We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu


Titel van het boek:
Echte mannen eten geen kaas.
De schrijver/schrijfster van het boek:
Maria Mosterd.
Betekenis van de titel:
In het verhaal vertelt Manou aan Maria dat als je een echte man was geen kaas mocht eten en geen karnemelk mocht drinken.
Waar het verhaal zich afspeelt:
In Zwolle > Op school, bij Maria thuis, achter de kerk, verschillende huizen van werkers van Manou, het huis van Manou, in Rotterdam, op straat, in het internaat, bij de crisisopvang en in het vliegtuig.
De periode die beschreven wordt:
Dat is 4 jaar want Maria is 12 als het verhaal begint en dan wordt ze in handen genomen van loverboys en als ze van de loverboys af is, is ze 16 jaar.
Is het verhaal chronologisch of niet:
Het verhaal is in chronologische volgorde beschreven.
Hoeveel hoofdstukken het boek heeft:
Het boek heeft geen hoofdstukken, alleen scheidingen van bepaalde onderdelen.
De Personages in het verhaal:
Personage Uiterlijk Karakter
1 Maria 1 Bruin getint 1 Trekt zich niets van iets aan
2 Manou 2 Dik, bruin getint 2 Gevoelloos
3 Nikki 3 Blond haar 3 Verlegen
4 Juanez 4 Bruin getint 4 Gemeen
5 Sharon 5 Bruin getint 5 Behulpzaam als het echt nodig is
6 Moeder van Maria 6 Bruin haar 6 Bezorgd
7 Vrienden van Manou 7 bruin getint 7 Gevoelloos
Is er een ik-verteller aan het woord of word het verhaal in een derde persoon verteld?:
Er is een ik-verteller.
Samenvatting van het boek:
Maria is twaalf jaar oud en woont in de stad Stenenmuur. Op haar eerste dag van de middelbare school fietst Maria samen met haar beste vriendin Nikki naar school. Als ze daar aankomen zijn zien ze op het parkeerterrein een groep jongens staan. Een van de jongens roept iets richting Maria, maar zij is te verlegen om iets terug te zeggen. Ze vindt eigenlijk dat ze een saai leventje lijd. Daarom wilt ze meer spanning, niet de hele tijd van huis naar school en van school naar huis. Daar zit haar zusje de hele tijd op de computer en haar moeder werkt. Dus ze fantaseert hoe het zou zijn als een van die jongens haar vriendje zou zijn. De volgende dag zien ze de jongens weer staan, de jongen van gisteren begroet haar en zei begroet hem terug. Maar dat had ze beter niet kunnen doen want vanaf die dag veranderde haar leven voorgoed. De jongen die Manou heet nam haar mee naar zijn huis en hij ontmaagde haar en leerde haar blowen. Ze spijbelde van school, liet Nikki in de steek en had erge ruzie thuis. Maar dat kon haar allemaal niet schelen, want nu had ze een leven vol spanning. Ze ging naar vrienden van Manou, Juanez en Diablo. En had seks met hun. Maar voordat ze dat moest doen kreeg ze altijd één of twee joints om de pijn te stillen. Ze werd gechanteerd en geslagen door Manou als ze niet meewerkte. Ze ging alleen nog maar naar school voor toetsen en als ze daar was kreeg ze weer ruzie met haar grootste vijand op school, Shamilla. In de rest van de tijd was ze samen met Manou op pad om geld voor hem te verdienen door allemaal seks te hebben met vreemden.
Na een paar weken krijgt Maria een hogere functie omdat ze het zo goed doet. Nu mag ze ook nog eens pakketjes rond brengen. Later gaat Manou naar het buitenland en dan moet Juanez op Maria passen. Wanneer ze met z’n tweeën zijn probeert Juanez, Maria zo ver te krijgen zodat ze Nikki belt om haar te koppelen aan Juanez. Maria wil dit natuurlijk niet hebben, ze wilt Nikki niet in dezelfde situatie brengen maar ze doet het toch. Nikki komt niet opdagen omdat ze ruzie met haar ouders gehad heeft. Als Manou terug komt ziet hij er slecht uit, hij vertelt Maria dat dat komt omdat hij de baas is van alle ‘jongens’. Na een paar maanden kreeg Maria nog veel meer taken: ze moest zorgen dat de meisjes bij de jongens terecht kwamen en voor nieuwe leden zorgen.
Op een dag belt Manou haar op om te vertellen dat ze iets gaan zien wat niet leuk is, ze denkt gelijk aan de woorden die Manou een keer had verteld aan haar: ‘ik vind het leuk om iemand pijn te doen.’ Maria gaat samen met Manou naar een flat. Er komt een jongen binnen die blijkbaar het geld niet op tijd geleverd had. De jongen probeerde zich nog te verontschuldigen maar het had geen zin. Juanez bind de jongen met een stuk touw vast, doet z’n T-shirt uit en gooit hem op de grond. Daarna werd er een rat op de blote buik van de jongen gezet, en daarop werd een emmer gelegd. Ze stopten een sok in de mond van de jongen en begonnen de emmer warm te maken met 2 aanstekers. Omdat de rat geen kant op kan probeert hij een uitweg te vinden door de buik van de jongen. Als ze de emmer er af halen zitten er allemaal beten, krassen en zijn buik zit vol met bloed. Maria moet de wonden verschonen van Manou.
Wanneer Manou er een tijdje tussen uitgaat nemen Basim (een jongen) en Maria de zaak over en ze regelen alle geldzaken. Als Manou terug is krijgt Maria een tijdje vrij. De volgende drie maanden hoeft Maria niet meer met jongens naar bed, alleen wanneer er meisjes tekort zijn. Later merkt haar moeder dat Maria anders geworden is, en vervolgens probeert ze met haar te praten maar ze werkt niet mee. Manou stelt voor net alsof te doen alsof ze het vriendje van Maria is. En hij wordt voorgesteld aan de moeder van Maria en de zusje Sharon. Manou bleef langskomen totdat Maria 15 jaar werd. Toen was zogenaamd hun relatie uit. Zoals gewoonlijk moest Manou weer weg en Jayson en Juanez moesten op haar passen. Nikki is ondertussen de vriendin van Juanez.
Nu vindt ze met vreemde mensen meestal Antilianen naar bed gaan de normaalste zaak van de wereld. Als ze op een dag weer op school aankomt merkt de docente van haar dat er iets met haar aan de hand was. Maria wilt niks vertellen maar uiteindelijk vertelt ze Nikki dat ze verkracht is en ze weet niet of het veilig is gegaan. Nikki kan haar mond niet houden en vertelt het de docente. Die regelt een morning-after pil. Maar daar blijft het niet bij, ze moet het met moeite haar moeder vertellen. En Manou vertelt ze het ook. Met gevolg dat Manou net alsof doet dat hij het erg vindt. En gaat weer terug naar de moeder van Maria. Ze twijfelt wel aan hem.
De moeder van Maria doet aangifte. En ze moet met de twee agenten Dennis en Ineke meerdere keren praten. Manou vertelt natuurlijk wat ze el en niet mag vertellen. Ze mag alle jongens verlinken behalve Manou zelf.
Wanneer ze op een dag weer bij huis aangekomen is, is de hele familie van Maria daar. Manou komt ook mee op zich voor te stellen. Wanneer hij weg is keuren ze hem af.
Na de aangifte krijgt Maria een tijdje rust en ze gaat bij vrienden van haar moeder wonen. Ze heeft er soms een leuke, soms een saaie tijd. Op het moment dat de rechtszaak begint, mag Maria weer thuis komen wonen. Ze hoeft niet meer naar Almere toe. Na een paar maanden school, stopt ze ermee omdat het toch geen zin meer heeft. Ze gaat een opleiding volgen in de verzorging.
Ze denkt nog steeds aan Manou. Ze heeft nog een e-mail adres van hem en voegt hem toe op MSN. Ze spreekt hem weer, en haar moeder heeft niks door. Maar als later haar moeder dit ontdekt moet ze naar een internaat toe. Ze is nog steeds niet van hem af want hij heeft haar 3 keer bezocht, en geprobeerd haar daar weg te halen. Maar de 1ste keer was zonder succes. Hij liet een van zijn jongens, Ricardo op dat internaat komen. Hij had een ontsnappingspoging bedacht maar dat mislukte, want de buschauffeur trapte er niet in. Ook de 3de keer was mislukt. Ricardo wordt telkens kwaad op Maria, zonder reden eigenlijk. Op een nacht trapt Ricardo de deur van Maria in en schreeuwt tegen haar. Daarna mocht ze weer naar huis. Maria was overal geweest waar ze nog terecht kon, nu had ze niks meer. Ze komt in aanmerking mat een plan om naar India te worden gestuurd met een aantal andere meisjes.
In het vliegtuig spelen alle gebeurtenissen af die ze met Manou beleefd had.
Een ding wist ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten…
Einde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

C.

C.

Heel goed boek, hele goede samenvatting ook!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast