De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2619 woorden
  • 12 juni 2007
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
265
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2007 Genomineerd)

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titelbeschrijving.
Schrijver: Kluun
Titel: De weduwnaar
Motto: Liefde

De motivatie van je boekkeuze.
Ik heb dit boek gekozen omdat dit het vervolg was van ‘komt een vrouw bij de dokter’. Ik vond ‘komt een vrouw bij de dokter’ echt een heel leuk boek daarom wou ik het vervolg boek ook lezen! Ik wou graag weten hoe het verhaal zou aflopen en wou dus ook het vervolg boek lezen. En ik vind Kluun echt een goede schrijver, ik vind het heel mooi hoe hij zijn boeken schrijft. Hij schrijft echt wat hij vindt en denkt en niet wat mensen willen horen over een man die een vrouw heeft met kanker. Dus daarom wou ik ook een boek van hem lezen voor mijn boekverslag. Zijn boeken zijn vol met drama & verdriet en heel realistisch, en ik hou echt heel erg van dat soort boeken.

Korte Samenvatting
Dit boek gaat over een man (Stijn) waarvan zijn vrouw net is overleden aan Kanker. Hij zoekt troost bij een vriendin van hem Roos. Zij geeft hem liefde die hij niet meer kan krijgen van Carmen. Stijn wil een nieuw begin maken van zijn leven en al zijn problemen in Nederland vergeten. Daarom verhuist hij naar Australie zijn dochter Luna. In Australie verandert hij heel erg en hij leert veel dingen over het leven. Maar hij zit vooral met zijn gedachten bij Roos. Hij dacht dat hij niet echt om haar gaf maar haar alleen wou voor de seks&liefde. Maar toen hij in Australie was merkte hij dat hij haar heel erg miste en steeds contact met haar zocht. Maar Roos zei dat hij daarmee moest stoppen en ze stuurde hem een email waarin ze vertelde hoe zij zich voelde over hun relatie. Ze vertelde Stijn dat ze pas weer met hem contact wil hebben als hij echt weet wat hij wilt en als ie een relatie aankan. Stijn gaat door die email veel nadenken over wat hij nou wilt. Hij beseft dat hij bij Roos wilt zijn en hij van haar houd. Hij vertelt het aan Roos en vraagt of zij bij hem wil komen voor Kerst. Haar antwoord is ja en vanaf dat moment begint er een nieuwe toekomst voor Luna&Roos en hemzelf.Verdiepingsopdracht
A

· Dit boek speelt zich in deze tijd af. Nee ik denk niet dat dat uitmaakt voor het verhaal, want het gaat meer over het leven van Stijn. En de in welke tijd het afspeelt heeft geen grote rol in het boek. De vertelde tijd kan ik niet vinden op het boek want er staat nergens wanneer de schrijver begonnen is met het maken van dit boek. Dit verhaal is chronologisch geschreven, want het verloopt in de juiste normale tijdsvolgorde.

· Dit boek speelt zich grotendeels af in Australie. Een klein stukje van het boek, het begin, speelt zich af in Nederland. Maar de rest van het boek speelt zich af in Australie. Ik wist alleen dat het heel warm is en dat er veel toeristen in Australie zijn. Australie geeft het verhaal een extra betekenis want in het boek wordt ook veel geschreven over hoe Australie eruit ziet en hoe die mensen daar zijn. En hoe het is voor een Nederlander om daar te wonen. Het landschap speelt ook een rol vind ik, want Stijn gaat op zoek naar plekken waar Carmen vroeger is geweest. Dus hij vertelt ook over de landschap van Australie.

· Dit boek is uit de ogen van Stijn verteld. Alles wordt uit zijn ogen bekeken en beschreven. Dus het hier is een sprake van een ik-verteller.

· De spanning wordt opgebouwd in het boek. Want eerst vond ik het boek niet spannend want hij vertelde gewoon over zijn leven in Australie. Maar aan het eind toen kwam er een stukje over Roos, en dat stukje vond ik wel heel spannend. Want je wist niet of hun twee nou wel bij elkaar zouden komen of niet. En dat maakte het eind heel spannend, want ik ging steeds sneller lezen. Ik wou echt weten hoe het zal aflopen tussen Stijn&Roos.

· Het thema is Liefde.

En een motief is Roos want zij komt steeds terug in het verhaal.

B
Leeservaring grondig beschrijven.

· Ik heb veel geleerd van dit verhaal, het was een leerzaam boek voor mij. Want in dit boek laat de schrijver heel goed merken dat je soms pas beseft hoeveel je van iemand houd als diegene er niet meer is. Het onderwerp liefde wordt heel mooi beschreven in dit boek. Want ook al houdt Stijn erg veel van Carmen, hij heeft nu een andere vrouw gevonden waar hij ook van houdt. Maar dat betekent niet hij niet meer van Carmen houdt. Je leest in dit boek verschillende dingen over liefde. En je leert ook veel van de personages in het boek, want van alle personages in het boek weet je hoe zij zich voelen. Hoe zij over dingen denken en hoe zij er mee omgaan. Verder vond ik het boek heel begrijpelijk want het ging over het echte leven, iets wat mensen kan overkomen. Het boek zette mij echt aan het denken, over wat liefde eigenlijk is. Ik ging nadenken over het leven en hoe iemand ermee omgaat als zijn vrouw of man is overleden. Verder vond ik het boek vooral mooi omdat ik nog nooit een boek gelezen waarvan de schrijver zo eerlijk was over hoe hij over dingen denkt. Hij schreef niet altijd even leuke dingen maar hij was er tenminste eerlijk over. Ik vond het boek echt heel mooi, want het gaat over het echte leven, over hoe moeilijk het is als iemand die je dierbaar is overlijdt. De tekst was ook leuk om te lezen omdat de gebeurtennissen telkens ergens anders afspeelden, het was elke keer weer anders. En hij vertelde ook alles chronologisch in het boek waardoor de bouw van het boek heel boeiend te lezen was.

Onderwerp.
· Voor mij is het onderwerp wel duidelijk en dat is Liefde. Het gaat over een Man die zijn vrouw verliest en beseft dat hij van een andere vrouw begint te houden. Het gaat erom dat je liefde niet kan tegen houden en je er niet zelf voor kiest.

· Dit is een vervolg boek dus ik ging het lezen omdat het onderwerp me vooraf al aansprak. Ik wist dat het over liefde ging en heb er daarom ook voor gekozen. Ik had veel verwachtingen van dit boek want ik had het vorige boek ook al gelezen. De meeste verwachtingen die ik had zijn uitgekomen. Mijn grootste verwachting was dat Roos en Stijn bij elkaar zouden komen, en dat is uitgekomen. Want op het eind komt Roos naar Stijn.

· Het boek heeft me erg veel nieuwe kanten van liefde laten zien. Vooral dat er veel soorten liefde bestaat. Dat je soms denkt dat je niet van iemand houdt maar dat je het toch wel doet. Dit boek beschrijft veel kanten van liefde, die ik heel mooi vind.

· Ik ben wel een beetje anders gaan denken over liefde. Ik dacht altijd dat het heel moeilijk zou zijn voor een weduwnaar om een nieuwe liefde te vinden. Maar dat is niet altijd zo, want je kiest niet zelf wanneer je verliefd wilt raken of op wie. En dat iemand snel verliefd word op iemand anders na de dood van zijn vrouw of man, betekent niet dat diegene niet van zijn vrouw of man hield. Ik ben dus wel een beetje anders gaan denken over liefde door dit boek.

· Het onderwerp wordt goed uitgewerkt en goed beschreven. Want van verschillende personages krijg je hun gevoel te lezen. Ik vond dat het boek ook meer aandacht kon besteden aan Luna, Stijn’s dochter, hoe het voor haar is dat haar moeder overleden is. Daar kon het boek wel meer aandacht aan besteden.

· Ik heb ooit een film gezien over het zelfde onderwerp. Dat ging ook over een man die waarvan zijn vrouw was overleden. Maar ik vind dit boek veel beter want ik vind dit boek zo echt, want Stijn is zo eerlijk over liefde in dit boek. Dat vond ik er echt heel mooi aan.

Gebeurtenissen.
· De belangrijkste gebeurtenis in het boek is de email van Roos. Want door het email die Roos naar Stijn stuurt gaat Stijn heel veel nadenken. Hij gaat diep nadenken over wat hij nou wilt en hij blijft steeds maar de email van Roos lezen. Overal waar die gaat denkt hij aan de dingen die Roos in het email schrijft.

· Het ligt meer op gedachten en gevoelens van personen. Want dit boek zit vol met gevoelens en gedachte’s van Stijn. Hij beschrijft heel eerlijk en heel precies zijn gevoelens. Het gaat ook om de gevoelens die hij voor Roos heeft, daar draait het grotendeels ook om in het boek. Eerst denkt hij dat hij niks voor haar voelt maar na een tijdje merkt hij dat hij juist heel veel voor haar voelt.

· Ik vind dat het boek genoeg gebeurtenissen heeft om geboeid te blijven. Stijn schrijft ook veel grappige in het boek en beschrijft wat hij deed in Australie met Luna. Hij schrijft het zo boeiend en leuk, zodat je het boek leuk blijft vinden.

· De gebeurtenissen gebeuren allemaal logisch achter elkaar. Daardoor vond ik de bouw van het boek ook heel leuk, want alles gebeurt achter elkaar. Waardoor het leuker is om het te lezen.

· In het boek is er een stukje dat Stijn Carmen weer ziet. Dat stukje is zo mooi verteld in het boek. Carmen liep naar Stijn en knuffelde hem zonder te praten. Ze wees met haar vinger naar de zee. Stijn ging kijken naar de zee en in de verte zag hij een bootje met een vrouw erin. Toen het bootje dichterbij kwam zag hij dat het Roos was. Voordat hij iets kon zeggen deed Carmen haar wijsvinger voor haar mond, zodat Stijn niks zou zeggen. Dat stukje heeft een grote indruk op mij gemaakt. Want Carmen wou Stijn dus duidelijk maken dat hij voor Roos moest gaan en dat zij het niet erg zal vinden. Dit stukje heeft een grote indruk op mij achter gelaten.

· Vooral de email die Roos naar Stijn stuurde heeft mij aan het denken gezet. Want in die email zie je dat het heel moeilijk is voor Roos om met Stijn om te gaan omdat ze weet dat ze niet de enige vrouw in zijn leven is. Ze weet dat hij vreemdgaat en haar misschien wel gebruikt. Maar toch blijft Roos aardig tegen hem doen terwijl het zoveel pijn doet. Ik vond het echt heel mooi hoe zij haar gevoelens in het email beschreef. Ze beschreef het zo eerlijk en echt dat ik mezelf in haar ging verplaatsen. En daardoor ging ik veel nadenken over hoe moeilijk liefde soms kan zijn, en hoe moeilijk het is om iemand te kunnen vertrouwen.

· Het speelt allemaal in een ontspannende sfeer af. Want Stijn is een hele relaxte man, hij bekijkt alles van de makkelijke kant. Daardoor krijg je zelf ook een ontspannend en relaxt gevoel als je het boek leest.

· Het verhaal is niet zo verteld dat je veel moet invullen, want Stijn beschrijft alles heel goed. Ik vond dat heel fijn, want dan hoefde ik niks meer in te vullen. Ik vind het namelijk leuker als ik zelf niet veel hoef in te vullen. Maar je moest wel bij sommige stukken een beeld voor je zelf creëren. Want hij praat over gebieden in Australie, en hij beschrijft ze dan heel goed waardoor je zelf een beeld gaat maken.

· De gebeurtenissen bleven mij vanaf het begin tot eind boeien. Want hij beschrijft het zo leuk en ook grappig. Waardoor het leuk blijft.

Personages.
· De personage Stijn is zo beschreven dat hij voor je ging leven. Het leek net of jij zijn leven mee maakte. Roos & Luna waren typetjes. Je kreeg wel veel over hun gevoelens te lezen, maar het was niet zo echt als Stijn.
· Stijn heeft een karakter dat hij denkt dat vreemdgaan normaal is. Dat je en een vrouw kan hebben waarvan je houdt en vreemd kan gaan. Deze eigenschap van hem kon ik niet uitstaan zijn boeken. En bij Roos bewonder ik de eigenschap dat ze heel sterk blijft ook al doet Stijn haar veel pijn
· Ik vond dat stijn vaak onverantwoordelijk reageerde op dingen, hij dacht altijd dat hij alles kon maken zonder gestraft te worden. Ik was het heel vaak niet eens met zijn ideeën en opvattingen. Hij dacht te makkelijk over dingen. Het gedrag van Roos begreep ik heel goed in het boek, je kon je als meisje heel goed verplaatsen in Roos. Haar gedrag was heel begrijpelijk, ze was heel sterk en ze wou veel meer met Stijn dan vrienden zijn. Ik was het vaak eens met haar ideeën en opvatting in het boek.
· Stijn was heel onvoorspelbaar in het boek, hij deed heel vaak dingen waarvan je het echt niet had verwacht. Maar dat komt omdat hij heel erg veranderde in het boek. Dus je kon niet voorspellen wat er zou gebeuren. Maar Roos reageerde heel voorspelbaar, bij haar kon je wel voorspellen wat ze zou doen.
· Ik vind Stijn en Roos alletwee sympathiek. Ook al kan Stijn heel bot zijn, hij bedoelt het goed. En Roos blijft altijd aardig, en ook al is ze boos, ze laat het niet snel merken.
· Van Stijn en Roos kom je heel veel te weten over hun gevoelens. Je gaat je op een geve moment verplaatsen in hun omdat je al zo veel over hun te weten bent gekomen. Daardoor is het ook heel makkelijk om hun te begrijpen en te snappen.
· Je hoeft niet veel zelf in te vullen en dat vind ik gemakkelijker lezen. Want dan weet ik tenminste echt het gedrag van die personages en hoef ik niet in te vullen. Dat vind ik makkelijker lezen.

Bouw.
· Ik vind de bouw heel makkelijk geschreven en absoluut niet lastig. Het was heel lekker lezen zodat dat ik stukken niet begreep. Alles was heel duidelijk en goed opgebouwd.
· Het verhaal komt langzaam op gang. Je komt steeds meer te weten over wat Stijn’s gevoelens zijn, en dat bouwt zich langzaam op.
· Alles hangt goed met elkaar samen. Alles heeft wel een verband met elkaar in dit boek.
· Er zitten ook terugblikken en herinneringen in dit boek, en dat vond ik juist heel leuk om te lezen. Dat maakt het leuker en boeiender. Want je krijgt ook stukken te lezen over de herinneringen van Stijn met Carmen.
· Ik wou heel graag dat Stijn en Roos weer bij elkaar zouden komen, en op het eind gebeurde dat ook. Roos kwam voor kerst naar Stijn. Het einde liep dus wel zoals ik wou. Maar toch blijft er wel een stukje open, over of Roos in Australie blijft of terug naar Nederland gaat en ze toch als vrienden blijven. Ik vond het best vervelend dat ik dat niet kan weten en dat het onduidelijk blijft. Want ik wil juist weten hoe het afloopt met hun.

Taalgebruik.
· De tekst was heel makkelijk te lezen, er werden niet veel moeilijke woorden gebruikt. Ik vond de tekst daardoor makkelijk te lezen.
· Wat me opgevallen is dat Stijn heel eerlijk schrijft. Ik heb nog nooit een boek gelezen waarvan de schrijver zo eerlijk zijn gedachte’s en gevoelens op schreef. Dat gaf het boek iets speciaals.
· Ik vond de manier van vertellen niet te uitgebreid, het werd simpel en mooi verteld. Het werd niet te uitgebreid verteld maar ook niet te kort.
· Ik vind dat het taalgebruik past bij de personages. Bijv. uit taalgebruik van stijn merk je dat het een persoon is die heel bot is en zegt wat hij vind. Zo is het taalgebruik in het boek ook.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"