Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Boekverslag1 Een zwerver verliefd

2 Arthur van Schendel

3 Meulenhoff Pockets Amsterdam

4 In 19045 Er zaten twee verhalen in die boek en mocht ze dus allebei gebruiken voor een lees verslag en dat liet ik me geen tweede keer zeggen. Al had ik wel spijt dat ik het gekozen had want ik snapte en nog steeds niets van. Dit komt omdat het in oud Nederlands is geschreven.6 De schrijver is Arthur van Schendel. Zijn volledige naam luidde: Arthur François Emile van Schendel. Hij was een van de meest bewonderde auteurs van begin 20e eeuw.

Hij werd op 5 maart 1874 in Batavia geboren. Hij volgde enkele jaren de toneelschool in Amsterdam, studeerde MO Engels en gaf tot 1900 les in Engeland verschillende grammar schools. In 1920 verhuisde hij naar Italië, maar keerde enkele jaren later weer terug. Zijn eerste boek wat hij schreef, heette Drogon. Het boek kwam in 1896 uit. Beroemd werd hij met het boek: Een zwerver verliefd. Hierin wordt ook de psychologische en realistische kant van de hoofdpersoon beschreven. Hieraan wordt alleen weinig aandacht besteed door buitenstaanders. Arthur van Schendel heeft ongeveer 42 boeken geschreven. Hij stierf in Amsterdam op 11 september 1946

7 Het genre is een avontuurlijke, romantische roman.8 Tamalone: Het verhaal begint wanneer hij 13 jaar is. Op die leeftijd was hij zeer

gesloten. Hij zei niets en was heel rustig. Verder was hij een dromerige jongen. Toen hij volwassen was geworden, was hij overal geliefd. Door zijn zwerversbestaan had hij maar een paar goede vrienden.Rogier: Rogier is een gerespecteerde en aardige man. Hij heeft het niet slecht: Hij

is aanvoerder van een groep soldaten en hij heeft Mevena, zijn grote

liefde. Later in het verhaal moet hij kiezen tussen haar en zijn roem.

Uiteindelijk koos hij voor zijn roem.Mevena: Ze is een heel rustige, aardige en trouwe vrouw. In het verhaal draait

het om haar, maar ze wordt wel op de achtergrond gelaten. Je komt dus

weinig te weten over haar.9 Ja, Het belangrijkste is vrienden. Ik zou er voor kiezen. Ik zou alleen die rogier niet hebben vermoord denk ik.10 Het eerste hoofdstuk speelt zich af in Frankrijk, de rest van het verhaal in Italië. Er is duidelijk sprake van belangenruimte, de beschrijving van de steden en het landschap waardoor Tamalone zwerft, roepen ieder een sfeer op: geestelijke verstilling in kerk en klooster, zinnelijke genoegens in de stad, de romantiek van donkere bossen en een sterrenhemel, de vrijheid van zonnige, heuvelachtige velden, de hoop op roem en glorie in het mannenwereldje van het legerkamp.

11 Het verhaal speelt zich in de late middeleeuwen af, wanneer er oorlog was tussen de keizer en de paus.

De verteltijd is ongeveer 7 uur. De vertelde tijd is ongeveer 18 jaar, want het verhaal begon toen Tamalone 13 jaar was en eindigde toen Tamalone 32 jaar was. Tussen zijn 20e en 28e levensjaar wordt niets in het verhaal over Tamalone vermeld.12 De liefde zorgt ervoor dat een zwerver uit zijn passieve rol valt en een drama veroorzaakt. Jarenlang leeft Tamalone zijn onbezorgd leventje vanuit de filosofie dat genot maar tijdelijk is en dat dromen en verbeelding mooier zijn dan vervulling daarvan in de realiteit. Vrijheid is zijn enige geluk. Maar de liefde brengt hem van zijn stuk, tegen beter weten in hoopt hij toch op vervulling ervan en zonder dat hij beseft wat hij doet, treedt hij uit zijn dromen en begaat een moord.

Het noodlottig toeval speelt ook een grote rol in het verhaal, dat Tamalone Rogier vermoord is geen bewuste actie, een kracht buiten hem om lijkt hem te sturen. Tamalone gaat zwerven en wacht op wat het lot hem brengt.13 Ja, je weet wel dat een zwerver hele dagen op straat leeft maarhet is mij niet bekent ofzo.14 De liefde zorgt ervoor dat een zwerver uit zijn passieve rol valt en een drama veroorzaakt15 Niet zo goed, er woord een moord gepleegd.16 Het is eenmaal zo, in elke boek loopt het anders af.17 Droevig, Spannend18 Een 6,, ik vond het moeilijk om te lezen. Dit komt omdat het in oud nederlands is geschreven.19 Alleen als het echt iemand is die graag leest, er wordt moeilijk Nederlands gebruikt20 Een zwerver verliefd gaat over een jongen, Tamalone. Als klein kind gaat hij graag naar koorschool, waar hij stil kan luisteren naar de verhalen van de priester. Op een dag komt Tamalone niet op tijd thuis en dat gaat een paar dagen zo door en als z’n vader vraagt waarom hij zo laat thuis is antwoord Tamalone dat hij er van houd over straat te zwerven en over dingen na te denken. Tamalone wordt ouder en z’n vader zorgt ervoor dat Tamalone in een smederij gaat werken. In het begin vindt Tamalone het leuk, maar na een tijd binnen te hebben gezeten verlangt hij terug naar het zwerven. Z’n vader en hij krijgen ook steeds ruzie als Tamalone niet gaat werken en niet gehoorzaamt. Tamalone is het na een tijd zat en loopt weg van huis. Uiteindelijk komt hij in een klooster terecht en wordt monnik. Dit vindt hij leuk, maar als er op een avond een paar monniken het klooster ontvluchten om een straf te ontlopen, gaat Tamalone mee om zijn vrijheid weer terug te winnen. Zo trekt hij als monnik door het land en sluit hij zich aan bij een groep ridders. Rogier is de aanvoerder hiervan. Rogier en z’n troepen nemen een stad in en daar wordt Rogier verliefd op Mevena de dochter van Lugina zijn ergste vijand. Een tijd later vertrekt hij weer uit de stad.

Als Rogier op een keer gewond raakt in de strijd vraagt hij aan Tamalone Mevena te gaan zoeken en haar bij hem te brengen. Na een tijd in het kamp te zijn geweest moeten Rogier en z’n mannen weer weg. Rogier vraagt Tamalone Mevena naar een veilige stad te brengen. Tamalone neemt haar mee naar Pisa, naar Simon een vriend van Tamalone. Daar hebben ze een heel gelukkige tijd, maar als Mevena zwanger blijkt te zijn wil ze naar Rogier in het kamp. Tamalone brengt haar naar het kamp toe. Mevena vraagt Rogier uit het leger te stappen, maar er is hem een stuk land belooft als hij blijft, dus gaat hij niet mee.

Mevena en Tamalone gaan weer terug naar Pisa. Daar wordt het kind geboren. Tamalone heeft vernomen dat Rogier met een ander gaat trouwen en vertelt dit aan Simon. Mevena heeft het gehoord en vraagt of het waar is. Tamalone bevestigt dit. Op een dag gaat Mevena ervandoor. Tamalone gaat erachteraan en vindt Mevena…………dood. Walid een soldaat van Rogier heeft dit gedaan, omdat hij Mevena beschuldigde van de tegenslagen in de strijd. Het kind ligt naast haar. Tamalone begraaft haar en loopt met het kind weg.21 www.schrijversnet.nlExtra opdrachtEr zaten 2 verhalen in dit boek en heb een evaluatie gemaakt tussen die 2e verhalen.Ook vond ik het eerste verhaal, “Een zwerver verliefd”, beter dan het tweede verhaal, “Een zwever verdwaald”. Dat is ook de reden dat ik de analyse van dat eerste verhaal maak. Het tweede verhaal vond ik iets vager, iets minder duidelijk.

“Een zwerver verliefd” vond ik een leuk verhaal, maar niet leuk om te lezen.

De Middeleeuwse woordjes zorgden bij mij soms voor verwarring.

Doordat van meerdere personages de gedachten en gevoelens weergegeven werden, wist ik meer dan de personages. Een voorbeeld: Tamalone is bang dat Mevena gehoord heeft dat hij vertelde dat Rogier met een ander gaat trouwen. De volgende dag is hij opgelucht dat Mevena kennelijk niets gehoord heeft. In een latere passage probeert Mevena met de gedachte dat het maar dwaasheden zijn die de monnik vertelde, zichzelf gerust te stellen.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.