Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dubbelspel door Frank Martinus Arion

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Dubbelspel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 684 woorden
  • 24 augustus 2005
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
28 keer beoordeeld

Boekcover Dubbelspel
Shadow
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gew…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de ge…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tegenstanders te hebben. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.
Dubbelspel door Frank Martinus Arion
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur Frank Martinus [ps. van Frank Martinus Arion] Geboren op Curacao, leeft nog. Titel Dubbelspel
Er is een opdracht in dit boek
Opgedragen aan: Vrouwen met moed. Twee andere werken zijn: De laatste vrijheid en Nobele wilden. Titelverklaring Dubbelspel heeft een letterlijke en een figuurlijke betekenis
Letterlijk: Het gaat om een dominospel gespeeld door vier vrienden. Twee vrienden hebben aan de speelzijden het spel afgesloten, waardoor ze dubbel hebben gewonnen omdat niemand meer kon spelen en zij de laagste aantal punten hebben. Figuurlijk: Van de vier vrienden waren er twee getrouwd en de twee niet getrouwde vrienden hadden een relatie met de vrouwen van de getrouwde vrienden. Belangrijke figuren: Manchi Santiago. Hij is de deurwaarder, groot gebouwd, donker van kleur, is rijk, woont in een groot wit huis op de top van een heuvel met een prachtig uitzicht. Hij is getrouwd met Solema. Solema is een mooie slanke bruine dame, onderwijzerres, heeft alle materiele dingen maar krijgt geen liefde van haar man. Janchi Pau was bezig een nieuwe huis te bouwen maar heeft het halverwege laten staan toen zijn moeder stierf. Boeboe Fiel was taxiechauffeur, verdiende heel goed maar verspeelde zijn geld aand de hoeren in Campo Alegre. Hij gaf zijn vrouw Nora bijna geen geld en zij moest voor zijn zeven kinderen zorgen. Nora was getrouwd met Boeboe Fiel maar moest vaak overspel met Chamon Nicolas om zo aan geld te komen om voor het gezin te zorgen. Chamon Nicolas was van Saba maar hielp Nora zoveel hij kon.
Ruimte: Situationele ruimte: Curacao
Functionele ruimte: Bij Boeboe Fiel thuis onder de tamarinde boon en achet de wc. Tijd: Verteltijd: 352 blz
Verteldetijd: 1 dag
Verhaaltijd: Moderne tijd Thema: Dominospel Idee: Overspel/Vreemdgaan Motieven: Dominospel: Vier vrienden zijn gewoon om domino te spelen. Op een zondag besluiten ze weer om te spelen. Manchi die samenspeelt met Boeboe Fiel als partner heeft 12 paar schoenen van Solema die hij allemaal zwart heeft geverfd, ingezet. Janchi en Chamon winnen die zondag en van overal op het eiland komen de mensen kijken naar het ,,pakslaag" die Manchi en Boeboe Fiel krijgen. Ze verliezen het spel en op die zondag komen ze ook te weten dat hun vrouwen ze al die tijd belazerden. Overspel: Solema pleeg de overspel met Janchi omdat ze geen liefde kreeg van Manchi. Bovendien frustreerde hij haar omdat ze elke avond bij het avondetenvijf gulden moest betalen omdat hij haar had betrapt met een jonge rechter. Hij had die rechter gezegd dat hij hem moest betalen omdat hij zijn vrouw had gebruikt, maar die rechter had maar vijf gulden bij zich. Nora pleegde overspel met Chamon omdat ze niet genoeg geld kreeg om haar kinderen te verzorgen. Liefde: Solema had het mooiste huis van haar buurt met aller erop en eraan en toch liet zij dat alles in de steek om te gaan wonen met Janchi in een huis dat helemaal nog niet was afgebouwd, maar zij kreeg van Janchi de liefde die zij nodig had. Machisma: Manchi verbeelde zich zo geweldig veel dat hij Solema op allerlei manieren de baas speelde en hij ging ook onbeleefd om met anderen. Schoenen: Schoenen gaven vroeger het klassenverschil tussen de mensen aan, want alleen maar rijke mensen droegen schoenen. Manchi laat zien hoe rijk hij is door 12 paar schoenen van Solema in te zetten als prijs en Nora pleegde overspel met Chamon alleen maar om schoenen te kopen voor Ostriks haar oudste zoon die naar de middelbare school zou gaan. Zelfmoord: Wanneer Manchi na zijn verlies van het dominospel naar huis gaat vindt hij een brief van Solema waarin ze zegt dat ze hem verlaat en dat ze haar vijf gulden meeneemt. Manchi kan zo'n schande niet verdragen, pakt zijn pistool en vermoordt zichzlef. Moord: Boeboe Fiel die op de wc zit hoort Chamon en Nora achter de wc praten, waarbij Chamon zegt dat hij Nora geen geld zal geven om die schoenen voor Ostriks te kopen. Boeboe Fiel komt uit de wc, is boos op Chamon, ze beginnen te vechten en Chamon heeft Boeboe Fiel vermoord. Meubelfabriek: Solema en Janchie starten een nieuw leven en openden een meubelfabriek.

REACTIES

A.

A.

Het waren 10 paar schoenen i.p.v. 12.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dubbelspel door Frank Martinus Arion"