Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die zomer door Wanda Reisel

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Die zomer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 637 woorden
  • 21 juni 2014
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
18 keer beoordeeld

Boekcover Die zomer
Shadow

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

Die zomer door Wanda Reisel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelverklaring

Het is de zomer van 1970 wanneer de 17- jarige Dana in aanmerking komt met de echte grote wereld. Vooral op het seksuele gebied. Dit alles gebeurt allemaal tijdens ‘’Die zomer’’.

Het verhaal samengevat

Dana gaat in de zomer met haar vriendin Tessa naar Parijs. Maar Tessa is alleen maar met jongens bezig. Dana voelt zich in de steek gelaten, en besluit na een paar dagen de trein terug naar Amsterdam te nemen, zonder Tessa iets te zeggen. Eenmaal thuis voelt Dana zich eenzaam, ze zoekt aandacht bij leraren van haar school (in die tijd was seksueel contact met leraren heel normaal). Als Tessa thuiskomt besluit Dana toch maar langs te gaan. Maar hun vriendschap is na de vakantie van Parijs sterk verminderd. Een paar weken later beland Dana’s broer; Daaf in coma in het ziekenhuis. Pas na een week ontwaakt hij uit zijn coma, hij kan zich helemaal niks herinneren, behalve Dana. Daaf moet veel opnieuw leren, Dana helpt hem hier veel mee. Het helpen roept bij Dana gevoelens op voor haar broer. Uiteindelijk op een avond wordt ze door haar broer ontmaagd.

Beoordeling

Spannend,

Vooral als ze contact zoekt met leraren (van haar school) weet je niet of ze verder willen gaan op seksueel gebied, dan Dana eigenlijk wilt.

Ook is het spannend als ze besluit vanuit Parijs naar huis gaat, want je weet niet of het nog goed gaat komen tussen de vriendschap tussen Dana en Tessa.

Interessant,

Het was interessant om te zien hoe Dana worstelt met haar volwassenheid, en haar seksuele gevoelens. Ze heeft het er moeilijk mee om zo snel volwassen te worden.

Ook is het interessant hoe anders er werd geleefd in de jaren 70.

Onoverzichtelijk,

Het is mooi geschreven, maar de hoofdstukken staan een beetje los van elkaar, er zit wel een verband in maar dat is in het begin moeilijk te ontdekken. Uiteindelijk valt alles wel op zijn plek, en is het een leuk verhaal. Het boek begint met een flash- forward, daarna is het gewoon een chronologisch verhaal, met af en toe en flashback.

Hoofdpersoon

 

Dana Davidson is de hoofdpersoon uit dit boek. Ze is 17 jaar oud en leeft in de jaren 70. Ze is heel erg onzeker over haar volwassenheid, en loopt daarom met haar volwassen vriendin Tessa mee, om erbij te horen. Maar op seksueel gebied blijft ze bij haar eigen keuze staan. In het boek wordt ze langzaam aan volwassen, dat begint eigenlijk bij haar reis naar Parijs, dus al vrij snel in het boek.

Dit heeft mij aan het denken gezet;

De zin;’ misschien was het die herinnering die voor altijd de band met haar broer verankerd had.’’

Het stukje heeft me aan het denken gezet, er wordt ervoor beschreven hoe ze altijd ging boom klimmen met haar broer. En door die herinneringen weet hij de naam van Dana nog, na zijn coma.

Het fragment; ‘’het fragment dat Dana weg gaat uit Parijs, en haar vriendin achterlaat.’’

Dit heeft mij ook aan het denken gezet, want Tessa die heeft in die vakantie niet naar Dana omgekeken, waardoor Dana weg is gegaan, ik heb toen wel meegeleefd met dada. Het zou erg zijn als je zoveel moeite voor een reis zou doen, en dat die dan zo verpest word, door nog wel je beste vriendin.

Aanrader?

Zeker! Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen, het is een spannend verhaal, met onverwachte wendingen, en een klein stukje geschiedenis. Er zit een leuk verhaal lijn in. Ik zou het boek zeker aanraden, en ook aan leeftijdsgenootjes. Ik heb het boek best snel uitgelezen, ik wou dat ik het nog niet gelezen had, zodat ik het weer kon lezen. Het behoort zeker tot een van de leuke boeken die ik gelezen heb.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die zomer door Wanda Reisel"