Dorsvloer vol confetti door Franca Treur

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1253 woorden
  • 20 mei 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2009
Pagina's
219
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2010 Genomineerd) , Selexyz Debuutprijs (2010 Winnaar)

Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haa…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig b…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie. Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.

Dorsvloer vol confetti door Franca Treur
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Dorsvloer vol confetti

Franca Treur

Uitgever: Prometheus

Uitgave jaar: 2009

Aantal pagina’s: 219

Het boek Dorsvloer vol confetti gaat over een meisje dat opgroeit in streng gereformeerde omgeving. Het is een inspirerend boek waarin je een kijkje kunt nemen in de wereld van de twaalfjarige Katelijne. Je word opgeslokt in de fascinerende sleur van tradities, gewoontes en regels, wat precies de bedoeling van de schrijfster is. Aan het begin van het boek word vooral de setting van het verhaal duidelijk gemaakt, daarna vinden er een aantal gebeurtenissen plaats en het boek heeft een open einde.

De schrijfster

De schrijfster van dit boek is Franca Treur. Zij is geboren in 1979 in Meliskerke. Ze groeide op op een boerderij. Haar gezin was gelovig, ze behoorden tot een zware afdeling van de hervormde kerk, en hielden zich aan alle voorschriften. Ze heeft 2 broers. Tijdens haar studie nam Franca afstand van haar geloof. In 2006 won ze de essaywedstrijd: maak iets van je leven! maar wat?, in 2010 de selexyz-debuutprijs en ze is meerdere malen genomineerd voor andere wedstrijden zoals: AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. In 2014 werd haar boek Dorsvloer vol confetti verfilmd. Verder heeft ze het boek De woongroep(2014)  geschreven.

Inhoud

Katelijne woont op een boerderij. Ze is het enige meisje in het streng gelovige gezin. Ze moeten meestal drie keer per zondag naar de kerk en Katelijne mag geen broek of korte rokjes aan. Ook mag ze niet naar het strand. Ze helpt haar moeder vaak in de keuken of met andere klusjes, maar dat vind ze helemaal niet leuk, al doet ze het toch. Ze wil heel graag complimentjes, die ze bijna niet krijgt. Het allerliefste leest ze boven op haar grauwe kamertje. De jongens en vader uit het gezin zijn elke dag bezig met de koeien.

Op een dag mag Katelijne bij een tante gaan logeren in de grote stad ver weg. Haar tante is veel minder streng dan Katelijnes ouders. Katelijne raakt goed bevriend met de buurvrouw van de tante, Gloria. Ze trekt daar voor het eerst een kort rokje aan met hoge hakken. Ook doet ze make up op en koopt ze teenslippers in de stad. Ze vind het helemaal geweldig, totdat haar moeder belt dat opoe is overleden. Maar ze kan niet naar huis, niemand heeft tijd om haar te halen dus ze mag nog langer blijven.

“Katelijne komt naar beneden in een mouwloos gevalletje met tijgerprint en een rokje dat zo kort is dat het maar net haar onderbroek bedekt. Er zijn ook schoenen met hoge dunne hakken. Katelijne probeert er mee de trap af te lopen en struikelt bij de laatste treden. Ze valt op haar zij Gloria’s huiskamer binnen. ‘Och, schaap,’ zegt Gloria. ‘Heb je je zeer gedaan?’ Het doet geen pijn en dan zegt Gloria dat ze er prachtig uitziet.”

Later gaat ze met haar broer Jeroen naar een andere stad. Als ze op de terugweg een ijsje willen kopen, komen ze langs de kermis. Daar komen ze vrienden tegen die hun overhalen om in een attractie te gaan. Dat is natuurlijk streng verboden bij Katelijne thuis. Helaas voor hun worden ze gesnapt door een goede bekende, en wacht hun thuis een flinke straf. Rogier, een andere broer, krijgt een vriendin maar het is al snel weer uit.

“Een paar dagen later blijkt dat ze op de kermis zijn gesignaleerd door de dochter van Kee Dommisse, die er zelf alleen maar langs was gelopen om van en naar de auto te gaan, die  bij Tref stond geparkeerd. Ze had hen uit zo’n ‘draaiding’ zien stappen met van die ‘flikkerlichten’ en ze hadden er ‘hondsberoerd’ uitgezien. Het nieuws is het hele dorp over geweest, voordat het via de oma bij de moeder terechtkomt.

Christiaan, de oudste uit het gezin, krijgt verkering met Petra. Als Petra op 16 jarige leeftijd zwanger word, moeten ze trouwen. Ze willen het feest thuis op de dorsvloer geven, omdat het praktisch en goedkoop is. Petra’s ouders zijn erg gierig, tot ergernis van de moeder. Katelijne wil heel graag iets speciaals doen bij het feest. Samen met twee vriendinnen maakt ze een heleboel confetti van wit papier. Het boek eindigt dat alle gasten weg zijn en de vloer wit is van de confetti.

Katelijne probeert zich door het boek heen te ontwikkelen en meer over de “buitenwereld” te weten te komen. Zo leert ze op school dingen over popmuziek en drugs, speelt ze mof-en-jood met kinderen uit haar klas en eet ijs met haar opa in het cafe. Ook wil ze weten waar baby’s vandaan komen, omdat dat onderwerp thuis taboe is. Ze heeft niet zo’n heel goede relatie met haar broers, omdat ze vaak word buitengesloten omdat ze een meisje is.

Kernwoorden & citaten

Wij vonden het wel een leuk literatuur boek, maar niet het aller leukste wat hebben gelezen. Het is niet heel moeilijk om te lezen, en wat leuk was, sommige dingen zijn herkenbaar.

Oordelen

In het boek wordt veel geoordeeld, over bijvoorbeeld mensen of stromingen binnen het geloof. Vooral de oma oordeelt veel.

“Ach, wie eet er van nature graag genadebrood? De evangelischen en de katholieken gaan met een ingebeelde hemel naar de hel, daarover bestaan, wat de oma betreft, geen misverstanden”.

Tradities

Er komen veel tradities in het boek voor. Plaatselijke tradities, maar vooral gezinstradities of tradities met betrekking tot het boeren leven.

“Katelijne klaagt dat ze nooit kan winnen omdat zij meer wind vangt dan de jongens door de plastic zak met haar hoedje aan het stuur, die soms als een razende tekeer gaat. En door  haar wapperende rok, die dan zo bol staat als landbouwplastic dat over kuilgras wordt gespannen. ‘ dan kun je er ook voordeel van hebben,’ zeggen haar broers, maar als de wind haar in de rug duwt en onder haar door komt, heeft ze twee handen nodig om te zorgen dat niemand haar witte onderbroek ziet.”

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

“Katelijne klaagt dat ze nooit kan winnen omdat zij meer wind vangt dan de jongens door de plastic zak met haar hoedje aan het stuur, die soms als een razende tekeer gaat. En door  haar wapperende rok, die dan zo bol staat als landbouwplastic dat over kuilgras wordt gespannen. ‘ dan kun je er ook voordeel van hebben,’ zeggen haar broers, maar als de wind haar in de rug duwt en onder haar door komt, heeft ze twee handen nodig om te zorgen dat niemand haar witte onderbroek ziet.”

Levensstijl

Het hele boek draait om de levensstijl van Katelijne en haar familie, die bijna allemaal Christelijk zijn.

“Katelijne zegt dat ze in plaats daarvan in een bibliotheek zal gaan werken en ze vertelt aan Suzanne dat de meester haar onlangs na schooltijd een paar splinternieuwe boeken te leen heeft gegeven, die niemand nog gelezen had, hijzelf ook niet. Dat ze de instructie had gekregen om tijdens het lezen op te letten of er geen ruwe taal in werd gebruikt of vloeken of ‘dingen die niet passen bij onze levensstijl’, en ze had ze trots bij zich gestoken en achter elkaar uitgelezen, met altijd een potlood in de hand.

Slot

Aan de ene kant is het een erg interessant boek en geeft het een goede weergave van de cultuur van het meisje maar aan de andere kant kan het soms saai zijn omdat er niet iets heel spannends of iets dergelijks gebeurd. Het is een beetje moeilijk om “er in te komen” en ook het einde is een beetje een teleurstelling, omdat het een erg open einde heeft. Je word niet veel wijzer hoe het met Katelijne afloopt.


Het boek is zeker lezenswaardig als je meer te weten wil komen over de zwaar gereformeerde wereld, maar kan voor jongere mensen die in hun vrije tijd wat willen lezen een beetje zwaar of saai zijn.

REACTIES

J.

J.

Je moet de hoofdpersonen nog beschrijven anders had ik een 10 gegeven in plaats van een 1

7 jaar geleden

M.

M.

zeker de 6.1 waard maar ook niet meer

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dorsvloer vol confetti door Franca Treur"