De verloren schat door Thea Beckman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1690 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 41 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1993
Pagina's
111
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1994 Genomineerd) , Kinderjury 13-16jaar (1994 Genomineerd)

Boekcover De verloren schat
Shadow
De verloren schat door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Algemeen
 De schrijver van het boek ‘de verloren schat’ is Thea Beckman. Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind. Ze groeide precies op in de tijd, dat haar vader zonder werk kwam te zitten, zodat ze niet kon gaan studeren. Het was vroeger trouwens ongewoon dat meisjes gingen studeren en ook haar ouders wilden dat ze een ‘nuttig’ vak ging leren. Ze werd na de lagere school op de industrieschool opgeleid tot naaister. Dit was niets voor haar en ze werd van school gestuurd. Ze ging naar de MULO en werkte tot ze ging trouwen op een kantoor. Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckman en kreeg 3 kinderen: Rien, Jerry en Marianne. Nadat ze haar kinderen had opgevoed besloot ze alsnog te gaan studeren. En in 1981 behaalde ze haar doctoraal in de psychologie. Haar doctoraalscriptie ging over de invloed van jeugdboeken op kinderen. Met schrijven begon ze in 1947. Eerst verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten. Daarna begon ze met boeken schrijven. Ze debuteerde in 1957 met een roman voor volwassenen: 'Anjers voor Adèle'. In de jaren 70 begon ze met het schrijven van jeugdboeken. Thea Beckman schrijft vooral historische boeken. Voor haar historische kinderboeken documenteert Thea Beckman zich uitvoerig. Ze wil alles weten van de kleding en de gebruiksvoorwerpen van die tijd. Ze leest veel en reist naar de plaatsen waar het verhaal gaat spelen. Soms duurt zo'n voorbereiding wel anderhalf jaar, voordat ze echt gaat schrijven. In de boeken van Thea Beckman komt altijd wel een kind voor dat kritisch, onafhankelijk en zelfs koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwelijke figuren vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld. Zelf zegt ze dat ze twee belangrijke redenen heeft om Jeugdliteratuur te schrijven namelijk dat ze dol is op kinderen en dat ze boeken schrijft die ze vroeger als kind zelf had willen lezen. En voor haar als voor haar meeste hoofdpersonen geld dit motto: ‘laat je niet van de wijs brengen en zet door’. Werk van Thea Beckman is vertaald in allerlei talen. In 1993 overleed haar man. Thea Beckman stierf in de nacht van 4 op 5 mei 2004, na een ziekbed van 2 maanden, op 80 jarige leeftijd in haar huis in Bunnik aan de gevolgen van kanker.
 De titel van het boek is: ‘de verloren schat’.

 Het boek heeft in totaal 111 bladzijden.
 In 1993 is het boek voor het eerst gedrukt.
 Het boek heb ik voor het eerst en in één keer helemaal uitgelezen op zondag 14 mei 2006.

B. Genre
 Dit boek heeft meerdere genres: een detective, een beetje een liefdesverhaal en een beetje een avonturenverhaal.
 Een detective: Mickey en Arnold gaan op zoek naar de schat. Dit doen ook de 2 geleerden en mevr. Eygelshoven. Een liefdesverhaal: Mickey en Arnold vinden elkaar erg leuk. Een avonturenverhaal: Ze gaan achter die geleerden aan enz.

C. Samenvatting van de inhoud
 Het verhaal speelt zich af in Koekeloren. In dat stadje woont het dertienjarige meisje Mickey, die net paasvakantie van school heeft. Ze ontmoet naar huis toe een jongen, Arnold. Hij is de kleinzoon van de rijkste vrouw in Koekeloren, mevr. Eygelshoven. Daar blijft hij een jaar omdat zijn vader voor zijn werk naar het buitenland moest. In een merkwaardige advertentie staat dat 2 geleerden informatie willen over de verborgen schat van de adele familie d’Autrebève. Opa weet dat er nog iemand van die adele familie in Koekeloren woont. Dat is baron Harry. Baron Harry is nu heel arm, omdat zijn voorvaders veel schulden hebben gemaakt. Hij is in een armzalig huisje gaan wonen als reclametekenaar, om daarmee geld te verdienen. Mickey is naar die baron gegaan, om informatie over zijn voorouders en de schat te krijgen. De baron gelooft niet dat zijn voorvaders een schat zouden hebben verborgen.
Maar Mickey gaat toch samen met Arnold op zoek naar de schat. Ze beginnen eerst met de geleerden een bezoek te brengen, maar het blijkt dat zij helemaal geen echte geleerden zijn. Ze willen ook gewoon die schat hebben. Het wordt nog geheimzinniger als de 2 geleerden de baron opzoeken, en hem allemaal vragen over de schat stellen. De baron zegt dat hij er niks van af weet.

Met Pasen komen allerlei vrienden en kennissen van de familie na de kerkdienst koffiedrinken. Ook mevr. Eygelshoven komt. De gesprekken die ze voeren gaan natuurlijk over de schat en mevr. Eyelshoven praat ook ineens heel interessant mee.
Die nacht breken de 2 geleerden in bij de baron, om de baron weer uit te horen. Als de politie de geleerden wil arresteren, zegt de baron dat ze onschuldig zijn, dus mochten ze gaan.
De volgende dag gaat Mevr. Eygelshoven naar de geleerden en vertelt dat de schat bij haar in de achtertuin moet liggen. Zij mogen dan graven en krijgen ¼ deel van de buit. Dat vinden de geleerden wel goed. Na het openmaken van de schat blijkt dat het helemaal geen waardevolle schat is! Het zijn etsen van schilderijen. Even later als Mickey met de baron meegaat naar huis en hem helpt bij het bollen planten in zijn tuin, stuiten ze op iets hards. En wat blijkt? Het is een schat met diamanten enz. De baron is nu toch weer rijk geworden.

D. Hoofdpersonen
 De twee hoofdpersonen zijn Mickey de Graaf en Arnold Eygelshoven. Mickey is 13 jaar, woont in Koekeloren en is best klein. In ieder geval kleiner dan Arnold. Arnold is 14 en woont voorlopig een jaar bij zijn oma in huis, omdat zijn ouders naar het buitenland zijn. Arnold is ong. een kop langer dan Mickey, heeft blonde krullen, stevige lange benen en een heel mooi gezicht.
 Mickey is nogal eigenwijs en nieuwsgierig. Ook is ze gauw verliefd op een jongen. Toen ze bijv. Arnold zag lopen, liep ze er gelijk achteraan. Ook is ze een flinke doorzetter. De gebeurtenissen hebben aardig veel invloed op haar karakter. Ze wordt er nog drukker door, dan ze al was. Ook heeft ze geen problemen. Arnold heeft tegenover Mickey een heel rustig karakter. Daarom moet hij af en toe Mickey even commanderen, anders gaat het allemaal niet goed. Mickey wil alles gelijk doen, maar Arnold die wil liever eerst nadenken, en dan pas wat doen. Hij doet het dus veel rustiger aan. De gebeurtenissen hebben wel een beetje invloed op zijn karakter, want af en toe wordt hij wel een beetje onrustig van die Mickey. Verder komt ook hij niet echt in de problemen terecht.

E. Plaats
 Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Koekeloren. Dit is wel een niet-bestaande plaats! De omgeving is erg belangrijk voor het boek. Het speelt zich ook allemaal af in Koekeloren. Het boek gaat over de verloren schat, in Koekeloren. De 2 hoofdpersonen gaan niet een keer weg uit het dorp. Ze blijven continu in het dorp, om daar de schat te zoeken. In het boek zelf gaat het er ook over dat Mickey’s moeder een fantasieboek heeft geschreven en dat uitgegeven zal worden. Dit boek gaat ook over de geschiedenis van Koekeloren en over de verloren schat (fantasie).

F. Tijd
 Het boek speelt zich niet echt in een bepaalde tijd af. Het is ook geen waar gebeurt boek. Het is zoals ik al vaker heb gezegd echt fantasie. Sommige dingen kunnen ook helemaal niet. Ik denk dat dit een beetje rond deze tijd zou kunnen afgespeeld hebben.
 Het boek wordt in een vrij goede chronologische volgorde verteld. Af en toe gaat het boek wel terug naar het verleden, maar dat zijn dan echt maar een paar zinnetjes of nog geeneens een hele bladzijde. Bijv. als Mickey en Arnold naar baron Harry gaan om te vragen over zijn voorvaders, is dat niet echt een heel hoofdstuk vol over.

G. Spanning
 De omgeving geeft op zich best een spannend gevoel. Vooral met die 2 geleerden die af en toe er de spanning in houden, als ze bijv. ’s nachts gaan inbreken bij baron Harry. Ook vind ik het stukje spannend, dat Mickey en Arnold naar die 2 geleerden toegaan. Welk stukje ik ook leuk vond was dat die kist achter in de tuin van mevr. Eygelshoven werd geopend. Het was natuurlijk de grote vraag wat er in zou zitten. De personen vind ik vrij boeiend, vooral Mickey. Dat komt misschien ook omdat zij de hoofdpersoon is, en alles doet. Ook durft zij echt alles. Dat is wel grappig! Bij vooruitwijzingen is het grappige, dat toen Mickey haar eerste afspraak had gemaakt met Arnold. Dan zou je zelf ook graag willen weten, net zoals Mickey, waar hij zou zijn. Ik vond dat het verhaal vrij veel lange en spannende stukken had.

H. Mening
 Ik vond het een heel goed boek, omdat de schrijfster je hiermee laat zien dat het heel leuk is om in het verleden te kijken, en dat het ook heel leuk is om iets meer geschiedenis van je eigen dorp te weten. Verder vind ik het een best spannend boek. Er zijn best veel spannende stukken in, zoals dat Mickey en Arnold naar die 2 geleerden gaan. Het boek is ook goed van lengte. Het had denk ik niet veel langer moeten zijn. Wat wel jammer was dat het op het laatst opeens een beetje afgekapt werd, want Mickey ging helpen met bloembollen planten, en opeens stuit ze op iets. Dan heeft baron Harry toch weer geld genoeg om van te leven. Eigenlijk had ik verwacht dat het bij die kisten met etsen in de tuin van mevr. Eygelshoven zou blijven, maar toen ging het nog even verder. Toen werd opeens het laatste ‘afgekapt’. Ook heeft het vaak humoristische stukken, zoals bijv. bij baron Harry als opeens midden in de nacht die geleerden binnenstappen. Hij reageert dan heel stom. Dat doet hij wel vaker in het boek. Verder vind ik het een best origineel verzonnen. Vaak kom je zulke boeken niet tegen. Meestal loopt het goed of niet goed af. De schrijfster heeft er goed rekening mee gehouden dat het boek echt van zichzelf moet zijn. Ook is het vrij christelijk. Ze gaan bijv. ook naar de kerk. Wat wel jammer was dat er 1 keer in gevloekt werd. Verder vond ik het boek vaak opgewekt, origineel en sympathiek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Dit slaat helemaal nergens op de verhaal heeft wel een tijd het is in de paasvakantie


15 jaar geleden

S.

S.

er staat in pv dat mickey tegen iets hard stoot hoort er te staan de twee boevjes stooten tegem uets haards

15 jaar geleden

Andere verslagen van "De verloren schat door Thea Beckman"