Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De vondst van het stiekeme circus door Jacques Vriens

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover De vondst van het stiekeme circus
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 1844 woorden
  • 5 februari 2009
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
45 keer beoordeeld

Boekcover De vondst van het stiekeme circus
Shadow
De vondst van het stiekeme circus door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De vondst van het stiekeme circus.

Auteur: Jacques Vriens.
Tekenaar: Annet Schaap.
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Samenvatting.

Wie komen er allemaal in het verhaal voor?
Oma, Pepijn, Nina, Joost, Eefie, Kees de kok, Vader Jan en Moeder Els, Jesse, Marianne en Peter.

Waar speelt het verhaal allemaal af?
In de hotel De Korenwolf en het timmerfabriek.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Op oma's verjaardag, Woensdag, ' s middags, ' s avonds en ' s ochtends.

Wat gebeurt er allemaal in het verhaal?
Eefie en Joost fietsen op de parkeerplaats en dan stappen ze bij het fietsen schuurtje. Eefie zegt dat ze iets aan Nina moeten vertellen, maar Joost is daar niet mee eens. Na veel gezeur zegt Joost oke om Nina iets te vertellen. Dan gaan ze naar het hotel van hun ouders in. Moeder Els was daar ook. Dan gaan ze het kantoortje binnen, dat naast het kantoortje ligt. Nina en Pepijn zijn daar ook. dan gaan ze praten over oma, want oma is binnenkort jarig en dat was wat ze aan Nina wilden vertellen. Dan hebben ze besloten om een circusvoorstelling te geven, want oma is dol op circus. Het moest ook geheim blijven voor iedereen. Op dat moment kwam Moeder Els binnen en vroeg wat er aan de hand was, maar ze zeiden niks, want het was een geheim. Dan moesten ze naar hun oma toe, want Tante Marianne was met Jesse de baby. Dan gaan ze naar boven, daar zien ze dat ze Jesse aan het verschonen waren. Dan moest Pepijn de luier weggooien, die echt heel erg stonk. Dan vertelde Tante Marianne dat ze een probleem had. Na Jesse is geboren, hebben Tante Marianne en Oom Peter niet veel tijd voor elkaar. Dan hebben ze oplossing bedacht. Tante Marianne en Oom Peter moesten een week op vakantie gaan en dat ze op Jesse zullen oppassen. Tante Marianne en Oom Peter gingen dan na een week weg op vakantie. Dan bedachten ze dat Jesse ook moest meedoen met die circusvoorstelling. Even later bedachten ze de plannen:

1. Welkomswoord door Joost.
2. De Evelina's (acrobaten nummer van Eefie en Jolien, Nina als een grappige clown).
3. Mister Joostofski, de goochelaar. ( Joost ).
4. Het dansende prinsesje Ninotsjker ( Nina ).
5. Mikkie de gavegeit ( samen met Eefie. Jolien en Nina helpen en met roffels ).
6. De reuze prinses ( Nina, Onder de jurk Eefie ).
7. Dresseren Jolina met haar paard Jojo ( Jolien en Joost ).
8. Jesse de wonderbaby ( Jesse, Nina en dun glas ).
9. Pepino met zijn gevaarlijke leeuwen ( Pepijn en kleuters ).
10. Lied van Pepijn met zijn gitaar.
11. Finale met alle artiesten.

Maar Joost en Efie twijfelen nog bij nummer 10. Dan gaan ze samen naar Pepijn in zijn kamer. Ze laten het papier zien waarop het werd geschreven. Hij vnd het wel grappig al die namen. Toen pakte hij zijn gitaar en begon toen een liedje te zingen. Hij vond het nogal niet leuk dat hij niks voor oma deed in haar verjaardag en toen had hij dirt liedje geschreven. Eefie en Joost wilden op het zaal met toneel podium helemaal versieren met zaagsels. Dan weet Pepijnhoe ze aan zaagsels komen. Hij heeft een vriendin van school en die vriendin heeft een vader die op een timmer fabriek werkt. Hij regelt het met zijn vriendin dat ze het zaagsel om woensdag mogen komen ophalen.
Dan gaan ze wooensdag naar het timmer fabriek waar een vader op hun zit te wachten. Ze wilden ongezien met hun zaagsel in het podium zaal komen. Nou dat werd gelukt met de kinderwagen van Jesse. Ze legden het in de kinderwagen en toen gingen ze naar het hotel. Daar legden ze het op een verkleedhoek. Na een tijdje kwam de verjaardag van oma. De hele familie kwamen om oma te feliciteren en toen gingen ze allemaal het podium zaal in. Daar traden de kinderen op. Ze vonden het allemaal leuk. De mensen hadden de grootste pret. Vader Jan vond het ook leuk en het was allemaal goed gekomen.


Mening.

Waarom heb je het boek gekozen?
Ik heb het boek gekozen, omdat het een mooie kaft heeft en het is lekker dun en het is gemakkelijk om te lezen.

Het boek leek me?
Spannend en leuk.

Wat voor soort verhaal is het?
Oma is jarig en daarom geven de bende aan H de korenwolf een circus tentoonstelling.

Wat vond je vooral leuk aan dit boek?
Dat Nina en Jesse door hun hoge toon de glas wijn stuk maken.

OVER DE SCHRIJVER.

Jacques Vriens werd geboren op 26 maart 1946. Hij woonde in zijn jeugd in Helmond waar zijn ouders een eigen hotel hadden. Er zat ook een toneelzaaltje in en Jacques speelde daar veel met zijn vriendjes. Ze verzonnen verhaaltjes en gaven voorstellingen aan de kinderen uit de buurt. Omdat de spelers zich meestal niet aan hun rol hielden, schreef Jacques de verhaaltjes op. Superslim natuurlijk, vooral als je nog maar acht bent! Hij merkte dat ie het schrijven erg leuk vond en bleef ermee doorgaan. Op de middelbare school werd hij lid van de schoolkrantredactie en nam deel aan verschillende verhalenwedstrijden. Na de middelbare is hij gaan studeren in Amsterdam op de kweekschool (dat heet nu de PABO) om leraar te worden.

Als klein jochie maakte Jacques veel taalfouten. Hij was eigenlijk dyslectisch (woordblind), maar dat kenden de meeste juffen en meesters nog niet in die tijd. Hij kreeg zijn werkstukken vaak terug met dikke, rode strepen erdoor en onderaan stond dan: ‘Leuk verhaal, jammer van al die taalfouten!’ Gelukkig liet Jacques zich daardoor niet tegenhouden en bleef gewoon schrijven. Later kreeg hij een juf die het wel doorhad en hem handige trucjes leerde om minder fouten te maken.


Voordat ie schrijver werd, was hij leraar en maar liefst negentien jaar directeur van twee scholen. Door het onderwijs raakte hij helemaal enthousiast over het schrijven. Zijn eerste boek kwam uit in 1976: ‘Die rotschool met die fijne klas’. Toen raakte ie aan het twijfelen… Leraar blijven of toch schrijver worden? Nou, dat laatste is het geworden en intussen heeft hij al zestig boeken geschreven en heel wat prijzen gewonnen. En bijna elk jaar staat hij wel in de top 5 van de Kinderjury.

In 2001 won Jacques een heel bijzondere prijs voor zichzelf. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg dit voor ál zijn boeken en omdat hij zo lang directeur was geweest.

De schrijver heeft twee volwassen zonen. Hij heeft ook twee kleinkinderen en die zorgen voor nieuwe ideeën voor zijn verhalen. Ook het toneelspelen is nog steeds zijn grote hobby. Hij treedt vaak op in theaters en heeft een eigen toneelclub die Theatergroep Mergel heet.

Jacques schrijft voor veel verschillende leeftijden. ‘Zondagmorgen’ was bijvoorbeeld een boek voor kleuters. Ook Tommie en Lotje zijn bekende figuren van de schrijver, zoals ‘Tommie en Lotje gaan op vakantie. Een boek dat erg bekend en populair is bij Tina-meiden en boys is het boek ‘Achtste-groepers huilen niet’. Het gaat over een meisje dat erg ziek wordt en de hele klas leeft met haar mee.

Jacques Vriens over de serie De bende van de Korenwolf.

Ik was al jaren van plan boeken te schrijven over een hotel en in 1990 verscheen Bonje in het Bonshotel.
Daarna schreef ik heel lang niet meer over een hotel.
Maar ik dacht er wel vaak over na en schreef ideeën op.
Over een gezellig familiehotel met een stuk of tien logeerkamers, een restaurantje waar je wat kunt eten en een café waar je koffie kunt drinken met een groot stuk taart erbij.
Het is trouwens niet zo gek, dat ik vaak aan een hotel denk.
Ik ben opgegroeid in een hotel, omdat mijn ouders daar de baas van waren.
Ze hadden het altijd druk, maar gelukkig viel er veel te beleven.
Achter het hotel was een zaaltje met een toneel. Daar voerden we samen met de kinderen uit de buurt toneelstukken op. Meestal werd het een puinhoop omdat we maar wat deden. Op een dag besloot ik alles op te schrijven en eindelijk ging het goed met onze toneelstukken. Iedereen deed ineens precies wat ik had opgeschreven én ik ontdekte dat ik schrijven heerlijk vond.

Als ik een boek schrijf, hussel ik fantasie en werkelijkheid altijd door elkaar.
Ik woon nu in Zuid-Limburg, dus daarom staat Hotel De Korenwolf daar ook. Het is genoemd naar de wilde hamster die in Limburg voorkomt.
De kinderen lijken veel op mijn eigen kinderen, maar ook op de vriendjes en vriendinnetjes met wie ik toneelstukken opvoerde in het zaaltje bij mijn ouders.

DE BOEKEN DOOR JACQUES VRIENS.

Bibliografie
2006 Grootmoeders grote oren... Bevat: Grootmoeder, wat heb je grote oren... en O, mijn lieve Augustijn (Van Holkema & Warendorf)
2006 De ontvoering van de zwarte prinses (Van Holkema & Warendorf)
2006 Meester Jaap houdt van iedereen (meestal...) (Van Holkema & Warendorf)
2006 De dikke bende van De Korenworf 2. Bevat: De vondst van het stiekeme circus; De jacht op de afgepakte sterren; De ontmaskering van de zingende hotelrat (Van Holkema & Warendorf)
2007 P.S. Ik ben verliefd. Samen met Mirjam Oldenhave (Van Holkema & Warendorf)
2007 Oorlogsgeheimen (Van Holkema & Warendorf)
2008 Ruzie om de vuursteenmijn (TIC)
2008 De vlucht van de knorrige kelner (Van Holkema & Warendorf)

2008 Lekker lezen met Jacques Vriens (Van Holkema & Warendorf)

Bekroningen
1979 Zilveren Griffel voor Zondagmorgen
1986 Pluim van de maand voor Willem en dikke Teun
1988 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Tommie en Lotje lopen weg
1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Een bende in de bovenbouw
1991 Zilveren Griffel voor Tinus-in-de-war
1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Bonje in het bonshotel
1992 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Ha/Bah* naar school
1993 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Ik ben ook op jou
1995 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor En de groeten van groep acht
1996 Pluim van de maand voor Grootmoeder, wat heb je grote oren...
1997 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Meester Jaap
1997 Kinderboekwinkelprijs voor Grootmoeder, wat heb je grote oren...
1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Ga jij maar op de gang!

1998 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Meester Jaap doet het weer
1998 Pluim van de maand voor De gekste avonturen van Tommie en Lotje
1998 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Weg uit de Peel
1999 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Meester Jaap gaat nooit verloren
2000 Pluim van de maand voor De gekste avonturen van Tommie en Lotje
2000 Prijs + Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Achtste-groepers huilen niet
2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor De verdwijning van de mislukte barbie
2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Het geheim van de verliefde hulpkok
2002 Pluim van de maand voor O, mijn lieve Augustijn...
2002 Tip van de Nederlandse Kinderjury (speciale editie) voor Achtste-groepers huilen niet
2003 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Meester Jaap maakt er een puinhoop van
2003 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor De school is weg!
2004 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor De jacht op de afgepakte sterren
2005 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Tien torens diep

2005 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor De ontmaskering van de zingende hotelrat
2006 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Groep zeven slaat terug
2007 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal..)
2008 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Oorlogsgeheimen

REACTIES

P.

P.

leuk gedaan ik hou mijn voorleeswedstrijd en dit heeft me heel erg geholpen!

13 jaar geleden

S.

S.

ik vind het een heel leuk boekverslag! Ik doe mijn boekenkring en ik vind dit heel erg fijn!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.