Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De val door Marga Minco

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1226 woorden
  • 2 maart 1999
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
18 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
92
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De val
Shadow
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was…
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
De val door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Titel De Val (1983) Auteur Marga Minco De Titel De titel van het boek heeft maar liefst drie betekenissen. De eerste is de meest duidelijke: tegen het einde van het boek overlijdt Frieda tengevolge Van de val in de put. De tweede is iets minder duidelijk: doordat Frieda van de trap viel toen de SD haar man en kinderen arresteerden werd ze daardoor niet opgemerkt en dus niet gearresteerd. Die val heeft dus eigenlijk haar leven gered. De laatste verklaring van de titel: nadat haar man en kinderen waren opgepakt heeft Frieda voor de rest van haar leven gedacht dat ze in de val is gelokt door de man die haar naar Zwitserland zou brengen. Terwijl de man die kon vertellen dat het geen val was haar het niet meer kon vertellen omdat ze al dood was. Samenvatting van de inhoud Het is midden in de winter; Baltus en Verstrijen zijn twee gemeentewerkers die de opdracht hebben gekregen drie kokende waterputten leeg te pompen. Zij beginnen de dag met veel tegenzin. Frieda Borgstein wordt op hetzelfde ogenblik wakker in het bejaardentehuis van de stad. Ze staat op en zet zich voor het raam. Ze denkt terug aan de tijd van de Tweede Wereldoorlog, aan de deportatie van haar man en twee kinderen. Ze vraagt zich af hoe de Duitsers de vlucht naar Zwitserland te weten waren gekomen en waarom zij niet was gedeporteerd. Ze wordt door het slaan van de kerkklok bevrijd uit haar gedachten. Zoals gewoonlijk gaat ze om halfelf naar de conversatiezaal. In de gang ontmoet ze Ben Abels, een oude kennis van vroeger die weet wat haar tijdens de oorlog overkwam. Frieda vertrouwt Ben een geheim toe: vanwege haar verjaardag, gaat ze alle bewoners van het bejaardentehuis trakteren op gebak. Na de koffiepauze zal ze, te voet, naar de banketbakker gaan om de nodige voorbereidingen te treffen. Ben en de directrice van het tehuis raden het Frieda af wegens het weer, alles kan toch ook via de telefoon. Maar de directrice heeft andere kopzorgen: een commissie komt een bezoek brengen aan het tehuis. Zodoende vertrekt Frieda uit het tehuis. Ondertussen heeft Baltus de bestelwagen op de stoep voor de derde put geparkeerd. Hij maakt duidelijk tegen Verstrijen dat hij geen zin heeft om de hekjes te plaatsen en hij laat Verstrijen het werkje alleen opknappen omdat hij naar het wc moet. Buiten wordt Frieda compleet overrompeld door de kou en de gure wind. Ze geraakt in de war en valt in put die Baltus en Verstrijen aan het leeg pompen waren. Verstrijen probeert haar nog te redden, maar slaagt er niet in en verbrandt zich fel. Ben is de eerste die verneemt dat Frieda in de put gesukkeld en overleden is. Als hij terugkeert naar het home, herkent hij Hein Kessels, een lid van de commissie. Hein had destijds de vlucht voor Frieda en haar gezin naar Zwitserland geregeld. Hein herkent ook Ben en bij een afspraak vertelt hij dat het gewoon een kwestie van tijd en toeval was. Als Hein enkele minuten later was gekomen dan hadden de Duitsers niets opgemerkt.
Structuur Het boek is verdeeld in 16 hoofdstukken en heeft 63 bladzijden. De hoofdstukken beginnen met een grote, dikgedrukte hoofdletter en zijn niet genummerd. Perspectief Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. De schrijfster weet alle gedachten van de personen uit het verhaal. (Auctoriaal) Motto Marga Minco gebruikt als motto een citaat uit het werk van de Amerikaanse schrijver Saul Bellow, waarin wordt gezegd hoe moeilijk het is om te begrijpen wat er in het leven van een mens gebeurt. Het gaat zo snel dat we ons er niet bewust van lijken te zijn. 'I imagine, sometimes, that if a film could be made of one's life, every other frame would be death. It goes so fast we're not aware of it. Destruction and resurrection in alternate beats of being, but speed makes it seem continuous. But you see, kid, with ordinary consciousness you can't even begin to know what's happening.' Saul Bellow (The Dean's December) Genre (Oorlogs)novelle Personages Frieda Borgstein is de hoofdpersoon, het is een oude(re) vrouw van bijna 85 die in een verzorgingstehuis zit. Ze rekent graag en doet dit op de vreemdste tijden. ze kan de gebeurtenissen uit de oorlog maar niet vergeten. Ze wil graag alleen zijn en ze is erg zelfstandig. Ze gaat het liefst haar eigen gangetje en raakt erg geïrriteerd van het bezorgdheid en overdreven vriendelijkheid van het personeel. Ze wil niet dat iemand zich met haar bemoeid. Baltus is een onverschillige man, een kletsmajoor met weinig verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn werk. Zijn beroep is gemeentemonteur. Verstrijen heeft meer hart voor de zaak, maar ligt vaak overhoop met zijn vrouw. Carla is verliefd op hem. Rena van Straten, directrice van het bejaardentehuis, heeft echt hart voor de bejaarden. Ze is zeer verzorgd en wil ook dat alles in orde en netjes is. Ben Abels is eenvoudig en hartelijk. Hij is de enige die Frieda Borgstein echt begrijpt en haar helpt. Vroeger werkte hij bij de man van Frieda. Nu is hij de klusjesman van het bejaardentehuis. Tijd Het speelt ongeveer 40 jaar na de oorlog, de dag voor de 85ste verjaardag van Freida Borgstein. Verteltijd: Ik schat ongeveer 2,5 uur. Vertelde tijd: 1 dag Het boek verloopt niet chronologisch. In de flash-backs denkt Frieda terug aan de oorlog en wat er toen gebeurt is.
Ruimte De plaats waar het verhaal zich afspeelt is in een stad aan een rivier in het bejaardentehuis. Het bejaardentehuis ligt tegenover de gebouwen van de Sociale Dienst en het Gemeente Energiebedrijf. Het is echt winterweer: harde vorst, koude wind. Andere ruimtes: Op straat -> De val Het huis waar fam. Borgstein woonde -> Oppakken van fam. Borgstein (excl. Frieda). Thema Het boek handelt over de emotionele en, meestal, louter toevallige invloed van de Tweede Wereldoorlog op hedendaagse mensen. Informatie over de schrijver De schrijfster van het boek, Marga Minco, is geboren op 31 maart 1920 te Ginneken. Ze komt uit een orthodox-joods gezin. Voor de oorlog werkte ze als journalist bij een krant. Daar werd ze meteen nadat Nederland bezet werd ontslagen. In de oorlog is ze zelf ter nauwe nood aan de dood ontsnapt door tussen twee schuttingen in te kruipen. Haar joodse achtergrond is waarschijnlijk een van de redenen om dit boek te schrijven. Het eigenlijke idee om het boek te schrijven komt uit de krant. Daarin stond een verhaal over iemand die in een put van de stadsverwarming was gevallen. Die iemand was toevallig een bekende van Marga. Ze heeft deze twee ingrediënten gecombineerd en in 1983 verscheen toen uiteindelijk het boek 'De val'. Andere boeken: Het bittere kruid, De andere kant, Een leeg huis. Eigen mening Ik heb dit boek gekozen om te lezen voor de verwerkingsopdracht omdat ik er een stukje van had gelezen in het werkboek van Laagland, de achterflap van het boek maakte mijn nieuwsgierig en omdat vrienden het mij aangeraden hadden. Ik vind 'De Val' een makkelijk te lezen boek, maar het is niet van hoog niveau. Ik geef de 'onbekende recensent' helemaal gelijk. Omdat Minco alles wat al te zichtbaar in de hand houdt, is haar werk voor geen enkele middelbare scholier een probleem. Dat van Willem Elsschot, om eens iemand te noemen, vindt elke leerling die eraan begint mateloos saai. Wat mij betreft is dat een bewijs voor het niveauverschil tussen beide auteurs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De val door Marga Minco"