Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Droomtuin door Ingrid Kluvers

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Droomtuin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1668 woorden
  • 8 juni 2011
  • 159 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
159 keer beoordeeld

Boekcover Droomtuin
Shadow
Droomtuin door Ingrid Kluvers
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
B.
Eerste persoonlijke reactie over het boek:
Mijn eerste reactie was dat het boek er heel erg kleurrijk uitzag, wat mij al in de bieb erg aantrok. Ik deed het boek open en het begon meteen midden in het verhaal, dus moest ik verder lezen om te weten waar het over ging. Het werd voor mij dus in het begin een beetje rommelig in mijn hoofd. Er worden in het boek veel brieven en smsjes gestuurd waar ik in het begin veel moeite mee had om die te onderscheiden van de verhaallijn. Ook vond ik het nog heel lastig om alle namen tegelijkertijd te onthouden wie, wie ook alweer was.


C.
Samenvatting van de inhoud:


-De belangrijkste gebeurtenissen:
-Joop(de hoofdpersoon) ligt in het ziekenhuis vanwege een tekenbeet en komt dan Thomas tegen die met ernstige wonden haar kamer komt binnen gereden, ze wordt verliefd. Dan vertelt Mees Joop een dag dat ze uit Thomas zijn buurt moet blijven omdat hij ook met andere meisjes zo doet en haar dus eigenlijk voor de gek houdt.


-De hevige ruzie tussen Joop en Thomas omdat hij haar alleen wilde vanwege een weddenschap met zijn vriend(Roel).


-De hoofdpersoon en haar problemen:
De hoofdpersoon is Joop haar problemen zijn dat ze een tekenbeet heeft gehad wat tot gevolg had dat ze moeilijker kon praten.

Ze heeft een probleem op school omdat ze is gevraagd voor een hoofdrol in een musical maar vanwege haar spraakprobleem is dit erg moeilijk en is ze haar hoofdrol kwijt.

Het grootste probleem is dat ze eigenlijk verliefd wordt op een verkeerde jongen(Thomas). Hij houdt haar voor de gek en heeft een geheime relatie met Joop. Joop ontdekt dat hij nog een vriendinnetje heeft en dit doet Joop veel pijn.


-Hoe de hoofdpersoon dit probeert op te lossen:
De hoofdpersoon heeft wel veel problemen, maar deze zijn eigenlijk grotendeels veroorzaakt door de ander. Deze personen die dit veroorzaken bieden na een lange tijd toch hun excuses aan. Waardoor Joop weer rust heeft in haar leven en verder kan gaan met het oefenen van haar spraak.


-De ontwikkeling die de hoofdpersoon meemaakt:
Het onzekere en verlegen meisje van het begin heeft aan het einde van het verhaal wel geleerd dat ze beter moet opletten(bijv. met jongens) en niet zomaar wat kan doen zonder er bij na te denken. Ook is haar spraak na mate het verhaal vordert verbeterd, in het begin was het amper praten en aan het einde van het boek kan ze weer redelijk praten.


-De belangrijkste andere personen:

Er zijn heel veel belangrijke personen, die haar helpen of juist tegenzitten.


Haar ouders, 2 lesbi moeders en 2 homo vaders die proberen om haar te helpen.

Haar oma; Oot die erg met haar meeleeft, ze kan altijd bij haar terecht en Joop woont ook tijdelijk bij haar.

Dennis, Juul en Mees; dit zijn haar beste vrienden. Juul en Mees zijn haar 2 beste vriendinnen die haar helpen met problemen(bijv. jongensproblemen). En haar beste vriend Dennis probeert haar zelfvertrouwen te geven, Joop en Dennis worden later in het verhaal ook verliefd op elkaar.

En dan als laatste maar wel een belangrijk persoon is Thomas, deze jongen doet haar veel pijn door haar te gebruiken als iets ‘onbelangrijks‘.


-De relaties tussen hoofdpersoon en de andere personen met de veranderingen:
De relaties tussen Joop en haar ouders/oma is prima en blijft hetzelfde durende het verhaal.

De relatie met Thomas veranderd sterk, eerst is ze helemaal verliefd en daarna wil ze niks meer met hem te maken hebben , ze haat hem dan eigenlijk.

De relatie tussen Joop en Dennis veranderd ook, want in het begin zijn ze alleen hele goede vrienden maar aan het einde van het verhaal worden ze verliefd op elkaar.


-Waar de gebeurtenissen zich afspelen:
In het begin vooral in het ziekenhuis maar later ook op school.

In haar droomtuin ‘Eeckhoorn’ speelt zich ook een groot deel van het verhaal af(vandaar de titel) en in het tuinhuisje van haar vriendinnen.


-Wanneer de gebeurtenissen zich afspelen:
De gebeurtenissen spelen zich af in de herfst, want Joop en haar vriendinnen doen vaak een kachel aan in het tuinhuisje wat aangeeft dat het niet heel warm is buiten. Ook zie je aan de brieven dat ze deze heeft verstuurd in de maand November, wat in de herfst is.



-Hoe het verhaal is opgebouwd:
Het is lastig om te zeggen of dit verhaal chronologisch is verteld of niet. Aan de ene kant is het logisch opgebouwd, omdat ze dag na dag verteld wat er is gebeurd, maar er zitten ook grote stukken tekst die niet op logische volgorde verteld worden. Er zijn namelijk veel tijdsprongen, bijvoorbeeld van s’avonds in bed ineens naar de volgende middag op school.



D.
6.Vertelsituatie:

De vertelsituatie in dit verhaal is duidelijk de ikvertelsituatie. Je komt alleen de gedachten en gevoelens van Joop te weten. Je leest het verhaal vanuit haar ogen. Je ontdekt dit al uit de eerste paar regels: “Ik word wakker, alles is wit. Ik knipper met mijn ogen, wat hebben ze met mijn kamer gedaan?.” Hierdoor merk je al gelijk dat het vanuit de hoofdpersoon wordt vertelt. Je komt veel te weten over de Joop doordat je haar gevoelens krijgt te weten en je alles vanuit haar perspectief bekijkt. Bij de andere personen in het verhaal is dit niet of minder het geval.


E. Lees- en kijkervaringen beschrijven:

Taalgebruik:

- Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen?

Ik vond het verhaal makkelijk om te lezen, want ze gebruikte geen moeilijke woorden, en als er een moeilijk woord in stond, werd het ook uitgelegd!

- Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
De zinnen waren makkelijk te lezen omdat er ook vele leestekens werden gebruikt, en omdat er ook altijd achter staat wie wat zegt!

- Bevat het verhaal veel beschrijvingen?
Het bevat niet veel beschrijvingen , maar doordat Joop de ziekte van Lyme had, moesten er sommige woorden werden uitgelegd voor Joop!

- Zitten er veel dialogen (gesprekken) in het verhaal? Vind je dit plezierig of juist niet?
Er zaten heel erg veel gesprekken in het verhaal, maar vooral ruzies! Ik vind het plezierig om met gesprekken te lezen, want dan word het verhaal veel leuker en boeiender!



F. Verwerkings- of verdiepingsopdracht:

Schrijf voor een jongerentijdschrift een recensie over het boek / de film. Geef een korte indruk van de inhoud en beschrijf daarna je mening die je met argumenten ondersteunt!


Ik heb het boek Droomtuin gelezen. Ik vond het boek een leuk en boeiend boek. In het begin is het boek een beetje verwarrend omdat ze ineens in het ziekenhuis ligt! Als je verder in het boek komt, word het steeds leuker om te lezen! Omdat je er dan pas echt achter komt wie de hoofdpersoon nu eigenlijk écht is! Het is een aanrader voor meiden tussen de 12 en 17 jaar!


Bedenk vier andere titels voor het verhaal!

Bedrogen : ik heb voor deze titel gekozen omdat Joop zichzelf erg bedrogen voelt door Thomas!

1 beet en je leven veranderd..! : Ik heb voor deze titel gekozen omdat ze een teken beet krijgt en daardoor bijna alle woorden kwijt is! Ze moet er lang aan werken om die weer allemaal terug te krijgen!

Sprakeloos! : Ik heb voor deze titel gekozen omdat ze sprakeloos is door haar tekenbeet! Maar ook sprakeloos is als Thomas haar zomaar verlaat..!

Weet wie je echte vrienden zijn! : Joop denkt dat Thomas haar vriend is,terwijl Mees en Juul (haar beste vriendinnen) Haar allang hebben gewaarschuwd voor Thomas maar Joop wilde nooit luisteren..!


G Informatie over de auteur.

Ingrid Kluvers was vijf jaar hoofdredacteur van Tina, onder haar leiding werd dit meidenweekblad niet alleen uitgebouwd tot een multimediaal platform, maar werd er bovendien regelmatig aandacht besteed aan ontluikende homoseksuele liefde. Onlangs publiceerde Ingrid haar eerste jeugdroman: Droomtuin. Met het boek wil Ingrid homoseksualiteit bespreekbaar maken onder jongeren. Wij stelden Ingrid een paar vragen over haar nieuwe boek en hoe dit bij kan dragen aan de voorlichting op scholen over homoseksualiteit. Hieronder zie je waarom Ingrid Kluvers dit boek ‘Droomtuin’ heeft geschreven!

“Toen ik hoofdredacteur van Tina was, kregen we regelmatig brieven van meisjes die tot hun schrik verliefd waren geworden op een ander meisje. Ik schrok vaak van de manier waarop op ons forum werd geschreven: 'zij is een lesbi' en vervolgens werd daar tegen uitgehaald. Anderen verdedigden dat weer en als de discussie te gemeen werd, haalden we het van ons forum. Af en toe verscheen er een goed boek over het onderwerp, onder andere van Caja Cazemier, en op de redactie kregen we positieve reacties als we een keer een verhaal of een strip over twee meisjes in Tina opnamen die verliefd werden op elkaar. Bij mijn vertrek in 2006, na vijf jaar, nam ik me voor om ooit een jeugdroman te schrijven waarin homoseksualiteit heel casual zou meespelen. Als je de onderzoeken leest, dan is er nog steeds een maatschappelijke noodzaak en absoluut een sociale. Mijn jongste zoon ontdekte op zijn veertiende homoseksueel te zijn en hij heeft het op zijn middelbare school nooit durven vertellen. Op zijn gymnasium heerste een uitgesproken machocultuur. Het feit dat hij een lesbische moeder had, was in die tijd op zijn school al ingewikkeld genoeg. De middelbare school is nog steeds niet altijd een veilige plek voor homojongeren. Jongeren leggen elkaar strikte gender- en seksuele normen op. Veel homojongeren hebben depressieve klachten: een op de zeven meisjes en een op de acht jongens. De helft van de homojongeren denkt wel eens aan zelfmoord. 9% van de jongens en 16 % van de meisjes heeft ook daadwerkelijk een zelfmoordpoging gedaan. Met name kinderen in orthodoxe gezinnen (joods, gereformeerd, katholiek of islamitisch) hebben het nog steeds heel zwaar anno 2010. In weinig gezinnen gaat de vlag uit als je thuiskomt met de mededeling dat je homo of lesbisch bent.”



Bronnen!
De samenvatting heb ik helemaal zelf gemaakt! Het enige wat ik van internet af heb gehaald is het stuk over Ingrid Kluvers! (G. informatie over de auteur!)

REACTIES

E.

E.

het is goed maar er zijn stukken die niet kloppen .

12 jaar geleden

M.

M.

dit verslag is erg leuk geschreven maar er zijn delen die niet kloppen.

12 jaar geleden

A.

A.

Echt een goed verslag maar r zijn idd dingen die niet kloppen.

12 jaar geleden

N.

N.

hmm, dat vind ik natuurlijk jammer om te horen, maar kunnen jullie mij dan misschien vertellen wat er niet klopt? zodat ik dit kan verbeteren?
grtjes..

12 jaar geleden

N.

N.

Haha superbedankt, deze samenvatting bevat pre-cies dezelfde vragen als die wij moeten beantwoorden :)

11 jaar geleden

H.

H.

Ik heb veel gehad aan dit verslag,x 1Havo'r

11 jaar geleden

A.

A.

ten eerste echt heel erg bedankt ik had hierdoor een 10!
alleen heb ik nogal wat dingen veranderdt. Er zijn best veel typfouten, en de zinsopbouw was ook niet al te best. maar al met al was het een geweldige samenvatting over de inhoud echt heel erg bedankt!!!

11 jaar geleden

O.

O.

is het een leuk boek?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Droomtuin door Ingrid Kluvers"