Leesverslag :
een dubbel vuurteken
Titel:
Een dubbel vuurteken
Auteur:
Gerda van Erkel
Genre:
Traditie
Het meisje Saya de hoofdpersoon van het boek is geboren in het jaar dat het teken van het paard en het marsjaar samenvallen. Dat betekent als je een meisje bent je dan in het jaar van het dubbele vuurteken bent geboren. Dit staat voor dat je ongeluk zult brengen en onheil mee zal brengen. Dat blijft haar haar hele leven achtervolgen. De stad is meer gemoderniseerd. Hier valt ze niet zo op als vuurmeisje omdat ze op school zit met leeftijdsgenoten die dus ook vuurmeisjes zijn. Soms duikt het toch weer op.
Thema:
-Tegenstelling tussen du Japanse traditie en de moderne westerse wereld
-Volwassen worden. Het boek volgt het hele leven van Saya. Van dat ze in de buik van haar moeder zit tot dat ze een jonge volwassen vrouw is.
Probleemstelling:
Het probleem is zal Saya ooit weer opnieuw worden geaccepteerd worden in het dorp en wordt ze eindelijk een keer verlost van het vuurmeisje te zijn en zal zij niet altijd de gene zijn die word aangekeken als er iets fout gaat.
Zal ze ooit Yasuo terug zien en zal hij haar accepteren en herinneren.
Verklaring titel:
Een dubbel vuurteken slaat op het jaar dat Saya geboren is. Een traditie van die al eeuwen lang bestaat: als een meisje in het jaar dat het teken van het paard en het Marsjaar tegelijk vallen is het meisje een vuurmeisje. Het meisje brengt dan volgens oude traditie ongeluk.
Personen:
Etsuko:
Etsuko woont in de stad. Als ze 19 is wordt ze uitgehuwelijkt aan een rijke oude man.Op een dag ontmoet ze Hisao een boer die in de winkel van haar ouders theekoppen komt kopen voor haar zus. Het is meteen liefde op het eerste gezicht en hij nodigt haar uit om naar de bruiloft van zijn zus te komen. Etsuko mag alleen niet van haar ouders. Een dag voor de bruiloft gaat ze stiekem naar het platte land. Haar ouders staan dit totaal niet toe en ze mag nooit meer thuiskomen. Ze trouwt met Hisao en krijgt een kind Saya
Etsuko vindt het heel erg dat haar ouders haar hebben afgestoten en niet kunnen inzien dat ze nu als boeren vrouw heel gelukkig is en. Ze begrijpt niet dat haar ouders alleen maar aan geld dachten en niet aan haar geluk toen ze haar met de oude rijke man wilden laten trouwen. Ze mist vooral haar moeder erg om dingen aan haar te vragen over het de opvoeding van haar kind.
Als Hisao dood is wordt Etsuko beschuldigd al de schuldige hiervan. Ze wordt uitgemaakt als heks. Ze zeggen: zij brengt ongeluk ze maakt een vuurkind en vermoord Hisao. Doordat ze zo worden buitengesloten gaat Etsuko denken dat het echt aan haar ligt dat er zo veel ongeluk is in het dorp. Ze stoot haar enige vriendin af en brengt later haar dochter naar haar vader. Die voor haar zal zorgen.
Etusko is een trouw persoon en een flinke doorzetter als ze iets in haar hoofd heeft moet het ook zo gebeuren.
Saya de hoofdpersoon
Saya is de dochter van Etsuko en Hisao. Ze is een vuurkind. Ze wordt in een klein dorp geboren op een stromachtige dag. Als Hisao voor haar ogen overlijdt worden zij en haar moeder door het dorp totaal buitengesloten. Het enige wat ze nog heeft is de vriendin van haar moeder en haar zoon waar Saya altijd mee speelt. En haar pop Keiko. Die als een echt mens in haar hoofd leeft. Ook als Saya volwassen is komt de pop af en toe nog eens boven en geeft haar mening over dingen of geeft Saya advies over dingen.
Saya is een nieuwsgierig meisje. Ze wil alles weten en waarom dat dan zo is. Als Saya jaren later bij haar tante in de stad woont komt ze in contact met een nieuwe dansvorm ‘Butoh’. Door deze vorm van dans kan ze haar opgekropte gevoelens kwijt. Die haar altijd zijn blijven achtervolgen van uit haar eenzame kindertijd.
Yasua
De buurjongen van Saya. Die even ongeveer even oud is als Saya. Saya ziet Yasuo als haar grote broer. Hij is haar held. Yasuo behandeld Saya ook als zijn kleine zusje. Saya blijft als ze in de stad woont altijd naar hem verlangen. Hij is de rede waarom ze op een dag besluit terug te gaan naar het dorp.
Yoko
De tante van Saya. Zij is net als de moeder van Saya verstoten uit haar familie omdat ze wegliep naar de stad van haar man omdat ze door hem werd mishandeld. Als Saya zes is gaat ze bij haar wonen. Ze is dan getrouwd met Kunio een moderne japanner. Ze is een heel lieve vrouw die voor iedereen klaarstaat. Ze is nadat ze is weggelopen een moderne zelfstandige vrouw geworden.
Warneer speelt het verhaal al.
Het verhaal speelt zich vanaf 1961 af tot ongeveer 1981
In het boek word verteld dat Hisao en Etsuko 4 jaar nadat ze getrouwd zijn een kind krijgen in het jaar van het dubbele vuurteken wat in 1965 was. In 1981 (aan het einde van het boek) gaan Yoko en Saya terug naar het dorp. Het boek gaat dan nog ongeveer een jaar door.
Het verhaal speelt zich dus af na de 2e Wereld oorlog. Ze hebben het een paar keer over Hiroshima en Nagasaki. Ook moderniseert de stad zich steeds meer. De Mc donalds komt ook in Japan.
Waar speelt het verhaal zich af.
De eerste jaren van Saya’s leven spelen af in het dorp. Daar woont ze met haar moeder (Etsuko) en haar vader (Hisao). Het dorp ligt aan de zee en veel mannen zijn vissers. Saya’s vader werkt op een rijstveld. Het dorp is nog er traditioneel en hechten zich erg aan goden. In het dorp zijn veel taboes en schande. Je moet bij je man blijven. Ze geloven ook erg in het vuurmeisje (dat deze ongeluk brengen).
Het huis waar ze in wonen is klein en zeer eenvoudig. Omdat er niet veel geld is.
Als Saya zes jaar is besluit Etsuko Saya naar haar vader in de stad te brengen. Ze heeft niet genoeg geld om voor haar dochter te zorgen. Saya woont bij haar opa die wil dat ze later goed gaat studeren. Ze moet goed haar best doen op school en krijgt straf als ze dat niet doet. Ze woont niet lang bij haar opa omdat deze sterft aan een hartaanval. Omdat niemand weet waar haar enige tante woont, woont ze eerst een tijdje in een klooster. Als ze tante Yoko hebben gevonden gaat Saya daar wonen. Tante Yoko woont heel modern en houd zich niet aan de tradities. Saya voelt zich als snel thuis met tante Yoko, haar man Kunio en Butho (een soort dans) waar ze zich veel mee bezig houd.
Spanning
In het boek vind je veel emotionele spanning. Hoe Saya en haar moeder omgaan met de eenzaamheid en de pesterijen bijvoorbeeld.
Door de manier van schrijven leef je met verschillende personages mee.
De tijd nadat Saya’s vader is overleden en het dorp Saya en haar moeder buitensluiten. Loopt de spanning steeds meer op. Want het is moeilijk je lang (jaren) tegen de pesterijen en het negeren te verzeten.
De schrijver bouwt bij de lezer net zoals bij Saya een verlangen op naar het wederzien van Yasuo. Als ze Saya volwassen word verlangt zij naar haar vroegere vriendje in het dorp.
De spanning loopt na het einde verder hoe zal het met Saya en Yasuo verder te gaan.
Verteltijd
De vertelde tijd is 16 jaar de verteltijd is 217 bladzijden.
De vertelde tijd komt niet helemaal overeen met de verteltijd. Soms laten ze gaan ze van 6 jaar naar 12 jaar.
Bewijs
Ze geven af en toe aan hoe oud Saya nou is of welke datum het is.
Welk begin
Het boek begint niet bij het begin want daar gaan ze later op in, maar het is ook niet midden in een handeling. Ze vertelt dat ze nu twee maanden zwanger is en daarna begint het boek met zijn verhaal en gaat ze verder met haar handeling(werken op het land)
Einde
Het einde van het boek is geen open einde. Saya besluit dat ze in het dorp blijft. We weten niet of ze ook met Yasuo gaat trouwen maar dat is wel waarschijnlijk.
Het boek eindigt dat ze zegt tegen haar moeder die bij zee zit dat ze naar huis gaat. Maar ze loopt niet naar het hotel om haar koffers te pakken maar loopt richting het dorp.
Info over schrijver
Gerda van Erkel wordt op 13 april 1954 geboren in Wilrijk dat ligt in Antwerpen. Ze volgt een opleiding voor secretaressen. Nu werkt ze als psychotherapeut. En schrijft verhalen en romans voor jongeren en volwassen. Ze heeft altijd al verhaaltjes verzonnen. Al voor dat ze kon schrijven verzon ze verhaaltjes met haar poppen.
Op haar 16e scheef ze haar eerste jeugdboek. Later heeft ze dit verscheurd om dat ze dit zo slecht vond.
De hoofdfiguren uit de jeugdboeken van Gerda van Erkel gaan op zoek naar zichzelf. Door de confrontatie met zichzelf en met andere aan leren ze verdraagzaam te zijn en hun verantwoordelijkheid op te nemen. Gerda van Erkel schrijft boeken met inhoud. Boeken die echt ergens over gaan.Over problemen, religie. Soms spelen ze in Nederland af soms in andere landen.
Tegenwoordig woont ze in Berghout ook in België vlakbij Antwerpen.
Andere boeken die ze schreef:
· Een dubbel vuurteken 2002
· Ik kom je halen 2001
· Rimpels en geruis 1998
· Zes maal één is zeven 1997
· Leven op de rand 1996
· Nachtvlinders 1994
Recensies over het boek
Recensie nummer 1
Het een prachtig boek is. Het verhaal is goed en boeiend geschreven en blijft je vasthouden. Je leert veel over Japan en de tradities en rituelen die daar het leven beheersten. Het is ene land waar je vaak weinig over leert of leest en dus weinig over weet, terwijl het toch een rijk land is, vol verhalen en mooie dingen. Die komen ook goed tot hun recht in dit boek. Soms vertelt de schrijfster door middel van haar personen iets over de geschiedenis of een oud verhaal, wat je net wat meer achtergrondinformatie geeft. Naast alles over Japan zijn de personen ook zeer zorgvuldig uitgewerkt. Je kan ze goed herkennen aan de dingen die ze doen. Je leeft met ze mee, vooral met Saya, de hoofdpersoon, van wie je de gevoelens leest. Maar daardoor wordt het boek niet zwaar door het verdriet, het krijgt slechts een persoonlijke tint, waardoor het nog fijner leest.
Recensie nummer 2
Met Een dubbel vuurteken begeeft Gerda van Erkel zich niet op onbekend terrein. Als therapeute kent ze de besognes en de groeipijnen van jongelui door en door, en daar schreef ze al een aantal psychologische romans over. Dit keer situeert ze haar verhaal in Japan in de jaren zestig, en die keuze geeft haar boek meer ruimte en armslag mee dan haar vorige. Over Saya gaat het hier, enige dochter van de stadse Etsuko en de boer Hisao. Door haar huwelijk brak Etsuko met haar familie en ook in het traditionele dorp waar ze terechtkomt, wordt ze argwanend bekeken. Saya werd geboren in het jaar van het dubbel vuurteken, wat alleen maar ongeluk kan brengen. Na de dood van haar vader raken moeder en dochter geïsoleerd in het vijandige dorp. Saya belandt in Kyoto, eerst bij haar grootvader, later bij haar moderne tante en oom.
Het boek vertelt over het dilemma van Saya: kiezen voor het oude Japan met alle dwingende tradities en onvrijheden, of toch liever de oprukkende verwesterlijking met cola en jeans in plaats van ikebana, theeceremonies en kimono's als symbolen voor een levensvisie gedomineerd door het oude geloof. Een verscheurende keuze wordt het, voor een meisje dat zich altijd schuldig heeft gevoeld aan alle ellende die haar omgeving overkomt. Een dubbel vuurteken geeft een interessant beeld van de oude en de nieuwe Japanse cultuur en geeft in een sobere en overtuigende stijl het groeiproces van een jong meisje weer. Het boek lijdt wel aan al te uitvoerige uitweidingen om de lezer te initiëren in de Japanse geschiedenis, godsdienst en legenden. Ook de eindeloze gesprekken van de vereenzaamde Saya met haar pop en het al te nadrukkelijke thema van de bevrijdende butohdans gaan wel eens erg bedacht therapeutisch klinken.
Annemie Leysen
Mijn mening
Ik vond het een heel mooi boek. Misschien wel een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Ik vond het erg interessant om te lezen hoe mensen toen met tradities omgingen. Ik heb echt meegeleefd met de hoofdpersoon van het boek. Daarom is het ook zo’n goed boek het is zo realistisch geschreven. Het was ook erg interessant om te zien hoe sommige mensen omgaan met de modernisering waar ze zich toch bij moeten neerleggen. Want het gebeurt gewoon en je kan er niet omheen.
Het was naast een mooi boek ook een goed informatief boek. Je leert over de tradities in Japan en hoe mensen daar mee omgaan. Ook leer je wat over het geloof daar en verschillende feesten die ze in Japan vieren.
REACTIES
1 seconde geleden