Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De zegelring door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 6.5
Foto van Dagmar
Boekcover De zegelring
Shadow
  • Boekverslag door Dagmar
  • 6e klas vwo | 586 woorden
  • 5 april 2018
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
72
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De zegelring
Shadow
De zegelring door Willem Frederik Hermans
Shadow

De zegelring – Willem Frederik Hermans

 

Samenvatting

Wanneer een journalist onderzoek doet naar afstammelingen van adel, komt hij bij de familie Fraeylema terecht. Hij doet zijn verhaal bij het gezin maar vader heeft geen interesse. Zijn zoon, Jasper, daarentegen wel. Jasper is bezig met het bouwen van zijn ‘ultrasnelle fiets’ wanneer hij het leger in moet. In deze strijd verliest hij zijn linkerbeen, waardoor hij zijn droom op moet geven. Op een dag loopt Jasper op straat en voor zijn neus wordt een wagen met Duitsers doodgeschoten. Hij neemt wraak op hen door de zegelring van één van de Duitsers te stelen. Deze zegelring draagt hij niet maar bewaart hem wel alle tijd. Jaren later ligt hij op zijn sterfbed en vertelt zijn zoon, Witte, over de ring. Hij zegt dat de ring het familiewapen van de Fraeylema’s draagt. Achteraf krijgt Jasper spijt en vraagt de ring terug, maar Witte weigert. Jasper gaat uit nood naar de pastoor en vraagt hem Witte te overtuigen. Jasper overlijdt en Witte draagt de ring dag in, dag uit. Witte raakt betrokken bij een auto-ongeluk waarbij hij zijn linkerhand verliest, de hand waaraan hij zijn ring draagt. De zuster die hem verzorgt herkent de ring, het is de zegelring van haar familie. Ze wordt door de dokter verboden Witte hierover te vragen, aangezien hij nog vrij zwak is. De zegelring behoorde tot haar vader, die is vermoord door de Duitsers. Witte overlijdt en de zuster verteld haar verhaal jaren later aan een journalist die het publiceert.

 

De idee

Het boek probeert ons duidelijk te maken dat we niet altijd zo hebberig moeten zijn en blij moeten zijn met wat we hebben. Jasper wilde zo graag tot een groep behoren, waardoor hij zichzelf uit het oog verloor. Wanneer Jaspers been is geamputeerd heeft hij het gevoel dat hij toch niets meer te verliezen heeft. Hij begaat een grote fout, waarvoor hij zich achteraf ook schaamt. Na deze daad gaat het bergafwaarts met hem. Hij heeft zijn vader nooit bewonderd, hij verafschuwt hem zelfs. Als kind zei hij dat hij nooit zoals hem wilde worden. Toch neemt hij de baan van zijn vader in en neemt zijn moestuin over. Hij gedraagt zich hetzelfde tegenover Witte als zijn vader deed bij hem. Na Jaspers strijd in de oorlog had hij blij moeten zijn dat hij nog leefde, en niet verdrietig omdat hij een been is verloren.

 

Motieven

Zegelring: De zegelring is de titel van het boek en ook het belangrijkste motief. De zegelring staat in het boek symbool voor de adel. De adel is iets waar Jasper naar op kijkt, in tegenstelling tot zijn vader. De adel heeft het allemaal goed voor elkaar, dat wil Jasper ook. Hij eventjes werken en dan makkelijk geld verdienen. Dit lukt hem keer op keer niet. Telkens wanneer iemand in het boek de zegelring draagt, of hem in bezitting heeft, gebeurt er iets fataals. De zegelring vertelt dus het idee van het boek. Wees blij met wat je hebt en probeer niet tot die adel te behoren, dan gebeuren er onaangename dingen.

 

Ruimte

De ruimte die uit het boek één van de belangrijkste is, is het moment waarop de Duitsers voor Jaspers ogen worden neergeschoten. Deze ruimte is belangrijk omdat dit het moment was waarop Jasper de zegelring steelt en hiermee de rest van het verhaal gevormd kan worden. De ruimte is dan niet in detail beschreven, maar de sfeer wordt wel goed aangegeven.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zegelring door Willem Frederik Hermans"

Ook geschreven door Dagmar