Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 690 woorden
  • 11 maart 2011
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Titel
Echte mannen eten geen kaas

2. Schrijver / Schrijfster
Maria Mosterd

3. Uitleg titel
Aan het eind als Maria helemaal gek wordt, dan denkt ze terug aan Manou, de jongen waar ze zoveel van hield, die haar leven veranderd heeft. Ze denkt dan terug aan de dingen die hij deed en de dingen die hij zei: “ Ik stelde me voor hoe blij Manou zou zijn om me weer te zien, terwijl hij me in het echt waarschijnlijk had geslagen en weer aan het werk had gezet. Ik bleef uit het raam kijken toen de motoren aan gingen, toen het vliegtuig begon te rijden en toen het opsteeg. Ik dacht aan Manou, aan de manier waarop hij liep, hoe hij rook, hoe hij elke keer zei dat je, als je een echte man was, geen kaas kon eten en geen karnemelk mocht drinken…’’

4. Ondertitel
Vier jaar in handen van een loverboy (dit staat op de kaft van het boek)

5. Genre
Probleemboek en biografie want het gaat om haar jeugd.

6. Thema
Loverboys

7. Tijd
het boek duurde 4 jaar

8. Plaats
Het verhaal speelt zich in Zwolle af.
Plekken:
- op school
- buiten
- in het internaat
- bij haar thuis
- In Manou’s huis.
- In verschillende flats

9. Personen
A: hoofdpersoon: Maria
B: Bijpersonen: Manou, Nikki, Juanez, Moeder van Maria en vrienden van Manou.

10.Boek in één zin
Maria is in handen gevallen van een loverboy.

11. Samenvatting
Het verhaal begint met dat Maria zichzelf voorsteld. Op het moment van schrijven woont zij voor zes maanden in India, om daar te gaan werken aan het opbouwen van een normaal leven, dagritme en dergelijke. Vier jaar lang zat zij gevangen in de klauwen van Manou, een grote, dikke kerel, die zij omschrijft als loverboy, maar ook als pooier, drugs- wapen- en mensenhandelaar. Wanneer Maria 12 jaar oud is gaat zij naar de middelbare school. Al vrij vroeg in het begin van het schooljaar komt zij in contact met Manou, die dagelijks bij haar school bij het plein geparkeerd staat. Maria vindt hem interessant. Zij had eigenlijk nooit echt een boeiend leven gekend, haar moeder gaf niet veel aandacht aan haar, en het werd tijd dat haar leven wat boeiender zou worden. Onder druk van Manou wordt ze voor het eerst stoned, waarna hij haar ontmaagd. Dat is het begin van een periode van vier jaar waarin zij in het prostitutiecirquit ronddwaald. Vaak, als men over loverboy's en hun slachtoffers hoort, hoort men dat de meisjes in kwestie al die tijd bij die jongen bleven omdat ze smoorverliefd op hem waren. Maria ontkent dat zij verliefd op Manou was, dat was ze nooit geweest. Het is puur dat ze met hem bleef omgaan omdat ze afhankelijk van hem was, en de gezondheid van haar familie er ook van af hing. Manou bedreigde haar vaak dat hij haar familie wat aan zou doen, wanneer zij bij hem weg zou gaan. In het boek is Maria erg eerlijk over wat er allemaal gebeurd is. Zo vertelt zij ook eerlijk dat ook zij jonge meiden ronselde voor de prostitutie, dat zij daardoor hoger in aanzien kwam en zelf minder 'op de vloer' hoefde te werken. Ook vertelt ze over gruwelijkheden die zij moest zien en ondergaan. Afranselingen van mensen die hun beloftes niet nagekomen waren tot seks hebben met de meest verschrikkelijke figuren die je je maar kunt voorstellen. Aan het einde van het boek vertelt Maria over hoe ze uiteindelijk aan Manou ontsnapte, in een tehuis werd geplaatst, en uiteindelijk in een pleeggezin terecht is gekomen. Een eerlijk boek, over de gruwelheden van gedwongen prostitutie, maar ook eerlijk over de fouten die ze zelf gemaakt heeft.

12. Beoordeling
Ik vond dit een hele mooie boek. Het was mooi om te lezen, omdat er een echte reden in zat. Het was vooral spannend, want ik wilde er gewoon niet meer stoppen. Het verhaal is ook nog is waargebeurt dat maakt alles nog mooier. Maar ik snap niet waarom Maria niks heeft gedaan. Het heeft wel 4 jaar geduurd. Ze heeft van alles meegemaakt en er kon nog meer met haar gebeuren. Ik vind dit ook een boek waarvan mensen kunnen leren. Ze kunnen leren van de fouten wat Maria heeft gemaakt: ga dus nooit met een vreemde mee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"