Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een nagelaten bekentenis door Marcellus Emants

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Een nagelaten bekentenis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2527 woorden
  • 23 maart 2018
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
21 keer beoordeeld

Boekcover Een nagelaten bekentenis
Shadow
Een nagelaten bekentenis door Marcellus Emants
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Een nagelaten bekentenis

Tachtigers boekverslag

Renee huisman

11B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Periode Nederlands
Anna-Birthe Hardewijn

 

Inhoudsopgave

Algemene gegevens  3

Samenvatting  3

Ontwikkeling van de hoofdpersoon  5

Titelverklaring  6

Motto  6

Leeservaring  6

Een nagelaten betekenis vanuit de literatuurgeschiedenis  7

Reactie op de recensies  8

Marcellus Emants  9

Genre  10

Bronnenlijst 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemene gegevens

Titel: Een nagelaten bekentenis
Auteur: Marcellus Emants
Eerste druk: 1894
Genre: naturalistische psychologische roman

Samenvatting

Willem Termeer heeft zijn vrouw vermoord. Willem is een onverschillige man die al een tijdje een groots geheim heeft. Hij wilt dit geheim graag vertellen, daarom besluit hij het op te schrijven, uit veiligheid. Om zijn daad te kunnen verklaren begint hij zijn verhaal bij zijn jeugd. Willem had een hele nare jeugd en voelde zich vaak alleen. Hij beschreef zichzelf bijvoorbeeld als, bang, laf, ijdel, oneerlijk en een egoïst.
Willem gaat naar de H.B.S., maar geen enkele studie past bij hem. Hij gedraagt zich heel schuw, vooral tegen meisjes, nergens voelt hij zich echt op zijn plaats. Willem zakt voor zijn toelatingsexamen voor de polytechnische school in Delft. Zijn vader is hier niet blij mee en ze krijgen ruzie. Willem vind dit verschrikkelijk, omdat zijn ouders vroeger nooit iets om hem gaven en zich nu ineens met hem gaan bemoeien. Zijn vader beland in een inrichting en een tijdje later sterft hij. Niet lang nadat zijn vader is gestorven, sterft zijn moeder ook. Willem heeft het hier niet moeilijk mee en laat geen enkele vorm van verdriet zien. Dit laat zijn gevoelloosheid zien. Meneer Bloemendael, een oude vriend van Willem zijn vader wordt Willems voogd. Willem maakt zijn studie niet af en laat meneer Bloemendael hem meerderjarig verklaren. Willem gaat op reis naar Brussel, Zuid-Frankrijk, Parijs en Zwitserland. In Zwitserland ontmoet hij een mooie pianiste. Willem en de Zweedse pianiste brengen tijd met elkaar door en lijken elkaar leuk te vinden. Totdat een stel Amerikanen het voor Willem verpesten. De Zweedse pianiste wilt liever tijd doorbrengen met de Amerikanen. Droevig keert Willem terug naar Nederland.
Willem wilt zijn reisavontuur op schrijven en naar een tijdschrift sturen. Het tijdschrift vindt het een onbelangrijk verhaal en besluit het niet te publiceren. Willem wordt somber en begint overmatig alcohol te drinken.  
Later leert Willem een burgemeester uit de Achterhoek kennen. De burgemeester biedt Willem een administratieve baan aan bij de gemeente. Twee jaar lang blijft Willem hier werken. Na deze twee jaar gaat willen met zijn zielsverwant, Van Dregten mee naar Amsterdam.
Willem is dertig jaar geworden en wilt gaan trouwen. Dit besluit hij, omdat hij niet alleen wilt zijn op zijn oude dag.
Willem herinnert zich zijn voogd, de familie van Bloemendael. Hij gaat een paar dagen bij deze familie logeren. Tijdens zijn verblijf ontmoet hij Anna van Bloemendael. Anna en Willem musiceerde samen. Na een paar gezellige dagen vraagt Willem, Anna ten huwelijk. Willem en Anna trouwen, maar niet uit liefde. Na twee leuke gehuwde jaren krijgt Anna een kindje en is hier heel gelukkig mee. Willem vind het kindje niks en verwaarloost het zelfs. Na anderhalf jaar gaat het kindje dood en Willem vindt dit  niet erg. Anna vind het verschrikkelijk dat Willem er zo over denkt. Vanaf nu gaat het huwelijk tussen beide niet meer zo goed.
Anna en Willem krijgen een nieuwe buurman, een ex-predikant. Hij heet de Kantere. Anna heeft veel contact met de Kantere, waardoor Willem jaloers wordt. De Kantere en Willem houden diepgaande gesprekken over het leven van Willem. Tussen Anna en Willem gaat het steeds slechter. Anna is het egoïstische gedrag en de minachting van Willem zat. Anna en Willem slapen al enige tijd apart, daardoor raakt Anna steeds meer onder invloed van de Kantere.
Tijdens een opera ontmoet Willem Carolien. Willem vindt Carolien helemaal geweldig, alles wat hij zocht in een vrouw vindt hij bij Carolien. Carolien wilt alleen bij hem blijven als hij haar daar geld voor betaalt, maandgeld. Dit doet Willem, maar Carolien wilt dat dit maandgeld omhoog gaat. Willem doet dit alleen als hij de enige ontvanger van haar is. Carolien belooft dat Willem haar enige ontvanger is, maar de volgende dag ziet Willem iemand anders bij haar thuis. Willem is woest. Hij maakt zichzelf dronken in een kroeg, omdat hij het zo verschrikkelijk vind dat Carolien met een ander was. Als hij thuis komt ligt Anna al te slapen. Haar deur staat open en Willem loopt de kamer binnen. Hij ziet 2 flesjes chloraal staan. Dit gebruikt Anna als slaapmiddel. Willem beseft dat Anna misschien wel niet meer wakker wordt als ze nog meer chloraal drinkt. Hij twijfelt niet en pakt één van de flesjes en laat het Anna helemaal opdrinken. Anna sterft dezelfde nacht nog. Iedereen gaat van zelfmoord uit, alhoewel de dokter nog wel zijn twijfels had. De dokter wilde met zij twijfels naar justitie gaan, maar Willem heeft hem ervan kunnen overtuigen dat dit niet goed zou zijn voor de familie van Anna. De dokter heeft zich laten overhalen en concludeert als doodsoorzaak zelfmoord.
Willem vraagt zich af of hij ooit nog Carolien zal durven opzoeken. Hij wilt namelijk niet meer aan zijn verleden herinnert worden, maar toch dwalen zijn gedachtes nog vaak af naar Carolien.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

 

 

 

 

 

 

Ontwikkeling van de hoofdpersoon

De hoofdpersoon in dit boek is Willem Termeer. Het boek is verteld vanuit de ik-persoon, Willem. Je leest zijn gevoelens, gedachtes en ervaringen.
Willem was getrouwd met zijn vrouw Anna.
Het wordt al snel duidelijk in het boek dat Willem zichzelf heel laf, egoïstisch, angstig en gevoelloos vindt. Dit weet hij van zichzelf, toch doet hij er niks aan om dit te veranderen.
Ook voelt Willem zich sterk minderwaardig. Hij vergelijkt zichzelf met anderen,waardoor hij zichzelf naar beneden haalt. Hij durfde daarom niet goed in contact te komen met andere mensen, vooral vrouwen. Willem adoreerde vrouwen, maar ondernam niks en had weinig respect voor hen.
Willem is heel slim en weet veel af van de wetenschap. Wetenschap is iets waar Willem heel goed in is en hiermee zou hij bijvoorbeeld zijn lafheid kunnen verslaan. Toch blijft hij overal voor terug deinzen. Hij voelt zich machteloos tegenover zijn lafheid.

Later in het boek ken je de persoonlijkheid van Willem, waardoor je zijn gedrag kan voorpellen. Hij blijft namelijk gedurende het hele boek egoïstisch en laf. Ook liegt Willem veel. In het boek is zijn grootste leugen de moord op zijn vrouw. Deze leugen wordt in het boek ontrafelt.

Willems gedrag veranderd niet in het boek. Hij probeert wel zijn gedrag te verklaren. Zo wilt hij zijn schuldgevoel verkleinen.

Aan het einde van het boek voelt Willem zich opgelucht. Hij heeft namelijk zijn grootste leugen, de moord op zijn vrouw kunnen opschrijven. Dit zorgde voor opluchting, omdat hij zijn verhaal kwijt moest.

Citaten:
‘Lafheid is de onvernietigbare worm gebleven, die aan de vervulling van al mijn wensen heeft geknaagd en het zijn nog altijd mijn bangste nachten, wanneer ik in een droom weer voor ’t eerst de school betreed., of het hazenpad kies voor een sterker en dapperder individu.’ Blz. 8

‘Ik keek hem nog eens aan en voelde me zwakker, lelijker, onbeduidender dan ooit.’ Blz. 49

 

 

 

 

 

Titelverklaring

Een nagelaten bekentenis verwijst naar het hele boek. Willem schrijft het verhaal op over de moord op zijn vrouw. Hij bekent de moord op zijn vrouw. Ook vertelt hij wat eraan voorafging waardoor hij de moord pleegde.

Motto

Er is geen motto aanwezig.

Leeservaring

Een nagelaten bekentenis is geschreven vanuit een moordenaar. Dit soort boeken vind ik interessant om te lezen. Dat komt doordat je nu het verhaal hoort van de moordenaar en niet de slachtoffers zoals in veel andere boeken. Dit maakte dat een nagelaten bekentenis mij aantrok om te lezen.
Ik merkte dat ik in het begin moeilijk door het boek heen kon komen. Het boek bevat lange zinnen en veel oud-Nederlandse woorden. Ook worden er veel details gebruikt. Dit vind ik lastig om te lezen. Vervolgens vond ik dat er weinig spanning inzat. De enige spannende gebeurtenis was de moord. Ik wilde wel verder lezen, want stukje bij beetje kom je het verhaal achter de moord te weten.
Een nagelaten bekentenis vind ik vergeleken met literatuur boeken die ik eerder heb gelezen, het minst leuk. Ik mis de spanning in het boek die het maakt dat ik het boek vrijwillig wil lezen. Een nagelaten bekentenis las ik niet omdat ik het een geweldig boek vond, maar omdat het moest.

Een nagelaten bekentenis is een naturalistische roman en past dus heel erg bij de tachtigers. Het heeft veel kenmerken van het naturalisme in het boek. Dit boek heeft mij beter laten begrijpen wat het naturalisme is.

 

 

 

 

 

Een nagelaten betekenis vanuit de literatuurgeschiedenis

Een nagelaten bekentenis is een heel naturalistisch boek. Hieronder staan naturalistische kenmerken die veel voorkomen in een nagelaten bekentenis.

  1. Er is een nerveus gestel

Dit is duidelijk aanwezig in een nagelaten bekentenis. Willem is het middelpunt van het boek en vindt zichzelf heel erg minderwaardig. Zo stelt hij zich gevoelig op.

  1. Het determisme is een uitgangspunt

Een nagelaten bekentenis vanuit het determinisme. Het determinisme gaat over het noodlot. De menselijke wil is uitgesloten bij het determinisme. Het noodlot van Willem zou kunnen zijn dat hij alleen zal blijven. Dit is hij niet, hij heeft namelijk een vrouw. Daarom zou volgens het determinisme al bepaalt zijn dat Willem zijn vrouw vermoordt om alleen te blijven.

  1. Kritiek op de burgerij

Willem had een afkeer tegen de normale burgerij (zie 3e citaat).

Race, milieu et moment, dit is een quote uit het determinisme. Race betekent: erfelijkheid. Willem zijn vader was heel rijk en had een zenuwachtig en egoïstisch karakter. Zijn moeder was liefdeloos en was heel ijdel. Het egoïsme en de ijdelheid heeft Willem van zijn ouders geërfd. Milieu gaat over de omgeving. Willem groeit op in een rijk milieu. Zijn ouders waren rijk en hij woonde in een rijke buurt. Ook hoefde Willem niet te werken om aan zijn geld te komen. Willem zijn vader had veel geld en wilde dat Willem ook later veel geld ging verdienen.

Citaten:
‘Liefde had ik nooit voor mijn ouders gekoesterd. Daar hadden zij ’t niet naar gemaakt en daar hadden zij mij niet naar gemaakt. Maar nu was zelfs de alledaagse gewoonte-vriendelijkheid in stille vijandigheid omgeslagen.’ Blz. 35

‘Weet je wel, dat over jou niemand tevreden is: de curatoren evenmin als de leraren, de directeur of ik? Je kop is goed genoeg; die heb je van je vader; maar je doet net, of ’t er voor jou volstrekt niet op aankomt. Werken schijnt ook al beneden je waardigheid te zijn.’ Blz. 31

De logeerkamer van de Bloemendaels was en is even deftig als burgerlijk, even proper als muf.’ blz. 79

De logeerkamer van de Bloemendaels was en is even deftig als burgerlijk, even proper als muf.’ blz. 79

Reactie op de recensies

Recensie 1: Marcellus Emants: strijden tegen levensdrift.

Recensie 2: Elma Drayer herleest ‘Een nagelaten bekentenis’

Ik vind dit een goede recensie. Het laat duidelijk zien hoe verschillende mensen over het boek denken en ernaar kijken. In de recensie werd er gezegd dat veel recensenten het een meesterwerk of ‘ellendig mooi’ boek vonden, maar dat het grote publiek het een ‘verschrikkelijk, afschuwelijk’ boek vond. Ik ben het hier mee eens. Ik las het boek heel moeizaam en vond dat er weinig spanning in zat. Daarom vond ik het geen leuk boek. Ik snap wel dat recensenten die verstand hebben van boeken het een mooi boek vinden. Het boek is namelijk wel heel knap en gedetailleerd beschreven.
In de recensie worden de naturalistische kenmerken ook kort uitgelicht. Citaat uit de recensie: ‘‘Een nagelaten bekentenis’ wemelt van de naturalistische stokpaardjes. De hypergevoelige ik figuur.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcellus Emants

Emants werd op 12 Augustus 1848 geboren in Den Haag. Emants is een pessimistisch persoon, hij kijkt graag naar de realiteit. Emants zijn ouders overlijden beide vroeg. Dit vond Emants niet moeilijk, omdat hij nooit echt van zijn ouders heeft gehouden. Na de dood van zijn ouders ging Emants zich volledig op de literatuur richten. Emants beschouwde zijn leven niet als een plezier. Hij was vaak nerveus en had mensenschuw.

Emants was drie keer getrouwd. Met zijn 2e vrouw was Emants het meest gelukkig, omdat ze dezelfde kijk op het leven had als Emants.

Ik kan veel vergelijkingen vinden tussen Emants en Willem Termeer. Beide zijn de pessimistisch, hebben mensenschuw en zijn nerveus. 

Marcellus Emants werd op 12 augustus 1848 geboren in Den Haag. Als zijn vader tijdens Marcellus’ studie overlijdt, gaat Marcellus op reis van het geld van de erfenis, waarvan hij zijn hele leven rond kan komen. In die tijd publiceert hij al schrijfsels, die zijn nog idealistisch, ook al moet hij niets van het idealisme hebben.
Hij trouwt met Christina Prins, die echter al na twee jaar overlijdt.
Emants was een pessimistisch persoon, zo blijkt uit het epische gedicht Lilith dat hij publiceerde rond deze tijd.
25 jaar na het overlijden van zijn eerste vrouw trouwt hij met Eva Verniers. Dit was een heel gelukkig huwelijk, omdat Eva haar man begreep. Ook zij overlijdt, waarna voor Emants een moeilijke periode begint. Hij begint zich te interesseren voor spiritisme.
In 1904 trouwt Emants voor de derde keer, met de Duitse Jenny Kuhn. Dit huwelijk bevestigde Emants zwarte ideeën over het huwelijk. In 1920 wil zijn vrouw graag dat ze zich in Zwitserland vestigen, maar Emants ziekte bemoeilijkt dit. Volgens Jenny is deze ziekte meer geestelijk dan lichamelijk, haar man is een grote zenuwlijder. Hij lijdt aan nerveusiteit en is een beetje mensenschuw.
In 1923 sterft Emants.
Emants is er zijn ouders nooit dankbaar voor geweest dat zijn hem het leven hebben geschonken. Hij vond dat je de doden niet mocht beklagen, hieruit blijkt weer dat hij het leven niet als een plezier beschouwde.
In het werk van Emants zijn de volgende begrippen van toepassing: erfelijke bepaaldheid, zelfbedrog, ontgoocheling.
Aan het einde wordt zijn betoog voor zijn ‘onschuld’ nog een extra benadrukt en wordt de lezer wederom direct aangesproken: “Maar als me dus zulk een ellendig lot ten deel is gevallen alleen, omdat ik nu eenmaal ben zoals ik ben en geen kans ze even buiten me zelf te gaan staan en me te laten vernieuwen, gelijk een huiseigenaar met een onbruikbare woning kan doen, maak er me dan ook geen verwijt van, dat die toestand was wat i moest zijn.” Dit is dus eigenlijk de conclusie van het betoog.

 

Genre

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnenlijst

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een nagelaten bekentenis door Marcellus Emants"