Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dubbelspel door Frank Martinus Arion

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Dubbelspel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 878 woorden
  • 15 april 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
11 keer beoordeeld

Boekcover Dubbelspel
Shadow
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gew…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de ge…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tegenstanders te hebben. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.
Dubbelspel door Frank Martinus Arion
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dubbelspel
Frank Martinus Arion
©1973, Willemstad, Curaçao

Dit is een verschrikkelijk boek dat je helemaal uitgelezen moet hebben. Het bestaat uit 4 hoofdstukken,
1: De morgen en de ochtend,
2: De middag en de schemering,
3: De schemering,
4: Naspelen.

Het speelt allemaal op een zondag in november te Wakota, Curaçao.
In de morgen en de ochtend word je aan alle hoofdpersonen voorgesteld. De dominante deurwaarder, die rechter wil worden en zich ook al gedraagt als een, is Manchi Sanantonio. Hij is getrouwd met de lerares Solema, die een affaire heeft met Janchi Pau. Deze laatste doet overal wel eens klusjes, maar hij heeft zijn eigen huis nog niet afgebouwd. Boeboe Fiel is taxichauffeur en verpatst zijn geld altijd aan vrouwen, drank of gokken. Hij is getrouwd met Nora, die een affaire voor geld heeft met Chamon Nicolas en Diego Manuel. Chamon Nicolas zegt tegen iedereen dat hij geen geld heeft, maar heeft dat wel. Hij heeft twee grote huizen waar hij rente van krijgt. En hij werkt nog her en der overal bij.
In de middag en de schemering wordt verteld hoe Manchi, Janchi, Boeboe en Chamon domino spelen. Er zijn twee teams,Janchi met Chamon winnen hierbij met een enorm wereldrecord. Heel Wakota, alle taxichauffeurs van het eiland en de pers, radio en tv, komen kijken.

In de schemering gaat Janchi naar huis en ziet daar Solema. Ze heeft besloten om op zijn voorstel van die morgen in te gaan, voor altijd bij hem komen wonen.
Boeboe Fiel hoort Nora en Chamon praten dat Chamon hun verhouding wil verbreken, en haar geen geld meer wil geven. Boeboe word boos op Chamon omdat hij geen geld wil geven en dat hij verzwegen heeft dat hij genoeg geld heeft. Boeboe wil hem doodslaan, maar Chamon heeft altijd een mes bij zich en steekt Boeboe, uit zelfbescherming dood.
Als Manchi thuiskomt, en nog niets van het gevecht heeft meegekregen, ligt er een briefje van Solema. Dat ze bij Janchi ingetrokken is. Hij pakt zijn revolver en bedenkt dat hij zich nergens meer kan vertonen zonder haar. Hij pleegt zelfmoord.
In het stukje dat naspelen heet wordt opeens verteld in een ik-persoon. Deze is een rechtbankverslaggever. Hij vertelt dat het proces van Chamon Nicolas vertraging heeft en dat Janchi en Solema het goed maken.

In dit boek heb je veel problemen, zoals het vreemdgaan van de vrouwen, Boeboe die zijn geld verpatst, het verliezen van Manchi en Boeboe met domino en het gevecht van Boeboe en Chamon.
De problemen worden eigenlijk niet opgelost, maar er wordt wel iets mee gedaan. Solema gaat bij Janchi wonen. Maar hierdoor heeft ze Manchi weer heel erg gekwetst. Hierdoor is het probleem van vreemdgaan opgelost en het probleem van Manchi is er niet meer.
Boeboe wordt neergestoken door Chamon die hierdoor in de gevangenis komt.

De titel Dubbelspel is heel gemakkelijk te verklaren. Janchi en Chamon winnen met tien/nul van Manchi en Boeboe. Janchi en Chamon winnen hun eerste spel met vier keer dubbelspel achter elkaar. Dit is een wereldrecord. Je kunt het ook nog dubbelspel noemen omdat de vrouwen van Manchi en Boeboe ook nog eens vreemd gaan met de tegenstanders van ze, Janchi en Chamon.

Ik vond het niet zo’n leuk boek, het was me veel te complex. Er is niet één hoofdpersoon maar meer. Dit is te merken omdat je niet bij elk stukje leest wat de gedachten van één bepaald persoon zijn. Zoals bij het domino spelen, je leest de gedachten van Chamon welke zette hij wil zetten. Je leest ook de gedachten van Boeboe die aan de hoer van de vorige avond zit te denken. Maar ook lees je hoe hij denkt dat deze zondag zijn sterfdag is. Hier verklapt (Frank Martinus) Arion het einde al. De drang om door te lezen op dat moment is, of het zijn sterfdag echt is of dat hij een verkeerd voorgevoel heeft. Over de gedachten van Manchi en Janchi lees je niets. Al gaat het begin van het boek alleen maar over de gedachten van Manchi. Dat hij veel wil bereiken in zijn carrière zoals rechter worden. De gedachten van Janchi lees je her en der over het boek verspreid. Deze gaan in feite alleen maar over Solema en zijn meubelfabriek. In dit boek is ook nergens iets van humor te vinden, dit vind ik wel jammer, omdat ik dat juist leuk vind. De gedachten van Solema zijn ook alleen maar over Janchi en daar intrekken. En die van Nora gaan alleen maar over geldproblemen. Ze hebben dus in feite allemaal een eigen thema.
Het leuke van het boek was dat wat er gebeurde met Manchi. Dit was behoorlijk onverwacht. Ook was het leuk om te lezen hoe Manchi en Boeboe dachten dat ze hun vrouw in hun macht hadden. Al gingen deze dan wel gewoon vreemd als het aan hen lag.

Dit boek geeft een heel andere kant van Curaçao dan altijd in het nieuws komt. Het gaat niet over criminaliteit, maar over de gewone mensen die daar leven. Ook had ik helemaal niet door dat het boek al van 1973 was. Je kunt dit nog decennia lang lezen zonder dat door te hebben.

Enkele standpunten heb ik ook gelezen in een andere recensie.: http://www.havovwo.nl/vwo/vne/bove/dubbelspel.pdf

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dubbelspel door Frank Martinus Arion"