Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 456 woorden
  • 22 april 2012
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
4 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Titel: Echte mannen eten geen kaas
Auteur: Maria Mosterd
Uitgeverij: Van Gennep Amsterdam
Jaar van uitgave: 2008
Illustraties: geen illustraties
Vertaald door: niet vertaald

Inhoud:
Maria Mosterd gaat op twaalfjarige leeftijd voor het eerst naar de middelbare school met haar beste vriendin Nikki. Maria wilt meer spanning in haar leven en vindt het thuis maar een saaie bedoening.

Al aan het begin van het schooljaar komt Maria in contact met Manou, één van de jongens van een groep Antillianen die elke dag voor het schoolplein staan. Ze wordt steeds vaker aangesproken door Manou en begint hem interessant te vinden.

Op een dag vraagt Manou haar of ze een spannender en boeiender leven wilt en vraagt haar mee te gaan, Maria vindt het aantrekkelijk klinken en gaat mee. Sindsdien is Maria in handen van Manou. Ze moet met vreemde mannen naar bed en neemt drugs tegen de pijn. Ze gaat niet meer naar school en heeft geen band meer met haar moeder.

Na 4 jaar doet Maria aangifte en komt in pleeggezinnen en internaten terecht, maar zelfs daar weten de jongens van Manou haar te vinden. Maria besluit dat dit niet langer kan en gaat een jaar naar India om daar alles weer op orde te krijgen.

Mening:
Het boek is erg verrassend, omdat ik dacht dat ik al wist hoe ‘loverboys’ te werk gingen, mooie jongens die veel cadeautjes voor het meisje kopen en dan eisen dat ze met andere mannen naar bed gaat. Bij Maria ging dit er heel anders aan toe, Maria kreeg geen cadeautjes en Manou was geen mooie jongen. Ik vind het ook verrassend dat ze als een soort ‘drugskoerier’ werkte. Ik dacht dat het bij loverboys alleen maar ging om prostitutie, maar er is ook veel drugs in het spel.

Aangrijpend, ik vind het boek erg aangrijpend, omdat het over een meisje gaat van twaalf jaar. Dat is twee jaar jonger dan dat ik ben. Ik kan me niet voorstellen hoe het zal zijn als ik dat zou meemaken, laat staan een meisje van twaalf. Het boek is ook erg aangrijpend, omdat deze dingen in het echt ook gebeuren. Ze wordt opgeroepen om seks met mannen te hebben en een paar uur later wordt ze weer voor school afgezet alsof er niks gebeurt is. Dit vind ik heel erg, omdat die mannen haar eigenlijk als een soort ‘object’ behandelen, als ze niet meewerkt wordt ze geschopt en geslagen.

Echte mannen eten geen kaas is het debuut van auteur Maria Mosterd, het verhaal is grotendeels fictie en kan feitelijk niet waar zijn. Er is een grote discussie over geweest in de media. Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink heeft onderzoek gedaan. Grotendeels van het boek klopt niet, het is dus een fictie verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"