De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2234 woorden
  • 30 november 2006
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 33 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
265
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2007 Genomineerd)

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Opdracht 1

A

Schrijver: Raymond van de Klundert (Kluun)

Boektitel: De weduwnaar

Uitgeverij: Podium

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van Uitgave: 2006

De Druk: Zesde druk Augustus 2006

B

- Reis door Australië

- Kankervrij

- Stijn, Luna en…

Opdracht 2. Opbouw spanning

A

De eerste spanningsboog is gelijk de eerste zin van het boek. Bladzijde 21.
De vraag die je dan zou kunnen stellen is: Wie is Carmen en Waarom ligt ze al 3 dagen in huis? Op dezelfde bladzijde kom je het antwoord nog te weten. Dit zou je niet afvragen als je vorige boek heb gelezen: Er komt een vrouw bij de dokter, De weduwnaar is hierop een vervolg.

De langste spanningsboog is aan het einde van het boek. De vraag die je daarbij kan stellen is:

Blijven Stijn, Luna en Roos in Australië wonen en gaan Stijn en Roos trouwen?

Het heeft een open einde het antwoord komen we ook niet te weten in dit boek, misschien dat er nog een volgende boek komt waar het antwoord in komt te staan.

B

· Blz. 77. Komt de ruzie tussen Stijn en Frenk nog goed?
Dit is een lange spanningsboog en het antwoord is ook niet zo duidelijk, want de ruzie gaat wel over maar de vriendschap die zij hadden word niet mee als voorheen.
Het stukje dat ze ruzie kregen was wel spannen en boeiend om te lezen maar later word de vraag een bijzaak.

· Hoofdstuk 23 blz. 83. Blijft Stijn voor altijd aan de drugs?
Deze spanningsboog duurt ook wel eventjes. Maar het antwoord staat er wel duidelijk weergegeven. Stijn stopt met drugs gebruiken en gaat helemaal voor zijn dochtertje Luna en hemzelf zorgen. Dit vind ik wel een spannende spanningsboog want ik had geen idee wat hij zou doen. Als hij wel aan de drugs was gebleven dan werd het een heel ander verhaal die ook heel anders zou aflopen.

· Blz. 104. Gaat Stijn met Luna naar Australië?

Dit is een korte spanningsboog want op Blz. 105 kom je al achter het antwoord. Ze vertrekken wel naar Australië voor hoelang weten ze nog niet. Dit was wel een belangrijke spanningsboog want als ze niet naar Australië zouden gaan was Stijn waarschijnlijk gewoon aan de drugs gebleven.

C

Ik had eigenlijk geen een vraag waarvan ik dacht dat die anders zou af gaan lopen. Bij vraag 2 van B had ik geen idee hoe het af zou gaan lopen want het kon maar zo zijn dat hij aan de drugs bleef. Het is een heel realistisch boek dus het kan soms best lastig zijn om te raden hoe het af gaat lopen.

Opdracht 3. Onderwerp, gebeurtenissen, personages, taalgebruik.

Wat is het onderwerp?
Hoe Stijn de eerste maanden na de dood van zijn vrouw doorbrengt.

Ben je door dit boek anders over het verhaal gaan nadenken?
Niet heel erg. Ik ken zelf ook mensen waarvan in dit geval dan een man is overleden aan kanker en daar ging het er wel anders aan toe dan in het boek. Ik denk dat het bij iedereen er anders aan toe gaat wanneer zijn of haar man of vrouw overlijd aan kanker. Iedereen gaat er ook anders mee.

Ligt de nadruk meer op de gebeurtenissen of meer op de gedachten en gevoelens?
In dit boek ligt de nadruk meer op de gedachten en de gevoelens. De schrijven van dit boek is ook de hoofdpersoon van het boek. Hij schrijft heel letterlijk in het boek wat hij denkt en wat hij voelt. Dit is soms heel raar vind ik want je weet niet hoe een man waarvan net de vrouw is overleden kanker zich voelt. Hij schrijft dat heel mooi en goed op zodat je echt medelijden soms met hem krijgt.
De nadruk ligt ook een beetje op de gebeurtenis want zijn vrouw is overleden en hij vertelt nu verder wat er met hem en zijn dochtertje is gebeurt.

Verandert de hoofdpersoon in het boek?
Stijn verandert heel erg in het boek. Nadat zin vrouw is overleden gaat hij aan de drugs en drinkt hij veel alcohol. Ook zorgt hij steeds slechter voor zijn dochtertje Luna. Op een gegeven moment wordt hij verwezen naar een soort van psychiater. Die vertelt hem dat het goed voor hem zou zijn als hij samen met Luna een reis maakt, naar Australië. Dit doet Stijn hij gaat vechten voor Luna en voor hemzelf. Dit is een hele verandering want hij is niet meer aan de drugs en zorgt nu veel beter voor Luna.

Naar welk personage ging jouw sympathie uit?
Ik vond Maud wel heel sympathiek. Ze was er altijd voor Stijn en Luna. Ze kon ook feesten maar ook wel serieus zijn. Stijn en Luna hebben denk ik heel veel steun aan haar gehad. Ze leek mij dus wel heel aardig.

Met welk personage had je medelijden?
Ik had wel een beetje medelijden met Frenk. Hij was een hele goede vriend van Stijn. Hij had ook het beste voor met Stijn. Maar omdat Stijn zonodig aan de drug moest gaan terwijl Frenk wou dat hij het niet deed waar hij bij was kregen ze ruzie. Ook liet Stijn,Frenk in de steek met het werk. Hij moes in een keer alles alleen doen. Ik snap wel dat Stijn een poosje niet kon werken maar later kon het wel weer maar Stijn ging naar Australië toe.

Van welk personage kreeg je afkeer?
Ik mocht Anne niet heel erg. Ik vond haar een beetje zeurderig. Ze gaf Stijn de hele tijd een MA’tje (moederlijke adviesjes.) Ik kon me daar nogal aan ergeren want ik had zoiets van bemoei je er niet mee Stijn weet zelf ook wel hoe hij zijn dochter op moet voeden. Hij deed het in het begin niet goed maar het is zijn dochter en hij bepaalt zelf wel op wat voor een manier hij haar opvoedt.

Vind je het boek moeilijk om te lezen?

Ik vond het niet lastig om te lezen. Ik begreep het verhaal ook wel goed. Wat wel een beetje lastig was maar wel mooi was dat hij alles precies vertelde wat hij dacht en wat hij voelde.
Voorbeeld: Ma’tjes. Ja, heel leuk. Godallemachtig. Wat denken jullie nou toch allemaal? Natuurlijk let ik op mijn dochter, verdomme. Als het aan jullie ligt wordt het kind doodgepamperd.
Dat vond ik wel een beetje lastig want zo’n boek had ik nog nooit gelezen.
Wat ik niet echt lastig vond maar wel irritant was dat je in het begin aparte blokjes had waarin stond wie een persoon was. Het is misschien wel fijn maar het is wel irritant als je het al weet en je bent dan even uit het verhaal. Ik wist het al omdat ik het boek daarvoor ook al had gelezen. ( Er komt een vrouw bij de doktor.)
Voorbeeld: Maud. Ex van Stijn, jaren geleden, in Breda. Werkt nu bij merk in uitvoering, het bedrijf van Stijn en Frenk. In de loop der jaren ook een van Carmens beste vriendinnen geworden. Kan niet goed tegen drank (geil) en al helemaal niet tegen XTC (geil₂). Quote: “Ik durf Carmen niet meer onder ogen te komen.”
Wat ik heel leuk vond is dat je alle smsjes en emailtjes die Stijn had gekregen of verstuurd kon lezen. Daar stonden dan ook wel boeiende en interessante dingen in.
Voorbeeld: (sms) Ik weet dat je vandaag met Luna naar Zorgvlied zou gaan. Lijkt me niet makkelijk. Misschien heb je behoefte aan warmte en praten. Heb even je au pair gebeld en die kan vanavond oppassen op Luna. Tafel geboekt bij Palma, bij jou op de hoek. Ik trakteer. XxX.
Dit was een smsje die Stijn van Roos kreeg.

Opdracht 5. Persoonlijke mening.

A

Stijn heeft een soort van relatie met Roos. Stijn wil dat het een beetje geheim blijft dus vertelt hij het nog niet tegen zijn vrienden, ook niet tegen Maud. Voordat Stijn naar Australië gaat, gaat hij eerst nog een weekje met Luna en Roos naar Thailand. Zijn vrienden weten wel dat hij naar Thailand gaat maar niet dat Roos mee gaat. Toen ze in Thailand waren heeft Stijn het tegen zijn vrienden gezegd dat hij wat met Roos had en dat ze ook met hem naar Thailand was gegaan. Niet iedereen vond dat echt leuk. Maud reageerde wel heel raar vond ik. Ze werd boos en vond het echt niet leuk. Hier vond ik dat ze ook anders had kunnen reageren. Ze had ook blij kunnen zijn voor Stijn dat hij weer een vriendin had. Het verhaal zou niet zo heel erg zijn verandert als ze blij had gereageerd want het was eigenlijk wel een bijzaak. Ik zelf zou wel anders reageren. Ik zou wel blij zijn geweest voor Stijn, ik zou het misschien niet leuk vinden dat hij het niet gewoon gelijk had gezegd maar verder zou ik het wel leuk vinden als hij weer een nieuwe vriendin zou hebben.

B

Ik vond het een best wel een indrukwekkend boek. Het heeft in ieder geval veel indruk op mij gemaakt. Want Stijn zijn vrouw is dood, hij heeft een dochter om voor te zorgen maar wat doet Stijn, hij gaat aan de drugs en neemt de ene vrouw na de andere. Eigenlijk is dat dus best wel zielig voor hem maar het is ook wel indrukwekkend. Sommige stukjes vond ik ook wel shockerend want omdat Kluun alles zo heeft opgeschreven wat hij op het moment dacht zaten er soms ook nogal heftige stukjes bij. Zoals dat hij heel veel vloekte in zichzelf om de kleinste dingetjes dat vond ik zelf wel een beetje vreemd. De schrijfstijl vind ik op zich wel fijn om te lezen alleen in het begin had je af en toe die stukjes er tussen waarin ze uitlegden wie een persoon was. Ik vond dat wel een beetje irritant want ik wis dat al en je zit dan even niet meer in het verhaal, ik zelf heb zoiets als ik verder lees kom ik daar zelf wel achter.

Opdracht 6. Keuzeopdracht.

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you can not hear my voice
I.ll be right beside you dear
De tekst is van de band “Snow Patrol”uit “Run”.

De tekst heeft wat te maken met de relatie die Stijn met Carmen had. In tekst word tegen iemand gezegd dat hij/zij positief moet blijven denken ook al hoor je iemands stem niet, degene van wie je houd is altijd dicht bij je. In het verhaal komt Stijn erachter wat echte liefde is en weet hij dat Carmen altijd bij hem en Luna is. Dit liedje werd ook op de begrafenis van Carmen gezongen.

Kanker een klein woordje
Met zo’n groot effect
Een stom woordje
Doe je huilen van schrik
Een woordje van 6 letters groot
Voor de één een scheldwoord
Voor de ander de dood…

Dit is een klein gedichtje wat ik ook wel toepasselijk vond omdat het hier toch over kanker gaat. In de tijd van nu word kanker gehoord als scheldwoord maar het heeft een heel andere en grotere betekenis en dat word duidelijk gemaakt in het boek maar ook in dit kleine gedichtje.

Opdracht 7. Reflectie.

Hoe vond je de opdrachten uit het verwerkingsboek?
Ik vond ze wel een beetje saai om dat alles wel een beetje dezelfde opdrachten waren. Verder vond ik het wel fijn om te maken want je hebt wel goed kunnen oefenen.

Hoe heb je het schrijven van je leesautobiografie ervaren?
Ik vond het wel grappig om te doen. Ik ging eigenlijk weer een beetje terug in de tijd van toen ik nog kleiner was. Ik vond het wel leuk om te kijken wat ik vroeger allemaal las en wat ik toen leuk vond om te lezen, doormiddel van de opdracht ben ik daar achter gekomen.

Hoe heb je het lezen van je boek en het schrijven van het verslag ervaren?
Ik vind boeken lezen altijd wel leuk en als ik er een verslag van moet maken vind ik ook niet erg. Ik vind boekverslagen een van de leukste verslagen die ik moet maken. Het lezen van het boek ging ook wel snel want het was wel een mooi boek. Om het verslag ervan te maken vind ik niet erg maar je bent er wel een poosje mee bezig.

Geef je manier van werken aan, met name bij het verslag.
Eerst heb ik het boek gelezen en daarna ben ik met het verslag bezig gegaan. Ik ging gewoon volgen de opdrachten bezig. Wat is bij het volgende verslag wel anders ga doen is dat ik dan gelijk al op ga schrijven waar de spanningsbogen in het verhaal zitten, dan gaat het wat sneller en hoef je niet de hele tijd eerst in het boek terug te kijken.

Opdracht 8. Uittreksel.

A

Kluun heeft zijn vrouw verloren. Zij overleed aan kanker op 36-jarige leeftijd. Na de dood van zijn vrouw ging hij een half jaar alleen maar stappen en gaf hij zich helemaal over aan het nachtleven in Amsterdam en Ibiza. Hij dronk veel en gebruikte ook veel drugs. Op een gegeven moment is hij gaan twijfelen of het allemaal wel zo veel zin had en of hij wel op de goede manier bezig was. Hij is er toen achter gekomen wat echte liefde was en heeft hij veel van zijn bezit verkocht en is hij op reis gegaan met zijn dochter Eva (3) naar Australië.
Op het moment woont hij samen met zijn vrouw Nathalie en zijn dochters Eva(6) en Roos(0).

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"