Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Eenzaam avontuur door Anna Blaman

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1700 woorden
  • 17 november 2002
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 28 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1948
Pagina's
254
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen

Boekcover Eenzaam avontuur
Shadow
Eenzaam avontuur door Anna Blaman
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
A. Algemene gegevens
1. Naam van schrijver: Anna Blaman
2. Titel van boek: Eenzaam avontuur

B. Samenvatting met een correcte alineaverdeling
Het echtpaar Alide en Kosta verblijft in een vakantiehuisje, ‘Mon Repos’. Ze zijn erg gelukkig samen. Kosta is schrijver. Alide ligt altijd in de zon terwijl Kosta bezig is aan zijn roman ‘King en Juliette’. In een huisje in de buurt, ‘Mon Plaisir’, zitten vier meiden; Yolande, Berthe, Annie en Hilda. Later blijkt dat Berthe lesbienne is en gevoelens voor Alide heeft. Alide heeft in het verleden zelf ook een relatie met een vrouw gehad.
Op een dag gaat Kosta naar huis. Thuis leeft hij zich helemaal in de hoofdpersoon van zijn boek in: King, een rechercheur die een relatie heeft opgebouwd met Juliette, waarvan hij moet bewijzen dat ze een moordlustige gifmengster is. Dan gaat de bel. Er staat een man aan de deur, die zich voorstelt als Peps. Hij beweert dat hij al een jaar lang met Alide gaat. Alide zou zo veel van hem houden dat Peps aan Kosta vraagt of hij haar los wil laten.Kosta gelooft dit natuurlijk niet en smijt hem het huis uit. Terug bij Alide bevestigt zij dat, maar Alide wil toch liever bij Kosta blijven. Maar Kosta gaat weg van Mon Repos en Alide blijft alleen achter. Ze wordt opgevangen door de meisjes van Mon Plaisir. Kosta komt nog een keer terug en dan maken ze flink ruzie, Kosta slaat Alide zelfs.

Toen Alide ook weg was uit Mon Repos, ging Kosta controleren of Alide meende wat ze zei. Voordat hij bij de kapperszaak van Peps langs ging kwam hij een rouwstoet tegen. Hij trof Alide aan samen met een naakte Peps op een divan in een kamertje achter de zaak. Nu was de maat vol voor Kosta en Alide ging maar bij Peps wonen. Ondertussen schrijft Kosta verder aan zijn boek. De personen in dat boek weerspiegelen Alide en hemzelf. In dat boek kan hij zijn gevoelens kwijt, en dat is dan ook de enige manier om het allemaal een beetje te kunnen verwerken. Alide komt nog regelmatig op bezoek bij Kosta, omdat ze nog steeds veel van hem hield. Kosta begreep niet waarom ze niet weer bij hem kwam wonen, maar Alide hield steeds vol dat het niet ging.
De zomer daarop gingen Peps en Alide naar een hotel in een vallei. Alide begint zich steeds meer te ergeren aan Peps en op een gegeven moment zelfs te schamen voor hem. Alide gaat allerlei listen verzinnen om van hem af te komen en wekt zo wantrouwen bij hem op voor zijn vervanger in de kapperszaak. Peps gaat terug naar zijn zaak om het te controleren en als hij terug komt is hij laaiend. Door Alide zou hij nu zijn vervanger kwijt zijn.
Een tijdje later zoekt Berthe uit Mon Plaisir Kosta nog eens op. Kosta doet erg bot tegen haar en Berthe vindt dat Kosta erg is veranderd. Kosta drink veel. Toen ze over Alide begon was hij wat geïnteresseerder, maar daarna werkte hij haar het huis uit. En ondertussen blijft Kosta maar verder schrijven aan zijn boek. King begint al wat voorbereidingen te treffen voor een aanval van Juliette, en bespreekt alles met zijn hospita. Die is paranormaal begaafd en ziet allerlei onheilspellende tekens in King. King maakt Juliette wijs dat hij een drankje moet slikken voor zij hart en toen dacht hij dat ze er gif in had gedaan, maar hij wist het niet zeker omdat hij dronken was.
Nog één keer geeft Kosta Alide een kans. Hij zoekt haar op en neemt haar mee naar een hotel. Na een diner neemt hij haar mee naar buiten, naar het terras. Daar vraag hij haar bij hem te blijven, maar Alide zegt dat ze het nog niet kon. Dat was voor Kosta einde verhaal en hij verlaat haar, voorgoed.
King is er inmiddels achter wie de ware Juliette is. Ze heeft hem nu echt proberen te vergiftigen en hij heeft haar proberen te wurgen. King gaat naar zijn opdrachtgever en bevestigt wat die vermoedde, Juliette was de gifmengster. King krijg zijn geld. Maar het was Juliette niet gelukt om King te vermoorden en King Juliette niet. Hij nam haar mee naar een hotel. Na het eten gaat hij weg van het hotel en verlaat Juliette voorgoed.

C. Analyse

1. Thema
Vat in enkele zinnen het verhaal samen.

Een man en een vrouw krijgen ruzie doordat de vrouw hem bedriegt en de man verwerkt dit door een boek te schrijven waarin de hoofdpersonen hen beiden weerspiegelen.

2. Vertelwijze
a Probeer iets te zeggen over de manier waarop het verhaal in grote lijnen verteld wordt (veel beschrijvingen, veel dialogen, als herinnering aan vroeger, in welke werkwoordstijd, e.d.).
Er worden ingewikkelde beschrijvingen van de gedachtegangen van de personen gegeven.
b Zijn er bepaalde eigenaardigheden met betrekking tot typografie, lay-out en dergelijke?
Het perspectief wisselt vaak tussen de personen, waardoor het ingewikkeld wordt. Je moet goed opletten vanuit welk perspectief geschreven wordt.

3. Titel, ondertitel en motto
Eenzaam avontuur
Verklaar deze.
Kosta is erg eenzaam, hij heeft alleen Alide en zijn boek. Iedereen maakt zijn eigen avontuur mee.

4. Opbouw
a Is er een proloog/epiloog? Zo ja, noteer kort de inhoud en de functie ervan.
Proloog: gericht aan Alide., met korte stukjes. Twee maal terrasscen (dit komt ook twee keer terug in het boek), een herinnering en een verhaal over een chinese prins.
Epiloog: Hierin wordt het einde van het boek van Kosta beschreven, nadat het verhaal van Kosta en Alide is afgelopen.
b Is het boek in hoofdstukken verdeeld? Zo ja, hoeveel?
Het boek is verdeeld in 3 hoofdstukken
c Hebben de hoofdstukken een titel? Zo ja, noteer ze.
Nee
d Valt je iets op aan de lijst van hoofdstuktitels?
N.v.t.
e Als het boek niet in hoofdstukken is verdeeld, hoe is dan de geleding?
De hoofdstukken worden aangegeven met: ‘een’, ‘twee’, en ‘drie’.

5. Personages
Noteer van de voornaamste personen hun naam, leeftijd, functie/beroep/relatie en dergelijke, en wat ze voor soort personage zijn: rond/vlak karakter, type.
Kosta, schrijver van beroep, hoofdpersson, rond karakter.
Alide, relatie met Kosta en Peps, rond karakter
Peps, relatie met Alide, vrij rond karakter
King, hoofdpersoon van het boek van Kosta, rechercheur, relatie met Juliette, rond karakter
Juliette, relatie met King, vrij rond karakter
De hospita van King, vrij vlak karakter
Yolande, Berthe, Annie en Hilda, meisjes uit ‘Mon Plaisir’, vrij ronde karakters, waarbij vooral Berthe opvalt door haar homoseksualiteit.

6. Historische tijd
a Wanneer speelt het verhaal zich af? Waaruit leid je dat af?
Er zijn geen aanwijzingen voor wanneer het verhaal zich afspeelt. Het kan niet heel erg lang geleden zijn omdat Kosta telefoneert en de taxi neemt.
b Is die tijd van belang voor de handeling of tamelijk willekeurig gekozen?
Tamelijk willekeurig gekozen

7. Plaats en ruimte
a Waar speelt het verhaal zich af?
De gebeurtenissen spelen zich af in de twee vakantiehuisjes; Kosta’ s huis, Peps’ huis en het hotel
b Is die plaats van belang of tamelijk willekeurig gekozen?
Die zijn van belang, omdat er een verband bestaat tussen de vakantiehuisjes onderling en de hotels. Eer gebeuren belangrijke gebeurtenissen.

8. Tijdsduur
a Hoe lang duurt het verhaal ongeveer?
Het verhaal zal wat meer dan een jaar duren (gezien ze twee keer op zomervakantie zijn)
b Zitten er opvallende versnellingen of vertragingen in het verhaal?
Er zitten vrij veel versnellinegn in het verhaal, meestal tijdsprongen.
c Hebben die een speciale functie?
Vaker wordt er naar voren gesprongen er wordt er daarna weer even op teruggeblikt.

9. Tijdsvolgorde
a Is het in grote lijnen chronologisch verteld? Zo nee, hoe is de tijdsvolgorde dan?
Er wordt af en toe begonnen met het einde van een gebeurtenis en dan wordt er teruggeblikt op wat er is gebeurd.
b Wat is de functie van de afwijkingen in de chronologie?
Zie a

10. Perspectief
a Wordt er door de auteur ‘van buiten af’ verteld (auctoriaal) of kruipt hij in de huid van één van de personages (personaal)?
Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon en personaal perspectief
b Zijn er bijzonderheden met betrekking tot dit perspectief, bijvoorbeeld verschillende ikpersonen, wisseling van ‘ik’ naar ‘hij’, en dergelijke?
Er wordt veel gewisseld van persoon. De ene keer wordt er vertelt vanuit Kosta, dan weer vanuit Alide, Peps of King.

11. Idee
Is het boek met een bepaalde bedoeling (‘idee’) geschreven, bijvoorbeeld om iets aan te vallen of om een pleidooi voor iets te houden? Zo ja, formuleer deze idee.
“De menselijke eenzaamheid is niet te stelpen, niet met liefde, niet met vriendschap. Toch is het onvermijdelijk om die twee vormen van samenzijn te beoefenen.

12. Genre
Hoort de roman tot een bepaald (sub)genre (bijv. oorlogsroman, streekroman, satire, detective, sociale roman)?
Het boek is een dubbelroman, met aan de ene kant een psychologische roman (verhouding Kosta-Alide en Peps-Alide), aan de andere kant een detective (het verhaal van King en Juliette)

D. Beoordeling
Ga niet alleen in op de vraag of je het boek moeilijk of makkelijk vindt, maar geef ook aan waarom het je al of niet aanspreekt wat betreft de inhoud. Geef daarbij steeds argumenten.
Ik vond het een erg mooi en ontroerend boek, maar ook best lastig om te lezen. Niet alleen door het vrij moeilijke woordgebruik, maar vooral door de steeds wisselende perspectieven, waaruit het verhaal verteld wordt. Maar hierdoor wordt je wel als het ware gedwongen om het verhaal vanuit verschillende standpunten te bekijken.
De personages worden heel uitvoerig beschreven en hierdoor kun je je helemaal inleven in het verhaal en weet je precies hoe een persoon zich voelt of waarom hij iets denkt in een bepaalde situatie.
Het was vooral mooi dat op een gegeven moment het verhaal van Kosta-Alide en King-Juliette in elkaar overvloeiden. Kosta was bezig met het beschrijven van het moment dat King Juliette tegenkwam op straat, terwijl hij dat helemaal niet verwachtte, toen hij terugdacht aan het moment dat hij Alide op straat tegenkwam. Later was zelfs niet meer duidelijk of het om Kosta of King ging.
De symboliek sprak me aan. Bijvoorbeeld: King gooide het flesje met vergif van Juliette weg in het meer. Het flesje had de vorm van een hart en King beschouwde het ook als het hart van Juliette dat hij weggooide.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

De samenvatting is fout. Ze zijn niet twee keer op vakantie, het is een flashback.

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Eenzaam avontuur door Anna Blaman"