Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Die dag aan zee door Peter van Gestel

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Die dag aan zee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1143 woorden
  • 3 februari 2009
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
29 keer beoordeeld

Boekcover Die dag aan zee
Shadow
Die dag aan zee door Peter van Gestel
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Verwachting en eerste reactie

Toen ik in het begin van het jaar lijsters kon bestellen,
stond “die dag aan zee” er ook bij. Dit boek leek mij heel leuk. Jammer genoeg kon ik er maar 4 bestellen en zat dit boek er niet bij. Dus toen wij “die dag aan zee” voor school moesten lezen vond ik dit wel fijn. Toen ik de achterkant had gelezen leek mij dit een super leuk en spannend boek.

We waren in het boek begonnen en in het begin begreep ik er weinig van. Ik had eigenlijk geen zin meer om het boek uit te lezen maar ja dat moest voor school. Bijna op het einde van het boek begon ik er iets van te begrijpen. En werd het steeds leuker om door te lezen.

Samenvatting

“Die dag aan zee” gaat over Sibille die door iedereen Sip wordt genoemd.

Sip vertelt haar verhaal over de dood van haar broer Cham.

Sip haar vader heeft een eigen atelier hij schildert daar piepkleine schilderijtjes. Sip ging toen ze klein was heel vaak kijken ze moest dan heel stil op de rode sofa in papa’s atelier gaan zitten. Cham haar broer was raar en onhandig maar Sip vond dat helemaal niet erg. Haar vader wel. Cham was 5 jaar ouder als Sip. Hij dwaalde soms wel hele dagen alleen door de bossen.

De moeder van Sip ging 8 dagen naar Parijs. Sip haar vader moest dus op de kinderen passen. Na 2 dagen was hij het al beu en bracht ze naar het pension van oma Jeanne. Daar speelde Cham de baas over alle kinderen die daar waren. De laatste dagen daar zag Sip haar broer nauwelijks meer. Toen kwam eindelijk moeder weer thuis. Op een dag was Cham verdwenen Sip ging hem overal zoeken en fietsten ook naar zijn school. Ze wist dat hij daar niet vaak was maar ze kon het proberen. Daar zag ze hem op het plein met een meisje staan zoenen. Ze liepen weg en Sip ging erachter aan. Sip werd wakker ze hoorde stemmen en er zaten allemaal mensen daar was haar broer. Wat is er gebeurt vroeg ze. Ze was haar broer achterna gelopen en was toen aangereden door een vrachtauto. 1 dag later kwam Cham naast haar bed zitten. Ik dacht dat je dood was zei hij. En dat meisje vroeg Sip. Dat meisje heet Jet zei Cham maar het is uit. Toen ik eindelijk uit bed mocht moesten we mee naar een expositie voor de schilderijtjes van haar vader. Cham was dronken en zei allemaal rare dingen hij moest naar huis van zijn vader. In het restaurant voelde het helemaal licht in Sips hoofd want ze had alle restjes van de wijn opgedronken. S ’avonds in bed kon Sip niet slapen. Want ze had hele erge hoofdpijn. Sip hoefde de volgende dag niet naar school van haar moeder. De moeder van Sip vond het een goed idee als Cham met Sip meeging naar het strand die zeelucht is goed voor je had ze gezegd. Ze viel in slaap op het strand het laatste wat ze wist, was Cham de zee in liep en zwaaide ze werd wakker en Cham was weg. Waar was hij.

Cham verdronk toen ik op het strand lag te slapen het was mijn schuld spookt er de hele tijd door haar hoofd. Er kwamen allemaal mensen om Sip, vader en moeder te troosten. Sip moest er niets van hebben ze verstopten zich in haar kamer. Ze gingen naar de begrafenis. Na de begrafenis wilde Sip nog even langs Jet. Toen ze in haar kamer kwam hing daar een mooi schilderij het was Jet. Cham heeft het geschilderd zei ze. Toen Sip thuis kwam heeft ze het langste gesprek met haar vader gehad van haar hele leven.

Analyse

Genre:
Sip verliest haar broer, ze vindt dit heel erg dus je zou zeggen dat het een drama is. Er komt ook liefde in voor dus een roman kan dus ook. Alleen ik vind het een drama.

Personages:
Hoofdrolspelers:
Sip- een vrolijk, ongeduldig, eigenwijs en aardig meisje. Ze wil net zo raar zijn als haar broer. Sip wil graag alle aandacht hebben. In dit boek wordt Sip groter en ouder. Vanaf dat ze nog geen 1 meter is tot dat ze 12 jaar is want dan overlijd Cham. Ze is dun en heeft blonde haren.
Cham- de broer van Sip, hij is 5 jaar ouder als zij. Hij is druk, vervelend, ongedurig en vies dat vind zijn vader. Als Cham 17 is gaat hij dood. Hij is lang en dun.
Hij spijbelt op school, en loopt dagen en nachten lang rond door het bos en over het strand. Hij heeft altijd ruzie met zijn vader omdat die vindt dat hij moet studeren.

Bijspelers:
Oma- Oma Jeanne heeft een pension. Meestal is ze heel lief maar soms loopt ze tegen iedereen te schreeuwen. Ze is oud en grijs.
Vader van Sip en Cham: Pa is een schilder en maakt piepkleine schilderijtjes. Hij is altijd in zijn atelier en draait daar engelen gezang.
Moeder van Sip en Cham: Ma is een hele rustige vrouw ze stoort zich meestal heel erg aan Cham, en wordt ook wel eens gek van haar man.
Jet: Jet is het eerst vriendinnetje van Cham en ze weet precies hoe ze met hem om moet gaan. Ze is heel dun en heeft een blonde kroeskop.

Plaats:
het verhaal speelt af in een dorpje vlakbij de zee. Het is een rustig dorpje met een basisschool een middelbare school en wat winkels om het dorpje heen liggen bossen. Sip woont zelf in een mooi oud huis

Tijd:
het verhaal speelt zich af in deze tijd. Want ze gaan op vakantie met het vliegtuig en er zijn mobieltjes in het verhaal.

Titelverklaring:
Met de titel van het verhaal wordt bedoelt. De dag dat Cham verdronk en weer dood aanspoelde op het strand. Vandaar de titel “Die dag aan zee”.

Beoordeling

Gebeurtenissen:
De gebeurtenissen in het verhaal leken heel echt vond ik. Er zaten helen schokkende dingen in zoals toen Sip aangereden werd of toen Cham verdronk natuurlijk. Maar er zaten ook lieve dingen in bijvoorbeeld toen Cham na de aanrijding van Sip, elke dag een verhaaltje voor kwam lezen.

Personen:
Ik kon me heel goed inleven in de personen. Ik vond Sip een heel aardig meisje, en de vader juist helemaal niet. Zo doe je toch niet tegen je kinderen dacht ik in het begin van het verhaal, maar later bleek dat hij tocht een goed hart had. Als ik mezelf met iemand in het verhaal zou moeten vergelijken zou dat toch met Sip zijn.


Opbouw:
Ik vond het verhaal heel langdradig en ik vond het heel moeilijk te volgen. Verder is het verhaal wel goed opgebouwd. Ook was wat de personen meemaakten heel spannend.

Taalgebruik:
Er zaten hele moeilijke woorden en zinnen in zoals: En begon Job zijn hoofd te betten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die dag aan zee door Peter van Gestel"