Een hart van steen door Renate Dorrestein

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 676 woorden
  • 12 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.7
  • 6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1998
Pagina's
238
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Een hart van steen
Shadow

De twaalfjarige Ellen is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek die zij over haar nieuwe zusje heeft uitgesproken werkelijkheid wordt.

Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Zij is zwang…

De twaalfjarige Ellen is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek …

De twaalfjarige Ellen is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek die zij over haar nieuwe zusje heeft uitgesproken werkelijkheid wordt.

Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Zij is zwanger en aan bed gekluisterd omdat een miskraam dreigt. Bladerend in het oude fotoalbum probeert ze antwoord te vinden op de vragen die haar eigen kind haar later zal stellen: 'Heb ik dan geen oma, mama? Geen opa? Heb ik geen familie? Hoe komt dat?

Een hart van steen door Renate Dorrestein
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Beschrijvingsopdracht

Motivatie:
Ik heb het boek gekozen omdat ik een niet te dik boek moest hebben, ik had niet zoveel tijd meer, en omdat werd gezegd dat het een leuk boek was.

Eerste persoonlijke reactie:
Ik vond het wel een leuk verhaal, maar ik vond het ook wel een beetje raar. Het zat wel goed in elkaar. Ik vond het alleen jammer dat je er pas op het laatst echt achter komt wat er precies is gebeurd en hoe het komt.

Samenvatting:

Een groot deel van het boek is in het verleden geschreven, in haar kindertijd. Daardoorheen loopt het verhaal over hoe het nu met haar gaat, wat ze doormaakt.
Een vrouw, Ellen, ziet haar ouderlijk huis te koop staan en koopt het. Haar gedachten gaan terug naar haar jeugd, waar nogal veel in gebeurd is. Als kind is haar aankomende zusje, het vijfde kind, voor haar ongewenst. Ze denkt dat het een ongelukskind wordt, zeker als haar broertje over zijn hele lijf brandwonden oploopt wanneer Ida nog in de buik zit. Haar broertje is voor zijn leven veranderd en daarom haat ze Ida.
In het begin van het verhaal is al duidelijk dat Ellen en haar broertje Carlos wezen zijn. De rest van de familie is dood. Pas aan het eind van het verhaal wordt duidelijk waarom ze dood zijn. De moeder van het gezin heeft iedereen vermoord. Dit omdat ze een postnatale depressie had nadat Ida geboren was. Ze was er van overtuigd dat Ida een zwakkeling was en dat iedereen haar kwaad wilde doen. Daarna dacht ze dat Ida de duivel in zich had, en daarna besloot ze dat Ida, net als Jezus op aarde was gebracht om het leed van mensen op zich te nemen. Tijdens deze periode was ze vijandelijk tegen de rest van het gezin, en mishandelde ze Ida, om de duivel uit te drijven. Toen ze besloten had dat Ida een nieuwe Jezus was, werd ze op slag anders. Er kwam een rust over haar, en haar kinderen en man kenden haar weer terug van vroeger. De rust was alleen anders dan iedereen dacht, want de rust was een gevolg van het idee dat ze allemaal dood moesten om aan het hellevuur te ontkomen.
Maar toen ze iedereen vermoordde, was ze Ellen vergeten, die met de hond was gaan wandelen, en Carlos was nog niet dood toen Ellen terug kwam.
Na dat dit was gebeurd, heeft Ellen eerst een tijd gedaan alsof haar familie nooit had bestaan. Maar herinneringen drongen zich op. Toen kwamen Kes en Billie, haar broer en zus, in haar hoofd. Ze zag en hoorde ze, ze vertelden wat Ellen moest doen. Dit is haar hele leven zo gebleven, totdat Ellen terug in haar ouderlijk huis ging wonen. Ze besloot dat ze het achter zich moest laten. Daarmee heeft ze Kester en Billie ook achter gelaten, en kon ze eindelijk als een normaal mens leven.

Verdiepingsopdracht

Ellen was de hoofdpersoon, en de enige wiens gedachten en gevoelens je wist.
Het thema weet ik niet zo goed, ik denk vooral, uit Ellen gezien: verdriet, woede, onbegrip.
Het speelt zich af eind jaren ’50, tot ongeveer 25 jaar later.
Het verhaal is een ik-verhaal, gezien uit Ellen. Daardoor weet je ook alles van haar, waarom ze dingen deed enzovoorts, en maar oppervlakkig over anderen.
Het verhaal bestaat uit twee verhalen, vroeger en nu door elkaar gevlochten. Op het eind komt het samen, en sluit ze vroeger af in het nu.
Het is wel ingewikkeld geschreven soms, maar het is goed opgebouwd op een manier waardoor steeds iets meer duidelijk wordt, maar op het eind weet je het hele verleden pas.
Het taalgebruik is niet moeilijk, de zinnen zijn niet overdreven lang.

Evaluatie
Ik vond het wel een leuk boek om te lezen, maar ook wel erg raar. Ik vond het wel jammer dat er niet iets sneller het een en ander duidelijk werd. Het is wel een goede manier om op het eind pas het verhaal compleet te maken, maar iets meer mocht er wel eerder verteld worden vond ik.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een hart van steen door Renate Dorrestein"