ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

Titel: De tasjesdief

Schrijver: Mieke van HooftSamenvatting:

Dit boek gaat over Alex. Hij is getuige van een overval op zijn oma, waar hij regelmatig naar toe gaat, Roos. Eén van de twee jongens die de overval hadden gepleegd, zat vroeger bij Alex op school. Het was Evert.

Dan beginnen alle moeilijkheden…

Hij krijgt de dag na de overval een telefoontje van de overvallers. Hij moet de volgende dag op een pleintje komen en mag van de overval aan niemand iets vertellen. De jongens schelden hem uit voor kippebotje omdat hij skeletten van dieren spaart.

Als Alex op de afgesproken plek komt wordt hij meegetrokken naar de hoofdstraat. Daar zoeken de overvallers, Evert en Lucas een oud vrouwtje uit die Alex moet gaan beroven. Zelf wil hij dit niet want het is een misdaad maar hij moet wel, hij heeft geen andere keuze. Zo heeft hij dat een paar keer gedaan want de jongens zeggen dat ze geld nodig hebben.De oma van Alex wil niet meer over de overval praten en geeft het ook niet aan bij de politie. Alex moet alles dus voor zich zelf houden. Dat vindt hij erg moeilijk. Hij wil de jongens wel aangeven maar zelf steelt hij de tasjes. Hij wordt zelfs door de politie gezocht!

Omdat hij het zat is besluit hij maar gewoon weg van huis te fietsen, het liefst zo ver mogelijk weg. Hij weet niet waar hij heen gaat en wil. Dan raakt hij betrokken bij een ongeluk. Alex wordt even mee naar huis genomen door een blinde vrouw, Hester. Hester verzorgt de wonden die hij opliep tijdens het ongeluk. Alex ziet dat er een vitrinekast in de kamer staat met allemaal skeletten. Hij is nieuwsgierig en vraag of Hester ze misschien spaart. Ze vertelde dat dat niet het geval was. Haar man dit in de praktijk had staan, hij was dierenarts en is nu overleden.

Toen moest Alex gaan want de vrouw had geen tijd meer. Hij mocht nog een andere keer terugkomen om de skeletten nog wat uitgebreider te bekijken.

Na een paar dagen ging Alex opnieuw naar de vrouw toe. Nadat hij alles had gezien moest hij aan zijn afspraak met Lucas en Evert denken. Hij probeerde snel weg te gaan toen vroeg Hester: wil je me soms iets vertellen waar je mee zit? Natuurlijk heb ik toen ja gezegd en vertelde alles aan één stuk door. Er viel een hele last van hem af. Hester vroeg of we het niet aan de politie moesten vertellen, samen met Roos. Dat wilde ik heel graag en dus ben ik met Roos en Hester naar de politie gegaan en die hebben toen Evert en Lucas opgepakt. En de vader van Alex was eerst erg boos maar later zelfs een beetje trots. Zo was alles toch nog goed gekomen.Mening

Ik vond het een mooi boek wat echt gebeurd zou kunnen zijn. Dat vind ik altijd wel mooie boeken. Het is wel een aangrijpend boek, met de overvallers die je steeds weer tot iets dwingen. Het is een erg spannend boek dat ik iedereen die van spanning houdt zou kunnen aanraden. Ook de film is erg leuk als je het boek gelezen hebt. Het plaatje hierboven van het boek is van de filmeditie.Informatie over Mieke van Hooft

Mieke van Hooft is geboren op 8 september 1956 in Heusden. Het schrijven is ze al vanaf jonge leeftijd gaan doen. Op haar twaalfde had ze al een heel boek geschreven.Als eerste werkte ze als redactie-assistente bij uitgeverij Malmberg. Toen schreef ze verhalen in Jippo, Taptoe en Okki.

In 1979 kwam haar eerste boek uit met de titel: Kijk naar je eigen. Daarna heeft ze nog veel meer boeken geschreven, nu al 25! Ook heeft ze al verschillende prijzen gekregen waaronder de prijs van de Nederlandse kinderjury in 1990 voor de Tasjesdief. En voor dat zelfde boek kreeg ze een jaar daarna een prijs van de Franse kinderjury.

De verfilming van dat boek werd in 1995 in Berlijn bekroond met de Glazen Peer.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.