Hij zou haar komen halen als hij uit de gevangenis was.

Dat was de afspraak.

Dus Sam was geen optie.

Door weg te lopen in de nacht,

Had ze haar familie ten schande gebracht.

Er kwam een familieberaad,

Dit kon de familie niet zomaar laten gaan.

Hun eer en aanzien kwam in het dorp onder vuur te staan.

Sam had hun eer geschonden.

En daar waren consequenties aan verbonden.

Eerwraak maakt deel uit van deze cultuur.

Het is een soort zuiveringsritueel.

De eer wan de familie moest worden hersteld.

En degene die het uitvoerde eerde men als een ware held.

In dit geval (zoals in de meeste) moest de jongste zoon het doen.

Natuurlijk overdag zodat Sam zijn dader in de ogen zag.

De jongste zoon hield veel van zijn zus.

Maar dit was hun cultuur en hij had geen keuze dus.

Voor de eer en aanzien van de familie en ja

ook voor zijn neef Nourdin

Dat deed je als een belofte was geschonden. Klaar !


Sam en Levita waren gelukkig met elkaar.

Ze waren ver weggereisd , weg van het gevaar.

Nu hadden ze enkel nog elkaar.

REACTIES

E.

E.

made by elver haanschoten H3B

12 jaar geleden

J.

J.

Het ruimt niet, slaat nergens op. Dit is geen gedicht xd
Maar we leuk bedacht

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eerwraak door Helen Vreeswijk"