de stalkster - mirjam rottenstreich boekverslag

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 855 woorden
  • 1 maart 2022
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Oorspronkelijke taal

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De stalkster 

Mirjam Rotenstreich

Titelverklaring:

De titel ‘de stalkster’ staat voor elsemijn die de mensen gaat stalken die een orgaan hebben gekregen van haar overleden man. Ze wil hun bij elkaar brengen om zo de geest van haar man Binck weer te voelen.

Motto:

Uw vader ligt vijf vadem diep -

Uit zijn beenderen wordt koraal gemaakt -

Die parels daar, dat waren zijn ogen -

Niets van hem verdwijnt -

Nee, het wordt tot iets heel anders -

dat rijk is en vreemd

William Shakespeare, De Storm

Het motto gaat over dat er iets van een overleden man verdwijnt en iets heel anders wordt. Dit past goed bij het boek omdat de organen met Binck nu naar andere mensen gaan die dat nodig hebben.

Thema: 

Het thema van dit boek is misdaad.

Motief: 

In het boek heeft dus Binck zijn organen gedoneerd. Elsemijn, Bincks vriendin, gaat nu op zoek naar alle mensen die een orgaan van hem hebben. Dit vormt een motief aangezien ze 8 mensen langs gaat in binnen en buitenland.

Samenvatting:

Elsemijn is, op het krankzinnige af, ontroostbaar na de moord op haar grote liefde Binck. Dat hij orgaandonor blijkt, en zijn nog warme lichaam wordt ‘leeggeroofd’, brengt Elsemijn op een wanhopig idee. Zij heeft namelijk in haar rouw maar één doel: een laatste keer de harteklop van Binck voelen. De realisering van haar plan is ingewikkeld en grenst aan het onmogelijke – maar haar verlangen is te overweldigend om de hartverscheurende poging niet te wagen. Ze gaat langs bij alle mensen die een orgaan van Binck hebben gehad en probeert hen bij elkaar te brengen en zo nog 1 keer bij haar Binck te zijn. Zo wordt ze verliefd op de man die het hart van Binck heeft gekregen, en ook is z geobsedeerd met de neus van binck. Het boek sluit af met een groeps knuffel met alle mensen die een orgaan van Bick hebben. Elsemijn is weer tevreden.

Biografie auteur:

Dit wil je ook lezen:

De auteur van dit boek is Mirjam Rotenstreich. Ze is een Nederlands schrijfster en publiciste. Mirjam is geboren op 20 november 19 in Amsterdam. Ze is getrouwd met de schrijver a.f.th. van der heijden. Hun enige zoon tonio werd op eerste pinksterdag 2010 op de fiets aangereden door een auto. Kort na dit verkeersongeval overleed hij op 21-jarige leeftijd in een ziekenhuis in amsterdam, in het bijzijn van zijn ouders. Van der heijden schreef over hun zoon de requiemroman Tonio.

Het zou kunnen zijn dat gedeelten van het boek de Stalkster ook op deze gebeurtenis is gebaseerd.

Rotenstreich was samen met haar man lijstduwer voor de Partij voor de Dieren met de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Ze stond op plek 44 en behaalde 133 voorkeursstemmen; haar echtgenoot stond op 36 en was goed voor 280 voorkeurstemmen. Samen waren zij dus goed voor 413 voorkeurstemmen.

Mirjam heeft 4 boeken geschreven. De eerste was in 1997 en de laatste, de stalkster, was in 2016.

Spanning:

In het boek had ik niet echt het gevoel van spanning.Ik vond het boek een beetje vaag aan het begin en voelde het boek niet echt. Ik denk dat als ik het boek beter begreep er misschien wel spanning was. Het einde had een beetje spanning in zich omdat je wilde weten wat elsemijn ging doen nu alle mensen / organen van Binck bij elkaar waren, maar toen elsemijn alleen een groepsknuffel wilde, was de spanning weer weg.

perspectief:

Het verhaal wordt vanuit de ogen van Elsemijn verteld. Dit gebeurt via een ik-perspectief. Wanneer Elsemijn niet aan het woord is, zijn het de mensen van de politie die Elsemijn heeft afgewezen. Dan wordt het verteld uit het ik-perspectief van een van de agenten. 

personen:

Elsemijn D’Audenhove is de hoofdpersoon. Ze heeft zwarte krullen en groene ogen. Ze 5 jaar samen met Binck Hylkema. Samen hadden ze een dochtertje, Roosje, alleen die is in de buik tijdens de zwangerschap overleden. De andere personen in het verhaal zijn flat characters. Er zijn ook nog een aantal personages die dus een donororgaan hebben gekregen van Binck, Elsemijn gaat deze mensen bezoeken en probeert hun vertrouwen te winnen om ze dus later weer terug bij elkaar te krijgen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Elsemijn D’Audenhove is de hoofdpersoon. Ze heeft zwarte krullen en groene ogen. Ze 5 jaar samen met Binck Hylkema. Samen hadden ze een dochtertje, Roosje, alleen die is in de buik tijdens de zwangerschap overleden. De andere personen in het verhaal zijn flat characters. Er zijn ook nog een aantal personages die dus een donororgaan hebben gekregen van Binck, Elsemijn gaat deze mensen bezoeken en probeert hun vertrouwen te winnen om ze dus later weer terug bij elkaar te krijgen.

Arie vos: donornier

Prosper Dupont: gezichtstransplantatie

Frederik Nachtegaal: nier- en pancreastransplantatie

Tom Verburg: donorhart

Olga van Bezuien: nieuwe hoornvliezen

Otakar Brozowic: nieuwe lever

Godelinde: donorlong

Sam(mie): nieuwe lever

Ruimte: 

Het verhaal speelt zich af op veel verschillende plekken. Elsemijn gaat naar brussel, hamburg, amsterdam en friesland om de mensen op te zoeken of naar het ziekenhuis te gaan om binck te bekijken. 

tijd:

Het boek begint met een flashback naar elsemijn haar middelbare schooltijd. Tussen het verhaal door zijn er ook wat flashbacks om herinneringen op te halen. Ook zijn er veel tijdsprongen omdat elsemijn alle mensen moet gaan bezoeken wat niet allemaal op een dag gebeurd. De gesprekken die ze dan heeft met de mensen zijn dan in tijdversnelling want ze gaat bij sommige mensen meerdere dagen langs en ze vertelt dan alleen over de gesprekken die ze heeft.

stijl: 

Je moet het boek wel goed kunnen begrijpen omdat het begin een beetje vaag is. Daarom is het handig als je het rustig leest en soms even terug leest. Later wordt alles wat duidelijker.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.