Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De val van de Vredeborch door Thea Beckman

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover De val van de Vredeborch
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 594 woorden
  • 10 juni 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
10 keer beoordeeld

Boekcover De val van de Vredeborch
Shadow
De val van de Vredeborch door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De val van de Vredeborch
Thea Beckman

Samenvatting

In het jaar 1548 wordt de 20-jarige brouwersknecht Jan Jacobs van Leemputte verbannen uit zijn geboortestad Antwerpen omdat hij wordt verdacht van ketterij. Hij besluit naar Amsterdam te vertrekken om daar te proberen een nieuw bestaan op te bouwen, maar komt in de buurt van Utrecht Catharina Berges van Voorne tegen die een broer heeft in Utrecht. Misschien heeft hij nog een brouwersknecht nodig.
Bij de brouwer spaart hij een hoop geld en na een poosje koopt hij een pand waar hij zijn eigen brouwerij begint samen met zijn vrouw Catharina. Ze krijgen vier kinderen. Digna, Daniël, Adam en Catrientje.

Terwijl het de Leemputtes voor de wind gaat stuurt Alva ook Spaanse soldaten naar Utrecht. Bij verschillende gezinnen worden omdat er niet genoeg plaats is in de vesting de “Vredeborch” een paar soldaten ingekwartierd.
Digna wordt verliefd op de Spaanse edelman Don Francisco Fernando d’Avila en bouwt met hem in het geheim een relatie op. Ze weet dat het eigenlijk niet kan, een Nederlands meisje en een Spanjaard, dus ze probeert zich er tegen te verzetten maar het lukt haar niet. Dan moet onder andere Francisco de stad uit om de Geuzen (het opstandige uitschot van de maatschappij) uit Holland te verdrijven. Ondertussen wordt hij bevorderd van luitenant tot kapitein en komt weer terug naar Utrecht om de troepen uit de “Vredeborch” te vervangen. Digna besluit om zonder toestemming bij haar geliefde in te trekken.
Zodra haar moeder er achter komt dat Digna bij Francisco is ingetrokken dringt ze de “Vredeborch” binnen en probeert Digna met haar mee naar huis te krijgen. Maar Digna wil niet terug en haar moeder gaat weer terug naar huis waar zij het aan haar man verteld. Om haar familie toch niet te schande te maken gaat Digna altijd gesluierd over straat, daarom wordt ze de “geheimzinnige” schone genoemd.
Na een jaar krijgen Digna en Francisco samen een kindje, Francesca. Dit dochtertje sterft helaas weer na vier maanden.
De inwoners van Utrecht krijgen inmiddels schoon genoeg van de Spanjaarden die de stad onveilig maken. Jan Jacobs wordt naast nog een paar anderen aangesteld als leider van een van de schuttersgroepen. Tot een aanval op de “Vredeborch” komt het niet want opeens staat er een groep muitende soldaten voor de poorten van Utrecht. Ze proberen Francisco over te halen om samen met hun de stad aan te vallen. Hij gaat hier niet mee akkoord. Dan vallen de soldaten de volgende ochtend vroeg onverwacht de stad binnen, en alleen de schuttersgroep van Jan Jacobs stond klaar om te vechten omdat de anderen geen aanval verwachtten. Ondanks dat de muitende soldaten met veel meer zijn worden ze door de schuttersgroepen en de kanonnen van de “Vredeborch” de stad uitgedreven.
Uiteindelijk moeten alle Spaanse troepen uit Utrecht weg en staat Digna voor een moeilijke keus: wil ze mee met Francisco of keert ze terug naar haar familie? ’s Nachts sluipt ze weg uit de “Vredeborch” en ze wordt weer liefdevol bij de Leemputtes in het gezin opgenomen.
De “Vredeborch” staat weer leeg. Omdat de bewoners geen zin hebben in nog een belegering van de Spanjaarden willen ze graag de hele vesting slopen. De mannen durven het niet zo goed, dus grijpen de vrouwen naar alles waarmee ze het immense gebouw kunnen slopen.
Utrecht krijgt eindelijk officieel toestemming om de “Vredeborch” te slopen. De waardevolle spullen worden eruit gehaald en geveild, en de kelders krijgen een andere bestemming. Van de ruimte die ontstaat wordt een groot plein met veel bomen gemaakt. De burgers van Utrecht kunnen gerust zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De val van de Vredeborch door Thea Beckman"