Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1802 woorden
  • 14 augustus 2007
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
41 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Primaire gegevens Titel: De reünie
Schrijver: Simone van der Vlugt
Pagina’s: 335
Jaar uitgave: 2004
Eerste druk: 2004 Titelverklaring De titel van deze roman is niet lastig te verklaren. In het begin van de roman is er sprake van een reünie van de Helderse scholengemeenschap, waarvan Sabine Kroese leerlinge was. Ze is overigens niet van plan de reünie te bezoeken. Maar de geplande reünie zet wel de kanalen van haar geheugen op een kiertje, wat aanleiding is om de geschiedenis van de verdwenen Isabel te achterhalen. Slechts in een hoofdstuk komt de reünie naar voren in het verhaal, maar Sabine vlucht vrij snel weg van die schoolgebeurtenis met haar oude vriendje Bart. Daarna komt de reünie niet meer ter sprake. Op een ander niveau zou de titel kunnen wijzen naar de letterlijke betekenis van “reünie”, wat “hereniging” betekent “: de hereniging met de vrienden van Sabines broer, Olaf en Bart. Met Bart heeft ze in het verleden een kortstondige liefdesrelatie gehad, die verbroken op de dag na de verdwijning van Isabel. Ook die twee geliefden worden, zij het voor korte tijd, herenigd. Op het diepste niveau zou de titel ook nog kunnen wijzen op de bijzondere situatie van de vertelster. Ze ontmoet enkele keren in de roman het meisje dat ze was, toen ze veertien was . Sabine Een versus Sabine Twee. In het laatste hoofdstuk vallen beide Sabines samen : ze zijn herenigd. Onderwerp Verdringen (het verdringen van wat er met Isabelle was gebeurd) Hereniging (het herenigen van Sabine met Olaf en Bart)
Thema Het gaat er het hele verhaal over dat ze verdrongen had wat er gebeurd was met Isabel, hoe ze zich stukje bij beetje steeds meer herinnert en dat ze op het eind weet wie de moord gepleegd had. Motto Opdracht
Voor mijn ouders, Die mij zo’n gelukkige, Zorgeloze jeugd hebben gegeven. Motieven Verdringing van de gebeurtenissen uit het verleden: Sabine heeft verdrongen dat zij de moordenaar van Isabel was en ze kan zich hier dan ook echt niets meer van herinneren. Pestgedrag: Sabine wordt gepest door Isabel en niet zo’n beetje ook. Het boek laat zien wat voor impact dit heeft op de gepeste persoon. Jaloezie: Deze uit zich vooral op het werk. Sabine kan Renee niet uitstaan, omdat zij de leiding neemt. Ook is ze jaloers op Isabel, zij heeft een mooi uiterlijk en heeft het helemaal voor elkaar op school. Seksualiteit: Het boek laat hiervan positieve en negatieve dingen zien, als het dwingen tot seks, maar ook de fijne dingen, dat Sabine weer wat meer opbloeit nadat ze seks heeft gehad.
Het herlevende verleden: Iedere keer komt er stukje bij beetje weer naar boven bij Sabine en langzamerhand vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Wraak: Sabine wilt wraak nemen op Renee en op Isabel doordat zij het in haar ogen ‘beter’ hebben. Ruimte Waar? Het verhaal speelt zich af bij De Bank, waar Sabine werkt, bij haar thuis, in de stad Amsterdam en in Den Helder waar ze probeert het verleden terug te vinden. Weersomstandigheden Het is heel vaak mooi weer, maar soms regent het wel. Sfeer De plek waar Isabel is vermoord is erg afgelegen en verlaten, wat een eenzame sfeer wekt. Zo voelde Sabine zich op dag moment ook. Bij het huis van meneer Groesbeek wordt een geheimzinnige sfeer opgeroepen door de omschrijving van zijn huis en ook de manier waarop hij doet. Functie De beschrijving van waar het verhaal zich afspeelt, creëert de sfeer die er op dat moment heerst. Tijd Het verhaal speelt zich af in 2004 dus het is gewoon in deze tijd. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd, maar bij het terug blikken naar de verdwijning van Isabelle is het in de verleden tijd geschreven. Het heden speelt van 6 mei 2004 tot eind juni 2004. Het verleden speelt in 1995 rond de examentijd.
Korte inhoud Hoofdpersoon De hoofdpersoon is Sabine Kroese. Sabine werkt op het secretariaat van de bank. Sabine is een vrouw die graag een glaasje wijn drinkt, heel erg van aardbeien houd en dol is op de tv-serie As The World Turns. Probleem Sabine heeft een gebeurtenis beleefd die ze ooit verdrongen heeft, waardoor ze een burn-out heeft gehad. Haar psycholoog onder wiens behandeling ze het afgelopen jaar geweest is, heeft haar gezegd: je kunt zo hard rennen als je wilt, maar eens haalt het verleden je in. Waar het bij Sabine dan ook het hele verhaal omgaat is dat ze een traumatische ervaring heeft verdrongen, waarvan ze erachter probeert te komen wat die is en waarom ze die verdrongen heeft. Oplossing Ze ontmoet regelmatig het meisje dat ze vroeger was, in gedachten, om haar te vragen wat er gebeurd is. Ook is er in het boek af en toe een flash back van vlak voor de tijd dat Isabel verdween. Uiteindelijk blijkt dat Sabine heeft verdrongen dat ze Isabel vermoord heeft, omdat ze heel erg kwaad op haar was, maar later zelf niet meer geloofde dat ze tot zoiets gruwelijks in staat was. Hieruit blijkt ook wel dat Sabine erg gevaarlijk kan zijn met opgekropte woede. Ze heeft het meisje van vroeger nu niet meer nodig, en moet nu gaan proberen om de moord zelf weer weg te stoppen. Andere personen Isabel Hartman: Zij was op de basisschool een vriendin van Sabine, maar op de middelbare school zijn ze elkaar uit het oog verloren en uiteindelijk werd Sabine het pispaaltje. Isabel is een mooie meid en krijgt alles voor elkaar bij jongens. Olaf van Oirschot: Hij was een vriend van de broer van Sabine en heeft op dezelfde school gezeten als Isabel en Sabine. Hij werkt, later, op dezelfde bank als Sabine en ze krijgen een relatie. Hij is nogal agressief uitgevallen en Sabine breekt met hem, met tot gevolg dat hij haar begint te stalken. Bart: Hij was het vroegere, geheime, vriendje van Sabine. Ze ontmoeten elkaar later weer en slapen met elkaar. Sabine is meteen weer verliefd op hem. Jeanine: Dit was een fijne collega van Sabine, maar ze is weggegaan op het werk toen Sabine een burn-out had. Sabine zoekt haar op en het worden weer goede vriendinnen. Meneer Groesbeek: Hij was conciërge op hun oude school en Sabine verdacht hem ervan dat hij Isabelle heeft vermoord, omdat hij zijn katten naar een aantal vermoorde meisjes uit de omgeving heeft genoemd. Robin: Dit is de broer van Sabine. Ze hebben een sterke band met elkaar, maar aangezien hij in Engeland woont, bellen ze vaak. Einde Het boek heeft een open einde, want je weet niet wat er met Sabine gebeurt nu ze weet wat er tijdens de verdwijning van Isabelle is gebeurt.
Verhaaltechniek Perspectief In de proloog is sprake van een personale verteller, de rest van het verhaal is geschreven in ik-perspectief. Opbouw Het verhaal is chronologisch verteld, met af en toe wat flash backs. Genre De reünie is een literaire thriller. Het misdaadelement speelt qua inhoud de hoofdrol. In de vormaspecten komt het literaire element naar boven. Tijd Ik heb het boek in 3 weken gelezen. De vertelde tijd duurt in 1995 ongeveer 4 weken en in 2004 ongeveer 2 maanden. De grammaticale tijd is in 1995 verledentijd en in 2004 tegenwoordige tijd. Stijl De schrijfster schrijft over het algemeen in algemeen beschaaft Nederlands, maar wijkt af en toe af in gesprekken en sms´jes door scheldwoorden of een buitenlandse taal te gebruiken. Een aantal keer maakt ze gebruik van beeldspraak en spreektaal. Verder zijn de zinnen, ondanks de buitenlandse woorden die er soms in staan, altijd goed te begrijpen en niet te lang of te ingewikkeld. Oordeel en argumenten Waarom dit boek? Ik heb dit boek gekozen, omdat mijn moeder zei dat het een leuk boek was en ik nog een boek moest lezen voor Nederlands.
Aanrader? Ik vind het boek zeker een aanrader. Toen ik erin begon te lezen, vond ik het erg moeilijk om het boek weg te leggen. Ook verwacht je aan de ene kant niet dat de hoofdpersoon de dader is, maar aan de andere kant is het ook wel weer logisch als ze wel de dader zou zijn. Op momenten dat je dacht dat het voor de hand lag wist de schrijfster er toch weer iets anders van te maken. Herkenning? Ik herkende niet veel tot niets, want ik heb niet iemand vermoord en dat verdrongen. Er zijn wel andere dingen waar ik niets meer van weet en dan vertellen mijn ouders dat en dan zeg ik: “Nee, dat zou ik nooit doen.” Dus deels herken ik wel wat. Realistisch? Ik vind het boek aan de ene kant wel realistisch, maar aan de andere kant ook weer niet. Want volgens mij vergeet je niet zo makkelijk dat je iemand vermoord hebt. Wat vind je van de titel? Ik vind de titel wel goed gekozen, want doordat ze een uitnodiging krijgt voor de reünie, gaat ze weer nadenken over de verdwijning van Isabelle en komt ze weer van alles te weten over vroeger. Iets geleerd? Ik heb niet echt iets van het boek geleerd, maar ik vond het wel een indrukwekkend boek. Achtergrondinformatie Biografie Simone van der Vlugt-Watertor had al op jonge leeftijd ambities om schrijfster te worden. Geïnspireerd door Kruistocht in Spijkerbroek (1973) van Thea Beckman (1923-2004) stuurde zij op haar dertiende voor het eerst manuscripten voor historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar raadde haar aan om door te gaan met schrijven. Ze besloot Nederlands en Frans te gaan studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze onder meer les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven. Na haar studie ging ze werken als secretaresse en begon in de avonduren te schrijven aan een verhaal over de heksenvervolging, De amulet, waarmee ze 1995 debuteerde bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Het boek werd getipt door de Nederlandse Kinderjury. Een lange reeks historische jeugdboeken voor de leeftijdscategorie +12 volgde. Net als haar voorbeeld Thea Beckman put Van der Vlugt uit uiteenlopende tijdsperiodes waarnaar zij uitgebreid vooronderzoek doet en laat jongeren een hoofdrol vervullen. Ze wordt daarom door sommigen als een opvolger van Beckman beschouwd. Behalve voor +12 schrijft Van der Vlugt ook voor kleuters en voor leerlingen van de basisschool. Dat zijn geen historische verhalen, maar verhalen die zich in de belevingswereld van jonge kinderen afspelen. In het najaar van 2004 debuteerde ze met De Reünie als schrijfster van volwassenen literatuur. Daarbij liet ze zich inspireren door de literaire thrillers van Nicci French. Simone van der Vlugt is getrouwd en heeft twee kinderen, Friso en Esmée. Bibliografie Historische jeugdromans · 1995 De amulet · 1996 Bloedgeld · 1999 De guillotine · 2000 Zwarte sneeuw · 2002 Jehanne · 2002 Schijndood · 2003 De slavenring · 2004 Victorie! (in co-auteurschap met Theo Hoogstraaten) · 2005 Het Hercynische Woud · 2005 De bastaard van Brussel

Boeken voor de basisschool · 1999 Noodlanding in het oerwoud · 1999 Mijn zusje wordt vermist · 2000 Verdwaald onder de grond · 2001 Hester, de witte heks
Boeken voor kleuters · 1999 Potverdrie, Sophie! · 2001 Bastiaan komt eraan
Volwassenenliteratuur · 2004 De Reünie · 2005 Schaduwzuster · 2006 Het Bosgraf

REACTIES

O.

O.

er werd op school aan mij gevraagd waarom Sabine van aardbeien houd heb je daar misschien een antwoord op? en oja ik vind het een erg goede verslag van jou.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"