Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De wraak van een koningsdochter door Paul Kustermans

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De wraak van een koningsdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 512 woorden
  • 29 mei 2010
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
42 keer beoordeeld

Boekcover De wraak van een koningsdochter
Shadow
De wraak van een koningsdochter door Paul Kustermans
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting:
Kirsten, een bastaarddochter van keizer Lodewijk, woont in een klooster in het Frankenrijk. Op een dag wordt het klooster aangevallen door Vikingen, er staat opeens een jonge Viking voor Kirstens neus. Er is een speciaal contact tussen hen, de vader van de jonge Viking neemt Kirsten gevangen. Kirsten wordt de slaaf van Torfil, de vader van de jonge Viking. Daarna ziet ze de jonge Viking weer, Halvdan en ze gaan met elkaar naar bed. Later ontdekt Kirsten dat ze zwanger is, ze weet zeker dat het kind van Halvdan is. Ze mag het tegen niemand vertellen, want dan krijgt ze de doodstraf. Kirsten smeekt god om Torfil te doden. Op een dag wil ze aan Torfil vertellen dat ze zwanger is, maar dan komt hij gewond thuis van een jacht. Een dag later overlijdt hij. Kirsten moet Torfil begeleiden naar zijn graf. Maar Vigdis doet het voor haar, zodat Kirsten en haar baby blijven leven. Een paar weken later wordt haar zoon geboren, ze noemt hem Vigdar. Gudrun, de vrouw van Torfil, besluit om Vigdar na 3 maanden te doden. Kirsten vlucht daarom naar de koning en hoopt dat hij haar vrij zal verklaren. Ze mag van de koning op het paleis blijven wonen, Vigdar groeit daar op en wordt later ook een Viking. Op zijn 12e vertrekt hij ook voor het eerst op jacht. Kirsten verteld hem dat als hij ooit iemand tegenkomt die Halvdan heet, hij die moet vermoorden. Wanneer hij Halvdan tegenkomt, vermoordt hij hem. Daarna verteld Kirsten hem dat Halvdan zijn vader is.

 Leeservaringen:
Het is best voorspelbaar, want Kirsten wenste Torfil dood. Dat gebeurde later dan ook. Het verhaal bevat ook niet genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien. De dingen die gebeuren, zijn meestal saai. De gebeurtenissen zijn ook niet zo waarschijnlijk. Kirsten wenst Torfil dood en dat gebeurt dan nog ook. Kirsten wil dat Halvdan haar opzoekt en hij doet dat zonder te weten dat zij dat wil. Het gaat vooral om de gedachten en gevoelens van de personen, want je leest meer gedachten van personen dan gebeurtenissen. Er zitten ook redelijk wat gesprekken in het verhaal, maar dat maakt het juist wat afwisselender.

Er zijn twee verhaallijnen, die van Halvdan en die van Kirsten. Ze zijn goed verbonden, omdat de verhaallijnen na een tijdje in elkaar lopen, dat gebeurt wanneer de Vikingen waarbij Halvdan hoort het klooster overvallen waar Kirsten woont. Halvdan wordt verliefd op Kirsten en ze krijgen een kind. We vinden het vreemd dat Halvdan Kirsten in de steek laat, net wanneer ze in verwachting is van een kind van hem.

De personen veranderen in het verhaal. Kirsten was eerst een braaf meisje, maar toen ze ontdekte dat ze de dochter van de koning van het Frankenrijk was, werd ze opeens heel arrogant. In het verhaal zitten ook een aantal terugblikken, dan denkt Kirsten terug aan haar jeugd. In het verhaal wordt ze een slavin, maar dat wil ze niet haar hele leven blijven. Daardoor past het slot goed bij de voorafgaande gebeurtenissen, want in het slot is Kirsten geen slavin meer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De wraak van een koningsdochter door Paul Kustermans"