ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
A Zakelijke gegevens
- Eclips
- J.Bernlef
- 1993
- Em. Querido’s Uitgeverij B.V.

B Mening over het boek
Dit boek heb ik gekozen omdat er in de klas over gesproken was en het me erg leuk leek. Het is een heel mooi boek. Een man is zijn geheugen kwijt en je kan precies zien hoe hij langzaam zijn geheugen terugkrijgt. Het begint met veel herinneringen aan vroeger toen hij nog een klein kind was. Totdat hij ‘s morgens op een strand wakker wordt en alles weer weet.
Je kan zien dat hij zijn handelingen aanpast aan zijn herinneringen. Hij loopt bijvoorbeeld een winkel in die vroeger van zijn vader is geweest. Hij schaamt zich vervolgens als hij zichzelf niet kan uitleggen aan de mensen in de winkel.
Door het ongeluk waarbij hij ook zijn geheugen is kwijtgeraakt, heeft hij ook een soort verlamming opgelopen aan de linkerkant van zijn lijf. Muziek is zijn ‘medicijn’, alleen als hij muziek hoort, voelt hij zijn linkerkant. Dat kan tot grappige situaties leiden. Zo wil hij altijd muziek horen.
Zijn spraak is ook ‘beschadigd’ door het ongeluk. Hij weet wat hij wil zeggen, maar het komt er niet altijd goed uit. Daardoor is het buiten een mooi boek ook een grappig boek. “’Enkele reis retour’, zei ik. Daarmee wil ik haar vertellen dat ik terug zou moeten, naar waar ik vandaan kom, maar dat ik niet weet waar dat is.” Zo zie je hoe verwarrend hij moet overkomen op anderen, maar je ziet ook wat hij bedoelt.
Toen ik dit boek uithad, zei ik tegen mijn zus dat zij het ook maar eens moest lezen. Zij is er vrij snel mee gestopt, omdat ze het moeilijk taalgebruik vond. Daar had ik weinig van gemerkt, ik had er gewoon overheen gelezen. Later toen ik erbij nadacht kwam ik erachter dat hetgeen wat hij denkt, niet zo moeilijk te volgen is, maar wat hij zegt wel. Dat komt vooral omdat hij zich ouderwets en deftig uitdrukt. “Ik ben in spraakverwarring geraakt. Alle explicatie valt mij zwaar.”

C Vijf nieuwe titels
- Defect: eigenlijk is er in zijn hoofd iets kapot.
- Electrospel als geheugen: als hij weer terecht is, weet hij niet hoe hij moet uitleggen wat er al die tijd is gebeurd, ook weet hij niet hoe hij moet uitleggen wat er toen in hem omging. Hij legt dat uit met een metafoor met het Electrospel: “Je ziet een ding, ook het woord ervoor weet je, maar je kunt die twee dingen niet meer bij elkaar brengen.”
- Vergeten: hij is alles over zichzelf vergeten, ook is hij vergeten hoe hij bijvoorbeeld moet praten. Ook lijkt het alsof hij vergeten is door anderen. Hij wordt steeds in de steek gelaten.
- De wereld komt terug: Na het ongeluk weet Kees niets meer. Langzaam komt de wereld waarin Kees leeft weer terug.
- Nooit meer hetzelfde: Na het ongeluk kan hij tijdelijk niet meer ‘normaal’ worden. Als hij eindelijk weer normaal is, zit hij er té erg mee, dat hij niet weet wat er gebeurd is. Hij kan nooit meer worden zoals hij was

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast