Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De weg naar het noorden door Naima El Bezaz

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De weg naar het noorden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 719 woorden
  • 19 maart 2010
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6
10 keer beoordeeld

Boekcover De weg naar het noorden
Shadow

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt du…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sierad…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt duidelijk dat het leven als illegaal weinig kansen biedt op een betere toekomst. Ghali raakt verstrikt in een netwerk van chantage, hasjhandel en schijnhuwelijken en moet noodgedwongen verder naar het noorden vluchten. Gehard door zijn belevenissen in Frankrijk en gedesillusioneerd door het verraad besluit hij in Nederland niemand meer in vertrouwen te nemen. Eenzaam en op zijn hoede vecht hij voor een beter bestaan.

De weg naar het noorden door Naima El Bezaz
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De weg naar het noorden
Auteur: Naima El Bezaz

Onderwerp:
Het genre van dit boek is realistische roman, want dit verhaal is echt realistisch. In de praktijk komen zulke gebeurtenissen ook vaak voor. Het thema van dit boek is de hoop op een beter leven. Motieven daarbij zijn criminaliteit, illegaliteit en wantrouwen. De titel ‘De weg naar het noorden’ staat voor de weg die illegalen moeten afleggen. Als ze een beter leven willen moeten ze naar het noorden. Ze moeten dan ‘de weg naar het noorden’ afleggen en dat is wat Ghali in dit boek ook doet.

Gebeurtenissen:
Een belangrijke gebeurtenis is het moment waarop Ghali zijn oude vriend Sadi weer tegenkomt. Hij vertelt Sadi dat hij graag naar Europa wil en Sadi brengt Ghali in contact met Yassine. Yassine zegt dat hij Ghali wil helpen om naar Europa te vertrekken en door deze gebeurtenis begint het verhaal.

Een andere belangrijke gebeurtenis: Yassine heeft ervoor gezorgd dat er Duitsers zijn opgepakt voor drugshandel aan de grens, waardoor Ghali en Yassine rustig door kunnen rijden met de lading drugs die zij bij zich hebben. Ghali komt er dat moment achter dat Yassine niet te vertrouwen is, wat al vele mensen tegen hem hadden gezegd. Maar nu kwam hij er dus eindelijk zelf ook achter.
Nog een belangrijke gebeurtenis is de gebeurtenis die leidt tot het moment dat Ghali besluit om van Frankrijk naar Nederland te vertrekken. Ghali krijgt een baantje en één van zijn collega’s probeert de schuld van het gestolen geld in Ghali’s schoenen te schuiven. Ghali voorkomt dat en die collega wordt ontslagen. Die collega is boos en informeert de politie over Ghali, die illegaal in Frankrijk verblijft, en over zijn verblijfplaats bij Hakim. Ghali weet dan dat hij niet veilig meer is in Frankrijk en verdwijnt naar Nederland.
De laatste belangrijke gebeurtenis is de gebeurtenis waarbij Ghali de identiteit van Karim krijgt, een jongen waar hij bij verblijft in Nederland en heel erg op hem lijkt. Ze zijn samen op stap geweest en hebben bij het verlaten van de kroeg per ongeluk elkaars jas aangetrokken. Op straat worden ze belaagd door een paar racisten. Ze slaan Karim en Ghali in elkaar. Karim overleeft het uiteindelijk niet. Als Ghali wakker wordt in het ziekenhuis wordt hij aangesproken als Karim, omdat hij de jas van Karim aan had waarin de id-kaart van Karim zat. Vanaf dat moment heeft hij de identiteit van Karim en is hij niet langer illegaal in Nederland. Ghali is ‘dood’.

Personen:
De hoofdpersoon in dit verhaal is Ghali. Hij wil graag naar Europa om daar geld te verdienen voor zichzelf en zijn vrouw Fatima. Hij vertrekt daarom naar Frankrijk, waar hij als illegaal verblijft onder de naam Mohamed ben Salem. Hij is een karakter. Er is eigenlijk maar 1 hoofdpersoon, de andere personages zijn bijpersonen. Yassine is de man die ervoor zorgt dat Ghali naar Frankrijk kan en zorgt voor een vals paspoort. Yassine is erg onbetrouwbaar en is een drugs- en mensensmokkelaar. Yassine is ook een karakter. Nog een bijpersoon is Sadi. Hij brengt Ghali in contact met Yassine en hij zorgt ervoor dat Ghali onderdak heeft in Frankrijk. Verder is er niet veel ontzettend veel over hem verteld, maar volgens mij is hij een karakter. Karim is ook een bijpersoon, de persoon die ontzettend erg lijkt op Ghali. Ghali krijgt later zijn identiteit. Karim is een type, want er is niks over zijn karakter verteld, alleen over zij uiterlijk.

Opbouw:
Het boek begint met een proloog waarin Karim en Ghali in elkaar worden geslagen. In de epiloog aan het einde van het boek gaat dit verhaal verder. Het gewone verhaal is chronologisch verteld en er zitten ook flashbacks in. Het verhaal vindt plaats in Marokko (Meknes), Frankrijk (Parijs) en in Nederland (Amsterdam). Het jaar waarin dit verhaal zich afspeelt is niet duidelijk, maar het kan elk jaar zijn. Het kan zich ook nu nog afspelen, dus het jaartal is niet zo belangrijk. Het verhaal is geschreven vanuit een ik-perspectief, namelijk uit die van Ghali. Spanning is er op de momenten wanneer Ghali bijna gepakt wordt, dan wordt het spannend: wordt hij gepakt of niet? Er zit een gesloten einde aan, want Ghali heeft eindelijk een identiteit en is niet illegaal meer. De verteltijd is 3 uur en de vertelde tijd is ongeveer een maand.

REACTIES

S.

S.

Ik vind het een slecht boekverslag. Het leest heel irritant doordat het van de hak op de tak gaat. De samenvatting is alleen de belangrijke gebeurtenissen en geen samenvatting van het hele verhaal.

12 jaar geleden

O.

O.

Een goed boekverslag!

12 jaar geleden

A.

A.

Sophie zeur je nou om het zeuren ?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weg naar het noorden door Naima El Bezaz"