Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Titel: De rode strik.
Auteur: Mensje van Keulen.
Uitgeverij:Atlas, Amsterdam/Antwerpen.
Eerste druk: September 1994.
Gelezen druk: eerste druk.
Het is een A boek.
Aantal bladzijdes: 205.
Genre: Thriller.
Titelverklaring:De strik van de stroper. Als die een vosje of een konijntje strikt, wordt hij rood. Oom Leen zegt dat wanneer Bee een rode strik in haar haar heeft.
Samenvatting:
Maria Talberg is een meisje dat samen met haar zusje Bee bij hun moeder woont. De moeder verdient zelf de kost en hun vader is verdwenen.
Op een avond neemt de moeder iemand mee naar huis die zij oom Leen moeten noemen.De beide meisjes (Maria en Bee) vinden de man helemaal niet aardig en al gauw heeft oom Leen de naam; ‘beestenman.’ Dat komt mede doordat hij een dierenwinkel heeft en omdat hij zelf een beest lijkt.De meisjes krijgen een steeds grotere hekel aan oom Leen en al gauw haten ze hem heel erg. Ze zijn bang en vies van hem.


Hij maakt vaak lullige opmerkingen en heeft geen manieren.
Wanneer de moeder van Maria en Bee in het ziekenhuis ligt zijn de meisjes alleen met de beestenman in huis.Ze maken plannen om hem dood te maken, niet echt natuurlijk, dat niet…
Maar zodra hij hun lieve konijntje Nino vastpakt en hem zijn nek om wil draaien slaat Maria hem heel hard op zijn hoofd met een pan. Ze pakken hem bij zijn enkels beet en leggen hem in de kelder.Hij komt weer bij kennis en ze vermoorden hem dit keer echt.Hij wordt opgehaald en de meiden zijn van hem af. Bee zit in een inrichting en heeft sinds de moord niet meer gepraat.
Verhaalanalyse:
Personages:

Maria Talberg: zij is de hoofdpersoon in dit verhaal, je ziet alles door haar ogen. Ze is elf jaar, en erg slim. Want ze gaat al op haar elfde naar de middelbare school terwijl haar vriendinnetjes dat nog niet mogen. Ik vind zelf dat ze een erg gemeen kind is. Ze moest hard lachen toen haar zusje, Bee, een dartpijltje in haar hoofd had zitten. Maria verzint ook rare spelletjes om te doen met de buurkinderen. Of ze laat een meisje een zilver ringetje inslikken want als je deze dan uitpoept is het een gouden ringetje geworden.
Bee Talberg: Zij is een bijfiguur. Ze is het zusje van Maria. Bee haar echte naam is eigenlijk Cornelia. Iedereen noemt haar Bee, omdat Maria dat vroeger altijd zei, dat kwam omdat ze Cornelia niet kon uitspreken. Bee is negen jaar. In het boek komt ze over als een lief meisje, die alles doet wat haar zus zegt.


Marie Talberg: Zij is de moeder van Maria en Bee. Ze is erg lief, en zorgt goed voor haar kinderen. Ze krijgt een nieuwe vriend, de neef van de vader van Bee en Maria. De vader is lang geleden weggelopen.
Leen Talberg: Hij is de nieuwe vriend van Marie Talberg. Hij komt over als een vieze en gemene man. Hij heeft een eigen dierenwinkel, en daarom wordt hij door Maria en Bee de ‘’ beestenman’’ genoemd.
Structuur:
Het verhaal is niet chronologisch verteld, eerst heb je een paar hoofdstukken dat Maria bij haar zusje Bee zit in de inrichting. Daarna krijg je een hele grote flashback. Na die flashback gaat het verhaal weer verder waarmee het begon. De flashback wordt wel chronologisch verteld. Je kan in het boek goed zien wanneer er een nieuw hoofdstuk begint. De belangrijkste open plek is aan het begin, want je weet niet waarom Bee niet meer kan praten, je komt het pas aan het einde te weten. Bee is in shock, omdat ze de ‘’beestenman uit de kelder zag klimmen’’ Er is maar één verhaallijn in het boek, dat gaat over Maria. Het verhaal is onbetrouwbaar, want je weet niet of het allemaal klopt wat Maria mee gemaakt heeft.
Thematiek:
Het boek is een literair-historisch motief, want Maria en Bee geven vaak de schuld aan de ‘’ beestenman’’. Bijvoorbeeld: dat het de schuld van de ‘’beestenman’’ is dat hun vader is weggelopen. Ik geef het boek wraak als thema, want Maria en Bee worden altijd gepest door de ‘’beestenman’’, ze vermoorden hem en dat zien zij als wraak.
Tijd:
Het hele verhaal duurt ongeveer een jaartje. Want Maria is heel het jaar door 11 jaar. Er zit een flashback in het verhaal, het verhaal begint na de moord. Dan wordt er uitgelegd waarom Bee niet meer kan praten (dat is de flashback). Als die flashback afgelopen is gaat het verhaal waarmee het boek begon. Er zit ook een vooruitwijzing in het verhaal, voor de moord wordt nog een heel verhaal vertelt wat Maria en Bee allemaal beleven, het duurt erg lang voordat de moord er eindelijk is. Het verhaal speelt zich af 10 jaar na de tweede wereld oorlog. Want die vader heeft in het leger gezeten. Op school krijgen ze les van nonnen. Nu krijgen we geen les meer van nonnen, dus het verhaal moet lang geleden verteld zijn.
Perspectief:
Het is een ik-perspectief, want je ziet alles door de ogen van Maria. Bijvoorbeeld: "Het komt allemaal door de beestenman" en ‘’ Hij is dood, morsdood’’.
Uitgebreide persoonlijke reactie:
Het onderwerp is een beetje eng, doordat een kind van 11 de vriend van haar moeder vermoordt. Toen ik de achterkant van het boek had gelezen, dacht ik dat die kinderen mishandeld werden, maar dat was niet zo. Oom Leen pestte Maria en Bee. Ik had nooit verwacht dat ze hem gingen vermoorden. Ik snap wel waarom ze hem hebben vermoord. Hij wilde de nek van het konijntje van de kinderen omdraaien. Dan raak je als kind natuurlijk helemaal in paniek. Ik zou er nooit opkomen om oom Leen dan te vermoorden, Maria en Bee waren al een tijdje van plan om hem te vermoorden, er schuilt toch wel iets kwaadaardigs in hun. De titel is moeilijk te vinden in het boek, eerst wist ik niet wat de titel met het boek te maken had, maar nu weet ik het wel. Bee draagt vaak strikken in haar haar, zo ook rode. En ook met het konijntje, dat oom Leen Nino wilde vermoorden, en maakte een opmerking daarover, met de stik van een stroper.
De belangrijkste gebeurtenis van het boek is dat Maria en Bee, oom Leen vermoorden en het hele verhaal naar de moord toe. Daar gaat het hele boek over, want Bee praat niet meer, dat is dus gebeurd na de moord van oom Leen. Maria beleeft niet zo heel erg veel, ze speelt buiten met de buurtkinderen, gaat nog een keer op vakantie. Het is soms saai om te lezen en toch bleef ik doorlezen doordat de spanning langzaam opgebouwd werd. De gebeurtenissen zijn herkenbaar voor mij, zoals op vakantie gaan en met vriendinnetjes spelen.
De hoofdpersoon Maria is voor mij absoluut geen heldin, eigenlijk vind ik haar helemaal niet aardig. Ze is onvriendelijk tegen haar moeder, haar zusje en de buurtkinderen. Ik kan mij niet goed in Maria verplaatsen, omdat ik zulke haatgevoelens gelukkig niet herken. Maria is wel slim, omdat ze eerder naar de middelbare school mag dan haar vriendinnen. Bee en Maria hebben oom Leen vermoordt, omdat hij hun altijd pestten. Ik had oom Leen niet vermoord, maar tegen de moeder gezegd dat oom Leen mij pestte. Maria en Bee denken daar blijkbaar anders over.
Het verhaal is een beetje spannend doordat je heel erg langzaam naar de moord van oom Leen toegaat. Er is maar één verhaallijn, wat erg fijn is. Het is een open eind, want je weet niet of Bee ooit nog zal praten. Ik vind een open einde nooit fijn, ik wil altijd graag weten hoe het afloopt en of alles weer goed komt. Het verhaal was alleen spannend toen Maria en Bee oom Leen hadden vermoord, toen zat ik met open mond te lezen. Het verhaal verder is saai, omdat Maria en Bee buiten spelen, ze gaan op vakantie, ze kopen iets bij een winkeltje en dan spelen ze weer buiten. Het is eentonig.
Het is geen moeilijk boek, er worden geen lastige woorden gebruikt, dat komt omdat je het verhaal leest uit de ogen van een kind. Kinderen van elf jaar gebruiken geen moeilijke woorden. Ik had het boek snel uit. Er wordt wel veel vertelt voor de moord, alles wordt uitgebreid beschreven, het had van mij iets korter mogen zijn.
Eindoordeel:
Ik vond het boek wel leuk, maar ook eentonig. het was anders dan verwacht. Op de achterkant staat dat het een thriller is, maar ik vind het boek dramatisch. Het kan wel autobiografisch zijn, want als je stiefvader je konijntje wilt vermoorden, kunnen kinderen daar erg van schrikken. Ik raad dit boek iedereen aan, want het is makkelijk te lezen. En het was makkelijk om er een boekverslag van te maken.
Bronvermelding:
www.scholieren.nl

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.