Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Een dubbel vuurteken door Gerda van Erkel

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Een dubbel vuurteken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 2869 woorden
  • 12 mei 2003
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
125 keer beoordeeld

Boekcover Een dubbel vuurteken
Shadow
Een dubbel vuurteken door Gerda van Erkel
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Zakelijke Gegevens

Titel van het boek: Een dubbel vuurteken
Auteur: Gerda van Erkel
Uitgave: 2002
Omslagillustratie: Aanzet
Verhaalsoort: Drama, Problemen, Religie

Waarom dit boek?

Ik was in de bibliotheek een boek voor mijn boekverslag aan het zoeken en toen zag ik dit boek bij de aangeprezen boeken liggen. Ik vond de titel wel aantrekkelijk en mysterieus en nadat ik de achterkant van het boek had gelezen wilde ik eigenlijk zo snel mogelijk beginnen!

Eerste Reactie:

Het lijkt me een heel goed en spannend boek! Japan, China en die omgeving trekken mij al heel lang aan, vooral die mysterieuze godsdienst Boeddha en alles daar omheen. Op de achterflap van dit boek staat ook van alles over bijgeloof dus dit boek trekt mij zeker weten heel erg aan!

Kern:

Wat gebeurd er: Etsuko is zwanger van Hisao, een arme boer. Ze hopen op een jongen maar steun van familie hoeven ze niet te verwachten. Maar het wordt een meisje, Saya. Door de stand van de maan is ze ook nog een vuurmeisje, dus brengt ze volgens het geloof ongeluk. “Onzin” denken Hisao en Etsuko maar als Hisao aan een hartaanval sterft gaan steeds meer mensen in een dorp geloven in het vuurmeisje Saya. Etsuko en Saya vluchten naar de stad, naar Etsuko’s vader. Maar hij neemt alleen Saya in huis en stuurt Etsuko zonder pardon weg. Saya is dolgelukkig bij haar opa maar soms wordt hij erg boos. Hij verbrandt op een keer haar pop. Saya noemt hem in zo’n bui “de Boze”. Op een avond als ze net heel veel plezier hebben, sterft ook hij aan een hartaanval. Meer en meer gaat Saya geloven dat ze echt ongeluk brengt. Na de dood van haar opa gaat ze bij haar verstoten tante Yoko wonen en haar tweede man Kunio. Ze vormen een modern gezin in het best wel ouderwetse Japan. Het hele gezin doet aan Butoh, een moderne Japanse dansvorm. Saya leer zichzelf er veel beter door kennen en voelt zicht vrijer. Maar tegelijkertijd verlangt ze ook steeds meer naar haar moeder, haar geboortedorp en vooral naar haar vroegere buurjongen Yasuo uit het dorp, waarmee ze erg goed bevriend was. Ze besluit terug te gaan naar het dorp en daar zal ze toch tot een beslissing moeten komen, vooral als ze haar moeder weer ontmoet...

Hoofdpersonen:

· Saya: Het verhaal draait eigenlijk om Saya, het vuurmeisje. Het boek gaat over haar hele levensloop dus ze heeft geen bepaalde leeftijd. In het boek varieert haar leeftijd dus tussen 0 en ± 18 jaar. Ze is een beetje een verlegen meisje, wat niet zo goed weet wat ze wil en gelooft snel anderen. Ze is ook een slim meisje en is gek op Butoh.
· Etsuko: De moeder van Saya. Zij is verstoten uit haar familie omdat ze niet met de man met wie ze was uitgehuwelijkt trouwde, maar met Hisao en daarom wegliep. Ze is een harde werkster en als ze eenmaal iets in haar hoofd gehaald heeft, wil ze dat ook persé bereiken. Ze blijft trouw aan personen van wie ze houdt, wat er ook gebeurd.
· Yoko: Zij is de tante van Saya, de zus van Hisao. Ook zij is verstoten uit haar familie, omdat ze wegliep van haar man Kazuo. Hij sloeg haar en had geen respect voor haar. Nadat ze weg liep, hoorde men bijna niks meer van haar, maar op haar zesde gaat Saya bij haar wonen. Intussen is ze getrouwd met Kunio, een moderne Japanner. Yoko wordt een echte moeder voor Saya. Ze is heel aardig en staat altijd voor je klaar. Ze is ook dapper en durft te zeggen wat ze vindt, ook al is ze een Japanse vrouw.

Bijpersonen:

· Kunio: Hij is de aangetrouwde oom van Saya. Hij is een erg moderne Japanner, omdat hij in Amerika is geweest. Hij streeft naar zo’n samenleving als in Amerika. Hij is helemaal gek van Butoh en dat is dan ook zijn werk. Hij is een aardige man, maar als het erop aankomt, kan hij ook erg streng zijn.
· Opa: Hij is de vader van Etsuko. Nadat zij is weggelopen van huis, heeft hij zich niet meer om haar bekommerd. Maar als Etsuko na een paar jaar bij hem terugkomt omdat ze te arm is, neemt hij alleen Saya in huis en stuurt hij Etsuko weg. Hij is een aardige man, die soms wat bot is. Hij houdt toch van Etsuko, maar hij is te trots om dat toe te geven. Hij sterft aan een hartaanval.
· Hisao: Hij is de vader van Saya, een ook hij sterft aan een hartaanval. Saya is dan nog maar 4 jaar. Hij leed allang aan hartklachten en volgens de dokter moest hij een operatie ondergaan. Maar daar had hij niet genoeg geld voor en vervolgens verzweeg hij het voor Etsuko, zodat zijn dood voor haar ook volkomen onverwacht kwam. Hij was een hele harde werker en zijn familie had ook hem buitengesloten. Maar dat deerde hem niet, hij had Etsuko en Saya en zijn waren het belangrijkste voor hem.
· Satoko: Zij is de vriendin van Saya vanaf haar 7de. Ze is heel anders dan Saya: ze durft niet echt voor zich op te komen. Ze heeft op haar 16de een vriendje maar ook zij is weer uitgehuwelijkt. Daarom zorgt ze dat ze zwanger raakt, dan hebben haar ouders geen keus. Dit doet ze echter wel zonder haar vriend hiervan op de hoogte te stellen. Na 2 maand zwangerschap doet ze dit pas, maar hij wijst haar af. Daarom springt ze van de brug, om haar kind te vermoorden. Het lukt en Saya heeft een tijd ruzie met haar, tot alles toch weer goed komt.
· Miyako: De buurvrouw van Saya en Etsuko in het dorp. Zij woont alleen met haar kinderen, want haar man is zeeman en is bijna nooit thuis. Ze zijn arm, maar Miyako blijft bevriend met Etsuko ook al keert ze hierdoor haar rug naar het dorp. Ze is de moeder van Yasuo.
· Yasuo: Saya’s enige echte vriend. Als kinderen waren ze altijd al heel goed bevriend, maar daarna hebben ze geen contact meer. Toch blijft Yasuo door Saya’s hoofd spoken en als ze in het dorp aankomt blijkt dat hij priester in opleiding is.
· Keiko: De pop van Saya, haar allerbeste vriendin. Ze kreeg de pop van een oude vrouw en ze praat altijd met haar. Keiko is een eigenwijze pop die eigenlijk een beetje zegt wat Saya moet doen. Maar als opa de pop laat verbranden, is Keiko toch nog niet helemaal weg. In Saya’s hoofd praat ze nog steeds, en ze komt op de meest onvoorspelbare momenten eruit...

Waar speelt het verhaal zich af: In Japan, in een klein dorpje in de buurt van Konyo en in Konyo zelf.
Hoe weet je dat: Ik weet dit omdat dit duidelijk in het boek vermeld staat.

Wanneer speelt het verhaal zich af: Het verhaal speelt zich vanaf 1950 tot 1970, omdat je duidelijk de ontwikkeling van Japan ziet.
Hoe weet je dat: Ik weet het niet zeker, maar je kunt het wel een beetje opmaken uit het verhaal. Je merkt duidelijk dat Japan steeds moderner wordt, vooral de Japanse steden. Het verhaal speelt zich sowieso na de 2de Wereldoorlog af want halverwege het boek wordt vermeld dat het al meer dan 10 jaar na het vallen van de atoombom op Hiroshima is.

Wat is het doel van de schrijfster: Er zijn meerdere doelen van de schrijfster:
· Je iets leren over het Japanse leven, over hoe men daar leeft, over hun godsdienst etc.
· Je iets leren over mensen elkaar behandelen op grond van hun godsdienst. Saya wordt buitengesloten omdat ze een “vuurmeisje” is.
· Je natuurlijk ook amuseren, zoals in bijna elk boek.

Samenvatting

Deel 1, Saya 0 tot 3 jaar:
In deel 1 is Etsuko zwanger van Saya. Ze leven in een moeilijke tijd. Hisao werkt de hele dag op het land en Etsuko ook zo veel mogelijk. Ze verwachten een jongen. Ze hopen dat het geen meisje wordt, want dan wordt het een vuurmeisje. Vuurmeisjes vinden geen man. Etsuko is 5 maanden zwanger en daarom ontvangt ze de gordel. Dit is een Japans gebruik. Bij deze ceremonie ontvangt Etsuko thuis een aantal vrouwen: haar schoonmoeder, haar schoonzusters, de vrouw van de priester, de vroedvrouw, een lerares en haar vriendin Miyako. Van haar schoonmoeder ontvangt ze een gordel, die haar moet helpen bij het bevallen. In een stormachtige nacht in oktober wordt Saya geboren. Vanaf dat moment worden Hisao en Etsuko pas echt buitengesloten. Ze horen niet meer bij het dorp. Hun enige steun is Miyako en de vroedvrouw. Op Saya’s eerste verjaardag krijgt ze van haar een prachtige pop, genaamd Keiko. Maar kort daarna sterft de vroedvrouw en hebben ze alleen nog maar Miyako. Maar dan sterft Hisao tijdens een familie-uitstapje aan een hartaanval. Nu staan Etsuko en Saya er pas echt alleen voor……

Deel 2, Saya 3 tot 4 jaar:
In het dorp worden Etsuko en Saya helemaal buitengesloten. De bewoners zeggen dat Hisao’s dood de schuld van Saya, het vuurkind is. Miyako is de enige die Etsuko en Saya steunt. Saya is heel goed bevriend met Yasuo, het oudste kind van Miyako. Maar Etsuko ziet dat Miyako hierdoor ook steeds meer wordt buitengesloten in het dorp en daarom verbreekt ze de vriendschap. Saya mag niet meer naar buiten want dat is te gevaarlijk. Ze zit de hele dag alleen thuis en Etsuko komt pas laat naar huis. Saya speelt de hele dag met Keiko, die voor haar echt leeft en haar enige vriendje is. Omdat Saya niet naar school kan, leert Etsuko haar schrijven en lezen. Maar na een paar jaar blijkt dat dit zo niet door kan gaan. Etsuko raapt al haar moed bij elkaar en gaat naar de stad. Daar gaat ze naar haar vader, die haar eerst meteen wegstuurt. Maar als Etsuko uitlegt dat Hisao dood is en ze geen geld en eten hebben, neemt haar vader Saya in huis maar Etsuko stuurt hij gewoon weer weg…
Deel 3, Saya 4 tot 6 jaar:
Saya woont bij haar opa. Eerst moet ze heel erg wennen maar na een tijdje komt ze weer tot zichzelf. Opa is aardig, maar soms heeft hij woede-aanvallen en dan wordt hij helemaal boos. Saya denkt dat hij Etsuko heeft weggestuurd in zo’n woede-aanval. Opa verbiedt haar over Etsuko te praten met wie dan ook, ook met haar pop niet. Maar daar kan Saya zich niet aan houden en ze verstopt hem achter de kast. De poetsvrouw komt er echter wel achter en vertelt dit door aan opa. Hij geeft haar de opdracht de pop te verbranden. Saya is erg verdrietig maar in haar hoofd leeft Keiko door. Saya bouwt een echt leven bij opa op, ze heeft een moderne vriendin genaamd Joerika. Maar als Saya en opa op een avond heel veel plezier hebben, sterft ook hij aan een hartaanval. Saya’s wereld stort in elkaar. Zou ze dan echt een vuurmeisje zijn?
Deel 4, Saya 6 tot 16 jaar:
Saya gaat bij haar tante Yoko en haar man Kunio wonen. Ze zijn erg modern en ze beheren een Butoh studio. Saya kan bijna alles krijgen wat ze wil, want Yoko en Kunio zijn best rijk. Saya doet niet aan Butoh omdat ze nog te jong is. Maar op haar 12de beledigt haar lerares Butoh. Saya wordt hier erg boos om maar ze kan niks terugzeggen, omdat ze zelf ook niks van Butoh afweet. Daarom besluit ze ook aan Butoh te gaan doen. In het begin moet ze erg wennen. Het is eng en maakt haar bang. Maar al snel went ze eraan en doet ze niets liever. Ze heeft intussen weer een nieuwe vriendin Satoko. Op haar 13de heeft Saya haar eerste Butoh-optreden. Het gaat geweldig. Maar vanaf dat moment verlangt ze steeds meer naar het dorp, haar moeder en vooral naar Yasuo……
Deel 5, Saya 16 tot 18 jaar:
Saya komt in een dieptepunt na een ruzie met haar vriendin. Bovendien wil ze heel graag eens terug naar het dorp maar ze durft het niet te vragen. Na een bezoek aan de tempel besluit ze te vluchten, weg van de stad. Ze legt een briefje neer en wil vertrekken. Maar de nacht voor haar vertrek wordt ze ernstig ziek en de dokters vrezen voor haar leven. Yoko en Kunio zijn ontroostbaar. Maar de dokters hebben het fout en Saya overleeft. De ruzie met Satoko wordt opgelost en Saya doet weer normaal. Op een avondje met Yoko en Kunio uit, komt Saya Satoko en wat jongens tegen. Ze blijft bij hen. Een van en heet Yasuo maar het is niet Yasuo uit het dorp. Saya kan hem niet uitstaan maar hij vindt haar wel leuk en als zij hem beter leert kennen vindt ze hem toch wel aardig. Saya besluit dat ze met dodenherdenking naar het dorp terug wil. Ook Yoko wil wel eens terug naar haar familie en samen vertrekken ze voor een paar dagen……
Deel 6, Saya 18 jaar:
In het laatste deel gaat Saya eindelijk terug naar het dorp. Ze vertrekt samen met Yoko, maar in het dorp splitsen hun wegen. Saya gaat op zoek naar haar moeder en Yasuo, en Yoko gaat naar haar ouders om het eindelijk bij te leggen. Yoko en Saya slapen samen in een hotel. Saya vertrekt ’s middags het dorp in. Eerst gaat ze naar de zee, waar ze enkele uren alleen doorbrengt. Daarna gaat ze naar de priester, hij verwachtte haar al. Daarna gaat ze terug naar het hotel, waar ze samen met Yoko eet. Yoko heeft ook veel beleeft deze dag. Ze is naar haar ouders geweest en ze hebben het bijgelegd. Maar Saya willen ze niet ontvangen….
De volgende dag gaat Saya op zoek naar haar moeder, misschien woont ze toch nog in hun oude huis. Het huis ziet er nog precies hetzelfde uit. Als Saya naar binnen gaat lopen de rillingen over haar rug. Alles staat nog precies zoals het stond, zelfs het bloemenboeket. Dan ziet ze haar moeder en Saya is boos en blij tegelijk. Samen leggen ze het bij, maar een echt goede band zoals vroeger is er niet. Saya en Etsuko besluiten een feest te houden ter ere van Saya. Het wordt de dag daarna gehouden. Ook Yasuo is uitgenodigd, maar dan blijkt dat hij een priester in opleiding is. Saya weet niet goed wat ze hiervan moet denken. Ze wil bij hem blijven maar tegelijkertijd wil ze terug naar de moderne stad. Intussen is het ook weer goed tussen Etsuko en de ouders van Yoko en Hisao. Voordat Saya vertrekt heeft Saya nog een goed gesprek met Etsuko en hierna komt Saya toch tot de conclusie dat ze blijft waar ze thuishoort……….. In het dorp.
Mening:
Wat vind ik van dit boek: Een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het is echt een geweldig boek! Het heeft verschillende goede kanten:
· Het boek is erg informatief; ik heb er veel van geleerd. Bovendien is het niet moeilijk geschreven zodat je het toch heel goed begrijpt. Er komen Japanse woorden in voor, maar er staan een woordenboek bij zodat je de woorden kunt opzoeken als je ze niet snapt. Kortom: het boek is informatief en overzichtelijk
· Het is leuk geschreven, vlot en goed leesbaar. Het trekt mij erg aan.
· Je leeft je helemaal in, in de wereld in het boek.
Welk fragment raakte je het meest: Het mooiste fragment is volgens mij op het einde, tijdens het gesprek tussen Saya en Etsuko. Daarin vertelt Saya dat ze weggaat en Etsuko dat ze heel van Saya houdt. Na deze betekenis zegt Saya dat ze naar huis gaat. Ze loopt weg, maar niet in de richting van het hotel, maar in de richting van hun huis. Ik vind dit een heel mooi fragment. Saya kiest toch voor Etsuko maar dan toch zonder woorden en dat vind ik wel speciaal. Bovendien vind ik het ook geheel onverwacht.
De schrijver:

Een korte levensomschrijving: Gerda van Erkel werd geboren op 13 april 1954 in Wilrijk bij Antwerpen. Zij woont tegenwoordig in Borgerhout en dat ligt ook vlak bij deze Vlaamse stad. Zij werkte een tijdje als secretaresse en nu is ze psychotherapeute. Daarnaast is zij altijd blijven schrijven. Als kind al verzon ze allerlei verhaaltjes voor de poppenkast. En op haar zestiende schreef ze haar eerste jeugdboek. Later heeft ze dat verscheurd, omdat ze het verschrikkelijk slecht vond. “Het was zo sentimenteel en huilerig dat zelfs hele bladzijden gevlekt waren door mijn tranen”, merkte ze eens op. Geregeld publiceert ze in verschillende Vlaamse jeugdbladen.
Wat voor soort boeken schrijft deze auteur vooral: Gerda van Erkel schrijft vooral boeken met echt een inhoud, niet gewoon lachboeken. Ze gaan echt ergens over en zijn serieus geschreven. Ze gaan vaak over problemen en spelen zich soms eens gewoon in Nederland af, en soms in andere verre landen, zoals in dit boek Japan.
Waar gaan deze boeken vaak over: Over jongeren met problemen op allerlei gebieden, bijvoorbeeld religie, andere (mysterieuze) landen en problemen thuis.
Welke boeken heeft deze auteur nog meer geschreven:
· Een dubbel vuurteken 2002
· Ik kom je halen 2001
· Rimpels en geruis 1998
· Zes maal één is zeven 1997
· Leven op de rand 1996
· Nachtvlinders 1994

Informatie over de schrijver heb ik van de site http://www.google.nl/search?q=cache:-Xg-yO-HjuIC:www.davidsfonds.be/
GerdavanErkel.htm+Gerda+van+Erkel&hl=nl&ie=UTF-8 gehaald.

REACTIES

A.

A.

hoi.
ik vind het een erg bruikbaar uittreksel.
ik heb het goed kunnen gebruiken voor mijn boekverslag.


tanks

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een dubbel vuurteken door Gerda van Erkel"