Dun door Marjan van Abeelen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1073 woorden
  • 9 november 2006
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 21 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
110
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Dun
Shadow
Dun door Marjan van Abeelen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Plaats en datum van de uitgave:
Haarlem, 25 februari 2002

2. Gegevens over de schrijver.
-Marjan van Abeelen is 6 december 1959 in Rotterdam geboren.
Na de mavo ging ze naar de politieschool. Ze werd daar een tijdje hoofdagent. Ze kreeg boulimia. Ze is er weer boven op gekomen met de hulp van haar man. Ze werkt nu op onderwijs en geeft les aan kinderen die tijdelijk niet op hun eigen school kunnen komen.
Als klein meisje was Marjan van Abeelen al dol op schrijven. Ze pakte vaak de typmachine van haar vader om er verhalen op te typen. Toen ze drieënveertig was schreef ze haar eerste boek die Dun heet.

Ze heeft ook nog een keer een boek geschreven die Baby heet.
Ze woont met haar man, met haar dochter en met haar zoon.
Ze heeft een kat, een hond, vissen en 2 salamanders.

-Deze boeken heeft de schrijver/schrijfster nog meer geschreven:
Marjan van Abeelen heeft het boek Baby nog geschreven.

3. Gegevens over het boek

-Hoeveel bladzijden telt het boek?
Het telt 112 bladzijden

-Hoe is de indeling van de hoofdstukken?
Het heeft 24 hoofdstukken.

-Zijn er illustraties? Zo ja, wat vind je van de illustraties? Wie is de illustrator?
Ja er zijn illustraties om de omslag van het boek. Ik vind de illustratie van het boek niet zo mooi je ziet ook niet echt aan de illustratie waar het boek over gaat. Maar in de tekst zelf zijn geen illustraties. De illustrator heet Rob Nuyten.

4. Gegevens over het verhaal

-In welk gebied (land, omgeving) speelt het verhaal zich af.

Het speelt zich in af: thuis, in Londen, buiten, op school, in het huis van patty, in de afkickkliniek en een cafe.

-In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In deze tijd speelt het verhaal zich af.

-Is de schrijver zelf een persoon uit het boek of is de schrijver een verteller die weet wat er gaat gebeuren?
De schrijver is een verteller die weet wat er gaat gebeuren.

5. De hoofdpersonen
-Lies: Ze is een meisje die dik is. Ze besluit op dieet de gaan. Ze eet alles wat ze ziet bekand en doet later weer alles eruit kotsen.
-Patty:Een goede vriendin van Lies. Patty help Lies uit de problemen te komen.
-Valerie en Vanessa: Het zijn tweeling zussen. Ze zijn een zus van Lies. Ze zijn heel erg trots op hun slanke uiterlijk.
-Moeder: De moeder van Lies. De moeder van Lies helpt lies om af te vallen. . ze maakt een briefje waarop staat wat ze allemaal mag eten op een dag.
Jim: Jim is een jongen waar Lies verliefd op is.
Samanta: De grootste pestkop.
Ze peste vaak Lies doordat ze dik is.

6. De titelverklaring
-Wat verwachtte je toen je de titel voor het eerst las?
Ik verwachtte toen ik de titel zag dat het over iemand die dun is of dun wordt.
-Past deze titel bij het boek? Waarom wel/waarom niet?
De titel past goed bij dit boek, omdat het over iemand gaat die dik is en die dun wilt worden.
-Waarom heeft de schrijver volgens jou dit boek deze titel gegeven?
De schrijver heeft deze titel gekozen omdat het er goed bij past. Het gaat over iemand die dik is en die wil dan dun worden.

7. Samenvatting
Lies is een meisje van 15 jaar en is in de zomervakantie heel erg dik geworden. Ze heeft 2 zussen Valerie en Vanessa. Zij zeuren al heel lang dat Lies best wel een paar kilo’s kwijt moet raken. En dat vind Lies zelf ook. Ze besluit daarom om op dieet te gaan. Haar moeder heeft voor haar een briefje gemaakt wat ze mag eten op een dag. Ze gaat vaak met de hond van de overbuurman wandelen om zo wat calorieën weg te krijgen. Ze koopt ook een digitale weegschaal waarop ze kan zien hoeveel ze precies weegt. De zomervakantie is weer afgelopen dus ze moet weer naar school toe. Ze hoort mensen zeggen tegen andere mensen dat ze heel erg dik geworden is. En Samanta de grootste pestkop van school zegt gewoon tegen Lies dat ze dik is geworden. Ze spreken een diel af. Als Lies …. . kilo is afgevallen krijgt Lies een shirt van Samanta en als ze niet …. kilo is afgevallen dan moet Lies een shirt aan Samanta geven. Ze kopen die dan in Londen want daar gaat de school naar toe. Er is ook een nieuw meisje op haar school gekomen die Patty heet. Patty wordt een hele goede vriendin van Lies. Het dieet ging goed maar later ging het niet meer goed, want ze geeft nu over! Ze eet nu zo veel ze maar kan. En daarna gaat ze naar de wc steekt haar vinger in haar keel en alle eten die ze op heeft gegeten komt er allemaal weer uit. Dit heet Bouimia. Niemand weet het. Ze houdt het voor iedereen verborgen. Op school heeft ze een jongen gezien waar ze al meteen op verliefd wordt. Patty en Lies gingen met hem een keer naar het cafe waar ze kunnen poolen. Één van de tweelingzussen hoorde dat Lies over zat te geven in de wc. Lies beloofd dat ze het niet meer zal doen. En één van die tweelingzussen van Lies heeft beloofd om tegen niemand niks te zeggen. Toen was de dag dat Lies naar Londen ging. Lies won een shirt van Samanta. Ze waren in het hotel en Lies moest snel een wc zoeken. Patty is er achter gekomen dat ze aan het overgeven is. Ze wist meteen dat ze niet ziek was maar dat ze al het eten probeerde weg te krijgen. ’S Avonds zei Patty tegen Lies dat ze het weet wat Lies allemaal aan het doen was. Toen ze thuis waren wist de moeder van Lies het al want Patty had gebeld naar de moeder van Lies. Lies ging later naar een afkickkliniek. En ze vertelde aan iedereen dat ze het had. Jim weet het dus ook en hij vond het wel raar maar even later snapt hij het wel.

8. Mening
Ik vond het boek op het begin saai maar aan het einde van het verhaal werd het wel wat leuker. Er zat niet echt spanning in en het is een leerzaam boek.

-Zou je het boek aan anderen aanraden?
Zo ja: hoe zou je dat doen? Zo nee: waarom niet?
Misschien wel dan kunnen ze zien hoe moeilijk het is voor mensen die Boulimia hebben en dat ze er niet mee kunnen stoppen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

het is een spannend boek over Lies die eetproblemen heeft als ik een cijfer mocht geven zou dat een dikke 10 zijn een te gek boek.Ik raad dit boek zeker aan want het heeft alles:spanning,drama,romantiek...

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Dun door Marjan van Abeelen"