Een gang met gele deuren door Rom Molemaker

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1205 woorden
  • 20 juli 2006
  • 104 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 104 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2007 Genomineerd)

Boekcover Een gang met gele deuren
Shadow
Een gang met gele deuren door Rom Molemaker
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1.
Rom Molemaker, Een gang met gele deuren, Van Holkema en Warendorf, 1e druk

2.
Het boek heet een gang met gele deuren, omdat wanneer Martje in de ‘jeugdgevangenis’ komt, er een gang is met gele deuren. Dit geeft veel indruk op Martje en ze weet dat ze nu echt afgesloten is van de wereld.

3.
Hij-/zijperspectief.
‘Ze staken een donkere ruimte over en kwamen bij een trap, achter in de hoek.’
Er is geen wisseling van perspectief.


4.
Het thema is naar mijn mening vriendschap en criminaliteit. En hoe je daar mee moet hendelen. Volgens de bibliotheek is het ook verhuizing, dit heeft er ook natuurlijk een groot deel mee te maken, omdat Martje is verhuisd, maar daar gaat naar mijn mening het boek niet geheel over.
Ik denk dat de schrijver een bedoeling heeft, omdat je uit dit boek kan zien dat vriendschap ook niet alles is en dat criminaliteit heel slecht is. Hij kaart hiermee de problemen van pubers aan en het is heel herkenbaar.

5.
Je volgt in het boek het leven van Martje. Zij is dan ook de hoofdpersoon en je maakt alles mee wat zij ook mee maakt. Ook haar gedachtes. Ze is verhuisd vanuit de grote stad Amsterdam naar IJsselstein, dit is een grote verandering voor haar en ze heeft het er in het begin ook erg moeilijk mee.
Gabriëlle: Zij is een vriendin van Martje en leider van de ‘bende’. Ze is brutaal, een crimineel en ze heeft overal sch*jt aan. Ze doet zich stoer voor maar ergens in het boek ontdek je ook een Gabriëlle met een klein hartje.
Meral: een vriendin van Martje en Gabriëlle. Je zou kunnen zeggen dat het boek ook om haar draait, omdat je uitzoekt wat de ‘tram komt van rechts’ betekent en zij komt ook in het verhaal voor. Langzamerhand wordt zij steeds belangrijker in het boek.

Veronique: een vriendin van Gabriëlle, Martje en Meral.
Brenda: een vroegere vriendin van Martje.
Ouders van Martje: zijn stijve mensen waar Martje niks van mag. Maar Martje luistert eigenlijk niet meer zo goed naar hen.

6.
Het verhaal speelt zich in deze tijd af en vanaf het moment dat Martje hoort dat ze gaat verhuizen. Je weet dat het boek in deze tijd afspeelt, omdat de omgeving zo omschreven wordt, zoals het nu ook is (trams, telefoons en jeugdgevangenissen). Volgens mij is de tijd ongeveer één schooljaar. Het moment dat Martje op school komt en dat ze in de gevangenis is en weet dat ze vrij komt.
Het spel met de tijd is leuk omdat je schuin gedrukte teksten heb, daar blik je terug op de gebeurtenis met Meral en de verhuizing enzovoorts. Dat wordt ook heel ruim omschreven. En je hebt de ‘gewone’ tekst en daar staat alles gewoon in de tegenwoordige tijd en zie je de gebeurtenissen die nu gebeuren.

7.

8.
Het boek is heel realistisch omschreven. Dit komt ook doordat de personages heel natuurlijk overkomen en de omgeving als ‘echt’ wordt omschreven. Het boek heeft veel problemen en daardoor hoort het bij psychologisch drama. Ook omdat er op het eind een drama voorkomt.

9.
Ik had de verwachting dat het boek heel levendig omschreven zou zijn en dat was het gelukkig ook. Het was ook heel herkenbaar.
De gebeurtenissen spraken mij aan. Dit soort gebeurtenissen hoor je ook wel eens in de krant en zo als je nu het boek las, lijkt het net of je het nu echt zelf meemaakt en niet als stukje in de krant leest.
De personen kwamen levensecht over, omdat ze met problemen kampen waarmee pubers ook kampen en dat ze omschreven werden als echte mensen en geen fantasiewezens. Ze hadden gevoelens en gedachtes en dat was heel realistisch.
Het hoogtepunt van het verhaal vind ik toch wel het einde dat Martje achter de waarheid van Merals dood komt.
Het taalgebruik is goed voor de doelgroep, de meeste jongeren praten nu ook zo en dat sluit dus goed aan. De zinsbouw was goed, woordkeus ook en de beelden ook. Wat je jezelf kon verbeelden was heel realistisch.
Het boek is origineel, omdat je wel vaak van dit soort problemen hoort, maar niet echt als in een verhaal. Het is dan ook leuk om te zien, hoe waarschijnlijk het leven van dit soort jongeren eruit ziet. Het boek was ook geloofwaardig, vooral om het feit dat het heel realistisch geschreven was.
Ik vond het boek zeker de moeite waard, vandaar dat ik het ook bij mijn boekpromotie ga gebruiken!Samenvatting:
Het verhaal begint als Martje hoort dat ze gaat verhuizen van de grote stad Amsterdam, naar een klein dorpje IJsselstein. Ze ziet het totaal niet zitten maar ze moet mee.
Als ze eenmaal verhuisd is vind ze het vreselijk, ze heeft geen vrienden en vriendinnen om mee te praten en ze voelt zich heel alleen. Op het schoolplein ziet ze een meisje, die ziet er wel stoer uit en heeft allemaal vriendinnen! God, wat had ze daar graag bij willen staan!
Ze gaat naar haar klas en ze neemt plaats naast de enige lege stoel, naast een meisje genaamd Brenda. Al snel komt ze erachter dat Brenda niet geliefd is in de klas en dat daarom dat plekje vrij was. Brenda vertelt over het meisje dat Martje op het schoolplein zag staan. Het meisje is Gabriëlle en is crimineel.
Martje gaat op een dag naar de markt, waar ze voor het eerst gaat stelen. Als ze de volgende dag op school komt, komt Gabriëlle op haar af en zegt dat ze het wel gezien had. Martje schaamt zich, maar nu heeft ze eindelijk wel contact met Gabriëlle. Als Gabriëlle hoort dat Brenda ooit over haar heeft gezegd dat zij crimineel is, dan neemt Gabriëlle wraak.
Nu ze eenmaal bevriend is met Gabriëlle en Veronique en Meral, moet ze van Gabriëlle een test doen. Ze moet stelen en wordt betrapt! Gelukkig gaat de mevrouw van de winkel niet naar de politie. Zo heeft Martje zich bewezen en hoort ze echt bij de groep. Ze gaan naar feestjes waar drugs wordt gebruikt en Martje wordt steeds ‘slechter’. Ze heeft zomaar met iemand gezoend en ze durft steeds meer! Martje gaat steeds meer op het criminele pad.
Martje en de rest hebben ook een hangplek, maar op een gegeven moment wordt dat in de fik gestoken. Martje schrikt zich rot en vraagt zich af of de keus om met Gabriëlle bevriend te zijn, wel een goede keus was. Maar Martje kan gewoon niet meer terug! Zo wordt ook Martje bekend bij de politie. Gabriëlle is ooit met een jongen genaamd Kars geweest en die haat ze nu verschrikkelijk. Kars heeft ook een bende net als Gabriëlle en het is zijn bende tegen die van Gabriëlle. Als Gabriëlle op een gegeven moment hoort dat Meral met Kars is gesignaleerd, slaan bij haar de stoppen door. Meral zal boeten.

Martje, Gabriëlle en Veronique staan om Meral heen en er komt een tram van rechts. Verderop ziet Martje Brenda staan en de tram komt van rechts. Meral staat dichtbij de tram en als de tram dichterbij komt, valt Martje tegen Meral aan. Meral belandt onder de tram en Meral is dood.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Sommige delen zijn onvoeldoende beschreven. Een gang met gele deuren verwijst ook naar 1.de gevengenis uiteraard maar ook naar de gele voorkant naar de tram en dat staat niet vermeld in het verslag.
Met vele groeten Femke

15 jaar geleden

Andere verslagen van "Een gang met gele deuren door Rom Molemaker"