ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Titel

De val van de VredeborchAuteur

Thea BeckmanUitgeverij

LemniscaatAantal blz.

250Korte inhoud:

Dit boek gaat over de belegering van de Spanjaarden in de Nederlanden.

Het boek gaat bijna geheel over Utrecht, de plaats waar de vesting de Vredeborch gevestigd is. Het boek begint in Antwerpen, waar een brouwersknecht, Jan Jacobs van Leemputte, uit de stad verbannen werd. Jan laat de moed echter niet zakken, maar gaat op pad om ergens anders werk te zoeken. Hij vindt uiteindelijk werk in Utrecht. Op zijn tocht naar Utrecht had hij echter Catharina ontmoet, deze nam hem ook mee naar Utrecht. In Utrecht werkt hij veel en uiteindelijk trouwt hij met Catharina en sticht hij zijn eigen brouwerij. Hij wordt meester-brouwer. Maar dan komen de Spanjaarden naar de Nederlanden omdat er een flinke beeldenstorm geweest is. Ze nemen de Vredeborch in om Utrecht in de gaten te houden. Maar er gaan slechts enkele soldaten naar de Vredeborch, de rest wordt bij Utrechtse gezinnen ondergebracht, zo ook bij Jan en Catharina, die inmiddels 4 kinderen gekregen hadden: Digna, Daniël, Adam en Catrientje. Digna werd in de loop van het boek verliefd op een van de in hun huis ingekwartierde Spanjaarden. Later werd die Spanjaard, Don Francisco Fernando d’Avila gehete, opperbevelhebber van de Vredeborch. Digna gaat met hem daar samenwonen. Dit wordt niet aan de rest van de mensen verteld omdat de ouders er zich voor schaamden.Na jaren van verzet tegen de Spanjaarden, die grote verliezen leden door de kou en de nattigheid, komt er het besluit om de Vredeborch te bestormen. Enkele mannen uit de stad vormen de schutterij, een verzetsgroepje, Adam en Jan zitten ook in dit groepje, Jan is daar zelfs de leider van. Zij waren diegene die geld leenden voor de wapens, kogels en kanonnen om de Vredeborch te bestormen.Op zekere dag begon de bestorming en deze duurde een zeer lange tijd, omdat de vesting stukje voor stukje ingenomen moest worden. Maar uiteindelijk lukt het de mensen om de4 vesting in te nemen en hem gedeeltelijk te slopen. Later werd de Vredeborch als opslagruimte van de stad gebruikt.Eigen mening

Ik vond het een erg leuk en goed te lezen boek, net zoals alle andere boeken van Thea Beckman. Het is echt gebeurd en daarom is het ook zo mooi. Je kunt je heel goed in de personen verplaatsen, omdat gevoelens en emoties erg goed uitgedrukt worden. Boeken van Thea Beckman gaan altijd over historische gebeurtenissen, wat mij erg aanspreekt. Een erg spannend punt uit het boek vond ik wel de bestorming van de Vredeborch. De titel had echter de afloop al verklapt, jammer. Eigenlijk was erg geen echt saai punt in het boek. Gedurende het hele boek gebeurde er wel het een of het andere waardoor je goed door bleef lezen. Zelf zou ik in het boek wel Jan willen zijn, omdat hij een goede baan heeft, aanzien heeft en hij heeft een mooi gezin. Ook is hij de aanvoerder van de schutterij. Hij wordt dus voor vele mensen uit Utrecht het symbool voor het vechten voor vrijheid. Dat wil natuurlijk iedereen wel zijn. Het slot was erg goed verzonnen, omdat er niet meer echt de val van de Vredeborch werd besproken, maar er kwam een jongen die riep: “Ze gaan hem slopen”. Zo kun je eigenlijk zelf het einde van het boek bepalen. Kortom het was een zeer goed boek en zeker voor iedereen aan te raden.De hoofdpersoon uit dit boek is Jan, de brouwer, die oorspronkelijk uit Utrecht kwam, maar die daar wegens vermoedelijke ketterij werd verbannen en die daarom zijn leven opnieuw begon, wat later voor hem erg goed uitpakte. Hij is een man die niet alleen aan zichzelf denkt, hij redde bijvoorbeeld eerst de stad voordat hij zichzelf redde. Ook gaf hij elke week een beetje van zijn rijkdommen af aan de armen. Hij heeft een aardige vrouw en 4 mooie kinderen. Hij werkt voor het geld voor het gezin en hij heeft veel aanzien in de stad.Het hele verhaal speelt zich af in Utrecht (en de eerste paar bladzijdes in Antwerpen). Daar in utrecht is ook de Vredeborch gevestigd. Het boek speelt zich natuurlijk in het verleden af, namelijk van 1548 tot 1576 (= het laatst genoemde jaartal, de precieze afloop is dus niet echt te bepalen). Het hele verhaal duurt dus 29 jaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Beste Tim ik vind het boekverslag heel mooi erg bedankt ervoor.

Vriendelijke groet Peter

18 jaar geleden

S.

S.

heeeeeey maat tnx voor dat verslag nou krijg ik hopelijk een 8 voor.
groetjes said
2MAVO

16 jaar geleden