Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1298 woorden
  • 3 februari 2009
  • 73 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 73 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2008 Genomineerd)

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Schrijver:
Maria Mosterd
Titel:
Echte mannen eten geen kaas – vier jaar in handen van een loverboy –
Druk:
4e druk
Uitgever, jaar, plaats:
Van Gennep, 2008, Amsterdam
Jaar van eerste druk:
2008
Waarom heb je dit boek gekozen?
Eerst had een vriendin dit boek gelezen toen zag ik nog meer mensen in de klas dit boek te lezen. Toen dacht ik als het zo een leuk boek is ga ik maar ook lezen. Ik begon met lezen en ik kon niet meer stoppen met lezen. In 2 avonden heb ik hem uitgelezen.
Samenvatting:
Toen Maria 12 was ging ze naar de middelbare school. Ze fietste samen met Nikki naar school. Onderweg stond er een groepje jongens met harde muziek en dure auto’s. Daar keken ze tegen op. Op de terugweg naar huis stonden de jongens er nog. Toen Manou hoi tegen haar zij, werd ze helemaal rood. Zo ging het een beetje over en weer, totdat Manou vroeg of ze met hem mee wou. Dat deed ze. Vanaf dat moment ging ze nog heel weinig naar school.

Het was heel gezellig met Manou en ze deden leuke dingen. Na verloop van tijd zei Manou dat hij in geldnood zat. Hij vroeg of Maria met een vriend van hem seks wou hebben, dan hadden ze weer geld. Maria had nog nooit seks gehad, daarom kreeg ze een joint (drugs) van Manou zodat het minder pijn zou doen. Dit gebeurde een paar keer.
Maria kon intussen niet meer zonder Manou, en deed alles voor hem. Ze ging met veel jongens naar bed, en haalde zo geld binnen voor Manou. Ze kreeg steeds meer ruzie thuis met haar moeder en haar zusje. Ook kwam ze vaak stoned thuis.
Haar moeder zag dat er iets met haar aan de hand was, maar Maria wou niets zeggen. Ze hield van Manou, en deed alles voor hem. Ze gingen vaak een dagje weg, maar daarna moest ze weer werken voor hem. Ze dacht vaak aan hoe het eerst was. Ze verlangde naar vroeger, maar ze kon ook niet zonder Manou.
In die tussentijd dat ze voor Manou werkte is ze met heel veel jongens naar bed geweest, heeft vaak drugs gebruikt, en heeft ook veel pakketjes met drugs moeten afgeven en ophalen bij mensen van de organisatie. Ook had ze veel vrienden erbij, allemaal loverboys van Manou, met wie ze zo af en toe ook seks had.
Toen Maria weer een dag op school was, nam een docente haar mee. Ze wou weten wat er met Maria aan de hand was. Ze vertelde maar een klein deel. Ze zei niks over Manou, maar alleen dat ze verkracht was. De docente ondernam actie en belde haar moeder en een abortuskliniek. Toen haar moeder het wist zijn ze naar enkele opvanghuizen geweest. Uiteindelijk is ze in een gesloten opvangtehuis gekomen en is daar afgezonderd van Manou. In die tijd heeft ze het heel moeilijk gehad. Moeilijker als die tijd daarvoor. Voordat ze naar het gesloten opvangtehuis ging heeft ze nog een tijd bij vrienden van haar moeder gewoond in een andere stad. Omdat het na de tijd in het opvangtehuis nog niet goed ging, is ze naar India gegaan met een paar meiden om bij te komen. Helemaal weg van Manou en alle andere loverboys. Daar heeft ze ook dit boek geschreven.
De hoofdpersonen:
Maria: Dit is de belangrijkste persoon in het verhaal. Het verhaal wordt door haar beschreven. Ze is de hoofdpersoon van het verhaal die in handen van een loverboy komt en niet weer weg kan. Eerst is het een heel onzeker meisje, later wordt ze hard en meedogenloos en aan het eind is het weer een onzeker meisje. Het probleem is dat ze vier jaar in handen is van een loverboy. Het probleem word opgelost door twee keer te reizen naar India.

Nikki: Dit is de beste vriendin van Maria. In het begin laat ze Maria niet in de steek, maar wanneer Maria te veel afstand neemt, wil ze niets meer van Maria weten.
Manou: Dit is de baas van de loverboys in het verhaal. Hij weet Maria te strikken. Hij lijkt op het ene moment heel lief, maar op het andere moment is hij hard en meedogenloos. Wanneer zijn ware ‘ik’ naar voren komt, blijkt het een hele harde man te zijn.
Juanez: Dit is de beste vriend van Manou. Hij heeft verschillende keren seks met Maria en is erbij wanneer er harde straffen vallen. Hij is net zo gemeen en meedogenloos als Manou.
Sharon: Dit is het zusje van Maria. Maria heeft altijd ruzie met haar, maar op het moment dat Maria haar nodig heeft, is ze wel terplaatse.
Moeder: Dit is de moeder van Maria. De moeder vertrouwt Manou heel erg, tot het moment dat de familie dit tegen ging spreken.
Vrienden: In het verhaal komen verschillende vrienden en werknemers van Manou voor. Dit vatten we samen onder de vrienden. Ze hebben allemaal wel een keer seks met Maria gehad.
De tijd:
Het verhaal speelt zich af op het moment dat Maria 12 is. Maria is 18 wanneer ze dit boek schrijft. Dus is het verhaal 6 jaar geleden gebeurd. Het verhaal neemt 4 jaar tijd in beslag. Van het moment dat ze Manou ontmoet, tot het moment dat ze voorgoed van hem verlost is. Er zijn geen terugblikken in het verhaal. Wel komen er stukken in voor waar ze vooruitziende blik heeft: ‘dat Manou het toch drie keer zou gaan proberen wist ik toen nog niet’. Maria laat in haar verhaal zien dat ze al weet wat er gaat gebeuren. Het verhaal is niet continu. Soms slaat ze maanden over in het verhaal. Vooral maanden waarin niet zoveel nieuws gebeurd.
Het thema is:
Loverboys.
De titelverklaring:
Echte mannen eten geen kaas staat voor de uitspraak die Manou ooit een keer naar Maria had gedaan. Hij had gezegd dat echte mannen geen kaas en karnemelk aten en dronken.
De tekstbeoordeling/ je eigen mening/ een gedetailleerd oordeel:
Het Verhaal:
Ik vind manier waarop het verhaal is verteld heel spannend, omdat er veel in gebeurd. In het verhaal worden mensen gestraft door manou, omdat ze dan niet hun werk goed verricht hebben. Ik heb het boek zo snel uitgelezen in 3 uurtjes bij elkaar heb ik het uitgelezen het was zo mooi en zo spannend! Het is ook heel erg verrassend sommige dingen verwacht je gewoon niet dat ze er in voorkomen.
Het onderwerp:
Het onderwerp en de manier waarop de schrijver het behandelt is heel leerzaam het kan je maar overkomen in handen van een loverboy en dat 4 jaar lang. Dit verhaal heeft me aan het denken gezet je moet een jongen nooit gelijk vertrouwen wacht altijd een maand. Het is heel geloofwaardig omdat het verhaal echt is gebeurd het meisje heeft alles zelf meegemaakt. Ik heb er die nacht heel goed over nagedacht toen ik het boek uit had.
De bedoeling:
De bedoeling van de schrijfster is makkelijk te ontdekken namelijk ze wil de meisjes van nu waarschuwen ze moeten niet iedere jongens vertrouwen. Eerst erachter komen waar hij vandaan komt en zo en dan pas in vertrouwen nemen.
De situatie van de personen:
De situatie van de personen is ver van mijn wereld ik neem nooit een vriendje ik vertrouw ze niet ik zou pas met iemand iets nemen als ik hem langer dan een jaar ken. Ik kan me niet goed verplaatsen in het meisje die dit meemaakt omdat ik het nooit meegemaakt heb. Ik zou het zo eng vinden als ik bij iemand kom die zo is. Maar ja als je goed uitkijkt gebeurt er niks.
Het taalgebruik:
Het taalgebruik in het boek vind ik een beetje te grof der worden erge woorden gebruikt in het boek zoals; hoer, fucking en zo kan je er nog meer noemen.
Het zijn veel bekende en woorden en uitdrukking in het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

dit is wel een goeie lees verslag alleen de sammevatting is een beetje raar het is allemaal anders enzo want maria had eerst seks met manou voor ze met die andere jongen naar bed ging :O

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"