Dubbelspel door Frank Martinus Arion

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Dubbelspel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 734 woorden
  • 22 april 2011
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1973
Pagina's
393
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Nederland Leest (2006 Winnaar)

Boekcover Dubbelspel
Shadow
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gew…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de ge…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tegenstanders te hebben. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.
Dubbelspel door Frank Martinus Arion
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Frank Martinus Arion - Dubbelspel

1. Complete titelbeschrijving

De titel Dubbelspel kan op twee manieren geinterpreteerd worden.

- De term dubbelspel staat voor het winnen van het dominospel door een steen aan te leggen die aan beide uiteinden van de reeks stenen aansluit. Dat speelt in een zekere rol in het verhaal.

- De vrouwen Nora en Solema hebben meerdere verhoudingen met andere mannen. Je kunt zeggen dat ze een dubbelspel spelen.

2. Bepaal de thematiek

In Dubbelspel worden bepaalde sociale en maatschappelijk elementen van de Curaçaose cultuur aan de tand gevoeld. Een daarvan is de, zoals de zwarten dat noemen, de onderdrukking van de zwarten door de blanken. Maar ook het cultuuraspect om relaties met meerdere vrouwen te hebben komt aan het licht. Dat is een normale zaak in Curaçao en hoort bij de macho-cultuur die daar heerst. Dus een eerste thema is de Curaçaose cultuur.

Een ander thema in het boek is liefde. Dit hangt samen met het aanwezige thema bedrog, omdat er veel buitenechtelijke relaties voorkomen in het boek. Sommigen uit liefde, maar ook een aantal keren voor geld. Maar tegelijkertijd speelt Nora als hoer om kleren te kunnen kopen voor haar zoontje, dus dat kan gezien worden als een daad uit liefde.

3. Eerste persoonlijke reactie

Op Curaçao is Arion een geëerd schrijver. Het is dan ook verplicht om zijn boeken te lezen op school en daar boekverslagen over te maken. Ik kende het boek al een aantal jaren en daarom was het weer grappig om het boek eens door te lezen. Een groot voordeel is dat je herkent wat in het boek voorkomt, omdat ik de weg op Curaçao ken. Daardoor weet je ook dat de wijk waar het verhaal zich afspeelt een van de slechtere wijken van het eiland is. Maar aangezien Arion deze wijk en de bijbehorende personen erg rooskleurig heeft beschreven, ontstaat een beeld van Curaçao die niet eens lijkt op de cultuur die daar heerst. Bijvoorbeeld dat het de normaalste zaak is om in het weekend naar bordeel Campo Alegre te gaan. En de bewering dat zwarten nog steeds als slaven onderdrukt worden door de blanken. Dat is een eerste reactie die bij me op kwam toen ik het boek las, dat daar weinig van waar is.

4. Bespreek de literatuuropvatting van de auteur, zijn wereldbeeld en levensgeschiedenis.

Frank Martinus Arion is het pseudoniem van de op 17 december 1936 geboren Frank Efraim Martinus. Hij is geboren in de wijk Souax op het eiland Curaçao. Hij bracht zijn middelbare schooltijd door op het eiland, maar studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Als wetenschapper aan die universiteit heeft hij een bibliografie geschreven over zijn moedertaal, het Papiamento. Naast Nederlands schrijft hij ook in deze taal. In 1957 debuteert hij met de poëziebundel Stemmen uit Afrika. Maar echte bekendheid krijgt hij pas in 1973 met de roman Dubbelspel, waarvoor hij in 1974 de Van der Hoogtprijs ontvangt. Naast deze werken heeft Arion ook nog het aangrijpende “Afscheid van de Koningin”, “Nobele Wilden” en “De Laatste Vrijheid” op zijn naam staan, die stuk voor stuk de inmiddels ontsterfelijke naam van de schrijver op Curaçao neerzette. In zijn werk wil Arion de lezer bewust maken van de problematiek waar het volk op de Antilliaanse eilanden mee kampt. Daarnaast wil hij de lezer bekend maken met de cultuur van de Antillianen.

Dat is te zien doordat Arion de maatschappelijke problemen waar Antillianen mee zitten te beschouwen. Voorbeeld is het houden van meerdere vrouwen, dat is een typisch aspect van de Curaçao cultuur. Een ander voorbeeld is het drinken bij de zogenaamde “Snack”, een vaak ongezellige bar waar Antillianen vaak een biertje drinken en een pasteitje eten onder het genot van keiharde bachata muziek. Dubbelspel laat de Curaçaose cultuur echter wel op een subjectieve manier zien, vanuit de ogen van de Antillianen. Aan de andere kant is dat ook de charme die het verhaal heeft, dat het een hele andere cultuur laat zien die wij hier in Nederland gewend zijn.

Frank Martinus Arion is erin geslaagd om een weerspiegeling van de Curaçaose cultuur te combineren met een spannend verhaal. Hij is ook de bekendste en populairste schrijver van de Nederlandse Antillen die men in Nederland kent, en dat reden daarvoor is goed te zien in Dubbelspel. Want door het makkelijke taalgebruik, gebeurtenissen die elkaar blijven opvolgen en grote tegenstellingen in het verhaal zorgen ervoor dat het boek niet gaat vervelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dubbelspel door Frank Martinus Arion"